2012-11-11 19:01:07
Το γραφικότερο βλαχοχώρι της χώρας μας είναι αναμφισβήτητα το Μέτσοβο, που βρίσκεται χτισμένο σε μια από τις υψηλότερες κορυφές της Πίνδου. Δείγμα της ομορφιάς του είναι το υψόμετρο του (1.100 μέτρα), αλλά και το παραδοσιακό του χρώμα που έχει μείνει αναλλοίωτο όλα αυτά τα χρόνια.
Πρόκειται για χωριό ή κατά άλλους μικρή κωμόπολη που αριθμεί περισσότερους από 3.000 κατοίκους. Η ανάπτυξή του οφείλεται στο τρίπτυχο τουρισμός-πολιτιστική κληρονομιά-φυσικό τοπίο. Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί πολλά μέρη καθώς και να πραγματοποιήσει αρκετές δραστηριότητες.
Τι να δούμε
Ένας απλός περίπατος στο χωριό είναι αρκετός για να σας δείξει τη μοναδικότητα του τόπου. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτηρίων και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι, που φοράνε ακόμη τις παραδοσιακές τους φορεσιές και κυκλοφορούν στα πλακόστρωτα σοκάκια μιλώντας την τοπική διάλεκτο (βλάχικα), αποτελούν από μόνα τους αξιοθέατα. Εκτός αυτών όμως το Μέτσοβο διαθέτει ξεχωριστά αξιοθέατα:
Κεντρική Πλατεία. Όπως όλα τα χωριά το Μέτσοβο δεν μπορούσε να μην έχει τη δική το πλατεία. Η πλακόστρωτη κεντρική πλατεία κατακλύζεται κυριολεκτικά από κόσμο, ιδίως τα σαββατοκύριακα που επισκέπτονται το χωριό και τουρίστες ή εκδρομείς από τα γύρω μέρη (π.χ. Ιωάννινα). Στην πλατεία ξεχωριστή θέση έχει η επιβλητική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η οποία χρονολογείται πριν από το 1511 αλλά και το άγαλμα με τις Αρκούδες της Πίνδου. Τριγύρω υπάρχουν μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα και ταβέρνες, με τις έντονες μυρωδιές να τραβάνε την προσοχή κάθε περαστικού.
Το αναστηλωμένο αρχοντικό των Τοσίτσα. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα αρχοντικά της Ηπείρου. Στεγάζει σήμερα μια μοναδικής αξίας συλλογή λαογραφικού ηπειρωτικού υλικού, μια εξαιρετική συλλογή εικόνων (μεταξύ των οποίων εικόνες της Κρητικής Σχολής του Μιχαήλ Δαμασκηνού, του Πουλάκη κ.ά.) καθώς λειτουργεί πλέον ως μουσείο Ηπειρωτικής Λαϊκής Τέχνης. (Ανοικτό: 09:00-13:00 και 15:00-17:00, καθημερινά εκτός Πέμπτης, τηλ. 26560 41084).
Μουσείο Αβέρωφ-Τοσίτσα. Λειτουργεί από το 1988 και στεγάζεται σε ένα υπέροχο τριώροφο κτίσμα, το οποίο επεκτάθηκε και εκσυγχρονίστηκε το 1994. Είναι κατά γενική ομολογία μία από τις σημαντικότερες πινακοθήκες ολόκληρης της χώρας. Βάση της πινακοθήκης είναι η προσωπική συλλογή του Ευάγγελου Αβέρωφ, με έργα των σημαντικότερων Ελλήνων δημιουργών των δύο τελευταίων αιώνων, όπως των Γύζη, Λύτρα, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Τσαρούχη, Μόραλη και Φασιανού. Ιδιαίτερης αξίας είναι επίσης και τα χαρακτικά του μουσείου. Τόσο το κτίριο όσο και η συλλογή, αποτελούν δωρεά του Ευάγγελου Αβέρωφ. (τηλ. 26560 41210)
Μοναστήρια. Τα μοναστήρια που διαθέτει το χωριό είναι ξεχωριστά και πολυάριθμα από αυτά αξίζει να επισκεφθείτε τη Μονή Βουτσάς, τη μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου και το μοναστήρι του Αγ. Νικολάου.
Η μονή Βουτσάς ιδρύθηκε το 672 από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Δ΄ Πωγωνάτο και κάηκε το 1430 από τον Σινάν Πασά, το 1943 από τους Γερμανούς και το 1993 από Αλβανούς λαθρομετανάστες Απ' όλες αυτές τις ζημιές σώθηκε ως εκ θαύματος ένα πανέμορφο καθολικό, το οποίο ενσωματώνει δύο αρχιτεκτονικούς τύπους: βυζαντινό, σταυροειδή με τρούλο και τρίκογχο αγιορείτικου τύπου. Σώζονται μαζί με το ωραίο τέμπλο μοναδικής ομορφιάς αγιογραφίες του 1690 της Κρητικής Σχολής. (Ανοικτά από νωρίς το πρωί έως τη μία και από τις 15:00 έως τις 17:00, τηλ. 26560 31121)
Η μονή για την Κοίμηση της Θεοτόκου ξεχωρίζει για τα διώροφα κελιά, τους ξενώνες, τις πλακοστρωμένες αυλές, το ξύλινο καμπαναριό, τις τοιχογραφίες του 1754 και το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αιώνα με την εικόνα της Παναγίας που χρονολογείται στα 1728. Στο μοναστήρι κατοικεί μια μοναχή που το περιποιείται και το μεγάλο πανηγύρι γίνεται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου. Ακριβώς κάτω από το μοναστήρι, στην κοίτη του ποταμού, υπάρχει ο αναστηλωμένος παλιός νερόμυλος του Γκίνα. (Ανοικτά 12:00-15:00, τηλ. 26560 41342.)
Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου βρίσκεται κάτω από το Μέτσοβο και μνημονεύεται από τον 13ο αιώνα. Σύμφωνα με την επιγραφή του καθολικού ανακαινίστηκε το 1700 από τους ευσεβείς Μετσοβίτες Μιχαήλ και Στάμω. Οι τοιχογραφίες του βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση χάρη στις ενέργειες και την ανακαίνιση που έκανε το Ιδρυμα Τοσίτσα το 1960. Οι τοιχογραφίες των αρχών του 18ου αιώνα είναι έργο του Ηπειρώτη ζωγράφου Ευστάθιου και ξεχωρίζουν οι μορφές των τριών οπλαρχηγών χαμηλά στην Πρόθεση. Στην είσοδο του καθολικού υπάρχουν οι αλυσίδες και οι λαιμαργίες όπου έδεναν παλιότερα τους ψυχοπαθείς που έρχονταν εδώ για θεραπεία. (Ανοικτά καθημερινά τις πρωινές ώρες, τηλ. 26560 41390,)
Τι να κάνουμε
Επισκεφθείτε τα διάφορα αξιοθέατα της περιοχής που μπορεί και να σας προσφέρουν γνώσεις και νέες εμπειρίες.
Τυροκομείο. Το Μέτσοβο που έχει ονομαστά τυριά, θα ήταν αδύνατο να μη διέθετε τυροκομείο. Το ίδρυμα Τοσίτσα είναι υπεύθυνο για το τυροκομείο, το οποί φρόντισε για την ανάδειξη των τοπικών παραγωγών. Συγκεκριμένα με ενέργειες και έξοδα του Ιδρύματος, οι τυροκόμοι σπούδασαν στην Ιταλία και πάντρεψαν την ιταλική τέχνη με τη μετσοβίτικη παράδοση. Στο τυροκομείο του Ιδρύματος μπορείτε να δείτε τη διαδικασία παραγωγής και να προμηθευτείτε τα τυριά, που θα τα βρείτε και στα περισσότερα καταστήματα του χωριού. (Ανοικτά κάθε Παρασκευή, 08:30-12:30, τηλ. 2656041717)
Οινοποιείο Αβέρωφ. Ένα από τα φημισμένα τοπικά προϊόντα του Μετσόβου, είναι και το κρασί Κατώγι. Το κρασί αυτό παράγεται από τα γαλλικά κλήματα του Μπορντό, που φυτρώνουν στην περιοχή Γινιέτς στο Μέτσοβο. Η οινοποίηση, η ωρίμανση και η εμφιάλωσή του γίνονται στο νεόδμητο ειδικό οινοποιείο, ιδιοκτησία του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα. Εκεί, εμφιαλώνονται περισσότερες από 15 ετικέτες από αγιωργίτικο, ξινόμαυρο, εσχάτως την παλιά ποικιλία βλάχικο και διάφορες γαλλικές ποικιλίες. Το οινοποιείο βρίσκεται στα υπόγεια του ξενώνα «Κατώγι Αβέρωφ» όπου μπορείτε να δείτε μια μικρή έκθεση προσωπικών αντικειμένων και φωτογραφιών του Ε. Αβέρωφ, δρύινα βαρέλια ιδιαίτερης αισθητικής, κινηματογραφικές προβολές για την ιστορία του αμπελώνα στο Μέτσοβο, προβολές σε διάφανες οθόνες και ένα ατμοσφαιρικό wine bar. (Ανοικτό: 09:00-15:00, πληροφορίες στο τηλ. 26560 42505)
Χιονοδρομικό. Σε απόσταση μόλις τεσσάρων χιλιομέτρων (4 χλμ) από το Μέτσοβο μπορείτε να βρείτε το χιονοδρομικό κέντρο «Πολιτσιές», στη θέση Προφήτης Ηλίας. Για τους λάτρεις των extreme sports αλλά και σε όσους αρέσουν αυτού του είδους οι δραστηριότητες μπορούν να επισκεφθούν το χιονοδρομικό για αλπικό καθοδικό σκι, snowboard, snowmobile και άλλα. Οι πίστες του κέντρου προσφέρονται για αρχάριους και μικρά παιδιά καθώς μάλλον είναι εύκολες. Επίσης εδώ, μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα σκι. Σημαντικό είναι πως διατίθεται και ενοικίαση εξοπλισμού. (τηλ. 26560 41095). Εκτός αυτού βέβαια, σε κοντινή απόσταση υπάρχει και το «Καρακόλι», που δημιουργήθηκε το 1966 με την τοποθέτηση του τελεφερίκ από το Ιδρυμα Τοσίτσα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.340-1.520 μ. (Πληροφορίες: Ιδρυμα Τοσίτσα, τηλ. 26560 41205.)
Εθνικός Δρυμός Βάλια Κάλντα. Ιδρύθηκε το 1966 και εκτείνεται σε συνολικά 7000 εκτάρια κατάφυτης δασικής έκτασης με πεύκα και οξιές. Σε όλη αυτή την έκταση του δρυμού βρίσκουν καταφύγιο πολλά απειλούμενα είδη πανίδας και χλωρίδας. Λόγω αυτού του γεγονότος, δίνεται μεγάλη αξία στην ύπαρξη του Δρυμού. Κάθε είδους ζώο, αμφίβια, ερπετά, θηλαστικά και πουλιά βρίσκουν το ιδανικό καταφύγιο, μακριά από την καταστροφική επίδραση του ανθρώπου. Η επίσκεψη και παραμονή στον Εθνικό Δρυμό επιτρέπεται μονάχα με ειδική άδεια από το Δασαρχείο.
Τεχνητή λίμνη Αώου. Δημιουργήθηκε το 1987 σε υψόμετρο 1.340 μέτρων. Σκοπός κατά τη δημιουργία της ήταν να χρησιμοποιηθεί για την κίνηση υδροηλεκτρικού εργοστασίου της ΔΕΗ. Η επίσκεψη εδώ προσφέρεται για διαδρομή με αμάξι. Μπορείτε να οδηγήσετε πάνω από μικρά φράγματα και να χαρείτε μοναδικές εικόνες. Για τους λάτρεις του ψαρέματος, μπορείτε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας ψαρεύοντας πέστροφες. Μπορείτε επίσης να δείτε τα γιγάντια ρόμπολα πάνω στις ορεινές αμμουδιές και κάνοντας το γύρο της λίμνης να απολαύσετε την απίστευτη θέα της Πίνδου.
Γεύσεις
Έχουμε ήδη αναφέρει αρκετά από τα μετσοβίτικα προϊόντα, που θα «διεγείρουν» σίγουρα τον ουρανίσκο σας! Για τα τυριά μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε καπνιστό μετσοβόνε (παρασκευάζεται από 90-100% αγελαδινό γάλα και 0-10% γιδίσιο), ημίσκληρη μετσοβέλλα (από 80% πρόβειο γάλα, 10% αγελαδινό και 10% γιδίσιο), γραβιέρα (από 100% πρόβειο γάλα), γιδίσιο τυρί τύπου Σεβρ (από 100% γιδίσιο γάλα) και παρμεζάνα την οποία οι Ιταλοί θεωρούν κορυφαία (από 100% αγελαδινό γάλα).
Αξίζει ακόμη να δοκιμάσετε το παραδοσιακό λουκάνικο και τοπικές σπεσιαλιτέ όπως, αρνί με κουνουπίδι, διαφόρων ειδών κεφτέδες, κοντοσούβλι, γίδα βραστή, κοτόπουλο με χυλοπίτες και άλλα. Από κρασιά αξίζει να πιείτε Φλογάτο και Κατώγι. Όλα αυτά μπορείτε να τα γευτείτε σε ταβέρνες και εστιατόρια όπως: «Γαλαξίας», «Μπες στο ψητό», «Απόκεντρο», «Το κουτούκι του Νικόλα» και άλλα.
Που να μείνετε
Οι επιλογές για διαμονή στο Μέτσοβο δεν είναι λίγες για ένα χωριό. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε κλασικούς ξενώνες και πιο μοντέρνα ξενοδοχεία. Αναφέρουμε ενδεικτικά
«Κατώγι Αβέρωφ» Είναι διακοσμημένο με πίνακες του Μανόλη Χάρου, κτιστά μπάνια, φωτεινά χρώματα και υπέροχα υφάσματα. Στο εστιατόριο του ξενώνα διοργανώνονται οινογνωσίες στη διάρκεια των οποίων οι συμμετέχοντες δοκιμάζουν τα κρασιά του οινοποιείου μαζί με τα περίφημα μετσοβίτικα τυριά. (τηλ. 26560 42505).
«Απόλλων» Μεγάλο, παλιό και παραδοσιακό ξενοδοχείο που θεωρείται κλασική αξία στο Μέτσοβο. (τηλ. 26560 41844)
«Αρχοντικό Μετσόβου» Πολύ καλό, κλασικό παραδοσιακό μετσοβίτικο ξενοδοχείο. (26560 29100)
«Αρωμα Δρυός» Μεγάλο, πετρόκτιστο ξενοδοχείο με πολύ ιδιαίτερο λόμπι και τεράστια μπαλκόνια με θέα τις κορφές του Ζυγού (τηλ. 26560 29008).
«Γαλαξίας» (26560 41202). Διάσημο ξενοδοχείο στην πλατεία του Μετσόβου.
http://www.flowmagazine.gr/
Πρόκειται για χωριό ή κατά άλλους μικρή κωμόπολη που αριθμεί περισσότερους από 3.000 κατοίκους. Η ανάπτυξή του οφείλεται στο τρίπτυχο τουρισμός-πολιτιστική κληρονομιά-φυσικό τοπίο. Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί πολλά μέρη καθώς και να πραγματοποιήσει αρκετές δραστηριότητες.
Τι να δούμε
Ένας απλός περίπατος στο χωριό είναι αρκετός για να σας δείξει τη μοναδικότητα του τόπου. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτηρίων και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι, που φοράνε ακόμη τις παραδοσιακές τους φορεσιές και κυκλοφορούν στα πλακόστρωτα σοκάκια μιλώντας την τοπική διάλεκτο (βλάχικα), αποτελούν από μόνα τους αξιοθέατα. Εκτός αυτών όμως το Μέτσοβο διαθέτει ξεχωριστά αξιοθέατα:
Κεντρική Πλατεία. Όπως όλα τα χωριά το Μέτσοβο δεν μπορούσε να μην έχει τη δική το πλατεία. Η πλακόστρωτη κεντρική πλατεία κατακλύζεται κυριολεκτικά από κόσμο, ιδίως τα σαββατοκύριακα που επισκέπτονται το χωριό και τουρίστες ή εκδρομείς από τα γύρω μέρη (π.χ. Ιωάννινα). Στην πλατεία ξεχωριστή θέση έχει η επιβλητική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η οποία χρονολογείται πριν από το 1511 αλλά και το άγαλμα με τις Αρκούδες της Πίνδου. Τριγύρω υπάρχουν μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα και ταβέρνες, με τις έντονες μυρωδιές να τραβάνε την προσοχή κάθε περαστικού.
Το αναστηλωμένο αρχοντικό των Τοσίτσα. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα αρχοντικά της Ηπείρου. Στεγάζει σήμερα μια μοναδικής αξίας συλλογή λαογραφικού ηπειρωτικού υλικού, μια εξαιρετική συλλογή εικόνων (μεταξύ των οποίων εικόνες της Κρητικής Σχολής του Μιχαήλ Δαμασκηνού, του Πουλάκη κ.ά.) καθώς λειτουργεί πλέον ως μουσείο Ηπειρωτικής Λαϊκής Τέχνης. (Ανοικτό: 09:00-13:00 και 15:00-17:00, καθημερινά εκτός Πέμπτης, τηλ. 26560 41084).
Μουσείο Αβέρωφ-Τοσίτσα. Λειτουργεί από το 1988 και στεγάζεται σε ένα υπέροχο τριώροφο κτίσμα, το οποίο επεκτάθηκε και εκσυγχρονίστηκε το 1994. Είναι κατά γενική ομολογία μία από τις σημαντικότερες πινακοθήκες ολόκληρης της χώρας. Βάση της πινακοθήκης είναι η προσωπική συλλογή του Ευάγγελου Αβέρωφ, με έργα των σημαντικότερων Ελλήνων δημιουργών των δύο τελευταίων αιώνων, όπως των Γύζη, Λύτρα, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Τσαρούχη, Μόραλη και Φασιανού. Ιδιαίτερης αξίας είναι επίσης και τα χαρακτικά του μουσείου. Τόσο το κτίριο όσο και η συλλογή, αποτελούν δωρεά του Ευάγγελου Αβέρωφ. (τηλ. 26560 41210)
Μοναστήρια. Τα μοναστήρια που διαθέτει το χωριό είναι ξεχωριστά και πολυάριθμα από αυτά αξίζει να επισκεφθείτε τη Μονή Βουτσάς, τη μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου και το μοναστήρι του Αγ. Νικολάου.
Η μονή Βουτσάς ιδρύθηκε το 672 από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Δ΄ Πωγωνάτο και κάηκε το 1430 από τον Σινάν Πασά, το 1943 από τους Γερμανούς και το 1993 από Αλβανούς λαθρομετανάστες Απ' όλες αυτές τις ζημιές σώθηκε ως εκ θαύματος ένα πανέμορφο καθολικό, το οποίο ενσωματώνει δύο αρχιτεκτονικούς τύπους: βυζαντινό, σταυροειδή με τρούλο και τρίκογχο αγιορείτικου τύπου. Σώζονται μαζί με το ωραίο τέμπλο μοναδικής ομορφιάς αγιογραφίες του 1690 της Κρητικής Σχολής. (Ανοικτά από νωρίς το πρωί έως τη μία και από τις 15:00 έως τις 17:00, τηλ. 26560 31121)
Η μονή για την Κοίμηση της Θεοτόκου ξεχωρίζει για τα διώροφα κελιά, τους ξενώνες, τις πλακοστρωμένες αυλές, το ξύλινο καμπαναριό, τις τοιχογραφίες του 1754 και το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αιώνα με την εικόνα της Παναγίας που χρονολογείται στα 1728. Στο μοναστήρι κατοικεί μια μοναχή που το περιποιείται και το μεγάλο πανηγύρι γίνεται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου. Ακριβώς κάτω από το μοναστήρι, στην κοίτη του ποταμού, υπάρχει ο αναστηλωμένος παλιός νερόμυλος του Γκίνα. (Ανοικτά 12:00-15:00, τηλ. 26560 41342.)
Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου βρίσκεται κάτω από το Μέτσοβο και μνημονεύεται από τον 13ο αιώνα. Σύμφωνα με την επιγραφή του καθολικού ανακαινίστηκε το 1700 από τους ευσεβείς Μετσοβίτες Μιχαήλ και Στάμω. Οι τοιχογραφίες του βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση χάρη στις ενέργειες και την ανακαίνιση που έκανε το Ιδρυμα Τοσίτσα το 1960. Οι τοιχογραφίες των αρχών του 18ου αιώνα είναι έργο του Ηπειρώτη ζωγράφου Ευστάθιου και ξεχωρίζουν οι μορφές των τριών οπλαρχηγών χαμηλά στην Πρόθεση. Στην είσοδο του καθολικού υπάρχουν οι αλυσίδες και οι λαιμαργίες όπου έδεναν παλιότερα τους ψυχοπαθείς που έρχονταν εδώ για θεραπεία. (Ανοικτά καθημερινά τις πρωινές ώρες, τηλ. 26560 41390,)
Τι να κάνουμε
Επισκεφθείτε τα διάφορα αξιοθέατα της περιοχής που μπορεί και να σας προσφέρουν γνώσεις και νέες εμπειρίες.
Τυροκομείο. Το Μέτσοβο που έχει ονομαστά τυριά, θα ήταν αδύνατο να μη διέθετε τυροκομείο. Το ίδρυμα Τοσίτσα είναι υπεύθυνο για το τυροκομείο, το οποί φρόντισε για την ανάδειξη των τοπικών παραγωγών. Συγκεκριμένα με ενέργειες και έξοδα του Ιδρύματος, οι τυροκόμοι σπούδασαν στην Ιταλία και πάντρεψαν την ιταλική τέχνη με τη μετσοβίτικη παράδοση. Στο τυροκομείο του Ιδρύματος μπορείτε να δείτε τη διαδικασία παραγωγής και να προμηθευτείτε τα τυριά, που θα τα βρείτε και στα περισσότερα καταστήματα του χωριού. (Ανοικτά κάθε Παρασκευή, 08:30-12:30, τηλ. 2656041717)
Οινοποιείο Αβέρωφ. Ένα από τα φημισμένα τοπικά προϊόντα του Μετσόβου, είναι και το κρασί Κατώγι. Το κρασί αυτό παράγεται από τα γαλλικά κλήματα του Μπορντό, που φυτρώνουν στην περιοχή Γινιέτς στο Μέτσοβο. Η οινοποίηση, η ωρίμανση και η εμφιάλωσή του γίνονται στο νεόδμητο ειδικό οινοποιείο, ιδιοκτησία του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα. Εκεί, εμφιαλώνονται περισσότερες από 15 ετικέτες από αγιωργίτικο, ξινόμαυρο, εσχάτως την παλιά ποικιλία βλάχικο και διάφορες γαλλικές ποικιλίες. Το οινοποιείο βρίσκεται στα υπόγεια του ξενώνα «Κατώγι Αβέρωφ» όπου μπορείτε να δείτε μια μικρή έκθεση προσωπικών αντικειμένων και φωτογραφιών του Ε. Αβέρωφ, δρύινα βαρέλια ιδιαίτερης αισθητικής, κινηματογραφικές προβολές για την ιστορία του αμπελώνα στο Μέτσοβο, προβολές σε διάφανες οθόνες και ένα ατμοσφαιρικό wine bar. (Ανοικτό: 09:00-15:00, πληροφορίες στο τηλ. 26560 42505)
Χιονοδρομικό. Σε απόσταση μόλις τεσσάρων χιλιομέτρων (4 χλμ) από το Μέτσοβο μπορείτε να βρείτε το χιονοδρομικό κέντρο «Πολιτσιές», στη θέση Προφήτης Ηλίας. Για τους λάτρεις των extreme sports αλλά και σε όσους αρέσουν αυτού του είδους οι δραστηριότητες μπορούν να επισκεφθούν το χιονοδρομικό για αλπικό καθοδικό σκι, snowboard, snowmobile και άλλα. Οι πίστες του κέντρου προσφέρονται για αρχάριους και μικρά παιδιά καθώς μάλλον είναι εύκολες. Επίσης εδώ, μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα σκι. Σημαντικό είναι πως διατίθεται και ενοικίαση εξοπλισμού. (τηλ. 26560 41095). Εκτός αυτού βέβαια, σε κοντινή απόσταση υπάρχει και το «Καρακόλι», που δημιουργήθηκε το 1966 με την τοποθέτηση του τελεφερίκ από το Ιδρυμα Τοσίτσα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.340-1.520 μ. (Πληροφορίες: Ιδρυμα Τοσίτσα, τηλ. 26560 41205.)
Εθνικός Δρυμός Βάλια Κάλντα. Ιδρύθηκε το 1966 και εκτείνεται σε συνολικά 7000 εκτάρια κατάφυτης δασικής έκτασης με πεύκα και οξιές. Σε όλη αυτή την έκταση του δρυμού βρίσκουν καταφύγιο πολλά απειλούμενα είδη πανίδας και χλωρίδας. Λόγω αυτού του γεγονότος, δίνεται μεγάλη αξία στην ύπαρξη του Δρυμού. Κάθε είδους ζώο, αμφίβια, ερπετά, θηλαστικά και πουλιά βρίσκουν το ιδανικό καταφύγιο, μακριά από την καταστροφική επίδραση του ανθρώπου. Η επίσκεψη και παραμονή στον Εθνικό Δρυμό επιτρέπεται μονάχα με ειδική άδεια από το Δασαρχείο.
Τεχνητή λίμνη Αώου. Δημιουργήθηκε το 1987 σε υψόμετρο 1.340 μέτρων. Σκοπός κατά τη δημιουργία της ήταν να χρησιμοποιηθεί για την κίνηση υδροηλεκτρικού εργοστασίου της ΔΕΗ. Η επίσκεψη εδώ προσφέρεται για διαδρομή με αμάξι. Μπορείτε να οδηγήσετε πάνω από μικρά φράγματα και να χαρείτε μοναδικές εικόνες. Για τους λάτρεις του ψαρέματος, μπορείτε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας ψαρεύοντας πέστροφες. Μπορείτε επίσης να δείτε τα γιγάντια ρόμπολα πάνω στις ορεινές αμμουδιές και κάνοντας το γύρο της λίμνης να απολαύσετε την απίστευτη θέα της Πίνδου.
Γεύσεις
Έχουμε ήδη αναφέρει αρκετά από τα μετσοβίτικα προϊόντα, που θα «διεγείρουν» σίγουρα τον ουρανίσκο σας! Για τα τυριά μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε καπνιστό μετσοβόνε (παρασκευάζεται από 90-100% αγελαδινό γάλα και 0-10% γιδίσιο), ημίσκληρη μετσοβέλλα (από 80% πρόβειο γάλα, 10% αγελαδινό και 10% γιδίσιο), γραβιέρα (από 100% πρόβειο γάλα), γιδίσιο τυρί τύπου Σεβρ (από 100% γιδίσιο γάλα) και παρμεζάνα την οποία οι Ιταλοί θεωρούν κορυφαία (από 100% αγελαδινό γάλα).
Αξίζει ακόμη να δοκιμάσετε το παραδοσιακό λουκάνικο και τοπικές σπεσιαλιτέ όπως, αρνί με κουνουπίδι, διαφόρων ειδών κεφτέδες, κοντοσούβλι, γίδα βραστή, κοτόπουλο με χυλοπίτες και άλλα. Από κρασιά αξίζει να πιείτε Φλογάτο και Κατώγι. Όλα αυτά μπορείτε να τα γευτείτε σε ταβέρνες και εστιατόρια όπως: «Γαλαξίας», «Μπες στο ψητό», «Απόκεντρο», «Το κουτούκι του Νικόλα» και άλλα.
Που να μείνετε
Οι επιλογές για διαμονή στο Μέτσοβο δεν είναι λίγες για ένα χωριό. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε κλασικούς ξενώνες και πιο μοντέρνα ξενοδοχεία. Αναφέρουμε ενδεικτικά
«Κατώγι Αβέρωφ» Είναι διακοσμημένο με πίνακες του Μανόλη Χάρου, κτιστά μπάνια, φωτεινά χρώματα και υπέροχα υφάσματα. Στο εστιατόριο του ξενώνα διοργανώνονται οινογνωσίες στη διάρκεια των οποίων οι συμμετέχοντες δοκιμάζουν τα κρασιά του οινοποιείου μαζί με τα περίφημα μετσοβίτικα τυριά. (τηλ. 26560 42505).
«Απόλλων» Μεγάλο, παλιό και παραδοσιακό ξενοδοχείο που θεωρείται κλασική αξία στο Μέτσοβο. (τηλ. 26560 41844)
«Αρχοντικό Μετσόβου» Πολύ καλό, κλασικό παραδοσιακό μετσοβίτικο ξενοδοχείο. (26560 29100)
«Αρωμα Δρυός» Μεγάλο, πετρόκτιστο ξενοδοχείο με πολύ ιδιαίτερο λόμπι και τεράστια μπαλκόνια με θέα τις κορφές του Ζυγού (τηλ. 26560 29008).
«Γαλαξίας» (26560 41202). Διάσημο ξενοδοχείο στην πλατεία του Μετσόβου.
http://www.flowmagazine.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο Αφγανός συνεταίρος του Μόντι
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο Αφγανός συνεταίρος του Μόντι
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ