2012-11-12 10:41:03
Φωτογραφία για Στα ίχνη των Φαραώ της 5ης Δυναστείας
Η Αιγύπτια πριγκίπισσα Σερτ Νεμπτί, της 5ης Δυναστείας των Φαραώ, θαμμένη στη νεκρόπολη Αμπουκίρ περίμενε αιώνες τώρα να δει το φως αποκαλύπτοντας την ταυτότητά της. Στον ταφικό προθάλαμό της, τέσσερις πυλώνες από ασβεστόλιθο αναγράφουν το όνομα και τους τίτλους της. «Είμαι η κόρη του βασιλιά. Σεμνή ενώπιον του παντοδύναμου Θεού και του Μεν Σάλμπο». Ο τάφος της κόρης του άγνωστου Φαραώ Μεν Σάλμπο, ανακαλύφθηκε στo νότιο τμήμα της νεκρόπολης όπου έχουν ταφεί οι ηγεμόνες του Παλαιού Βασιλείου της Αιγύπτου, από τη σκαπάνη των αρχαιολόγων του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Τσεχίας. Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, ο οποίος έθεσε και το ερώτημα αν κοντά στον τάφο της βρίσκονται και εκείνοι του πατέρα και της μητέρας της, κάτι που θα απαντηθεί στο προσεχές μέλλον.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Αιγυπτιακών και Ελληνορωμαϊκών Αρχαιοτήτων, Μοχάμεντ Ελ – Μπιαλί, επισήμανε ότι η ανασκαφή είναι σε πρώιμο στάδιο και ο χώρος παραμένει κλειστός για το κοινό. Το Ινστιτούτο Αιγυπτιολογίας της Τσεχίας χρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας. «Η ανακάλυψη της ομάδας της Τσεχίας σηματοδοτεί την “έναρξη ενός νέου κεφαλαίου’’ στην ιστορία των τόπων ταφής του Αμπουκίρ και της Σακκάρα», πρόσθεσε ο Ιμπραχίμ.


Πράγματι, ο τάφος της πριγκίπισσας, ο οποίος ανάγεται στο 2.500 π.Χ., θεωρείται ότι αποτελεί κομβικό σημείο αφού ενδεχομένως συνδέεται με άλλους τάφους στο βασιλικό νεκροταφείο. Ένα άνοιγμα στα νοτιοανατολικά του προθάλαμου που ανασκάφηκε αποκάλυψε διάδρομο με τέσσερις σαρκοφάγους ανώτερων αξιωματούχων, καθεμία από τις οποίες περιέχει πολλά ειδώλια. Μεταξύ αυτών και χρωματιστά αγαλματίδια ανδρών, γυναικών κι ενός παιδιού.

Τα τελευταία ευρήματα της ανασκαφής -ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά την ανακάλυψη δύο πέτρινων τάφων της 5ης Αιγυπτιακής Δυναστείας, 400 μέτρα νότια της βαθμιδωτής πυραμίδας του Ζοζέρ- θα δώσουν νέα στοιχεία στη χρονολογική ακολουθία και τη διάρκεια βασιλείας των Φαραώ της 5ης Δυναστείας, που μέχρι σήμερα ήταν γνωστά βάσει των βασιλικών καταλόγων των Αβύδου και Σακκάρας. Ο ένας από τους τάφους ανήκει στον Ιγιά Μαάτ, που επιτηρούσε τις αποστολές οικοδόμησης του βασιλιά Ούνας, του τελευταίου Φαραώ της 5ης Δυναστείας, και φέρει τον τίτλο «Ο επιτηρητής της περιουσίας του βασιλέως». Παρά τη μεγάλη περίοδο της βασιλείας του Φαραώ Ούνας, ελάχιστα είναι γνωστά για τη δομή της κοινωνίας του εκείνη την εποχή. Θεωρείται ότι το τέλος της βασιλείας του σηματοδοτεί και το τέλος της Χρυσής Περιόδου του Παλαιού Βασιλείου της Αιγύπτου. Ο δεύτερος τάφος ανήκει στον αοιδό της 5ης Δυναστείας Θινχ. Ένα υπέρθυρο στην είσοδο του τάφου είναι διακοσμημένο με τους τίτλους του τραγουδοποιού, μεταξύ των οποίων και «Ο επιτηρητής των αοιδών».

Η νεκρόπολη των ηγεμόνων του Παλαιού Βασιλείου της Αιγύπτου, Αμπουκίρ , 30 χλμ. νότια του Καΐρου, βρίσκεται στη δυτική όχθη του Νείλου, στην άκρη της ερήμου. Στα ανατολικά, η περιοχή οριοθετείται από την εύφορη κοιλάδα του Νείλου ο οποίος σφύζει από ζωή και, δυτικά, από τη Λιβυκή έρημο, που από την αρχαιότητα ήταν σύμβολο θανάτου και λήθης, το βασίλειο των νεκρών. Αυτή η απότομη εναλλαγή του τοπίου θεωρείται ότι είναι η πύλη που συνδέει τον κόσμο των ζωντανών με αυτόν των νεκρών.

agelioforos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ