2012-11-12 20:39:21
Για την εφαρμογή του προγράμματος
Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει δύο επιπλέον χρόνια για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της «εξαιτίας της βαθύτερης από το αναμενόμενο ύφεσης» στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα, όπως αναφέρει ένα προσχέδιο συμφωνίας που προετοιμάστηκε για τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας.
Στο προσχέδιο, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου, αναφέρεται ότι αν δεν παραταθεί κατά δύο χρόνια το περιθώριο της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, τότε η Αθήνα θα χρειαστεί να βρει μέτρα για την εξοικονόμηση 20,7 δισ. ευρώ για τα έτη 2013 και 2014, αντί για 11,5 δισ. που προβλέπονταν αρχικά.
«Η παράταση της περιόδου προσαρμογής δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ένας τρόπος να χαλαρώσει η προσπάθεια, γεγονός που θα μειώσει την αξιοπιστία του προγράμματος διάσωσης», υπογραμμίζεται στο προσχέδιο που φέρει ημερομηνία σύνταξής του το περασμένο Σάββατο.
«Ακόμη και αν η βελτίωση του στόχου του ονομαστικού πρωτογενούς ισοζυγίου είναι λιγότερο φιλόδοξη απ' ό,τι τον Μάρτιο, η βαθύτερη ύφεση σημαίνει ότι η προσπάθεια προσαρμογής είναι εξίσου ισχυρή», αναφέρεται στο προσχέδιο.
Προσερχόμενοι οι υπουργοί κράτησαν στάση ανάλογη της αυστηρότητας που επιδεικνύει η χώρα τους ως προς το ελληνικό ζήτημα, ενώ υπήρξε πληροφορία και για νέο Eurogroup εντός της εβδομάδας, είτε με φυσική παρουσία, είτε με τηλεδιάσκεψη.
Όπως προκύπτει πάντως από -τις διαφορετικού ύφους- δηλώσεις όλοι αναμένουν την έκθεση της τρόικας για τη συμμόρφωση της Ελλάδας, και συμφωνούν ότι χωρίς έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν μπορούν να ληφθούν τελικές αποφάσεις.
Κάποιοι φρόντισαν να πουν μια καλή κουβέντα για την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τις σοβαρές προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα, όπως ο Γάλλος υπουργός Π.Μοσκοβισί, αλλά και ο υπουργός του Λουξεμβούργου Λ.Φρίντεν.
Στην σκληρή γραμμή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιπλε ««πρώτα θα πρέπει να δούμε τι έχει επιτύχει η Ελλάδα. Πραγματικά, η πληρότητα (των πληροφοριών) είναι απαραίτητη και πριν αποφασίσουμε, θα πρέπει να συμμετάσχει και η Bundestag, όπως και στις άλλες χώρες».
Σε ό,τι αφορά δε το χρόνο λήψης των κρίσιμων για την Ελλάδα αποφάσεων ο Σόιμπλε είπε «βρισκόμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος, γνωρίζουμε τις ευθύνες μας, αλλά ακολοθούμε πιστά το νόμο».
Στην ίδια γραμμή ο Ολλανδός συνάδελφος του «δεν θα πιεστούμε. Και οι Έλληνες περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή για πολλά ζητήματα. Και εμείς θα πάρουμε όσο χρόνο χρειαζόμαστε για να δούμε πού βρισκόμαστε».
Νέο χτύπημα υπηρξε και από την υπουργό Οικονομικών της Αυστρίας Μ.Φέκτερ που αναφερομένη στο αίτημα της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος είπε «δεν μπορώ να φανταστώ ότι τα άλλα κράτη, οι υπουργοί, θέλουν να πάνε πίσω στους φορολογούμενούς τους και ότι θα κληθούμε να αποφασίσουμε για νέα πακέτα για την Ελλάδα που θα επιβαρύνουν επιπλέον τα κοινοβούλιά μας. Πρέπει να γίνουμε πιο δημιουργικοί».
Μείωση επιτοκίων στα δάνεια
Η Ελλάδα θα λάβει σίγουρα παράταση για την αποπληρωμή του χρέους της, δήλωσε πάντως τη Δευτέρα πηγή που είναι ενήμερη για το ζήτημα.
«Κάθε βοήθεια όσον αφορά μια παράταση της αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας ή μια μείωση των επιτοκίων θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι μάλλον η κατεύθυνση στην οποία προχωρά», δήλωσε αυτή η πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει επιλογή, καθώς κανείς δεν επιθυμεί μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα «έχει κάνει πολλές προσπάθειες» να συμμορφωθεί με τους όρους που της έχει θέσει η τρόικα.
«Η Ελλάδα έχει μικρή ανάπτυξη, όμως δεν φταίει εκείνη αφού κάνει ό,τι της ζητάνε», επισήμανε η πηγή.
Η έκθεση της τρόικας
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε χαρακτηρίσει «θεμελιωδώς θετική» την έκθεση της τρόικας που επιδόθηκε τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα στους Ευρωπαίους ηγέτες.
Σύμφωνα όμως με τη Μαριάνε Κότε, εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η έκθεση αυτή δεν είναι ολοκληρωμένη, καθώς εξακολουθούν να λείπουν κάποια έγγραφα.
«Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι η τελική έκθεση της τρόικας δεν έχει διατεθεί ακόμη, παρά μόνον ορισμένα μέρη, τα οποία θα ενσωματωθούν εν τέλει στην τελική εκδοχή», σημείωσε.
«Θα πρέπει να τα εξετάσουμε σήμερα», πρόσθεσε και είπε ότι «δεν είναι ρεαλιστικό» να αναμένεται σήμερα η απόφαση από το Eurogroup για τη δόση.
Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε και από την ευρωπαϊκή πηγή.
Σύμφωνα με αυτήν, είναι επίσης πιθανό η τελική έκθεση της τρόικας να μην είναι διαθέσιμη σήμερα το βράδυ, καθώς «εξακολουθούν να είναι υπό συζήτηση κάποια τελευταία σημεία».
Μοσκοβίσί: Βούληση για πολιτική συμφωνία
Τις θυσίες του ελληνικού λαού και τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να εξυγιάνει την οικονομία της χώρας, υπογράμμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, εισερχόμενος στο Eurogroup.
«Βούληση της γαλλικής κυβέρνησης είναι να βρεθεί πολιτική συμφωνία, η οποία θα συμβάλει στη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος και θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.
«Πρέπει να προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε σε μια πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα. Το αξίζει η χώρα και ο ελληνικός λαός που έκανε πολύ γενναίες προσπάθειες» πρόσθεσε.
Ο Γάλλος υπουργός ανέφερε ότι το σημερινό Eurogroup πρέπει να στείλει θετικό μήνυμα για την Ελλάδα. «Η σημερινή συνεδρίαση δεν πρέπει να είναι ούτε αρνητική, ούτε ουδέτερη», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι κατά πάσα πιθανότητα σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν είναι σε θέση να δώσουν οριστική λύση.
«Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τις αποφάσεις, οι οποίες πρέπει να είναι θετικές», κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί.
Αποφάσεις αργότερα αυτή την εβδομάδα
Η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Γιούτα Ουρπιλάινεν, εισερχόμενη στο Eurogroup δήλωσε ότι «το σημαντικό είναι να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ξαναμπεί σε σωστή τροχιά».
Η Φινλανδή υπουργός τόνισε ότι σημαντικό στοιχείο για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα αποτελεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
«Το να πάρουμε την έκθεση για την βιωσιμότητα του χρέους είναι πολύ σημαντικό και τώρα αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες».
«Περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα σήμερα γι' αυτό το θέμα και μετά θα δούμε αν θα μπορέσουμε να λάβουμε αποφάσεις σήμερα ή αργότερα μέσα στην εβδομάδα», δήλωσε η κ. Ουρπιλάινεν.
Προσέθεσε, ωστόσο, ότι κατά πάσα πιθανότητα το Eurogroup δεν θα μπορέσει να λάβει σήμερα αποφάσεις, αλλά «θα δούμε».
Τη διεξαγωγή νέα συνεδρίασης του Eurogroup εντός της εβδομάδας, με φυσική παρουσία ή μέσω τηλεδιάσκεψης, σε μια προσπάθεια να ληφθούν τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα, αναμένει ο υπουργός Oικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν.
Ο κ. Νούναν είπε ότι η Ελλάδα έκανε σταθερή και σημαντική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες με την έγκριση του πολυνομοσχεδίου και του προϋπολογισμού, ενώ αναφέρθηκε σε ένα ποσό της τάξης των 31-32 δισ. ευρώ που θα πρέπει να καλυφθεί ως χρηματοδοτικό κενό.
Τόνισε, τέλος, ότι το σημαντικό είναι η Ελλάδα να καλύπτει τα κριτήρια που θέτουν η ευρωζώνη και το ΔΝΤ τα οποία, όμως, όπως προσέθεσε, είναι διαφορετικά για τις δύο αυτές πλευρές.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και διαθέτουμε πολλά στοιχεία για να λάβουμε θετικές αποφάσεις για τη χώρα, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λουκ Φρίντεν.
Ο Λ.Φρίντεν τόνισε ότι στόχος θα πρέπει να είναι η Ελλάδα να επιστρέψει κάποια στιγμή για χρηματοδότηση από τις αγορές, με συνέχιση των δημοσιονομικών προσπαθειών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Τα επόμενα βήματα θα πρέπει να τα κάνουμε μαζί με την Ελλάδα, η οποία έχει καταβάλει εντυπωσιακές προσπάθειες, διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.
Γερμανία και δορυφόροι: θα πάρουμε το χρόνο μας
Στα 32,6 δισ. βλέπει η τρόικα το κόστος της επιμήκυνσης ως το 2016
Η Ελλάδα θα χρειαστεί 15 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2014 και άλλα 17,6 δισεκατομμύρια ως το 2016 αν της δοθεί διετής παράταση για την εκπλήρωση των στόχων, εκτιμά η προκαταρκτική έκθεση της τρόικας που έχει δοθεί στο Eurogroup και εξασφάλισε το Bloomberg.
Η έκθεση κρίνει θετικά την κυβέρνηση συνασπισμού «για το ότι κατάφερε να καλύψει πολύ έδαφος» ωστόσο κρίνει ότι «οι κίνδυνοι για το πρόγραμμα παραμένουν πολύ μεγάλοι».
Πάντως η έκθεση προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα λάβει άλλα δύο χρόνια (δηλαδή ως το 2016) για την εκπλήρωση των στόχων. «Η επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της πορείας εξυγίανσης των δημοσιονομικών»
«Οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδος ανέρχονται σε 15 δισεκ. ευρώ έως το 2014 και στα 17,6 δισεκ. ευρώ το 2015 και 2016, όμως δεν αποκλείεται να αυξηθούν», τονίζεται ακόμη στο κείμενο της έκθεσης. Εάν δεν παρασχεθεί η δυνατότητα παράτασης για μία διετία στην Αθήνα, το κενό στη χρηματοδότηση θα έφθανε τα 22,6 δισεκ. ευρώ έως το 2016.
Δύο κρίσιμες ενότητες της έκθεσης –για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και οι προτάσεις σχετικά με τα επόμενα τρία χρόνια του ελληνικού προγράμματος– παραμένουν κενές.
Στο κείμενο δεν περιλαμβάνονται προτάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τα ποσά που αναφέρονται στην σχετική ενότητα είναι υπό αίρεση και μπορεί να αλλάξουν πριν ολοκληρωθεί η εργασία για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.
Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις που έχουν γίνει για την κάλυψη του κενού περιλαμβάνουν την μείωση των επιτοκίων, την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής και την επαναγορά του ελληνικού χρέους.
Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα οι νέες εκτιμήσεις μιλούν για 0% (δηλαδή ισοσκελισμένο προϋπολογισμό), 1,5%, 3% και 4,5% αντιστοίχως για την περίοδο 2013 - 2016. Σημειώνεται ακόμα ότι «η βαθύτερη ύφεση σε σχέση με ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, συνεπάγεται ότι το μέγεθος της δημοσιονομικής προσπάθειας θα είναι ανάλογα μεγάλο».
Έτσι για τη διετία 2013-2014 θα απαιτούνταν χωρίς την επιμήκυνση επιπλέον μέτρα 9,2 και 13,5 δισ. ευρώ αντιστοίχως προκειμένου να ήταν εφικτή η επίτευξη του στόχου που αφορά το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης.
Το έλλειμμα προβλέπεται πλέον, μετά την επιμήκυνση κατά δυο χρόνια, να πέσει κάτω από το 3% το 2016, δηλαδή δύο χρόνια αργότερα από την αρχική πρόβλεψη.
Εν τω μεταξύ, η τρόικα εμφανίζεται να επιθυμεί να δοθεί στην Ελλάδα παράταση δύο ετών για την επίτευξη των στόχων, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται σχέδιο Μνημονίου Κατανόησης, «χωρίς αυτή την επιμήκυνση του προγράμματος, η Ελλάδα θα έπρεπε εντός των επόμενων δύο ετών να λάβει μέτρα ύψους 20,7 δισεκατομμυρίων ευρώ - ως τώρα γινόταν συζήτηση για 11,5 δισεκατομμύρια - προκειμένου να επιτύχει τους αρχικούς δημοσιονομικούς της στόχους».
Ο επιπλέον χρόνος έχει σκοπό να αμβλύνει την ένταση των μέτρων λιτότητας, αναφέρεται στο δημοσίευμα, και η αναθεωρημένη πορεία προσαρμογής προβλέπει ότι το 2013 η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2014, 3% το 2015 και 4,5% το 2016. «Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση θα πρέπει είτε να καταργήσει είτε να μεταφέρει 2000 θέσεις εργασίας σε κάποιου είδους "τμήμα υπηρεσιών"», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό/ΔΟΛ
Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει δύο επιπλέον χρόνια για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της «εξαιτίας της βαθύτερης από το αναμενόμενο ύφεσης» στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα, όπως αναφέρει ένα προσχέδιο συμφωνίας που προετοιμάστηκε για τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας.
Στο προσχέδιο, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου, αναφέρεται ότι αν δεν παραταθεί κατά δύο χρόνια το περιθώριο της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, τότε η Αθήνα θα χρειαστεί να βρει μέτρα για την εξοικονόμηση 20,7 δισ. ευρώ για τα έτη 2013 και 2014, αντί για 11,5 δισ. που προβλέπονταν αρχικά.
«Η παράταση της περιόδου προσαρμογής δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ένας τρόπος να χαλαρώσει η προσπάθεια, γεγονός που θα μειώσει την αξιοπιστία του προγράμματος διάσωσης», υπογραμμίζεται στο προσχέδιο που φέρει ημερομηνία σύνταξής του το περασμένο Σάββατο.
«Ακόμη και αν η βελτίωση του στόχου του ονομαστικού πρωτογενούς ισοζυγίου είναι λιγότερο φιλόδοξη απ' ό,τι τον Μάρτιο, η βαθύτερη ύφεση σημαίνει ότι η προσπάθεια προσαρμογής είναι εξίσου ισχυρή», αναφέρεται στο προσχέδιο.
Προσερχόμενοι οι υπουργοί κράτησαν στάση ανάλογη της αυστηρότητας που επιδεικνύει η χώρα τους ως προς το ελληνικό ζήτημα, ενώ υπήρξε πληροφορία και για νέο Eurogroup εντός της εβδομάδας, είτε με φυσική παρουσία, είτε με τηλεδιάσκεψη.
Όπως προκύπτει πάντως από -τις διαφορετικού ύφους- δηλώσεις όλοι αναμένουν την έκθεση της τρόικας για τη συμμόρφωση της Ελλάδας, και συμφωνούν ότι χωρίς έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν μπορούν να ληφθούν τελικές αποφάσεις.
Κάποιοι φρόντισαν να πουν μια καλή κουβέντα για την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τις σοβαρές προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα, όπως ο Γάλλος υπουργός Π.Μοσκοβισί, αλλά και ο υπουργός του Λουξεμβούργου Λ.Φρίντεν.
Στην σκληρή γραμμή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιπλε ««πρώτα θα πρέπει να δούμε τι έχει επιτύχει η Ελλάδα. Πραγματικά, η πληρότητα (των πληροφοριών) είναι απαραίτητη και πριν αποφασίσουμε, θα πρέπει να συμμετάσχει και η Bundestag, όπως και στις άλλες χώρες».
Σε ό,τι αφορά δε το χρόνο λήψης των κρίσιμων για την Ελλάδα αποφάσεων ο Σόιμπλε είπε «βρισκόμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος, γνωρίζουμε τις ευθύνες μας, αλλά ακολοθούμε πιστά το νόμο».
Στην ίδια γραμμή ο Ολλανδός συνάδελφος του «δεν θα πιεστούμε. Και οι Έλληνες περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή για πολλά ζητήματα. Και εμείς θα πάρουμε όσο χρόνο χρειαζόμαστε για να δούμε πού βρισκόμαστε».
Νέο χτύπημα υπηρξε και από την υπουργό Οικονομικών της Αυστρίας Μ.Φέκτερ που αναφερομένη στο αίτημα της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος είπε «δεν μπορώ να φανταστώ ότι τα άλλα κράτη, οι υπουργοί, θέλουν να πάνε πίσω στους φορολογούμενούς τους και ότι θα κληθούμε να αποφασίσουμε για νέα πακέτα για την Ελλάδα που θα επιβαρύνουν επιπλέον τα κοινοβούλιά μας. Πρέπει να γίνουμε πιο δημιουργικοί».
Μείωση επιτοκίων στα δάνεια
Η Ελλάδα θα λάβει σίγουρα παράταση για την αποπληρωμή του χρέους της, δήλωσε πάντως τη Δευτέρα πηγή που είναι ενήμερη για το ζήτημα.
«Κάθε βοήθεια όσον αφορά μια παράταση της αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας ή μια μείωση των επιτοκίων θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι μάλλον η κατεύθυνση στην οποία προχωρά», δήλωσε αυτή η πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει επιλογή, καθώς κανείς δεν επιθυμεί μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα «έχει κάνει πολλές προσπάθειες» να συμμορφωθεί με τους όρους που της έχει θέσει η τρόικα.
«Η Ελλάδα έχει μικρή ανάπτυξη, όμως δεν φταίει εκείνη αφού κάνει ό,τι της ζητάνε», επισήμανε η πηγή.
Η έκθεση της τρόικας
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε χαρακτηρίσει «θεμελιωδώς θετική» την έκθεση της τρόικας που επιδόθηκε τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα στους Ευρωπαίους ηγέτες.
Σύμφωνα όμως με τη Μαριάνε Κότε, εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η έκθεση αυτή δεν είναι ολοκληρωμένη, καθώς εξακολουθούν να λείπουν κάποια έγγραφα.
«Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι η τελική έκθεση της τρόικας δεν έχει διατεθεί ακόμη, παρά μόνον ορισμένα μέρη, τα οποία θα ενσωματωθούν εν τέλει στην τελική εκδοχή», σημείωσε.
«Θα πρέπει να τα εξετάσουμε σήμερα», πρόσθεσε και είπε ότι «δεν είναι ρεαλιστικό» να αναμένεται σήμερα η απόφαση από το Eurogroup για τη δόση.
Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε και από την ευρωπαϊκή πηγή.
Σύμφωνα με αυτήν, είναι επίσης πιθανό η τελική έκθεση της τρόικας να μην είναι διαθέσιμη σήμερα το βράδυ, καθώς «εξακολουθούν να είναι υπό συζήτηση κάποια τελευταία σημεία».
Μοσκοβίσί: Βούληση για πολιτική συμφωνία
Τις θυσίες του ελληνικού λαού και τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να εξυγιάνει την οικονομία της χώρας, υπογράμμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, εισερχόμενος στο Eurogroup.
«Βούληση της γαλλικής κυβέρνησης είναι να βρεθεί πολιτική συμφωνία, η οποία θα συμβάλει στη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος και θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.
«Πρέπει να προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε σε μια πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα. Το αξίζει η χώρα και ο ελληνικός λαός που έκανε πολύ γενναίες προσπάθειες» πρόσθεσε.
Ο Γάλλος υπουργός ανέφερε ότι το σημερινό Eurogroup πρέπει να στείλει θετικό μήνυμα για την Ελλάδα. «Η σημερινή συνεδρίαση δεν πρέπει να είναι ούτε αρνητική, ούτε ουδέτερη», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι κατά πάσα πιθανότητα σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν είναι σε θέση να δώσουν οριστική λύση.
«Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τις αποφάσεις, οι οποίες πρέπει να είναι θετικές», κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί.
Αποφάσεις αργότερα αυτή την εβδομάδα
Η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Γιούτα Ουρπιλάινεν, εισερχόμενη στο Eurogroup δήλωσε ότι «το σημαντικό είναι να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ξαναμπεί σε σωστή τροχιά».
Η Φινλανδή υπουργός τόνισε ότι σημαντικό στοιχείο για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα αποτελεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
«Το να πάρουμε την έκθεση για την βιωσιμότητα του χρέους είναι πολύ σημαντικό και τώρα αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες».
«Περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα σήμερα γι' αυτό το θέμα και μετά θα δούμε αν θα μπορέσουμε να λάβουμε αποφάσεις σήμερα ή αργότερα μέσα στην εβδομάδα», δήλωσε η κ. Ουρπιλάινεν.
Προσέθεσε, ωστόσο, ότι κατά πάσα πιθανότητα το Eurogroup δεν θα μπορέσει να λάβει σήμερα αποφάσεις, αλλά «θα δούμε».
Τη διεξαγωγή νέα συνεδρίασης του Eurogroup εντός της εβδομάδας, με φυσική παρουσία ή μέσω τηλεδιάσκεψης, σε μια προσπάθεια να ληφθούν τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα, αναμένει ο υπουργός Oικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν.
Ο κ. Νούναν είπε ότι η Ελλάδα έκανε σταθερή και σημαντική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες με την έγκριση του πολυνομοσχεδίου και του προϋπολογισμού, ενώ αναφέρθηκε σε ένα ποσό της τάξης των 31-32 δισ. ευρώ που θα πρέπει να καλυφθεί ως χρηματοδοτικό κενό.
Τόνισε, τέλος, ότι το σημαντικό είναι η Ελλάδα να καλύπτει τα κριτήρια που θέτουν η ευρωζώνη και το ΔΝΤ τα οποία, όμως, όπως προσέθεσε, είναι διαφορετικά για τις δύο αυτές πλευρές.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και διαθέτουμε πολλά στοιχεία για να λάβουμε θετικές αποφάσεις για τη χώρα, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λουκ Φρίντεν.
Ο Λ.Φρίντεν τόνισε ότι στόχος θα πρέπει να είναι η Ελλάδα να επιστρέψει κάποια στιγμή για χρηματοδότηση από τις αγορές, με συνέχιση των δημοσιονομικών προσπαθειών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Τα επόμενα βήματα θα πρέπει να τα κάνουμε μαζί με την Ελλάδα, η οποία έχει καταβάλει εντυπωσιακές προσπάθειες, διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.
Γερμανία και δορυφόροι: θα πάρουμε το χρόνο μας
Στα 32,6 δισ. βλέπει η τρόικα το κόστος της επιμήκυνσης ως το 2016
Η Ελλάδα θα χρειαστεί 15 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2014 και άλλα 17,6 δισεκατομμύρια ως το 2016 αν της δοθεί διετής παράταση για την εκπλήρωση των στόχων, εκτιμά η προκαταρκτική έκθεση της τρόικας που έχει δοθεί στο Eurogroup και εξασφάλισε το Bloomberg.
Η έκθεση κρίνει θετικά την κυβέρνηση συνασπισμού «για το ότι κατάφερε να καλύψει πολύ έδαφος» ωστόσο κρίνει ότι «οι κίνδυνοι για το πρόγραμμα παραμένουν πολύ μεγάλοι».
Πάντως η έκθεση προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα λάβει άλλα δύο χρόνια (δηλαδή ως το 2016) για την εκπλήρωση των στόχων. «Η επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της πορείας εξυγίανσης των δημοσιονομικών»
«Οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδος ανέρχονται σε 15 δισεκ. ευρώ έως το 2014 και στα 17,6 δισεκ. ευρώ το 2015 και 2016, όμως δεν αποκλείεται να αυξηθούν», τονίζεται ακόμη στο κείμενο της έκθεσης. Εάν δεν παρασχεθεί η δυνατότητα παράτασης για μία διετία στην Αθήνα, το κενό στη χρηματοδότηση θα έφθανε τα 22,6 δισεκ. ευρώ έως το 2016.
Δύο κρίσιμες ενότητες της έκθεσης –για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και οι προτάσεις σχετικά με τα επόμενα τρία χρόνια του ελληνικού προγράμματος– παραμένουν κενές.
Στο κείμενο δεν περιλαμβάνονται προτάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τα ποσά που αναφέρονται στην σχετική ενότητα είναι υπό αίρεση και μπορεί να αλλάξουν πριν ολοκληρωθεί η εργασία για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.
Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις που έχουν γίνει για την κάλυψη του κενού περιλαμβάνουν την μείωση των επιτοκίων, την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής και την επαναγορά του ελληνικού χρέους.
Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα οι νέες εκτιμήσεις μιλούν για 0% (δηλαδή ισοσκελισμένο προϋπολογισμό), 1,5%, 3% και 4,5% αντιστοίχως για την περίοδο 2013 - 2016. Σημειώνεται ακόμα ότι «η βαθύτερη ύφεση σε σχέση με ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, συνεπάγεται ότι το μέγεθος της δημοσιονομικής προσπάθειας θα είναι ανάλογα μεγάλο».
Έτσι για τη διετία 2013-2014 θα απαιτούνταν χωρίς την επιμήκυνση επιπλέον μέτρα 9,2 και 13,5 δισ. ευρώ αντιστοίχως προκειμένου να ήταν εφικτή η επίτευξη του στόχου που αφορά το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης.
Το έλλειμμα προβλέπεται πλέον, μετά την επιμήκυνση κατά δυο χρόνια, να πέσει κάτω από το 3% το 2016, δηλαδή δύο χρόνια αργότερα από την αρχική πρόβλεψη.
Εν τω μεταξύ, η τρόικα εμφανίζεται να επιθυμεί να δοθεί στην Ελλάδα παράταση δύο ετών για την επίτευξη των στόχων, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται σχέδιο Μνημονίου Κατανόησης, «χωρίς αυτή την επιμήκυνση του προγράμματος, η Ελλάδα θα έπρεπε εντός των επόμενων δύο ετών να λάβει μέτρα ύψους 20,7 δισεκατομμυρίων ευρώ - ως τώρα γινόταν συζήτηση για 11,5 δισεκατομμύρια - προκειμένου να επιτύχει τους αρχικούς δημοσιονομικούς της στόχους».
Ο επιπλέον χρόνος έχει σκοπό να αμβλύνει την ένταση των μέτρων λιτότητας, αναφέρεται στο δημοσίευμα, και η αναθεωρημένη πορεία προσαρμογής προβλέπει ότι το 2013 η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2014, 3% το 2015 και 4,5% το 2016. «Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση θα πρέπει είτε να καταργήσει είτε να μεταφέρει 2000 θέσεις εργασίας σε κάποιου είδους "τμήμα υπηρεσιών"», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό/ΔΟΛ
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕ... ΔΙΑΦΟΡΑ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ