2012-11-13 09:58:55
Φωτογραφία για «Βιολογικός» βηματοδότης για τους καρδιοπαθείς,
H νέα μέθοδος αναμένεται να καταργήσει την ανάγκη τοποθέτησης καρδιακού βηματοδότη

Θεοδώρα Τσώλη 

Θα προέρχεται από βλαστικά κύτταρα ή δερματικά κύτταρα των ίδιων των ασθενών,

Λονδίνο 

Ενέσεις κυττάρων του καρδιακού μυός τα οποία έχουν δημιουργηθεί από κύτταρα του δέρματος των ίδιων των ασθενών θα μπορούσαν να καταργήσουν την ανάγκη τοποθέτησης βηματοδότη.

«Επαναρύθμιση» της καρδιάς

Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη ειδικών από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Technion-Israel οι οποίοι δημιούργησαν πλήρως λειτουργικούς καρδιακούς μυς χρησιμοποιώντας βλαστικά κύτταρα καθώς και ενήλικα κύτταρα του δέρματος ασθενών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα που εγχέονται στην καρδιά μπορούν να «επαναρυθμίσουν» την αρύθμιστη λειτουργία οποιουδήποτε μη υγιούς καρδιακού ιστού που βρίσκεται γύρω τους. Εκτιμούν ότι η τακτική της έγχυσης νέων κυττάρων του καρδιακού μυός που θα έχουν προκύψει από βλαστικά κύτταρα θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός «βιολογικού βηματοδότη» που θα ρυθμίζει εντελώς… φυσικά τον καρδιακό ρυθμό.


Σήμερα οι ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο το οποίο έχει προκαλέσει προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς ή όσοι εμφανίζουν αρρυθμίες υποβάλλονται σε επέμβαση τοποθέτησης βηματοδότη.

Σαν υγιής καρδιακός ιστός νεογνών

Ο δρ Ορεν Κάσπι και οι συνεργάτες του από το Technion-Israel αναφέρουν όμως ότι τα καρδιακά κύτταρα που δημιούργησαν με χρήση βλαστικών κυττάρων συμπεριφέρονται όπως ο νεαρός, υγιής καρδιακός ιστός των νεογνών. Όπως ανέφερε ο δρ Κάσπι «ανακαλύψαμε ότι το ηλεκτρικό σήμα από τα καρδιακά κύτταρα που δημιουργήσαμε συγχρόνιζε τον παλμό οποιουδήποτε γειτονικού καρδιακού ιστού».

Ο ερευνητής προσέθεσε ότι μέχρι στιγμής τα άκρως εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα έχουν προκύψει σε κυτταρικές σειρές στο εργαστήριο αλλά και σε μοντέλα ζώων. «Όταν εισαγάγαμε τα κύτταρα στην καρδιά χοίρων, τα κύτταρα των ζώων συγχρονίστηκαν με τον ρυθμό των κυττάρων που μεταμοσχεύσαμε. Φαίνεται ότι τα κύτταρα που πάλλονται ταχύτερα είναι εκείνα που ελέγχουν και τον ρυθμό. Ετσι η τεχνική μας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με αργό ή μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό καταργώντας την ανάγκη τοποθέτησης βηματοδότη».

Με επαναπρογραμματισμό δερματικών κυττάρων

Σημειώνεται ότι ο δρ Κάσπι και ο συνεργάτης του καθηγητής Λίορ Γκεπστάιν επέτυχαν νωρίτερα εφέτος για πρώτη φορά παγκοσμίως να δημιουργήσουν παλλόμενα καρδιακά κύτταρα επαναπρογραμματίζοντας δερματικά κύτταρα ασθενών.

Προκειμένου να το επιτύχουν οι ειδικοί μετέτρεψαν αρχικώς τα ενήλικα δερματικά κύτταρα σε κύτταρα iPS (induceld pluripotent stem cells, κύτταρα με τις ιδιότητες των βλαστικών από τα οποία μπορεί να παραχθεί οποιοσδήποτε ιστός του οργανισμού). Στη συνέχεια τοποθετώντας τα κύτταρα στις κατάλληλες συνθήκες στο εργαστήριο τα μετέτρεψαν σε πλήρως λειτουργικά κύτταρα της καρδιάς.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τελικώς η «πηγή» του βιολογικού βηματοδότη θα είναι τα ίδια τα δερματικά κύτταρα των ασθενών, γεγονός που θα καταργεί τον κίνδυνο απόρριψης. Εχουν ήδη ξεκινήσει συνεργασία με κλινικούς γιατρούς προσπαθώντας να αναπτύξουν μια αποτελεσματική θεραπεία για τον άνθρωπο. Σε κάθε περίπτωση ο δρ Κάσπι σημείωσε ότι «η τεχνολογία αυτή είναι νέα και απαιτούνται πολλές ακόμη έρευνες προτού έχουμε στα χέρια μας θεραπείες για τους ασθενείς».

Αναδημοσιευσα Από Βημα
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ