2012-11-13 11:02:11
Φωτογραφία για Ο Πρωθυπουργός για λύση-πακέτο στις Βρυξέλλες
Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επιζητά να συμφωνηθεί άμεσα λύση - πακέτο για την Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, αλλά και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στο περιθώριο της σύσκεψης των «Φίλων της Συνοχής», στην οποία συμμετέχουν 12 πρωθυπουργοί.

Κατά τη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 13.00 ώρα Ελλάδας, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος η εκκρεμότητα της εκταμίευσης της δόσης και η πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει ουσιαστική στήριξη από τον Πρόεδρο της Κομισιόν ώστε να αποδεσμευθούν τα χρήματα, δεδομένου ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της με την ψήφιση των μέτρων και του προϋπολογισμού.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει επίσης κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.


Το Eurogroup της Δευτέρας έδωσε «πράσινο φως» για τη διετή επιμήκυνση του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος, ωστόσο οι σημαντικές αποφάσεις μετατέθηκαν για τις 20 Νοεμβρίου.

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται ήδη και οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, καθώς θα παραστούν στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 14.30, όπου θα συζητηθούν οι τρέχουσες εξελίξεις στη χώρα μας.

***

Για μια εβδομάδα αργότερα, στις 20 Νοεμβρίου, μετέθεσαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τον χρόνο της απόφασης για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, καθώς ούτε χθες μπόρεσαν να συμφωνήσουν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως προς τον τρόπο εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους. Ωστόσο, η Ελλάδα απέσπασε τουλάχιστον τη συγκατάθεση των πιστωτών της για τη διετή επιμήκυνση του προγράμματος έως το 2016.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου Γιούνκερ - Ρεν - Λαγκάρντ - Ρέγκλινγκ

Επιπλέον, οι αξιωματούχοι της τρόικας είχαν χθες, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, μόνο καλά λόγια να πουν για την Ελλάδα και τις προσπάθειες που καταβάλλει. Ετσι, από το χθεσινό Eurogroup βγήκε μεν καπνός, αλλά όχι ακόμη άσπρος.

Η ίδια η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισε δημόσια στη συνέντευξη Τύπου μετά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Eurogroup αυτό που συζητιόταν στο παρασκήνιο εδώ και καιρό: ότι στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, το ΔΝΤ και η ευρωζώνη «έχουν σαφώς διαφορετικές απόψεις». Εξού και η αδυναμία λήψης απόφασης.

Το ΔΝΤ τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ ενός νέου κουρέματος του χρέους, το οποίο όμως θα κληθούν να υποστούν - αυτή τη φορά - οι λεγόμενοι επίσημοι πιστωτές, δηλαδή τα κράτη της ευρωζώνης. Τα τελευταία, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν. «Εξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις», επέμεινε χθες η κ. Λαγκάρντ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε πως δεν πιστεύει ότι «το κούρεμα του επίσημου τομέα θα βοηθήσει».

Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι ενώ ο κ. Γιούνκερ δήλωσε χθες το βράδυ ότι ο στόχος για τη μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μεταφέρθηκε στο 2022, αντί του αρχικού 2020, η κ. Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι για το ΔΝΤ το σωστό είναι να παραμείνει στο 2020. Πρόσθεσε πάντως ότι παρά τις διαφορετικές απόψεις, αυτό που έχει σημασία είναι «να σταθεί στα πόδια της η Ελλάδα».

Η μετάθεση του στόχου για δύο χρόνια αργότερα διευκολύνει την επίτευξή του και πιθανότατα τον καθιστά εφικτό χωρίς κούρεμα, εφαρμόζοντας μόνο μέτρα όπως η μείωση των επιτοκίων, που θεωρείται ήδη σχεδόν σίγουρη.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το προσχέδιο Μνημονίου που κυκλοφόρησε χθες και στο Εurogroup, η διετής παράταση που δίνεται στην Ελλάδα συνεπάγεται χρηματοδοτικό κενό ύψους 32,5 δισ. ευρώ που πρέπει να καλυφθεί. Τους τρόπους θα διερευνήσει η τρόικα τις επόμενες ημέρες.

Στη δήλωση που εξέδωσε το Eurogroup χθες το βράδυ εξέφρασε την ελπίδα να έχει επιτευχθεί συμφωνία πάνω στα θέματα αυτά ώς τις 20 Νοεμβρίου, έτσι ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης στη συνέχεια από τα εθνικά κοινοβούλια. Εφόσον όλα αυτά συμβούν, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι πιθανότατα θα γίνει νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup πριν από το τέλος Νοεμβρίου για να δοθεί η εντολή εκταμίευσης. «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να ληφθεί απόφαση στις 20», είπε ο κ. Γιούνκερ.

Αυτό σημαίνει ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, η Ελλάδα μπορεί να περιμένει την εκταμίευση περί τα τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, η δόση θα δοθεί ολόκληρη, δηλαδή θα εκταμιευθούν 31,5 δισ. ευρώ.

Προηγουμένως, όμως, η Ελλάδα θα χρειαστεί να κάνει κάποια πράγματα ακόμη. Κυρίως, να διευθετήσει τις εκκρεμότητες που απομένουν στις προαπαιτούμενες δράσεις, οι οποίες είναι «πολύ λίγες» κατά την κ. Λαγκάρντ, αλλά η τρόικα δεν θέλει να τις βάλει στην άκρη. Κατά τον κ. Στουρνάρα πρόκειται βασικά για διοικητικές πράξεις.

Πάντως, η κ. Λαγκάρντ μίλησε ακόμη και για τροποποίηση του προϋπολογισμού «ώστε να διασφαλιστεί ότι όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις θα εφαρμοστούν στην πράξη».

Ακόμη, η Ελλάδα θα κληθεί να σφραγίσει μια συμφωνία με τους πιστωτές της σε ό,τι αφορά τους «μηχανισμούς διασφάλισης» της ορθής χρήσης των πόρων, που περιλαμβάνουν έναν κλειστό λογαριασμό, από τον οποίο τα χρήματα θα πηγαίνουν μόνο για την εξόφληση του χρέους. Ο εν λόγω λογαριασμός μάλιστα θα παραμείνει στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα καλά λόγια. Στη δήλωση του Eurogroup επισημαίνεται η σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και τρόικας και αναγνωρίζονται οι αξιόλογες προσπάθειες των ελλήνων πολιτών. Μάλιστα, οι υπουργοί Οικονομικών εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι έπειτα από έναν ακόμη δύσκολο χρόνο, η Ελλάδα θα επιτρέψει στο μονοπάτι της βιώσιμης ανάπτυξης.

Αυτός που μίλησε ενθουσιωδώς, όμως, για την Ελλάδα ήταν ο επίτροπος Ολι Ρεν, ο οποίος επισήμανε ότι κακώς παραγνωρίστηκε η αξιόλογη πρόοδος της Ελλάδας σε διάφορους τομείς τα τελευταία χρόνια. Ανέφερε χαρακτηριστικά τη μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 13% του ΑΕΠ της, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία, όπου εξοικονομήθηκε 1 δισ. ευρώ από τις υπερσυνταγογραφήσεις, στο ασφαλιστικό σύστημα, του οποίου η βιωσιμότητα είναι πλέον εγγυημένη, και στην αγορά εργασίας, με τη μείωση του κόστους εργασίας κατά 15%.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ