2012-11-14 02:37:24
Με ιδιαίτερη χαρά καλωσόρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και Πρόεδρος της... Επιτροπής Παρακολούθησης του ΔΕΠΙΝ 2007-2013, Πέτρος Τατούλης, τους Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Κατσιφάρα και Ιονίων Νήσων κ. Σπυρίδωνα Σπύρου, τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Μανώλη Αγγελάκα, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όλα τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης, η οποία συνεδρίασε την Τρίτη 13 Νοεμβρίου στο Ναύπλιο.
Οι αιρετές Περιφέρειες αποτελούν το τελευταίο οχυρό και πρέπει να θωρακιστούν και όχι να αποδυναμωθούν
Ο Πέτρος Τατούλης στο χαιρετισμό που απεύθυνε προς την επιτροπή υπογράμμισε τον πολιτικό χαρακτήρα των αιρετών Περιφερειών, που είναι αποτέλεσμα της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης που έγινε στην χώρα με τον νόμο του Καλλικράτη. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε την ανάγκη θωράκισης του θεσμού που έχουν αγκαλιάσει οι τοπικές κοινωνίες και που μέσα στην βαθιά κρίση έχει παίξει ένα σημαντικό ρόλο ανάσχεσης και άμβλυνσης των ακραίων επιπτώσεων που απειλούν την συνεκτικότητα της ελληνικής κοινωνίας. Οι αιρετές Περιφέρειες σημείωσε ο κ. Τατούλης είναι το τελευταίο οχυρό που και πρέπει να θωρακιστούν και όχι να αποδυναμωθούν.
Εξαιρετικά αυξημένη δυναμική ένταξης και απορρόφησης κονδυλίων από το ΕΣΠΑ στην Πελοπόννησο
Ο κ. Τατούλης αναφερόμενος στην πορεία του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπογράμμισε την εξαιρετικά αυξημένη δυναμική που παρουσιάζεται από την ημέρα ανάληψης καθηκόντων από την αιρετή Διοίκηση, με αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι εντάξεις έργων και οι απορροφήσεις κονδυλίων προς όφελος των επιχειρήσεων και της κοινωνίας στην τοπική οικονομία. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξήρε ιδιαίτερα την συμβολή των υπηρεσιών που με τις άοκνες προσπάθειες τους συνετέλεσαν στην σημαντική αυτή επιτυχία και συνεχίζουν με την ίδια παρρησία να το κάνουν ακόμα και σήμερα.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών έχουν ενταχθεί έργα 500 εκατομμυρίων ευρώ, με κάλυψη σε ποσοστό 136% του προϋπολογιζόμενου προγράμματος. Έχουν συμβασιοποιηθεί 235 εκατομμύρια ευρώ, σε ποσοστό 64%, και έχουν πιστοποιημένο κόστος 137 εκατομμυρίων ευρώ, ποσοστό 32%. Για το τέλος του 2012 προβλέπονται οι εντάξεις να φτάσουν τα 550 εκατομμύρια ευρώ και οι συμβασιοποιήσεις τα 300 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των απεντάξεων των αδρανών έργων.
Πρωτοπορία και καινοτομία στο σχεδιασμό και τη εκτέλεση έργων
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναλύοντας τις πρωτοβουλίες που οδήγησαν σε αυτούς τους ρυθμούς ανέφερε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αναπτύξει σημαντική δράση αρχικά στη διαχείριση των αποβλήτων, ενός τομέα που αποτελούσε μέχρι σήμερα την βασική συνιστώσα στην άσχημη εικόνα της χώρας. Όσον αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερών αποβλήτων, ο διεθνής διαγωνισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου σημείωσε ο Πέτρος Τατούλης, έχει ενσωματώσει πρωτοβουλίες που αποτελούν πιλότο για τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, με πρώτο και σημαντικότερο την υιοθέτηση της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα αλλά και του ανταγωνιστικού διαλόγου μεταξύ των κοινοπραξιών που διεκδικούν την ανάθεση του έργου.
Για το έργο αυτό έχει ολοκληρωθεί ο ανταγωνιστικός διάλογος και αναμένεται η εκχώρηση του συμφωνημένου ποσού από το ΕΠΠΕΡΑΑ για να προκηρυχτούν τα τεύχη δημοπράτησης για τον τελικό ανάδοχο. «Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα έχουμε ολοκληρώσει το έργο της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του 2015, καθιστώντας την Περιφέρεια Πελοποννήσου από αρνητικό παράδειγμα σε Περιφέρεια πρότυπο» τόνισε ο Περιφερειάρχης. Πέραν αυτού, ο κ. Τατούλης σημείωσε και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την Περιφέρεια για τη διαχείριση των λοιπών αποβλήτων: νοσοκομειακών και κτηνοτροφικών για τα οποία έχει ήδη προωθηθεί αδειοδότηση μονάδων, ενώ υπογράμμισε και το μνημόνιο συνεργασίας που έχει προχωρήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου με επενδυτές για τη διαχείριση της λυμματολάσπης και των αποβλήτων των ελαιουργείων.
Το Περιφερειακό Ταμείο Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μοντέλο υγιούς επιχειρηματικής ανάπτυξης
Αναφορικά με το Περιφερειακό Ταμείο Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, μια ακόμα σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Περιφερειάρχης εξέφρασε αρχικά τη χαρά του για την εξαιρετικά θετική ανταπόκριση από τους παραγωγικούς φορείς, όπως επίσης για την ταύτιση του Υπουργού Ανάπτυξης με τις βασικές αρχές συγκρότησης και λειτουργίας του, που είχε θέσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου. «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου διεκδίκησε και της δόθηκε η δυνατότητα να διαχειριστεί μόνη της τα χρήματα από το δικό της ΠΕΠ που θα εκχωρείτο στο Υπουργείο για τη διαχείρισή τους από το ΕΤΕΑΝ, και αυτός είναι ο δρόμος που τείνουν πλέον να υιοθετήσουν πολλές περιφέρειες της χώρας» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2020» 130 εκατομμυρίων ευρώ
Η τρίτη σημαντική πρωτοβουλία, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, εστιάζεται στην κατάρτιση του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου με στόχο την εδαφική και κοινωνική συνοχή αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα ερημοποίησης και όξυνσης των διαφορών ανάμεσα στα αστικά κέντρα και την περιφέρεια αλλά και των παράλιων με τις ορεινές περιοχές. Το πρόγραμμα θα είναι ύψους περίπου 130 εκατομμυρίων ευρώ και θα έχει τίτλο «Πελοπόννησος 2020» και βασικό ιστό την κωμόπολη και το χωριό. Σκληρός πυρήνας του, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, θα είναι η υιοθέτηση της καινοτομίας, της έξυπνης εξειδίκευσης και της μόχλευσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Το πρόγραμμα αυτό, τέλος, θα αποτελέσει γέφυρα για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Καινοτομία και νέα Επιχειρηματικότητα
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έκανε λόγο επίσης και για μια σειρά πρωτοβουλιών της Περιφέρειας, όπως τη δημιουργία, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Ινστιτούτου Νανοτεχνολογίας για τα προϊόντα της αγροτικής οικονομίας και κτηνοτροφίας και για το Κέντρο Έρευνας για τη Θαλάσσια Πλωτή Αιολική και Κυματική Ενέργεια.
Θα κινηθούμε νομικά προς όλες τις κατευθύνσεις εάν δεν ολοκληρωθεί το έργο Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα
Ο κ. Τατούλης έκανε επίσης ειδική αναφορά, από κοινού με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, στην κατασκευή του Δυτικού Άξονα: Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα, και δήλωσε ότι «δεν δεχόμαστε καμία έκπτωση του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης παραχώρησης όπως ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή. Ευθύνες έχουν όχι μόνο οι Ελληνικές αρχές, αλλά και οι Ευρωπαϊκές. Σε περίπτωση που αλλοιωθεί το περιεχόμενο της σύμβασης θα κινηθούμε νομικά προς όλες τις κατευθύνσεις. Τονίζω επίσης ότι είναι ανεπίτρεπτο οι πολίτες να πληρώνουν για πολλά χρόνια διόδια για ένα δρόμο, ο οποίος αυτή τη στιγμή ούτε εν εξελίξει δεν βρίσκεται».
Ζητούμε την αποκέντρωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τη διαχείρισή τους από τις Περιφέρειες
Για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 ο Περιφερειάρχης ζήτησε την άμεση αποκέντρωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τη διαχείρισή τους από τις Περιφέρειες, την απλοποίηση του συστήματος διαχείρισης του ΕΣΠΑ με διευκόλυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και την παύση λειτουργίας των Ενδιάμεσων φορέων διαχείρισης του ΕΣΠΑ. «Στη νέα περίοδο τα περιφερειακά προγράμματα πρέπει να είναι πολυτομεακά, πολυταμειακά και χρειάζεται η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή να αναβαθμιστεί» πρόσθεσε ο κ. Τατούλης.
Στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός απέναντι στη λογική της απορροφητικότητας
«Αυτή είναι η πιο κρίσιμη περίοδος για τη χώρα και παράλληλα είναι η πιο κατάλληλη ευκαιρία να αλλάξουμε βηματισμό, γιατί οι προτεραιότητες τώρα είναι διαφορετικές λόγω της κρίσης» σημείωσε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί πλέον να βρίσκει ανταπόκριση η λογική της απορροφητικότητας. «Το κυρίαρχο πλέον στοιχείο είναι η υπακοή στις ανάγκες του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού, ο οποίος αποτελεί ευθύνη των αιρετών Περιφερειών, με στόχο την κοινωνική ανάπτυξη, την κοινωνική και εδαφική συνοχή».
Μόνο οι Περιφέρειες, και όχι η κεντρική κυβέρνηση, μπορούν αναστρέψουν την κρίση
Αναφερόμενος στη γενική εικόνα της χώρας στην τόσο δύσκολη αυτή περίοδο, ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι η κατάπτωση της δημόσιας εικόνας της στο εξωτερικό αποτελεί τη σημαντικότερη παρενέργεια της οικονομικής κρίσης και ότι μόνο οι Περιφέρειες, και όχι η κεντρική κυβέρνηση, μπορούν να την αναστρέψουν με μικρότερο κόστος και εκμετάλλευση των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων.
Στο κλείσιμο της τοποθέτησής του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης απηύθυνε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η χώρα διαθέτει ακόμα δυνάμεις, οι οποίες βρίσκονται στην περιφέρεια. «Πλανώνται πλάνην οικτρά όσοι πιστεύουν ότι τελείωσε η Χώρα, μπορούμε να δείξουμε το δρόμο αρκεί να είμαστε αποφασισμένοι να αντιπαλέψουμε με ιδεοληψίες, φοβικά σύνδρομα και να αντιληφθούμε το μέλλον με αισιοδοξία».
ppel.gov.gr
Οι αιρετές Περιφέρειες αποτελούν το τελευταίο οχυρό και πρέπει να θωρακιστούν και όχι να αποδυναμωθούν
Ο Πέτρος Τατούλης στο χαιρετισμό που απεύθυνε προς την επιτροπή υπογράμμισε τον πολιτικό χαρακτήρα των αιρετών Περιφερειών, που είναι αποτέλεσμα της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης που έγινε στην χώρα με τον νόμο του Καλλικράτη. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε την ανάγκη θωράκισης του θεσμού που έχουν αγκαλιάσει οι τοπικές κοινωνίες και που μέσα στην βαθιά κρίση έχει παίξει ένα σημαντικό ρόλο ανάσχεσης και άμβλυνσης των ακραίων επιπτώσεων που απειλούν την συνεκτικότητα της ελληνικής κοινωνίας. Οι αιρετές Περιφέρειες σημείωσε ο κ. Τατούλης είναι το τελευταίο οχυρό που και πρέπει να θωρακιστούν και όχι να αποδυναμωθούν.
Εξαιρετικά αυξημένη δυναμική ένταξης και απορρόφησης κονδυλίων από το ΕΣΠΑ στην Πελοπόννησο
Ο κ. Τατούλης αναφερόμενος στην πορεία του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπογράμμισε την εξαιρετικά αυξημένη δυναμική που παρουσιάζεται από την ημέρα ανάληψης καθηκόντων από την αιρετή Διοίκηση, με αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι εντάξεις έργων και οι απορροφήσεις κονδυλίων προς όφελος των επιχειρήσεων και της κοινωνίας στην τοπική οικονομία. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξήρε ιδιαίτερα την συμβολή των υπηρεσιών που με τις άοκνες προσπάθειες τους συνετέλεσαν στην σημαντική αυτή επιτυχία και συνεχίζουν με την ίδια παρρησία να το κάνουν ακόμα και σήμερα.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών έχουν ενταχθεί έργα 500 εκατομμυρίων ευρώ, με κάλυψη σε ποσοστό 136% του προϋπολογιζόμενου προγράμματος. Έχουν συμβασιοποιηθεί 235 εκατομμύρια ευρώ, σε ποσοστό 64%, και έχουν πιστοποιημένο κόστος 137 εκατομμυρίων ευρώ, ποσοστό 32%. Για το τέλος του 2012 προβλέπονται οι εντάξεις να φτάσουν τα 550 εκατομμύρια ευρώ και οι συμβασιοποιήσεις τα 300 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των απεντάξεων των αδρανών έργων.
Πρωτοπορία και καινοτομία στο σχεδιασμό και τη εκτέλεση έργων
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναλύοντας τις πρωτοβουλίες που οδήγησαν σε αυτούς τους ρυθμούς ανέφερε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αναπτύξει σημαντική δράση αρχικά στη διαχείριση των αποβλήτων, ενός τομέα που αποτελούσε μέχρι σήμερα την βασική συνιστώσα στην άσχημη εικόνα της χώρας. Όσον αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερών αποβλήτων, ο διεθνής διαγωνισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου σημείωσε ο Πέτρος Τατούλης, έχει ενσωματώσει πρωτοβουλίες που αποτελούν πιλότο για τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, με πρώτο και σημαντικότερο την υιοθέτηση της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα αλλά και του ανταγωνιστικού διαλόγου μεταξύ των κοινοπραξιών που διεκδικούν την ανάθεση του έργου.
Για το έργο αυτό έχει ολοκληρωθεί ο ανταγωνιστικός διάλογος και αναμένεται η εκχώρηση του συμφωνημένου ποσού από το ΕΠΠΕΡΑΑ για να προκηρυχτούν τα τεύχη δημοπράτησης για τον τελικό ανάδοχο. «Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα έχουμε ολοκληρώσει το έργο της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του 2015, καθιστώντας την Περιφέρεια Πελοποννήσου από αρνητικό παράδειγμα σε Περιφέρεια πρότυπο» τόνισε ο Περιφερειάρχης. Πέραν αυτού, ο κ. Τατούλης σημείωσε και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την Περιφέρεια για τη διαχείριση των λοιπών αποβλήτων: νοσοκομειακών και κτηνοτροφικών για τα οποία έχει ήδη προωθηθεί αδειοδότηση μονάδων, ενώ υπογράμμισε και το μνημόνιο συνεργασίας που έχει προχωρήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου με επενδυτές για τη διαχείριση της λυμματολάσπης και των αποβλήτων των ελαιουργείων.
Το Περιφερειακό Ταμείο Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μοντέλο υγιούς επιχειρηματικής ανάπτυξης
Αναφορικά με το Περιφερειακό Ταμείο Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, μια ακόμα σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Περιφερειάρχης εξέφρασε αρχικά τη χαρά του για την εξαιρετικά θετική ανταπόκριση από τους παραγωγικούς φορείς, όπως επίσης για την ταύτιση του Υπουργού Ανάπτυξης με τις βασικές αρχές συγκρότησης και λειτουργίας του, που είχε θέσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου. «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου διεκδίκησε και της δόθηκε η δυνατότητα να διαχειριστεί μόνη της τα χρήματα από το δικό της ΠΕΠ που θα εκχωρείτο στο Υπουργείο για τη διαχείρισή τους από το ΕΤΕΑΝ, και αυτός είναι ο δρόμος που τείνουν πλέον να υιοθετήσουν πολλές περιφέρειες της χώρας» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2020» 130 εκατομμυρίων ευρώ
Η τρίτη σημαντική πρωτοβουλία, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, εστιάζεται στην κατάρτιση του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου με στόχο την εδαφική και κοινωνική συνοχή αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα ερημοποίησης και όξυνσης των διαφορών ανάμεσα στα αστικά κέντρα και την περιφέρεια αλλά και των παράλιων με τις ορεινές περιοχές. Το πρόγραμμα θα είναι ύψους περίπου 130 εκατομμυρίων ευρώ και θα έχει τίτλο «Πελοπόννησος 2020» και βασικό ιστό την κωμόπολη και το χωριό. Σκληρός πυρήνας του, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, θα είναι η υιοθέτηση της καινοτομίας, της έξυπνης εξειδίκευσης και της μόχλευσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Το πρόγραμμα αυτό, τέλος, θα αποτελέσει γέφυρα για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Καινοτομία και νέα Επιχειρηματικότητα
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έκανε λόγο επίσης και για μια σειρά πρωτοβουλιών της Περιφέρειας, όπως τη δημιουργία, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Ινστιτούτου Νανοτεχνολογίας για τα προϊόντα της αγροτικής οικονομίας και κτηνοτροφίας και για το Κέντρο Έρευνας για τη Θαλάσσια Πλωτή Αιολική και Κυματική Ενέργεια.
Θα κινηθούμε νομικά προς όλες τις κατευθύνσεις εάν δεν ολοκληρωθεί το έργο Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα
Ο κ. Τατούλης έκανε επίσης ειδική αναφορά, από κοινού με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, στην κατασκευή του Δυτικού Άξονα: Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα, και δήλωσε ότι «δεν δεχόμαστε καμία έκπτωση του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης παραχώρησης όπως ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή. Ευθύνες έχουν όχι μόνο οι Ελληνικές αρχές, αλλά και οι Ευρωπαϊκές. Σε περίπτωση που αλλοιωθεί το περιεχόμενο της σύμβασης θα κινηθούμε νομικά προς όλες τις κατευθύνσεις. Τονίζω επίσης ότι είναι ανεπίτρεπτο οι πολίτες να πληρώνουν για πολλά χρόνια διόδια για ένα δρόμο, ο οποίος αυτή τη στιγμή ούτε εν εξελίξει δεν βρίσκεται».
Ζητούμε την αποκέντρωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τη διαχείρισή τους από τις Περιφέρειες
Για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 ο Περιφερειάρχης ζήτησε την άμεση αποκέντρωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τη διαχείρισή τους από τις Περιφέρειες, την απλοποίηση του συστήματος διαχείρισης του ΕΣΠΑ με διευκόλυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και την παύση λειτουργίας των Ενδιάμεσων φορέων διαχείρισης του ΕΣΠΑ. «Στη νέα περίοδο τα περιφερειακά προγράμματα πρέπει να είναι πολυτομεακά, πολυταμειακά και χρειάζεται η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή να αναβαθμιστεί» πρόσθεσε ο κ. Τατούλης.
Στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός απέναντι στη λογική της απορροφητικότητας
«Αυτή είναι η πιο κρίσιμη περίοδος για τη χώρα και παράλληλα είναι η πιο κατάλληλη ευκαιρία να αλλάξουμε βηματισμό, γιατί οι προτεραιότητες τώρα είναι διαφορετικές λόγω της κρίσης» σημείωσε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί πλέον να βρίσκει ανταπόκριση η λογική της απορροφητικότητας. «Το κυρίαρχο πλέον στοιχείο είναι η υπακοή στις ανάγκες του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού, ο οποίος αποτελεί ευθύνη των αιρετών Περιφερειών, με στόχο την κοινωνική ανάπτυξη, την κοινωνική και εδαφική συνοχή».
Μόνο οι Περιφέρειες, και όχι η κεντρική κυβέρνηση, μπορούν αναστρέψουν την κρίση
Αναφερόμενος στη γενική εικόνα της χώρας στην τόσο δύσκολη αυτή περίοδο, ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι η κατάπτωση της δημόσιας εικόνας της στο εξωτερικό αποτελεί τη σημαντικότερη παρενέργεια της οικονομικής κρίσης και ότι μόνο οι Περιφέρειες, και όχι η κεντρική κυβέρνηση, μπορούν να την αναστρέψουν με μικρότερο κόστος και εκμετάλλευση των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων.
Στο κλείσιμο της τοποθέτησής του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης απηύθυνε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η χώρα διαθέτει ακόμα δυνάμεις, οι οποίες βρίσκονται στην περιφέρεια. «Πλανώνται πλάνην οικτρά όσοι πιστεύουν ότι τελείωσε η Χώρα, μπορούμε να δείξουμε το δρόμο αρκεί να είμαστε αποφασισμένοι να αντιπαλέψουμε με ιδεοληψίες, φοβικά σύνδρομα και να αντιληφθούμε το μέλλον με αισιοδοξία».
ppel.gov.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Οι θαλάσσιοι πάγοι της Ανταρκτικής αυξάνονται
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ