2012-11-14 09:25:03
Φωτογραφία για Πετρέλαιο: Ποια κέρδη θα έχουν οι τοπικές κοινωνίες; - Τα 2 δισ. ευρώ και η... ξαφνική σιωπή για τα ανταποδοτικά οφέλη
Αρχές του 2013 θα μπουν γεωτρύπανα για την εξόρυξη πετρελαίου στον Πατραϊκό κόλπο, όπως ανήγγειλε ο πρώην Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης. Προχθές στη Βουλή, όπως ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος αναφέρθηκε, επίσης, στη διαδικασία παραχώρησης των δικαιωμάτων τοπικής έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων με το σύστημα «Ανοιχτής Θύρας», για το Κατάκολο, τον Πατραϊκό και τα Γιάννενα και όπως τόνισε «σύντομα θα ανακοινωθούν οι ανάδοχοι των περιοχών».

Όλα δείχνουν ότι προχωρούν πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε. Ωστόσο, ένα σημείο παραμένει ακόμη ασαφές. Ποια θα είναι στα αλήθεια τα οφέλη που θα έχουν οι τοπικές κοινωνίες από την εξόρυξη πετρελαίου; Πόσα χρήματα θα εισπράξουν οι τοπικές αρχές ως ανταποδοτικό όφελος; Τι ευεργετική επίδραση θα έχει στην τοπική απασχόληση η παρουσία μιας μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας; Υποτίθεται ότι τα ερωτήματα αυτά έχουν απαντηθεί στο… μακρινό παρελθόν. Όμως, εξακολουθούν οι απαντήσεις να ισχύουν; Και γιατί κανείς εκ των κυβερνητικών ιθυνόντων δεν κάνει την παραμικρή αναφορά, στη βάση πραγματικών δεδομένων, για τα κέρδη που θα έχουν η Δυτική Ελλάδα, τα Ιόνια Νησιά, η Ήπειρος και η Κρήτη;


Ο πρώην Υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης μιλώντας τον περασμένο Απρίλιο σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών για τις έρευνες πετρελαίου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το ποσό που αναλογεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από την εκμετάλλευση ενός μόνο κοιτάσματος, στον Πατραϊκό Κόλπο, που εκτιμάται σε 200 εκατ. βαρέλια, θα είναι 2 δισ. ευρώ σε βάθος 20ετίας. Δηλαδή διπλάσιο από τα κονδύλια των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ (δημόσια δαπάνη) για Πελοπόννησο, Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία, τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων μοιράζονται περίπου εξ ημισείας μεταξύ του Δημοσίου και του ιδιώτη που αναλαμβάνει την εξόρυξη. Το 20% των εσόδων του Δημοσίου προορίζεται για το Πράσινο Ταμείο, για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών δράσεων στις περιοχές εξόρυξης και άλλο 5% είναι το προβλεπόμενο έσοδο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ωστόσο, όλα αυτά είναι εξαιρετικώς ρευστά και μπορούν ανά πάσα στιγμή να μεταβληθούν, με δεδομένη και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας. Χρειάζεται, συνεπώς μια στέρεα και υπεύθυνη απάντηση.

Πηγή: thebest
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ