2012-11-15 09:49:06
Φωτογραφία για Η Πάνορμός μας καταντήσει… τουρκική Bandirma;
Πόσο, όμως, πιο συγκινητικά οργασμικές αναμνήσεις από τις… περαστικές στη «στάση Πανόρμου» τών Αμπελοκήπων, είχαν οι κάτοικοι τής πατρογονικής Πανόρμου, στα παράλια της Προποντίδας, πλάι στην αρχαία μας Κύζικο τής Μ. Ασίας, όταν στις 18 Ιουνίου 1919 υποδεχόντουσαν με πλήθος Γαλανόλευκες στα μπαλκόνια τους απελευθερωτές τους, τη Μεραρχία Ξάνθης, τότε που η Μεγάλη Ελλάς τών δύο ηπείρων και τών πέντε θαλασσών είχε πρωθυπουργό τον Γίγαντα της Στρατηγικής Ελευθέριο Βενιζέλο, 17 μήνες προτού τον ανατρέψουν οι οίκαδε βασιλόφρονες και κομμουνιστές στις αιωνίως πιο κατάπτυστες εκλογές τής 1ης Νοεμβρίου 1920 και η Πάνορμός μας καταντήσει… τουρκική Bandirma;

Απόσπασμα απο την στήλη Ειρήσθω

Λ.ΜΑΥΡΟΣ -SIGMALIVE.COM  

Μέ αφορμή την ανωτέρω παράγραφο του Εγκριτου Δημοσιογράφου Λ.Μαύρος παραθέτουμε ενδεικτικά δημοσιεύματα για  τις μοιραίες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920


Ιωάννης Μεταξάς

Όπως αναφέρει ο Γ. Λεονταρίτης, στο λήμμα του «Η Ελλάς και ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος» στην «Ιστορία του ελληνικού έθνους» (Εκδοτική Αθηνών), «οι αντιρρήσεις και η αντίθεσή του δε σταματούσαν εδώ. Μαζί με τη βασίλισσα και την Αυλή κινητοποίησαν όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις τους γι να εμποδίσουν την πραγματοποίηση της πολιτικής του Βενιζέλου. Είναι βέβαιο ότι τις τελευταίες δέκα μέρες του Ιανουαρίου 1915, η Αυλή και ο Μεταξάς ενημέρωσαν το Βερολίνο για τις πιο μικρές λεπτομέρειες που αφορούσαν στις διαπραγματεύσεις του Βενιζέλου με τις δυνάμεις της Αντάντ.».Παράλληλα ο Μεταξάς βοηθούσε όλα τα στοιχεία που υποκινούσαν την εσωτερική οξύτητα. Πρωτοστάτησε στην οργάνωση των «επιστράτων», αυτών που είχαν στρατευτεί το Σεπτέμβρη του 1915, αλλά αποστρατεύτηκαν τον Ιούνιο του 1916 και οργανώθηκαν σε συνδέσμους. Αναφέρει ο Γ. Λεονταρίτης, «Σύνδεσμος Επιστράτων είχε ήδη οργανωθεί από τον Απρίλιο στην Αθήνα και σύντομα εμφανίστηκαν και άλλοι, για να εξαπλωθούν σε όλη τη χώρα και για γίνουν συστηματικές παρακρατικές οργανώσεις που τρομοκρατούσαν τις πόλεις και την ύπαιθρο. Ως τα μέσα του καλοκαιριού οι σύνδεσμοι Επιστράτων είχαν γίνει ένα ισχυρό όπλο των αντιβενιζελικών. Το γενικό Επιτελείο, και ιδιαίτερα ο Μεταξάς, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην οργάνωση του Συνδέσμου και στην πραγματικότητα ήλεγχε την πολιτική κατάσταση ως την εκθρόνιση του Κωνσταντίνου, ένα χρόνο αργότερα.» (στο ίδιο λήμμα).Με αυτό τον τρόπο εργάστηκε μανιασμένα για τη συντριβή του βενιζελισμού. Ήταν ένας από αυτούς που πρωταγωνίστησαν για να συντριβή το κόμμα του Βενιζέλου, στις εκλογές του 1920. Το πάθος του έφτασε στα όρια του εγκλήματος, «τέτοιες ήταν οι διαθέσεις της εποχής, ώστε ο Μεταξάς και Γερμανός στρατιωτικός ακόλουθος συζητούσαν ακόμα και το ενδεχόμενο εξοντώσεως του Βενιζέλου», αναφέρει στο ίδιο λήμμα ο Γ. Λεονταρίτης.

Όταν κυριάρχησε ο Βενιζέλος και εκθρονίστηκε ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο Μεταξάς με άλλους παράγοντες του αντιβενιζελισμού εξορίστηκε στην Κορσική, τον Ιούνιο του 1917, για να ξαναγυρίσει στην Ελλάδα το 1920. Δεν έλαβε μέρος στις εκλογές και, μέχρι τη Μικρασιατική καταστροφή, θα ελέγχει όλους τους συνδέσμους των Επιστράτων και «θα παραμείνει σαν άκρα δεξιά αντιπολίτευση έξω από τις βενιζελικές κυβερνήσεις και έξω από τον κοινοβουλευτισμό», όπως αναφέρει ο Ι. Γιαννουλόπουλος, στο λήμμα «Οι εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920 και η επάνοδος του Κωνσταντίνου», στην «Ιστορία του ελληνικού έθνους» (Εκδοτική Αθηνών). Αρνήθηκε επίμονα να επιστρέψει στο Γενικό Επιτελείο, από όπου είχε απομακρυνθεί το 1916, τονίζοντας την αντίθεσή του στη Μικρασιατική εκστρατεία. 

http://www.cinemainfo.gr

ΟΙ ΜΟΙΡΑΙΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 1/11/1920

Ο Ελ Βενιζέλος επέστρεψε στην Ελλάδα στις 17/8/1920 με το θρυλικό «Αβέρωφ», με νωπά ακόμα τα τραύματα της δολοφονικής απόπειρας. Αμέσως με την άφιξή του δέχθηκε την βίαιη απαίτηση των αντιπάλων του για εκλογές, ο παλαιοκοματισμός θυμήθηκε την δημοκρατία, στις 23/5/1915 ο Βενιζέλος είχε ζητήσει την παράταση της θητείας του λόγω « μήπω αποτερματισθείσης εν πολέμω καταστάσεως» η Βουλή αυτή είχε ονομαστεί από του αντί - βενιζελικούς κοροϊδευτικά «Βουλή των Λαζάρων» διότι την είχε νεκραναστήσει δήθεν ο Βενιζέλος το 1917, έτσι τώρα η αντί - βενιζελική παράταξη με την υπόδειξη του εξόριστου φίλο - Γερμανού Βασιλέα Κωνσταντίνου θεώρησε ότι με την συνθήκη των Σεβρών περατώθηκε η πολεμική προσπάθεια του έθνους! Στις 10 Σεπτεμβρίου 1920 η Βουλή διαλύθηκε κάτω από τη έντονη πίεση της αντιπολίτευσης που τον ονόμαζε «ΤΥΡΑΝΝΟ» αλλά και από διεθνή πίεση που ζητούσε ανανέωση της λαϊκής εντολής, οι άσπονδοι σύμμαχοι του έλεγαν κάθε τόσο «εσείς ποιόν εκπροσωπείται κύριε Βενιζέλε;».  

.. Ο Ι. Μεταξάς είχε πάντοτε την άποψη ότι ο πειθαναγκασμός του Κεμάλ να υπογράψει ειρήνη με τους όρους της Συνθήκης των Σεβρών ήταν αδύνατος..... «διότι η τουρκική αντίστασις θα μετετίθετο περαιτέρω εις το εσωτερικόν». Και φυσικά..... «θα έπρεπε να καταληφθεί ολόκληρος η Μικρά Ασία δια να πεισθούν οι νεότουρκοι να συνθηκολογήσουν». Αυτή ήταν η άποψη του Ι. Μεταξά ο οποίος εθεωρούσε..... «ανεπαρκή την Ελλάδα δια την κατάληψη ολοκλήρου του νέου τουρκικού κράτους και πάντως δεν έβλεπε το τέρμα του διεξαγομένου πολέμου». Και προσθέτουμε, αυτό που ήδη έχει γραφεί, ότι η Ελλάδα είχε πλέον απωλέσει και τη συγκατάθεση των Συμμάχων στις πολεμικές δραστηριότητές της.

 http://www.apodimos.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ξύλο στη ΔΕΘ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
"Ξύλο" στη ΔΕΘ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ