2012-11-15 15:10:47
Φωτογραφία για Η ιθαγένεια προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση...!!!
Σε νέα πρόσκαιρη (;) δοκιμασία μπαίνει η συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να ανοίξει αιφνιδιαστικά θέμα για νέο νόμο περί ιθαγένειας.

Ο κ. Α. Σαμαράς, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Ραγκούση, έδωσε εντολή στον... αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χ. Αθανασίου να ετοιμάσει μέσα σε επτά ημέρες νέο νομοσχέδιο «συμβατό με την ετυμηγορία των ανώτατων δικαστικών λειτουργών», γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγη ώρα μετά την εντολή του πρωθυπουργού που δημοσιοποίησε ο γ.γ. του Υπουργικού Συμβουλίου Τ. Μπαλτάκος, η κυρία Φ. Γεννηματά με δημόσια δήλωσή της σημείωσε ότι καμία απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί εάν δεν υπάρξει συμφωνία όλων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε με τη σειρά της τη μερική αναδίπλωση των στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου και τη ρητή δήλωση του κ. Σ. Κεδίκογλου ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί και θα λυθεί «μετά από συνεννόηση με τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού».


Ωστόσο η κίνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν θεωρείται ικανή να εκτονώσει πλήρως την ένταση που δημιουργήθηκε στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης λίγα 24ωρα μετά την κρίσιμη ψηφοφορία για τα μέτρα, όπου κατεγράφησαν σημαντικές απώλειες από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στη σύσκεψη το θέμα

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, πάντως, φαίνεται αποφασισμένος να θέσει το θέμα στη σύσκεψη που θα έχει -ίσως και εντός του Σαββατοκύριακου- με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, καθώς ουδέποτε έκρυψε ότι η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής του.

Αλλωστε όλοι θυμούνται ότι κατά τη διάρκεια και των δύο προεκλογικών περιόδων, την περασμένη άνοιξη και το καλοκαίρι, η κατάργηση του νόμου Ραγκούση ήταν από τα σημεία που επαναλάμβανε σταθερά σε κάθε ομιλία του και έκανε πίσω μόνο όταν ο κ. Κουβέλης έθεσε βέτο κατά τη διαδικασία σχηματισμού της κυβέρνησης και της σύνταξης της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κυβερνητικών κομμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΗΜΑΡ στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει πως «δεν δικαιολογείται η σπουδή για ζητήματα του ν. 3838/10» και ότι «δεν δικαιολογείται καμία ρύθμιση που υποχωρεί μπροστά στον ρατσισμό και την ξενοφοβία».

Χθες, ο κ. Σαμαράς επανήλθε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ και επανέφερε το θέμα στην κυβερνητική ατζέντα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της ΝΔ, ο πρωθυπουργός, εκτός από τη σταθερή άποψη που έχει για τον νόμο Ραγκούση, θεωρεί ότι με την υιοθέτηση της πολιτικής περί «νόμου και τάξης» που είχε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορέσει να διεμβολίσει πολιτικά τόσο τους Ανεξάρτητους Ελληνες όσο και τη Χρυσή Αυγή.

Ωστόσο είναι βέβαιο ότι η οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να τύχει προηγουμένως της έγκρισης των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη. Χθες η κυρία Γεννηματά είπε ότι «η αλλαγή του Κώδικα Ιθαγένειας, όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον νόμο Ραγκούση (ν. 3838/10) δεν αποτελεί προτεραιότητα για το κόμμα», ενώ και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος σε κάθε περίπτωση θα περιμένει και επισήμως την απόφαση του ΣτΕ, πολύ δύσκολα θα συναινούσε σε αυστηροποίηση των όρων για τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας.

Στην επικείμενη σύσκεψη κορυφής θα τεθεί το ζήτημα, αλλά δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός, προκειμένου να προστατεύσει τη συνοχή της κυβέρνησής του και να προωθήσει άλλα θέματα που τα θεωρεί σημαντικότερα, όπως είναι οι αλλαγές σε επίπεδο προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα, να υπαναχωρήσει από τις αρχικές του θέσεις και να παραπέμψει στο αόριστο μέλλον τις όποιες ουσιαστικές τροποποιήσεις στον νόμο περί ιθαγένειας.
ETHNOS 
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ