2012-11-15 15:39:07
Η δημοσιογράφος Μάγδα Τσέγκου πήρε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη από τον... μαιτρ της εξωσωματικής γονιμοποίησης κ. Κωνσταντίνο Πάντο την οποία "αλιεύσαμε" μέσα από το προσωπικό της blog (magdatsegkou.blogspot.com) και σας την παραθέτουμε αυτούσια:
Είναι πολύ δύσκολο πλέον ένα ζευγάρι που θέλει να κάνει παιδί και έχει σύμμαχο έναν καλό γιατρό να μην τα καταφέρει. H επιστήμη έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια σε αυτόν τον τομέα και συνεχώς μας εκπλήσσει με τις νέες της ανακαλύψεις. Τα ποσοστά επιτυχίας -τουλάχιστον στο ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ- είναι τέτοια που σχεδόν μια στις δυο γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδάκι μένουν έγκυες.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση εφαρμόζεται τα τελευταία 32 χρόνια και χάρη σε αυτήν έχουν γεννηθεί 2.500.000 παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι πλέον πιο εύκολη, πιο προσιτή και η γυναίκα παίρνει πολύ λιγότερα φάρμακα. Η κοινωνία ξεπέρασε κατά πολύ τις “αγγιλώσεις” του παρελθόντος σχετικά με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και έτσι τη χαρά του να μπορεί να γίνει κάποιος γονιός την μοιράζονται περισσότεροι. Στην Ελλάδα άλλωστε εφαρμόζουμε πρωτοπόρες μεθόδους, όπως η προεμφυτευτική γεννετική διάγνωση, ακόμα και σε ζευγάρια που δεν είναι γόνιμα.
Κε Πάντο,έχετε γράψει τη δική σας σελίδα στην ιστορία των εξωσωματικών γονιμοποιήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Έχετε στο βιογραφικό σας ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχιών στην εξωσωματική.Πως το καταφέρατε αυτό;
Όταν πραγματικά αγαπάς τον άνθρωπο αλλά και τη δουλειά σου και βρίσκεσαι και με άλλους επιστήμονες με τους οποίους μπορείς να μοιραστείς το ίδιο , όλα γίνονται πιο εύκολα. Μαζί με τους συνεργάτες μου αντιμετωπίζουμε το κάθε ζευγάρι ανθρώπινα και ξεχωριστά. Κάνουμε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και εξατομικεύουμε την κάθε θεραπεία ανάλογα με τις επιμέρους ανάγκες του ζευγαριού. Δεν βάζουμε όλα τα ζευγάρια σε μια συγκεκριμένη θεραπεία,όπως γίνεται σε άλλα κέντρα του εξωτερικού. Εστιάζουμε στο κάθε πρόβλημα,ελέγχουμε τις προϋποθέσεις και αλλάζουμε θεραπεία και τακτική ανάλογα με τις ανάγκες. Εκεί οφείλεται και η επιτυχία μας.
Ποιά είναι τα στάδια της εξωσωματικής γονιμοποίησης;
Πριν ξεκινήσει η όλη διαδικασία, το ζευγάρι θα υποβληθεί σε ορισμένες απαραίτητες ιατρικές και αιματολογικές εξετάσεις, που σκοπό έχουν να αυξήσουν όσο το δυνατό περισσότερο την επιτυχή εφαρμογή της μεθόδου. Από τον άνδρα, αυτό που χρειάζεται είναι το σπέρμα. Η γυναίκα, μετά την ωοθηκική διέγερση, την οποία προκαλούν τα φάρμακα, υποβάλλεται σε διακολπική λήψη ωαρίων. Ακολουθούν η γονιμοποίηση των ωαρίων με το σπέρμα του συζύγου και τέλος η τοποθέτηση των γονιμοποιημένων ωαρίων στη μήτρα. Η εμβρυομεταφορά γίνεται συνήθως την 2η ή την 3η μέρα μετά τη γονιμοποίηση αλλά μπορεί και να καθυστερήσει μέχρι την 6η μέρα, μέχρι δηλαδή τα γονιμοποιημένα ωάρια να αναπτυχθούν στο στάδιο της βλαστοκύστης. Στην περίπτωση αυτή το έμβρυο εμφυτεύεται πιο εύκολα και έχουμε καλύτερο ποσοστό εμφύτευσης αυτού του εμβρύου. Κάποια γυναίκα που κάνει προσπάθεια μπορεί να βγάλει και 10-15 ωάρια, από τα οποία να γονιμοποιηθούν 10-12. Δεν τα τοποθετούμε όλα. Τα επιπλέον έμβρυα τα τοποθετούμε στην κατάψυξη, και παραμένουν συντηρημένα σε υγρό άζωτο, μέχρι το ζευγάρι να τα χρειαστεί. Αυτό μπορεί να συμβεί σε δυο περιπτώσεις: Είτε α) εάν δεν επιτύχει η προσπάθεια, οπότε να μην επαναληφθεί η ωοληψία, είτε β) εάν η γυναίκα θελήσει να αποκτήσει δεύτερο παιδί, μετά από κάποια χρόνια. Τα έμβρυα μπορούν να παραμείνουν στην κατάψυξη για δεκαετίες. Με το νέο νόμο, όμως, μετά το 2005 ορίζονται ως ανώτατο όριο τα πέντε χρόνια που μπορούν να επεκταθούν και για άλλα πέντε χρόνια, με σύμφωνη γνώμη του ζευγαριού. Στο δικό μας κέντρο είχαμε πέρυσι μια γυναίκα,η οποία απέκτησε διδυμάκια, με έμβρυα που ήταν έντεκα χρόνια στην κατάψυξη! Γέννησε ουσιαστικά τα δίδυμα αδερφάκια του πρώτου της παιδιού, μετά από διάστημα έντεκα ετών.
Ποιες είναι οι τελευταίες μεγάλες επιτυχίες στον τομέα της εξωσωματικής;
Τελευταίο μας επίτευγμα η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού σε γυναίκες που νοσούν από διαφορετικές μορφές καρκίνου. Η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού έγινε προκειμένου να ολοκληρώσουν οι γυναίκες την θεραπεία του καρκίνου μe ακτινοβολία/χημειοθεραπεία και μετά να μεταμοσχευθεί στις ωοθήκες τους ώστε να καταστούν και πάλι γόνιμες. Πρίν λίγο καιρό, έγινε λαπαροσκοπική αποφλοίωση ωοθήκης σε γυναίκα 42 ετών με καρκίνο του μαστού η οποία θα υποβληθεί σε θεραπεία χημειοθεραπείας. Ο ωοθηκικός ιστός από την αποφλοίωση και των δύο ωοθηκών κατάψυχθηκε και φυλάσσεται στους -196ΟC σε υγρό άζωτο. Μετά τη θεραπεία από τον καρκίνο, θα μεταμοσχευτεί στην ίδια.
Μπορεί η επιστήμη να βοηθήσει ζευγάρια με κληρονομικά νοσήματα να αποκτήσουν υγιή παιδιά;
Η πιο σημαντική και μεγάλη επιτυχία είναι η προεμφυτευτική διάγνωση,όπου ελέγχουμε κάθε έμβρυο χωριστά παίρνοντας ένα κύτταρο την 3η ή την 5η μέρα ζωής του. Ελέγχουμε έτσι με ακρίβεια και ασφάλεια γενετικά αν το έμβρυο αυτό κάποια ασθένεια γνωστή προς τους γονείς. Για παράδειγμα γονείς που έχουν και οι δυο στίγμα μεσογειακής αναιμίας κινδυνεύουν να αποκτήσουν ένα παιδί με μεσογειακή αναιμία. Ελέγχοντας όμως το έμβρυο με την προεμφυτευτική,τοποθετούμε μόνο τα υγιή έμβρυα προκειμένου να μην υπάρχει περίπτωση η γυναίκα να κυοφορήσει ένα μη υγιές παιδί.
Ένα ζευγάρι από το Πρέβεζα,είχε αποκτήσει δυο παιδιά τυφλά αφού έπασχαν από εκ γενετής τύφλωση-γνωστή ασθένεια ως . Οι άνθρωποι μετά από αρκετά χρόνια θέλησαν να κάνουν και τρίτο παιδί. Ήρθαν κοντά μας και αυτό που κάναμε ήταν να ελεγχξουμε τα έμβρυα με προεμφυτευτικό έλεγχο,βρήκαμε ποια είναι υγιή,και μόνο αυτά τοποθετήσαμε στη γυναίκα . Έτσι απέκτησαν ένα υγιέστατο παιδί και έπαψαν να τους ακολουθούν και τα δυσμενή σχόλια της κοινωνίας ότι κάνουν μόνο παιδιά. Αυτήν μάλιστα την περίπτωση την κάλυψε και το CNN ,έστειλε ειδικά για αυτό τηλεοπτικό συνεργείο στο χωριό της οικογένειας.Θεωρήθηκε από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της εξωσωματικής γονιμοποίησης διεθνώς.
Πρόσφατα ήρθε στη ζωή στην Ελλάδα το πρώτο παιδί με σκοπό να σώσει το αδερφάκι του που πάσχει από μεσογειακή αναιμία. Ποια είναι η μέθοδος που ακολουθήθηκε; Μπορεί να εφαρμοστεί και για άλλες ασθένειες;
Το συγκεκριμένο ζευγάρι (και οι δύο είναι φορείς μεταλλάξεων β μεσογειακής αναιμίας), ήρθε στο κέντρο μας με το αίτημα να αποκτήσουν πρωταρχικά ένα δεύτερο υγιές παιδί ώστε να ολοκληρώσουν την οικογένειά τους και παράλληλα να βοηθήσουν το πρώτο τους παιδί που νοσεί. Ακολουθήθηκε πρωτόκολλο ήπιας διέγερσης ωοθηκών στη γυναίκα και εν συνεχεία οι μέθοδοι της εξωσωματικής γονιμοποίησης και βιοψίας των γονιμοποιημένων ωαρίων. Σε δείγμα κυττάρου από κάθε γονιμοποιημένο ωάριο πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος των μεταλλάξεων για τη μεσογειακή αναιμία και παράλληλα έλεγχος ιστοσυμβατότητας με το υπάρχον παιδί της οικογένειας. Βρέθηκε ένα μόνο γονιμοποιημένο ωάριο υγιές και ιστοσυμβατό με το αδερφάκι του, το οποίο μεταφέρθηκε στη μήτρα της γυναίκας, που έμεινε έγκυος με την πρώτη. Γεννήθηκε το υγιές κοριτσάκι τους και κατά τον τοκετό συλλέκτηκε αίμα από τον ομφάλιο λώρο από όπου απομονώθηκαν και καταψύχθηκαν βλαστοκύτταρα με σκοπό να μεταμοσχευθούν για τη θεραπεία του πρώτου παιδιού. Η μεταμόσχευση έγινε πέρσι και το άρρωστο παιδί από μεσογειακή αναιμία έχει τώρα πλήρως θεραπευτεί.
Ήδη, για πρώτη φορά παγκοσμίως εφαρμόσαμε τη μεθοδολογία αυτή σε 2 οικογένειες με πάσχοντα παιδιά από το γενετικό νόσημα χρόνια κοκκιωματώδης νόσος. Με τη πρώτη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης επιτεύχθηκε τελειόμηνος κύηση και στις δύο οικογένειες. Μετά την γέννηση των υγιή παιδιών και τη συλλογή βλαστικών κυττάρων κατά τον τοκετό, πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση στα άρρωστα παιδιά που θεραπευτήκαν τελείως. Σημειωτέων ότι αυτά τα παιδία έχουν συνήθως προσδόκιμο χρόνο ζωής μέχρι την εφηβεία και καταλήγουν συνήθως από κοινές λοιμώξεις και ιώσεις. Η επιτυχία αυτή έχει δημοσιευτεί σε έγκριτό επιστημονικό περιοδικό. Επίσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφαρμόσαμε τη προεμφυτευτική γενετική διάγνωση με έλεγχο ιστοσυμβατότητας και σε οικογένεια με άρρωστο παιδί από δρεπανοκυτταρική αναιμία, με αποτέλεσμα τη γέννηση διδύμων προκειμένου να γίνει η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων στο άρρωστο αδερφάκι τους. Τέλος, τη μέθοδο αυτή έχουμε ήδη εφαρμόσει με επιτυχία και σε άλλα 35 ζευγάρια με παιδιά που πάσχουν από διάφορα κληρονομικά νοσήματα, αλλά και σε 4 οικογένειες με παιδιά που νοσούν από λευχαιμία.
Ποια είναι τα νεότερα δεδομένα για την προεμφυτευτική γενετική διάγνωση;
Τα τελευταία χρόνια οι τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης έχουν αναπτυχθεί και εξελιχθεί πολύ. Παρόλαυτα, σε ορισμένες περιπτώσεις περιπτώσεις, όπως π.χ. σε γυναίκες μεγάλης αναπαραγωγικής ηλικίας, ή σε γυναίκες με επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα ποσοστά επιτυχίας παραμένουν σχετικά χαμηλά. Πρόσφατα, προτάθηκε μια καινούργια μέθοδος για να βοηθήσει αυτές τις γυναίκες, ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος όλων των χρωμοσωμάτων. Η νέα αυτή μέθοδος εφαρμόζεται ήδη σε μερικές χώρες του εξωτερικού και από το 2010 την εφαρμόζουμε και στη χώρα μας. Ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος γίνεται με τη μέθοδο του Συγκριτικού Γενομικού Υβριδισμού με μικροσυστοιχίες DNA (CGH-Array) και ελέγχονται και τα 23 ζευγάρια χρωμοσωμάτων που έχει το ανθρώπινο κύτταρο. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να διαγνωστούν σύνδρομα όπως π.χ. το σύνδρομο Down, αλλά και βελτιωθούν τα ποσοστά επιτυχίας μετά από την εξωσωματική γονιμοποίηση. Ήδη, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν σημαντική βελτίωση στα αποτελέσματα επιτυχίας δηλαδή αυξάνεται η πιθανότητα εγκυμοσύνης και μειώνεται το ποσοστό των αποβολών σε γυναίκες με προχωρημένη ηλικία, με προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες IVF ή με καθ'έξιν αποβολές.
Αρκετές γυναίκες διστάζουν να έρθουν κοντά σας,γιατί οι τόσες πολλές επιτυχίες πιστεύουν ότι φέρνουν και "υψηλές τιμές".Τι θα τους λέγατε;
Η εξωσωματική είναι μια ιατρική πράξη ακριβή.Όμως στους καιρούς που διανύουμε είναι πολύ σημαντικό να βοηθάμε ο ένας τον άλλο και αυτό κάνουμε.Ας μην διστάζει καμία γυναίκα που πραγματικά θέλει να γίνει μητέρα να έρθει κοντά μας,να συζητήσουμε και να αναζητήσουμε μαζί την καλύτερη λύση για εκείνη.
Κωνσταντίνος Πάντος, MD, PhD,
Γυναικολόγος Αναπαραγωγής
Διευθυντής του Κέντρου Ανθρώπινης Αναπαραγωγής
Κλινική «Γένεσις Αθηνών»
Παπανικολή 14-16, Χαλάνδρι 152 32, Αθήνα
Τηλ. 210 6894326/ Fax 210 6890897
www.markos.tv
Tromaktiko
Είναι πολύ δύσκολο πλέον ένα ζευγάρι που θέλει να κάνει παιδί και έχει σύμμαχο έναν καλό γιατρό να μην τα καταφέρει. H επιστήμη έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια σε αυτόν τον τομέα και συνεχώς μας εκπλήσσει με τις νέες της ανακαλύψεις. Τα ποσοστά επιτυχίας -τουλάχιστον στο ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ- είναι τέτοια που σχεδόν μια στις δυο γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδάκι μένουν έγκυες.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση εφαρμόζεται τα τελευταία 32 χρόνια και χάρη σε αυτήν έχουν γεννηθεί 2.500.000 παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι πλέον πιο εύκολη, πιο προσιτή και η γυναίκα παίρνει πολύ λιγότερα φάρμακα. Η κοινωνία ξεπέρασε κατά πολύ τις “αγγιλώσεις” του παρελθόντος σχετικά με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και έτσι τη χαρά του να μπορεί να γίνει κάποιος γονιός την μοιράζονται περισσότεροι. Στην Ελλάδα άλλωστε εφαρμόζουμε πρωτοπόρες μεθόδους, όπως η προεμφυτευτική γεννετική διάγνωση, ακόμα και σε ζευγάρια που δεν είναι γόνιμα.
Κε Πάντο,έχετε γράψει τη δική σας σελίδα στην ιστορία των εξωσωματικών γονιμοποιήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Έχετε στο βιογραφικό σας ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχιών στην εξωσωματική.Πως το καταφέρατε αυτό;
Όταν πραγματικά αγαπάς τον άνθρωπο αλλά και τη δουλειά σου και βρίσκεσαι και με άλλους επιστήμονες με τους οποίους μπορείς να μοιραστείς το ίδιο , όλα γίνονται πιο εύκολα. Μαζί με τους συνεργάτες μου αντιμετωπίζουμε το κάθε ζευγάρι ανθρώπινα και ξεχωριστά. Κάνουμε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και εξατομικεύουμε την κάθε θεραπεία ανάλογα με τις επιμέρους ανάγκες του ζευγαριού. Δεν βάζουμε όλα τα ζευγάρια σε μια συγκεκριμένη θεραπεία,όπως γίνεται σε άλλα κέντρα του εξωτερικού. Εστιάζουμε στο κάθε πρόβλημα,ελέγχουμε τις προϋποθέσεις και αλλάζουμε θεραπεία και τακτική ανάλογα με τις ανάγκες. Εκεί οφείλεται και η επιτυχία μας.
Ποιά είναι τα στάδια της εξωσωματικής γονιμοποίησης;
Πριν ξεκινήσει η όλη διαδικασία, το ζευγάρι θα υποβληθεί σε ορισμένες απαραίτητες ιατρικές και αιματολογικές εξετάσεις, που σκοπό έχουν να αυξήσουν όσο το δυνατό περισσότερο την επιτυχή εφαρμογή της μεθόδου. Από τον άνδρα, αυτό που χρειάζεται είναι το σπέρμα. Η γυναίκα, μετά την ωοθηκική διέγερση, την οποία προκαλούν τα φάρμακα, υποβάλλεται σε διακολπική λήψη ωαρίων. Ακολουθούν η γονιμοποίηση των ωαρίων με το σπέρμα του συζύγου και τέλος η τοποθέτηση των γονιμοποιημένων ωαρίων στη μήτρα. Η εμβρυομεταφορά γίνεται συνήθως την 2η ή την 3η μέρα μετά τη γονιμοποίηση αλλά μπορεί και να καθυστερήσει μέχρι την 6η μέρα, μέχρι δηλαδή τα γονιμοποιημένα ωάρια να αναπτυχθούν στο στάδιο της βλαστοκύστης. Στην περίπτωση αυτή το έμβρυο εμφυτεύεται πιο εύκολα και έχουμε καλύτερο ποσοστό εμφύτευσης αυτού του εμβρύου. Κάποια γυναίκα που κάνει προσπάθεια μπορεί να βγάλει και 10-15 ωάρια, από τα οποία να γονιμοποιηθούν 10-12. Δεν τα τοποθετούμε όλα. Τα επιπλέον έμβρυα τα τοποθετούμε στην κατάψυξη, και παραμένουν συντηρημένα σε υγρό άζωτο, μέχρι το ζευγάρι να τα χρειαστεί. Αυτό μπορεί να συμβεί σε δυο περιπτώσεις: Είτε α) εάν δεν επιτύχει η προσπάθεια, οπότε να μην επαναληφθεί η ωοληψία, είτε β) εάν η γυναίκα θελήσει να αποκτήσει δεύτερο παιδί, μετά από κάποια χρόνια. Τα έμβρυα μπορούν να παραμείνουν στην κατάψυξη για δεκαετίες. Με το νέο νόμο, όμως, μετά το 2005 ορίζονται ως ανώτατο όριο τα πέντε χρόνια που μπορούν να επεκταθούν και για άλλα πέντε χρόνια, με σύμφωνη γνώμη του ζευγαριού. Στο δικό μας κέντρο είχαμε πέρυσι μια γυναίκα,η οποία απέκτησε διδυμάκια, με έμβρυα που ήταν έντεκα χρόνια στην κατάψυξη! Γέννησε ουσιαστικά τα δίδυμα αδερφάκια του πρώτου της παιδιού, μετά από διάστημα έντεκα ετών.
Ποιες είναι οι τελευταίες μεγάλες επιτυχίες στον τομέα της εξωσωματικής;
Τελευταίο μας επίτευγμα η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού σε γυναίκες που νοσούν από διαφορετικές μορφές καρκίνου. Η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού έγινε προκειμένου να ολοκληρώσουν οι γυναίκες την θεραπεία του καρκίνου μe ακτινοβολία/χημειοθεραπεία και μετά να μεταμοσχευθεί στις ωοθήκες τους ώστε να καταστούν και πάλι γόνιμες. Πρίν λίγο καιρό, έγινε λαπαροσκοπική αποφλοίωση ωοθήκης σε γυναίκα 42 ετών με καρκίνο του μαστού η οποία θα υποβληθεί σε θεραπεία χημειοθεραπείας. Ο ωοθηκικός ιστός από την αποφλοίωση και των δύο ωοθηκών κατάψυχθηκε και φυλάσσεται στους -196ΟC σε υγρό άζωτο. Μετά τη θεραπεία από τον καρκίνο, θα μεταμοσχευτεί στην ίδια.
Μπορεί η επιστήμη να βοηθήσει ζευγάρια με κληρονομικά νοσήματα να αποκτήσουν υγιή παιδιά;
Η πιο σημαντική και μεγάλη επιτυχία είναι η προεμφυτευτική διάγνωση,όπου ελέγχουμε κάθε έμβρυο χωριστά παίρνοντας ένα κύτταρο την 3η ή την 5η μέρα ζωής του. Ελέγχουμε έτσι με ακρίβεια και ασφάλεια γενετικά αν το έμβρυο αυτό κάποια ασθένεια γνωστή προς τους γονείς. Για παράδειγμα γονείς που έχουν και οι δυο στίγμα μεσογειακής αναιμίας κινδυνεύουν να αποκτήσουν ένα παιδί με μεσογειακή αναιμία. Ελέγχοντας όμως το έμβρυο με την προεμφυτευτική,τοποθετούμε μόνο τα υγιή έμβρυα προκειμένου να μην υπάρχει περίπτωση η γυναίκα να κυοφορήσει ένα μη υγιές παιδί.
Ένα ζευγάρι από το Πρέβεζα,είχε αποκτήσει δυο παιδιά τυφλά αφού έπασχαν από εκ γενετής τύφλωση-γνωστή ασθένεια ως . Οι άνθρωποι μετά από αρκετά χρόνια θέλησαν να κάνουν και τρίτο παιδί. Ήρθαν κοντά μας και αυτό που κάναμε ήταν να ελεγχξουμε τα έμβρυα με προεμφυτευτικό έλεγχο,βρήκαμε ποια είναι υγιή,και μόνο αυτά τοποθετήσαμε στη γυναίκα . Έτσι απέκτησαν ένα υγιέστατο παιδί και έπαψαν να τους ακολουθούν και τα δυσμενή σχόλια της κοινωνίας ότι κάνουν μόνο παιδιά. Αυτήν μάλιστα την περίπτωση την κάλυψε και το CNN ,έστειλε ειδικά για αυτό τηλεοπτικό συνεργείο στο χωριό της οικογένειας.Θεωρήθηκε από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της εξωσωματικής γονιμοποίησης διεθνώς.
Πρόσφατα ήρθε στη ζωή στην Ελλάδα το πρώτο παιδί με σκοπό να σώσει το αδερφάκι του που πάσχει από μεσογειακή αναιμία. Ποια είναι η μέθοδος που ακολουθήθηκε; Μπορεί να εφαρμοστεί και για άλλες ασθένειες;
Το συγκεκριμένο ζευγάρι (και οι δύο είναι φορείς μεταλλάξεων β μεσογειακής αναιμίας), ήρθε στο κέντρο μας με το αίτημα να αποκτήσουν πρωταρχικά ένα δεύτερο υγιές παιδί ώστε να ολοκληρώσουν την οικογένειά τους και παράλληλα να βοηθήσουν το πρώτο τους παιδί που νοσεί. Ακολουθήθηκε πρωτόκολλο ήπιας διέγερσης ωοθηκών στη γυναίκα και εν συνεχεία οι μέθοδοι της εξωσωματικής γονιμοποίησης και βιοψίας των γονιμοποιημένων ωαρίων. Σε δείγμα κυττάρου από κάθε γονιμοποιημένο ωάριο πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος των μεταλλάξεων για τη μεσογειακή αναιμία και παράλληλα έλεγχος ιστοσυμβατότητας με το υπάρχον παιδί της οικογένειας. Βρέθηκε ένα μόνο γονιμοποιημένο ωάριο υγιές και ιστοσυμβατό με το αδερφάκι του, το οποίο μεταφέρθηκε στη μήτρα της γυναίκας, που έμεινε έγκυος με την πρώτη. Γεννήθηκε το υγιές κοριτσάκι τους και κατά τον τοκετό συλλέκτηκε αίμα από τον ομφάλιο λώρο από όπου απομονώθηκαν και καταψύχθηκαν βλαστοκύτταρα με σκοπό να μεταμοσχευθούν για τη θεραπεία του πρώτου παιδιού. Η μεταμόσχευση έγινε πέρσι και το άρρωστο παιδί από μεσογειακή αναιμία έχει τώρα πλήρως θεραπευτεί.
Ήδη, για πρώτη φορά παγκοσμίως εφαρμόσαμε τη μεθοδολογία αυτή σε 2 οικογένειες με πάσχοντα παιδιά από το γενετικό νόσημα χρόνια κοκκιωματώδης νόσος. Με τη πρώτη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης επιτεύχθηκε τελειόμηνος κύηση και στις δύο οικογένειες. Μετά την γέννηση των υγιή παιδιών και τη συλλογή βλαστικών κυττάρων κατά τον τοκετό, πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση στα άρρωστα παιδιά που θεραπευτήκαν τελείως. Σημειωτέων ότι αυτά τα παιδία έχουν συνήθως προσδόκιμο χρόνο ζωής μέχρι την εφηβεία και καταλήγουν συνήθως από κοινές λοιμώξεις και ιώσεις. Η επιτυχία αυτή έχει δημοσιευτεί σε έγκριτό επιστημονικό περιοδικό. Επίσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφαρμόσαμε τη προεμφυτευτική γενετική διάγνωση με έλεγχο ιστοσυμβατότητας και σε οικογένεια με άρρωστο παιδί από δρεπανοκυτταρική αναιμία, με αποτέλεσμα τη γέννηση διδύμων προκειμένου να γίνει η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων στο άρρωστο αδερφάκι τους. Τέλος, τη μέθοδο αυτή έχουμε ήδη εφαρμόσει με επιτυχία και σε άλλα 35 ζευγάρια με παιδιά που πάσχουν από διάφορα κληρονομικά νοσήματα, αλλά και σε 4 οικογένειες με παιδιά που νοσούν από λευχαιμία.
Ποια είναι τα νεότερα δεδομένα για την προεμφυτευτική γενετική διάγνωση;
Τα τελευταία χρόνια οι τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης έχουν αναπτυχθεί και εξελιχθεί πολύ. Παρόλαυτα, σε ορισμένες περιπτώσεις περιπτώσεις, όπως π.χ. σε γυναίκες μεγάλης αναπαραγωγικής ηλικίας, ή σε γυναίκες με επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα ποσοστά επιτυχίας παραμένουν σχετικά χαμηλά. Πρόσφατα, προτάθηκε μια καινούργια μέθοδος για να βοηθήσει αυτές τις γυναίκες, ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος όλων των χρωμοσωμάτων. Η νέα αυτή μέθοδος εφαρμόζεται ήδη σε μερικές χώρες του εξωτερικού και από το 2010 την εφαρμόζουμε και στη χώρα μας. Ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος γίνεται με τη μέθοδο του Συγκριτικού Γενομικού Υβριδισμού με μικροσυστοιχίες DNA (CGH-Array) και ελέγχονται και τα 23 ζευγάρια χρωμοσωμάτων που έχει το ανθρώπινο κύτταρο. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να διαγνωστούν σύνδρομα όπως π.χ. το σύνδρομο Down, αλλά και βελτιωθούν τα ποσοστά επιτυχίας μετά από την εξωσωματική γονιμοποίηση. Ήδη, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν σημαντική βελτίωση στα αποτελέσματα επιτυχίας δηλαδή αυξάνεται η πιθανότητα εγκυμοσύνης και μειώνεται το ποσοστό των αποβολών σε γυναίκες με προχωρημένη ηλικία, με προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες IVF ή με καθ'έξιν αποβολές.
Αρκετές γυναίκες διστάζουν να έρθουν κοντά σας,γιατί οι τόσες πολλές επιτυχίες πιστεύουν ότι φέρνουν και "υψηλές τιμές".Τι θα τους λέγατε;
Η εξωσωματική είναι μια ιατρική πράξη ακριβή.Όμως στους καιρούς που διανύουμε είναι πολύ σημαντικό να βοηθάμε ο ένας τον άλλο και αυτό κάνουμε.Ας μην διστάζει καμία γυναίκα που πραγματικά θέλει να γίνει μητέρα να έρθει κοντά μας,να συζητήσουμε και να αναζητήσουμε μαζί την καλύτερη λύση για εκείνη.
Κωνσταντίνος Πάντος, MD, PhD,
Γυναικολόγος Αναπαραγωγής
Διευθυντής του Κέντρου Ανθρώπινης Αναπαραγωγής
Κλινική «Γένεσις Αθηνών»
Παπανικολή 14-16, Χαλάνδρι 152 32, Αθήνα
Τηλ. 210 6894326/ Fax 210 6890897
www.markos.tv
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για την Χρυσή Αυγή και την επέτειο του Πολυτεχνείου
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΑΠΟΛΥΤΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΚΟΡΕΡΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΚΟΛ...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ