2012-11-15 23:35:25
Φωτογραφία για Το ΔΝΤ καλεί την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για το ελληνικό χρέος
Το μπαλάκι στην ευρωζώνη σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο, πετά το ΔΝΤ, που επιμένει στο στόχο για χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020, με εκπρόσωπό του να δηλώνει ότι το Ταμείο «έχει κάνει όσα πρέπει εντός του πλαισίου του. Είναι σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξουν άλλες κινήσεις για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους». 

Ερωτηθείς αν η παρατήρηση αυτή απευθύνεται στους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας, ο Ουίλιαμ Μάρεϊ είπε ότι «μάλλον» αυτούς εννοεί. Αρνήθηκε, ωστόσο, να διευκρινίσει τι είδους δράσεις θα χρειαστούν.

Τόνισε πάντως ότι υπάρχουν «πολλοί τεχνικοί τρόποι» για να μειωθεί το χρέος και ότι «είναι προς το ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο συμφέρον η Ελλάδα να έχει βιώσιμο χρέος. Όλοι έχουν συμφέρον να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να θέσουν την Ελλάδα σε βιώσιμη οικονομική κατάσταση».

Επίσης ξεκαθάρισε ότι στο ΔΝΤ δεν υπάρχει καμία απόφαση για αποχώρησηαπό το ελληνικό πρόγραμμα και ότι οι διαπραγματεύσεις Ευρωζώνης και ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.


Το ΔΝΤ που ζητά «πραγματική» και «όχι σύντομη φθηνή» λύση για το ελληνικό χρέος ασκεί έντονη πίεση στην ευρωζώνη που -με πρωτεργάτη το Βερολίνο- απορρίπτει κούρεμα του ελληνικού χρέους με επιβάρυνση του επίσημου τομέα.

Πιστός στην επίσημη γραμμή ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε σήμερα ότι η επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας θα περιλαμβάνει ένα συνδυασμό μέτρων, αλλά δεν πρέπει να περιλαμβάνει καμία αλλαγή στο συνολικό ποσό που χρωστάει η χώρα.

«Η απόφαση θα είναι ένας συνδυασμός διαφορετικών στοιχείων, ένα δεν αρκεί.. Είναι απαραίτητο όμως να μην αγγιχτεί το κεφάλαιο. Υπάρχει ομοφωνία επ' αυτού στην Ευρωζώνη», σημείωσε ο κ. Ρεν.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ.Λαγκάρντ ζητώντας πειστική λύση για το ελληνικό χρέος αλλάζει το πρόγραμμά της για να παρευρεθεί στο επόμενο Eurogroup στις 20 Νοεμβρίου, στο οποίο αναμένεται να κλείσει τουλάχιστον η συμφωνία για την κάλυψη -έστω μέρους- του κενού χρηματοδότησης λόγω επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος.

Αυτό ότι την Τρίτη στο Eurogroup θα υπάρξει απόφαση για το θέμα του χρηματοδοτικού κενού επιβεβαίωσε και ο Γερμανός υπουργός ΟικονομικώνΒ.Σόιμπλε: «αυτό είναι το βασικό έργο που πρέπει να γίνει και θα το έχουμε λύσει ως την επόμενη Τρίτη».

Ανώτατη πηγή της ευρωζώνης είπε στο Reuters την Τετάρτη ότι στην επόμενή τους συνάντηση στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών θα επιχειρήσουν να κλείσουν το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας μόνο έως το 2014 και όχι έως το 2020, όπως ζητά το ΔΝΤ.

«Θα επικεντρωθούμε στο 2013 και το 2014. Το ποσό ανέρχεται περίπου στα 13,5 δισ. ευρώ», είπε η πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις και θέλησε να παραμείνει ανώνυμη.

Κάτι τέτοιο θα αναβάλει την επίλυση του προβλήματος της Ελλάδας έως μετά τις γερμανικές εκλογές το Σεπτέμβριο του 2013. 

Το ΔΝΤ πιθανό να μην αποδεχθεί όμως μία τέτοια χρονοτριβή.

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα έχει υπολογίσει στα 32,6 δισ. ευρώ το κόστος της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος μέχρι το 2016 (η Ελλάδα θα χρειασθεί 15 δισ. ευρώ ως το 2014 και άλλα 17,6 δισ. ευρώ ως το 2016).

Εξετάζεται μείωση επιτοκίων

Aνώτατοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θα έχουν προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή για να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, σύμφωνα με το Reuters. 

Μεταξύ των ιδεών που προτείνονται για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού είναι η μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση των λήξεων των δανείων της ευρωζώνης προς την Ελλάδα.

Παράλληλα προτείνεται να σταματήσει η Ελλάδα για κάποιο διάστημα να πληρώνει επιτόκια και να αποδεσμευτούν εφάπαξ οι δόσεις που κανονικά θα εκταμιεύονταν στο τέλος του προγράμματος, είπαν πηγές της ευρωζώνης.

Στις παραλλαγές λύσεων που εξετάζει η ζώνη του ευρώ για την Ελλάδα και οι οποίες επιδιώκουν να κάμψουν τις αντιδράσεις του ΔΝΤ, αναφέρονται την Πέμπτη και πολλά δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο.

Η Sueddeutsche Zeitung σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι η Ευρωζώνη εξετάζει την απευθείας μεταβίβαση βοήθειας προς την Ελλάδα μέσω του EFSF, με ριζική μείωση των επιτοκίων.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ακόμη πως η ΕΚΤ εξετάζει να επιστρέψει στην ελληνική κυβέρνηση τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει και τα οποία απέκτησε σε χαμηλές τιμές.

Φόβος για αποχώρηση ΔΝΤ

Σύμφωνα με το καταστατικό του, το ΔΝΤ δεν μπορεί να αποδεσμεύσει δόσεις δανείων εάν δεν είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του προγράμματος προσαρμογής μιας χώρας έως τη λήξη του.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν τη Δευτέρα να παρατείνουν κατά δύο έτη τη δημοσιονομική προσαρμογής της Ελλάδας, έως το 2016. 

Η διαφωνία ευρωζώνης-ΔΝΤ έχει προκαλέσει αμφιβολίες για το αν το Ταμείο θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα.

Βεβαίως ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σήμερα (Πέμπτη) διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. 

Άλλωστε, όπως έσπευσε να παρατηρήσει και ο Επίτροπος Ρεν, αυτό θα είχε παράπλευρες απώλειες αφού «ξέρουμε ότι πολλές χώρες-μέλη βλέπουν την συμμετοχή και χρηματοδότηση του ΔΝΤ ως προαπαιτούμενο για να συνεχίσει να στηρίζει η ευρωζώνη την Ελλάδα με αυτά τα δάνεια».

«Για το λόγο αυτό, δεν είναι δυνατόν, ούτε σε επίπεδο αρχής, να δράσει η ευρωζώνη χωρίς το ΔΝΤ», συμπλήρωσε.

«Το ΔΝΤ δεσμεύτηκε να στηρίξει την Ελλάδα σύμφωνα με το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε μαζί με την ευρωζώνη. Δεν υπάρχει λόγος να υποψιαζόμαστε ότι το ΔΝΤ δεν θα συνεργαστεί και στο επόμενο στάδιο της χρηματοδότησης της Ελλάδας» είπε ακόμη ο Ρεν.

Newsroom ΔΟΛ
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ