2012-11-16 10:11:05
Φωτογραφία για «Μηδενικά επιτόκια για την Ελλάδα»
Το δανεισμό της Ελλάδος με μηδενικά επιτόκια μέσω του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που προκύπτει από την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς να απαιτηθεί νέο δάνειο προς την Ελλάδα φέρεται να εξετάζουν οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, εν όψει του Eurogroup της Τρίτης.

Σημερινά δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο παρουσιάζουν παραλλαγές των λύσεων που εξετάζει η ζώνη του ευρώ για την Ελλάδα και οι οποίες επιδιώκουν να κάμψουν τις αντιδράσεις του ΔΝΤ.

Η Sueddeutsche Zeitung σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι η Ευρωζώνη εξετάζει την απευθείας μεταβίβαση βοήθειας προς την Ελλάδα μέσω του EFSF, με ριζική μείωση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα δάνεια που παρέχονται από τον EFSF θα μπορούσαν να προσφέρονται με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, περίπτωση στην οποία τα κράτη της Ευρωζώνης θα πρέπει να καλύψουν τη διαφορά.


Η Sueddeutsche Zeitung υποστηρίζει ακόμη πως η ΕΚΤ εξετάζει να επιστρέψει στην ελληνική κυβέρνηση τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει και τα οποία απέκτησε σε χαμηλές τιμές.

Από την άλλη πλευρά η Handelsblatt αναφέρει σε δημοσίευμα της πως το Eurogroup θα επικεντρωθεί στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας μέχρι το 2014.

Επικαλούμενη διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν κατονομάζει η εφημερίδα αναφέρει πως το χρηματοδοτικό κενό ύψους 13,5 δισ. ευρώ μπορεί να συμπληρωθεί χωρίς νέο δανεισμό. Προσθέτει, δε, πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα φέρουν την επόμενη Τρίτη προς συζήτηση το ζήτημα της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας μετά από το 2014.

Δηλωση Σόιμπλε: Στο Eurogroup της Τρίτης 20 Νοεμβρίου η συμφωνία για την Ελλάδα

Η συμφωνία των 17 της ευρωζώνης για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο ελληνικό πρόγραμμα θα οριστικοποιηθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης, δήλωσε την Πέμπτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε μιλώντας σε συνέδριο της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung.

Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ακόμη ότι το προσχέδιο της έκθεσης της τρόικα δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένη πρόταση για τον τρόπο, με τον οποίο πρέπει να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό.

«Αυτό είναι το βασικό έργο που πρέπει να γίνει και θα το έχουμε λύσει ως την επόμενη Τρίτη» συμπλήρωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ενώ πρόσθεσε: «Θα υπερβούμε την ευρωπαϊκή κρίση, αυτή θα είναι μια σταδιακή διαδικασία, θέλουμε μια λύση για την Ελλάδα που θα κρατήσει για κάποιο καιρό».

Λαγκάρντ: συντομεύει το ταξίδι της στην Ασία

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, θα συντομεύσει την επίσκεψή της στην Ασία, προκειμένου να συμμετάσχει την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες σε μια κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, εν μέσω διαφωνιών με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πώς μπορεί να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

«Η διευθύντρια θα συμμετάσχει στη συνάντηση του Eurogroup στις 20 Νοεμβρίου, όπως κάνει συνήθως, και αυτό σημαίνει πως θα συντομεύσει το τρέχον ταξίδι της στην Ασία», δήλωσε ΤΗΝ Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Η διαφωνία για την μείωση του ελληνικού χρέους δημοσιοποιήθηκε απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, όταν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως θα πρέπει να δοθεί περιθώριο στην Ελλάδα ως το 2022 για να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ.

Η κ. Λαγκάρντ, η οποία στη συνέντευξη καθόταν δίπλα στον κ. Γιούνκερ, διαφώνησε και επέμεινε πως η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει το στόχο του 120% του ΑΕΠ ως το 2020, όπως είχε συμφωνηθεί προηγουμένως ώστε να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της.

Η κ. Λαγκάρντ, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις Φιλιππίνες, στο πλαίσιο επίσκεψής της στη Νοτιοανατολική Ασία, επρόκειτο να συμμετάσχει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας σε συνάντηση των χωρών-μελών της ASEAN στην Καμπότζη.

Αντί γι' αυτό όμως, θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες για μια συνεδρίαση στις 20 Νοεμβρίου του Eurogroup, το οποίο θα προσπαθήσει να καταλήξει σε συμφωνία πριν από τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών αργότερα την επόμενη εβδομάδα.

Σε δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη στη Μαλαισία, η κ. Λαγκάρντ επέμεινε πως η Ελλάδα χρειάζεται μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του χρέους της για να αποφύγει μια παρατεταμένη κρίση και ενδεχομένως και άλλες διασώσεις.

Το ΔΝΤ θέλει οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να διαγράψουν μέρος του χρέους της Ελλάδας για να το καταστήσουν πιο διαχειρίσιμο.

Μια άλλη λύση θα μπορούσε να είναι η μείωση των επιτοκίων εκ μέρους των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος που εκκρεμεί. Θα μπορούσε επίσης να παραταθεί ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Να μην ξεχνώ...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Να μην ξεχνώ...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ