2012-11-17 12:57:38
Φωτογραφία για Ημέρα Πολυτεχνείου '73
Συνεχίζονται από το πρωί οι καταθέσεις στεφάνων στο Πολυτεχνείο και ο φόρος τιμής στον ξεσηκωμό της νεολαίας κατά της χούντας τον Νοέμβριο του 1973 που ολοκληρώνεται με την συγκέντρωση στις 2 το μεσημέρι και την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, περίπου μία ώρα αργότερα.

Το χώρο του Πολυτεχνείου επισκέφθηκε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι ο Αλέξης Tσίπρας και απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο.

Σε δηλώσεις του επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το μνημονιακό κατεστημένο επενδύει στη λήθη και προσπαθεί μαζί με την ακροδεξιά να αφηγηθεί ξανά την ιστορία 40 χρόνων της χώρας.

Προφανής στόχος -συνέχισε- είναι να την παραχαράξει για να ξεμπερδεύει με την μεταπολίτευση, με τις κατακτήσεις της ακόμη και με τα ανεκπλήρωτα και αδικαίωτα οράματά της. Πρόσθεσε ακόμη ότι το Πολυτεχνείο υπενθυμίζει στη νέα γενιά ότι ο

λαός έχει μόνο ένα δρόμο αυτόν της αντίστασης και της ανυπακοής.


Νωρίς το πρωί στο χώρο του Πολυτεχνείου, κατέθεσε στεφάνι ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Αθανάσιος Παπαϊωάννου εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελου Μεϊμαράκη, αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν κατά της Δικτατορίας.

Στεφάνι επίσης κατέθεσε και αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς και της νεολαίας του κόμματος με επικεφαλής τη Δώρα Καλλιπολίτη, μέλος της Εκτελεστικής η οποία δήλωσε :

«Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρο. Μήνυμα για την ενότητα του λαού και την προστασία της δημοκρατίας. Σήμερα, τα συνθήματα εκείνα μεταφράζονται σε αδιάκοπη μάχη ενάντια στον φασισμό, τον

ρατσισμό και τη βία. Σήμερα, πρώτιστο καθήκον όλων μας πρέπει να είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και η ενίσχυση της δημοκρατίας».

Η κατάθεση στεφάνων στο χώρο του Πολυτεχνείου, από εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, συνδικαλιστικών φορέων, κοινωνικών οργανώσεων και πολιτών, θα συνεχιστούν έως τις 2 το μεσημέρι, οπότε οι πύλες του Ιδρύματος θα κλείσουν για τις καθιερωμένες ομιλίες και το προσκλητήριο νεκρών.

Η πορεία, με επικεφαλής τη σημαία του Πολυτεχνείου, θα αρχίσει μετά το τέλος της κεντρικής εκδήλωσης.

Χιλιάδες αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός από το πρωί μέχρι να ολοκληρωθεί η πορεία, για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων.

Σημειώνεται ότι περιφρούρηση υπάρχει από φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενους μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο, ενώ όλες οι Σχολές του κέντρου της Αθήνας είναι κλειστές.

Λόγω των εκδηλώσεων, θα ισχύσουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έως και το πρωί της Κυριακής.

Αλλαγές στο Μετρό

Το Σάββατο κλείνουν στις 12 οι σταθμοί του Μετρό Σϋνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής, Αμπελόκηποι, Μοναστηράκι και Ακρόπολη και στις 14:00 θα κλείσουν οι σταθμοί Πανόρμου, Κατεχάκη και Εθνική Αμυνα.

Για την διευκόλυνση της μετεπιβίβασης μεταξύ των γραμμών μετρό 2 και 3 θα δρομολογηθεί από τον ΟΑΣΑ, μόνο το Σάββατο, προσωρινή διαδρομή λεωφορείου μεταξύ των σταθμών Μετρό «Λαρίσης» και «Κεραμεικός» από τις 12:00 μμ έως το τέλος των μέτρων της ΕΛ ΑΣ

Η γραμμή θα έχει αφετηρία στο Σταθμό Λαρίσης στην αφετηρία των Α15, Β15 και Ε15 και θα είναι κυκλική ως προς τον Σταθμό Κεραμεικού χωρίς να πραγματοποιεί στάσεις παρά μόνο στην στάση «Παλαιά Αγορά» επί της οδού Πειραιώς, μεταξύ Ερμού και Βουτάδων για επιβίβαση και αποβίβαση.

Διαδρομή: Από Δηληγιάννη (ΑΦΕΤΗΡΙΑ Α15, Β15 και Ε15), αναστροφή στον φωτεινό σηματοδότη στην Πλ. Λαρίσης, συνέχεια Δηληγιάννη, Πλ. Καραϊσκάκη, δεξιά Αχιλλέως, αριστερά Κολοκυνθούς, δεξιά Πειραιώς, αριστερά Ηρακλειδών, κάτω από Γέφυρα Πουλοπούλου, αριστερά Περσεφόνης, δεξιά Πειραιώς, δεξιά κυκλικά Πλ. Ελευθερίας (Κουμουνδούρου), Μυλλέρου, δεξιά Αχιλλέως, Πλ. Καραϊσκάκη, δεξιά Δηληγιάννη έως την Αφετηρία των Α15, Β15 & Ε15.

Ποιοι δρόμοι επηρεάζονται

Από τις 6 το πρωί μέχρι και τις 12 τα μεσάνυχτα δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων στους εξής δρόμους:

28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Πανεπιστημίου, στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και τις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Πλατεία Ομονοίας.

Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και της οδού Σταδίου.

Σταδίου σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Πλατεία Συντάγματος.

Β. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της .

Λ. Β. Σοφίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Γέλωνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Δορυλαίου και Π. Κόκκαλη.

Π. Κόκκαλη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γέλωνος και της Λ. Β. Σοφίας.

Δορυλαίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Β. Σοφίας.

Λ. Β. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.

Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αθ. Διάκου και της Λ. Αμαλίας.

Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς), στο τμήμα της μεταξύ της Ιεράς Οδού και της Πλ. Ομονοίας.

Αθηνάς, σε όλο το μήκος της.

Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αθηνάς και Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς).

Τσόχα, σε όλο το μήκος της.

Σούτσου, στο τμήμα της μεταξύ της Πλ. Μαβίλη και της οδού Τσόχα.

Ζαχάρωφ, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και Λ. Β. Σοφίας.

Λ. Κηφισίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λ. Κατεχάκη και Λ. - Αλεξάνδρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Κατεχάκη και της οδού Φειδιππίδου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Φειδιππίδου, στο τμήμα της μεταξύ των Λ. Μεσογείων και Λ. Β. Σοφίας.

Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Φειδιππίδου και Σπ. Μερκούρη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας,

Λ. Β. Κων/νου, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κηφισιά.

Αρδηττού, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Λ. Β. Κων/νου.

Στους παραπάνω δρόμους, καθώς και σε όσους ακολουθούν, θα πραγματοποιηθεί σταδιακά και ανάλογα με τις συνθήκες διακοπή της κυκλοφορίας από τις 2 μ.μ. και μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις:

Βασ. Αλεξάνδρου, Βεντήρη, Χατζηγιάννη, Χ.Μέξη, Ηριδανού, στο τμήμα τους μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.

Αιγινήτου, στο τμήμα της μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Παπαδιαμαντοπούλου.

Λούρου, Λαμψάκου, Σεμιτέλου, Κερασούντος, στο τμήμα τους μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.

Καρτάλη, Λυκαωνίας, Αγγ. Πυρρή στο τμήμα τους μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Έβρου.

Ξενίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λεωφ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου

***

Ένα από τα στερεότυπα της κρίσης θέλει τη «γενιά του Πολυτεχνείου» να ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Μέλη του αντιδικτατορικού αγώνα συζητούν με τα παιδιά τους για την κοινωνία που δημιούργησαν και με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου –και οι δύο- κάνουν την αυτοκριτική τους

Πρώτη φορά πατέρας και κόρη συμφώνησαν τόσο ουσιαστικά. Λίγες ημέρες πριν από τη σημερινή επέτειο του Πολυτεχνείου, καθισμένοι στο σαλόνι τους, συνέκριναν μνήμες και βιώματα, ανέλυαν το πώς τα ατομικά δικαιώματα μπερδεύτηκαν με το ατομικό συμφέρον. Εκείνος, εκπρόσωπος της γενιάς που αντέδρασε και ύστερα σιώπησε. Εκείνη, μέλος μιας γενιάς που παρέμεινε εγκλωβισμένη στην αναζήτηση ευθυνών –μόνο- στους άλλους. Ήταν παράδοξο που στο τέλος συναίνεσαν. Ειδικά γιατί η κουβέντα ξεκινούσε με το εμπρηστικό ερώτημα: «φταίει η γενιά του Πολυτεχνείου για τη σημερινή κρίση;»

Ο Αχιλλέας Γκέκας ανήκε στους ανένταχτους πολιτικά φοιτητές που συμμετείχαν στο αντιδικτατορικό κίνημα. Το 1972 μάζευε υπογραφές στο τμήμα Χημικών Μηχανικών κατά των διορισμένων από τη Χούντα διοικητικών συμβουλίων των φοιτητικών συλλόγων. Μέρες σαν κι αυτή προσπαθεί να συγκεντρώσει τους παλιούς συμφοιτητές του. Όχι προκειμένου να μιλήσουν για την πολιτική κατάσταση. Συζητήσεις σαν κι αυτή ξυπνούν πάθη, τονίζει. Περισσότερο, για να δουν πώς γέρασαν. Η δικηγόρος κόρη του, Βάλια, επέστρεψε στην Ελλάδα έπειτα από τρία χρόνια εργασίας στο εξωτερικό για να διαπιστώσει –μαζί με άλλους συνομηλίκους της- «πόσο ολισθηρός είναι ο κατήφορος».

Ο πατέρας της, συνταξιούχος σήμερα, δεν μιλάει με το στόμφο παλιού αγωνιστή. Βγάζει από την τσέπη του ένα χαρτάκι και επιλέγει τα λόγια κάποιου άλλου που τον εκφράζουν πραγματικά: «Με τη Μεταπολίτευση ήρθε και κυρίευσε τη χώρα ένα κύμα απληστίας και απαίτησης. Όλα έπρεπε να γίνουν εδώ και τώρα. Η λογική κρύφτηκε στα υπόγεια, οι χαμηλές φωνές χάθηκαν μέσα στο σάλαγο. Ένα φουσκωμένο κύμα εκδικήσεων. Άρχισε το κυνήγι των μαγισσών. Χριστέ μου! Πού ήταν αυτό το πλήθος κρυμμένο τα προηγούμενα χρόνια; Μήπως με την υπερβολή έπρεπε να καλυφθεί η σιωπή έξι χρόνων; Ήταν τα χρωστούμενα;». Το απόσπασμα ήταν από το βιβλίο «Κι όμως ήταν όμορφα», του Λευτέρη Τσίλογλου, μέλους της αντιστασιακής φοιτητικής οργάνωσης «Ρήγας Φεραίος». Η Βάλια συμφωνούσε κατά την ανάγνωσή του. «Θυμώνω με την προηγούμενη γενιά», είπε αργότερα. «Γιατί είχα την προσδοκία ότι ο πλούτος που ήρθε με τη Μεταπολίτευση θα δημιουργούσε και προϋποθέσεις διαλόγου. Μέχρι σήμερα όμως στην Ελλάδα δεν ξέρουμε να συζητάμε. Όταν μιλάμε για ευθύνες καταλήγουμε στην αλληλοκατηγορία. Δεν το βλέπουμε σαν μια ευκαιρία να αναλογιστούμε –και- τα δικά μας λάθη».

Δεν ήταν η μόνη οικογένεια που προσέγγισαν «ΤΑ ΝΕΑ» με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου και σκοπό το διάλογο ανάμεσα στις δύο γενιές. Ήταν όμως από τις λίγες που δέχτηκαν να μιλήσουν. Αρκετά από τα –μη προβεβλημένα- μέλη του φοιτητικού κινήματος διατηρούν τη σιωπή τους, αλλά και την πίκρα τους για το πώς άλλοι εξαργύρωσαν την τότε κινητοποίησή τους. Και αρκετά από τα παιδιά τους αδιαφορούν -ή δεν γνωρίζουν- για το παρελθόν. Στις κουβέντες που τελικά έγιναν καθένας είχε να διηγηθεί και μια ιστορία που συνοψίζει προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας: Ο επιτηρητής σε εξετάσεις του Πολυτεχνείου το ‘77 που όταν κάνει παρατήρηση σε έναν φοιτητή γιατί αντιγράφει εισπράττει την απάντηση, «θες να με κόψεις γιατί είσαι Αριστερός και είμαι Δεξιός!» Η ηθοποιός που παραδέχεται ότι –κακώς- την εξυπηρέτησαν για να παρακάμψει τη γραφειοκρατία σε δημόσια υπηρεσία επειδή την αναγνώρισαν από την τηλεόραση. Η καθηγήτρια που υποδέχεται μαθητές στην Γ΄ Λυκείου οι οποίοι αντιμετωπίζουν το Πολυτεχνείο σαν την 28η Οκτωβρίου. Για να καταλήξουν όλοι οι συνομιλητές σε μια κοινή διαπίστωση: οι αντιδρώντες φοιτητές της δικτατορικής περιόδου και τα παιδιά τους είναι εκπρόσωποι δύο γενεών που δεν ωρίμασαν.

Η ΟΨΙΜΗ ΝΙΟΤΗ. Η Έφη Μαλιχούδη είναι από εκείνους που βίωσαν, όπως λέει, την όψιμη νιότη. Ήταν μαθήτρια ακόμη, στην Καλαμάτα, όταν ο αδερφός της και ιδρυτικό στέλεχος του «Ρήγα» της ζητούσε να του μεταφέρει την προπαγάνδα του καθεστώτος στο σχολείο της. Όταν πέρασε στη Φιλοσοφική οργανώθηκε και αυτή στο σύλλογο Μεσσηνίων Φοιτητών. Με πρόσχημα τη διατήρηση της τοπικής παράδοσης οι φοιτητές αντάμωναν, αντάλλασσαν σκέψεις, ζύμωναν την ιδέα της αντίδρασης. Η ίδια βρέθηκε και στην κατάληψη του Πολυτεχνείου. Έζησε στην παρανομία. Ένιωσε πώς είναι να σε παρακολουθούν. «Αρκετοί από όσους πρωταγωνίστησαν τότε δεν είχαν μετέπειτα φυσιολογική ζωή», λέει. «Θα ακούσεις ιστορίες περίεργες. Ψυχολογικά προβλήματα. Ίσως γιατί τότε δεν ζήσαμε την ηλικία μας. Γέμισε απωθημένα η γενιά μας. Στρατολογηθήκαμε σε κόμματα σε μια ηλικία που δεν είχαμε ακόμα κατασταλάξει. Αγωνιστήκαμε, αλλά δεν ζήσαμε ανάλαφρα. Τα κόμματα δεν μας άφησαν να αναπτύξουμε τις δικές μας ιστορίες. Κινηθήκαμε με βάση τις ταμπέλες: Δεξιός και Αριστερός. Ξεκινήσαμε το μετεφηβικό στάδιο μετά τα 23».

Γι’ αυτούς τους λόγους δεν ήθελε να κομματικοποιηθεί στο πανεπιστήμιο ο γιος της, Γεράσιμος. Δεν κατάφερε να τον πείσει. Όταν μιλάμε μαζί του τηλεφωνικά, μόλις έχει ολοκληρωθεί η συνέλευση των φοιτητών στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων των Χανίων στην οποία συμμετείχε και εκείνος. Συζητούσαν για τις δράσεις τους με αφορμή τη 17η Νοέμβρη. Πρόσφατα συμμετείχε μαζί με άλλους φοιτητές σε κατάληψη κτιρίου της Περιφέρειας στα Χανιά. Μια συμβολική κίνηση, όπως λέει, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους κατά την ημέρα της γενικής απεργίας. «Δεν ζούμε σήμερα την καταπίεση που βίωναν τότε», λέει. «Μου είναι ασύλληπτο το πώς αντέδρασαν τότε οι φοιτητές. Δεν ξέρω σήμερα αν θα το έκανε κάποιος. Και εγώ δεν ξέρω τι θα έκανα».

ΤΑ ΟΡΙΑ. Όπως ο Γεράσιμος έτσι και πριν από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες η Μέλπω Λεκατσά δεν φανταζόταν ότι κάποτε θα αντιδρούσε. Πέρασε το κατώφλι του αντιδικτατορικού κινήματος ξαφνικά, σχεδόν σε μια ημέρα. Φοιτήτρια φαρμακευτικής τότε στην Αθήνα είδε το όνομά της στο –διορισμένο από τη Χούντα- συμβούλιο της σχολής της. «Ο πατέρας μου ήταν αγωνιστής του Ζέρβα και μας θεωρούσαν εθνικόφρονες. Γι’ αυτό προφανώς με είχαν τοποθετήσει εκεί. Δεν μπορούσα να το ανεχτώ. Έσκισα τη λίστα και την επομένη με κάλεσαν στην Ασφάλεια», λέει. Ακολούθησαν συμμετοχές της σε διαδηλώσεις, μαζώξεις σε σπίτια φοιτητών και ταβέρνες, συμμετοχή στην κατάληψη της Νομικής και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. «Ήταν φυσικό μετά την εξέγερση να αναδειχτούν πρόσωπα και κάποιοι από αυτούς να ασχοληθούν με την πολιτική. Το πρόβλημα δεν βρίσκεται εκεί, αλλά στον τρόπο που διαχειρίζεται κανείς την εξουσία», λέει. «Είναι η τάση του ανθρώπου να βολεύεται και να θέλει να σιωπήσει. Όλο το σύστημα δούλεψε λάθος για τον νεοέλληνα. Ήρθε μια γενιά –η δική μου- που ήθελε να χαρεί και να πλουτίσει και το έκανε άτσαλα. Οι δικοί μας γονείς, προερχόμενοι από την Κατοχή και τον Εμφύλιο μας έδωσαν τα πάντα, χωρίς μέτρο. Έτσι και οι περισσότεροι από εμάς δεν βάλαμε όρια».

Ο αντιδικτατορικός αγώνας της κ. Λεκατσά ολοκληρώθηκε με 3,5 μήνες φυλάκισης. Η κόρη της, η ηθοποιός Δώρα Χρυσικού, λέει ότι αντί με παραμύθια μεγάλωσε με τις αναγνώσεις των γραμμάτων της μητέρας της από τη φυλακή. Σήμερα βλέπει 35άρηδες, ανθρώπους της γενιάς της, να επιστρέφουν –ή να παραμένουν- στην πατρική στέγη χωρίς δουλειά και επιλογές. Επισημαίνει όμως ότι είναι «αφελής ανάγνωση» η άποψη ότι η γενιά του Πολυτεχνείου ευθύνεται για τη σημερινή εικόνα της χώρας. «Με την ίδια λογική και η δική μου γενιά είναι αυτή του φραπέ. Είναι μια ‘‘χαμένη γενιά’’, μια ‘‘άχρηστη γενιά’’», λέει. «Με προβληματίζει όμως το μέλλον της γενιάς που έρχεται. Δεν γίνεται μια μεγάλη μερίδα του λαού σήμερα να ξεχνά την Ιστορία και να ψηφίζει Χρυσή Αυγή. Έχουμε χάσει τα αντανακλαστικά, την οξυδέρκεια και την ευαισθησία μας σαν κοινωνία».

Ποια είναι η γενιά του Πολυτεχνείου

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, τα φώτα πέφτουν στις μνήμες από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στα σχολεία ακούγονται τα ίδια τραγούδια, στην πορεία ανακαλούνται συνθήματα. Για όσους όμως συμμετείχαν εκείνα τα χρόνια στο αντιδικτατορικό κίνημα η «γενιά του Πολυτεχνείου» δεν έχει τον ίδιο ορισμό. Κάποιοι εννοούν εκείνους που συμμετείχαν στην κατάληψη. Άλλοι συμπεριλαμβάνουν και όσους είχαν προετοιμάσει το έδαφος, από τα χρόνια των «Ρηγάδων» και της Πανσπουδαστικής έως και την κινητοποίηση των τοπικών φοιτητικών συλλόγων. Ορισμένοι βάζουν μέσα και τους αμέτοχους. Τους φοιτητές που δεν κατέβηκαν σε πορείες και διαδηλώσεις. Τη μεγάλη μάζα που παρακολουθούσε τα γεγονότα.

Για τον Αχιλλέα Γκέκα «δεν υπάρχει γενιά του Πολυτεχνείου». Όπως λέει, η αντιδικτατορική δράση των φοιτητών δεν ολοκληρώθηκε τελικά με τη μορφή κάποιου κινήματος. Διακόπηκε μετά την εξέγερση και τις φυλακίσεις. «Στη Μεταπολίτευση κάθε κόμμα προσπάθησε να περιχαρακώσει έναν χώρο μέσα στην κοινωνία. Δεν επικράτησε ο ορθολογισμός. Δεν στηρίχθηκαν οι θεσμοί», τονίζει. «Αυτό βιώνουμε μέχρι και σήμερα», προσθέτει η κόρη του, Βάλια. «Κάθε ομάδα ζητάει το κομμάτι της από το μοίρασμα της πίττας. Τώρα, που η κρίση δυναμώνει το αίσθημα της αυτοσυντήρησης, τα ένστικτα των συντεχνιών που μάστιζαν την κοινωνία μας γίνονται πιο έντονα».

Την έλλειψη συλλογικότητας παρατηρεί και η Δώρα Χρυσικού, κόρη αντιδικτατορικών αγωνιστών. «Συνηθίζουμε να μιλάμε για το κράτος και την κυβέρνηση σα να είναι έξω από εμάς. Το πρόβλημα όμως κάθε γενιάς στην Ελλάδα είναι ότι δεν σκέφτεται συλλογικά. Ο καθένας κοιτάζει τον εαυτό του», λέει.

***

Να συμμετέχουν μαζικά στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου καλούν τα κόμματα τους Έλληνες - με αφορμή την 39η επέτειο από την εξέργεση της νεολαίας. Τα μηνύματα όλων των κομμάτων συμφωνούν στο ότι οι σημερινές συγκυρίες απαιτούν επαγρύπνηση και κινητοποίηση, ενώ γίνεται ιδιαίτερα αναφορά και στο φασιστικό φαινόμενο της Χρυσής Αυγής.

Αναλυτικά τα μηνύματα των κομμάτων έχουν ως εξής:

Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Η εξέγερση του 1973 ενάντια στην αμερικανοκίνητη Χούντα είναι ένα ζωντανό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αγωνιστικής συλλογικής δράσης, πηγή έμπνευσης για μια ολόκληρη ζωή. Ζει στους αγώνες του σήμερα για δημοκρατία, ειρήνη, ισότητα και κοινωνική απελευθέρωση. Συνεχίζει να δείχνει το δρόμο για το πως ο λαός μπορεί να πιστέψει στις δυνάμεις του, να αμφισβητήσει τη λογική των μονόδρομων και να οργανώσει τις αντιστάσεις ενάντια στην καταπίεση και τον αυταρχισμό.

» 39 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η συγκυβέρνηση του μνημονίου πραγματοποιεί μια ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Η δημοκρατία συρρικνώνεται, ο αυταρχισμός και η καταστολή αποτελούν την απάντηση στις λαϊκές κινητοποιήσεις.

» Η χώρα μετατρέπεται σε μια οιονεί αποικία χρέους, όπου η λαϊκή κυριαρχία δίνει τη θέση της στις προσταγές της τρόικας. Με ψέματα και εκβιασμούς προσπαθούν να αποσπάσουν τη συναίνεση του λαού, να τον τρομοκρατήσουν για να παραιτηθεί από τους αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία.

» Νεοναζιστικά μορφώματα, όπως η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση για να ξεδιπλώσουν το μίσος τους απέναντι στους αδύνατους και απέναντι στην ίδια τη δημοκρατία. Προσπαθούν να αθωώσουν τη στρατιωτική δικτατορία, να σπιλώσουν τη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, να ξαναγράψουν την ιστορία σβήνοντας τους αγώνες του λαού μας για ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη και ελευθερία.

» Θα μας βρουν απέναντί τους. Η μόνη διέξοδος για τους εργαζομένους και τη νεολαία είναι αυτός της οργανωμένης και συλλογικής δράσης, της ρήξης και της συλλογικής αντίστασης απέναντι στην πολιτική της εξαθλίωσης. Τώρα ήρθε η ώρα να πάρουμε πραγματικά τις ζωές μας στα χέρια μας. Να διώξουμε την κυβέρνηση του μνημονίου. Να αντιπαρατεθούμε στον κοινωνικό κανιβαλισμό των φασιστών. Να αγωνιστούμε για μια κυβέρνηση των εργαζομένων και της νεολαίας, που θα υπηρετεί την κοινωνία και τις ανάγκες της.

» Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία να συμμετέχουν μαζικά, αγωνιστικά και ειρηνικά το Σάββατο 17/11 στα συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα».

Το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ

«Τριάντα εννέα χρόνια μετά την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου τα ιδανικά εκείνης της γενιάς, οι αγώνες και οι θυσίες, δεν αποτελούν μια μακρινή ανάμνηση. Πάνω σε αυτά στηρίχτηκε η γενιά της μεταπολίτευσης για να δημιουργήσει μια σύγχρονη και προοδευτική Ελλάδα».

Με αφορμή την επέτειο, το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι «όσο και αν η κρίση αγγίζει τους πολίτες, όσο και αν η κρίση σπέρνει το φόβο και την αβεβαιότητα, μόνο ένας τρόπος υπάρχει» και αυτός είναι ο «αγώνας».

Συγκεκριμένα, «αγώνας για να μπορέσουμε να βγούμε από το τούνελ, αγώνας για να μπορέσουμε να κάνουμε την πατρίδα μας να σταθεί ξανά στα πόδια της».

Επίσης, «αγώνας για την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, για τη διαμόρφωση νέων συμμαχιών και ενός άλλου δρόμου, που θα οδηγεί σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτόν που θέλουν οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που τώρα έχουν την πλειοψηφία».

Ακόμη, «αγώνας ενάντια στο φασισμό, σε όσους θέλουν μια Ελλάδα μακριά από την ευρωπαϊκή της παράδοση, σε όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει η ελληνική κοινωνία για να διχάσουν».

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ιστορική αλήθεια, να προσβάλει την μνήμη των θυμάτων του αντιδικτατορικού αγώνα και τη συλλογική ιστορική συνείδηση του ελληνικού λαού», σημειώνεται στην ανακοίνωση και υπογραμμίζεται πως «η 17η του Νοέμβρη είναι μια μέρα βαθιά χαραγμένη στη συνείδηση του ελληνικού λαού, ως η κορυφαία πράξη της αντίστασης κατά του φασισμού».

Το μήνυμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων

«39 χρόνια πριν, η γενιά του Πολυτεχνείου αγωνίστηκε για την αποκατάσταση της δημοκρατίας. 39 χρόνια μετά, η γενιά των 400+ ευρώ, καλείται να δώσει πάλι την ίδια μάχη.

» Οι νέοι των Ανεξάρτητων Ελλήνων τιμούμε την μνήμη και τους αγώνες των αληθινών αγωνιστών, που πάλεψαν για μια ελεύθερη Ελλάδα και μια δίκαιη κοινωνία.

» Την ίδια ώρα περιφρονούμε όλους εκείνους που καπηλεύτηκαν αυτούς τους αγώνες και εξαργύρωσαν την όποια συμμετοχή τους σε αυτούς, με μια θέση στις κυβερνήσεις που μας οδήγησαν στην σημερινή άθλια κατάσταση. Περιφρονούμε όλους αυτούς που ακόμα και σήμερα ψηφίζουν ναι στην εξαθλίωση και στην φυσική εξόντωση μιας ολόκληρης γενιάς.

» Εμείς οι νέοι των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, για μια νέα μεταπολίτευση, σε μια εθνικά κυρίαρχη Πατρίδα, με οδηγό τον αγώνα των ανώνυμων της γενιάς του Πολυτεχνείου».

Το μήνυμα της ΔΗΜΑΡ

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί πάντα μια μεγάλη δημοκρατική παρακαταθήκη για τους αγώνες του λαού και της νεολαίας.

» Στις ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές που περνά η ελληνική κοινωνία, τα συνθήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μεταφράζονται σε αδιάκοπη μάχη ενάντια στα φαινόμενα φασισμού, ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.

»Σήμερα, που κορυφώνεται η οικονομική κρίση στη χώρα μας, είναι ταυτόχρονα πρώτιστο καθήκον η πίστη στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην κοινωνική αλληλεγγύη, στον αγώνα για την ενίσχυση των θεσμών της δημοκρατίας.

» Το μήνυμα του αντιδικτατορικού αγώνα σηματοδοτεί την πιο πλατιά ενότητα του λαού και των προοδευτικών δυνάμεων για τη διέξοδο της χώρας από την κρίση, για την αποτροπή της χρεοκοπίας, για την υπεράσπιση των πιο αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων».

Το μήνυμα του ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ καλεί τις νέες, τους νέους, τους εργαζόμενους, να τιμήσουν την εξέγερση του λαού και της νεολαίας στο Πολυτεχνείο το 1973, τους νεκρούς του Νοέμβρη, υψώνοντας ψηλά τη σημαία της πάλης για την ανατροπή της δικτατορίας των μονοπωλίων και της ΕΕ.

»Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να αποκρούσουν και να βάλουν τέλος στα βάρβαρα μέτρα που συνεχώς τους επιβάλουν οι κυβερνήσεις που υπηρετούν την καπιταλιστική κερδοφορία, για να μην πληρώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και της καπιταλιστικής ανάπτυξης που σήμερα απαιτεί φτώχεια και εξαθλίωση για τους εργαζόμενους.

» Το ΚΚΕ είναι περήφανο για τα μέλη και στελέχη του, τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες, τους φίλους και οπαδούς του, τα μέλη της ΑντιΕΦΕΕ, που πήραν μέρος στην αντιδικτατορική πάλη, που έμειναν όρθιοι στα κρατητήρια της Ασφάλειας, δεν λύγισαν από τα βασανιστήρια στο ΕΑΤ – ΕΣΑ, στη Μπουμπουλίνας, στις φυλακές, τις εξορίες και τα στρατοδικεία, σε κάθε τόπο μαρτυρίου.

»Για τη συμβολή του Κόμματος και της ΚΝΕ στις καταλήψεις της Νομικής και του Πολυτεχνείου, στη σκληρή πάλη για να αναπτυχθεί η αντίσταση του λαού και της νεολαίας για να σπάσει ο φόβος, ο συμβιβασμός και η μοιρολατρία.

» Οι νέες, οι νέοι, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, ιδιαίτερα τα παιδιά των εργατικών και φτωχών λαϊκών οικογενειών, έχουν δικαίωμα και πρέπει να μάθουν την αλήθεια για την εξέγερση στο Πολυτεχνείο το Νοέμβρη του ’73, τις καταλήψεις της Νομικής που προηγήθηκαν. Για το ρόλο της στρατιωτικής δικτατορίας υπέρ του ΝΑΤΟ και της πλουτοκρατίας.

»Η λάσπη και η συκοφάντηση που εξαπολύει η ναζιστική Χρυσή Αυγή και άλλοι που θέλουν να διαστρεβλώσουν την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου και τη μεγάλη συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συνολικά στον αντιδικτατορικό αγώνα, πρέπει να αποκρουστεί αποφασιστικά.

»Το Πολυτεχνείο απέδειξε ότι ο λαός και η νεολαία όταν υψώνουν το αγωνιστικό τους ανάστημα μπορούν να παρεμβαίνουν και να καθορίζουν τις εξελίξεις προς όφελός τους.

» Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, μπορούν με τη δική τους συμμαχία να κατακτήσουν τα σύγχρονα δικαιώματά τους στο δρόμο της οργάνωσης και της πάλης για τη ριζική ανατροπή, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, για την εργατική - λαϊκή εξουσία».

***

Ανακοίνωση με την οποία συμβουλεύει και προειδοποιεί τους αμερικανούς πολίτες που επισκέπτονται την Ελλάδα ότι μπορεί να πέσουν θύματα ρατσιστικών επιθέσεων εξέδωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι παρατηρείται «αύξηση των απρόκλητων παρενοχλήσεων και βίαιων επιθέσεων εναντίον προσώπων που, λόγω της όψη τους, εκλαμβάνονται ως αλλοδαποί μετανάστες.

» Οι υπήκοοι των ΗΠΑ που κινδυνεύουν πιο πολύ είναι εκείνοι που έχουν αφρικανική, ασιατική, ισπανική ή μεσοανατολική καταγωγή και επισκέπτονται την Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις».

Ταυτόχρονα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα καλεί τους πολίτες της χώρας να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και να ενημερώνονται διαρκώς, ώστε να παραμείνουν ασφαλείς.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ