2012-11-18 09:03:03
Φωτογραφία για Πυριτιδαποθήκη η Μέση Ανατολή
Είναι επικίνδυνο να ανάβεις φωτιές κοντά σε μια πυριτιδαποθήκη. Αυτό είναι που κάνουν ουσιαστικά το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι της Χαμάς. Και ο κίνδυνος της επέκτασης και της κλιμάκωσης είναι πλέον άμεσος εξαιτίας των αλλαγών που έχουν επέλθει στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής στα τέσσερα χρόνια από τον χειμώνα του 2008-9, που η ισραηλινή επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι είχε στοιχίσει τη ζωή σε 1.300 Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας.

Σήμερα ο στόχος για τη Χαμάς δεν είναι απαραίτητα μια στρατιωτική, αλλά μια διπλωματική νίκη, καθώς θέλει να κάνει ένα τεστ στη διευρυνόμενη συμμαχία της με τη νέα ισλαμιστική ηγεσία της Αιγύπτου καθώς και στις άλλες σχέσεις της στον αραβικό κόσμο αλλά και πέραν αυτού.

Η ΣΥΡΙΑ είναι σήμερα ένα ηφαίστειο που εκρήγνυται, απειλεί με καταστροφές την περιοχή και αποτελεί μια πηγή βίας στις πύλες του Ισραήλ. Με εξαίρεση τα Υψώματα του Γκολάν, τα οποία ανήκουν στη Συρία αλλά βρίσκονται υπό την κατοχή του Ισραήλ, στη χώρα μαίνεται μια σύγκρουση στην οποία ακόμη και οι σούπερ ειδικοί των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν εχθρούς και φίλους
. Και πρέπει να κοπιάσουν πολύ για να αποφύγουν τις διεισδύσεις. Διότι στο Χαλέπι, στη Χομς και στα περίχωρα της ίδιας της Δαμασκού επιχειρούν ένοπλες οργανώσεις διαφόρων τάσεων - από τους λαϊκούς μέχρι τους μετριοπαθείς ισλαμιστές και μέχρι τους τζιχαντιστές, τους θιασώτες ενός «ιερού πολέμου».

Οι Ιρανοί, σταθεροί αντίπαλοι του Ισραήλ, υποστηρίζουν το καθεστώς της Δαμασκού και την ίδια στιγμή είναι φίλοι της Γάζας. Ακόμη και το πλούσιο Κατάρ, που υποστηρίζει τους αντάρτες στη Συρία, έγινε ευεργέτης της Γάζας. Το ίδιο ισχύει και για την Αίγυπτο και την Τουρκία, δυνάμεις σουνιτικές και αντίθετες προς το σιιτικό καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ.

ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ, χιλιάδες διαδηλωτές στο Αμμάν φώναζαν χθες το σύνθημα της Αραβικής Ανοιξης «Ο λαός θέλει να πέσει το καθεστώς». Οι διαδηλώσεις κατά των αυξήσεων των τιμών έχουν ενισχυθεί σε μια χώρα στην οποία δεν είχε ώς τώρα εκδηλωθεί μεγάλη αναταραχή. Ομως το γεγονός ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι της Ιορδανίας άρχισαν χθες να συμμετέχουν στις κυρίως αγροτικές διαμαρτυρίες για τις τιμές που έχουν ξεσπάσει τις λίγες τελευταίες ημέρες αυξάνει τον κίνδυνο μιας αποσταθεροποίησης διαρκείας στο βασίλειο, το οποίο είναι σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ και έχει τα πιο εκτεταμένα σύνορα με το Ισραήλ. Η χθεσινή διαδήλωση κοντά στο κεντρικό Τέμενος Χουσεϊνί στο κέντρο του Αμμάν ήταν ειρηνική, με άοπλους αστυνομικούς να παρεμβάλλονται ανάμεσα στους διαδηλωτές που κατήγγελλαν τον βασιλιά Αμπντάλα («Κάτω ο Αμπντάλα», το κεντρικό σύνθημα) από ένα μικρότερο πλήθος που φώναζε συνθήματα υπέρ του μονάρχη.

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ βρίσκεται, συνεπώς, στο κέντρο ενός πολιτικά απρόβλεπτου μεσανατολικού πανοράματος στο οποίο δεν είναι εύκολο να προσανατολιστεί. Ετσι αντιδρά με τα παλιά ανακλαστικά, υψώνοντας με τις ένοπλες δυνάμεις του ένα σιδερένιο τείχος. Επιδεικνύει τη δύναμη του. Αλλωστε, όπως συνέβαινε και πριν από τέσσερα χρόνια τον καιρό της επιχείρησης Συμπαγές Μολύβι, το εβραϊκό κράτος βρίσκεται παραμονές εκλογών. Και η αποφασιστικότητα λειτουργεί υπέρ του συντηρητικού Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Οι τακτικές επιταγές μπερδεύονται με τις εκλογικές. Και προς το παρόν κυριαρχούν επί των πραγματικών κινδύνων.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ίμβρος, δεν ξεχνώ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ίμβρος, δεν ξεχνώ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ