2012-11-18 10:25:30
Σε συνέχεια του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα το ilialive.gr και η εφημερίδα Πρωινή, για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στο αεροδρόμιο
Επιταλίου, ένα ακόμα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που βασίζεται σε αυτό το θέμα έρχεται από το περιοδικό Hot Doc. Το ρεπορτάζ του Μάκη Νοδάρου, επίσης φέρνει στην επιφάνεια δεδομένα που αφορούν τον καρκίνο που πλήττουν τους αγρότες.
Η τοξική βόμβα δεκάδων διαβρωμένων βαρελιών με υπολείμματα φυτοφαρμάκων που κρύβει στις εγκαταστάσεις του το μικρό αεροδρόμιο του Επιταλίου Ηλείας σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια του ομώνυμου χωριού, ανέδειξε για μια ακόμη φορά το πολυσυζητημένο θέμα «καρκίνος και φυτοφάρμακα» που απασχολεί τις τελευταίες δεκαετίες την τοπική κοινωνία και τους επιστήμονες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Όπως αποκαλύπτεται από την προκήρυξη του ανοιχτού διαγωνισμού που προκήρυξε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τις αρχές Δεκεμβρίου 2012 τα εγκαταλελειμμένα βαρέλια στο Επιτάλιο περιέχουν 23.300 λίτρα ληγμένα και ακατάλληλα προς χρήση φυτοφάρμακα
. Η προκήρυξη αναφέρει επίσης ότι τα φυτοφάρμακα αυτά εντάσσονται στην κατηγορία «Αγροχημικά Απόβλητα, που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες» Σε ερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή η βουλευτής της ΝΔ Διονυσία Αυγερινοπούλου για το συγκεκριμένο ζήτημα, αποτυπώνεται πλήρως , η προχειρότητα στην διαχείριση επικίνδυνων χημικών ενώσεων από τους αρμόδιους και η αδιαφορία της Πολιτείας απέναντι σε ένα σοβαρό θέμα που σχετίζεται άμεσα με τη δημόσια υγεία.
«Το εν λόγω αεροδρόμιο βρίσκεται στον νομό Ηλείας, 200 μέτρα από το ομώνυμο δημοτικό διαμέρισμα και λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού τον Πύργο» - επισημαίνει στην ερώτησή της η κ. Αυγερινοπούλου και επικαλείται τις αναφορές των τοπικών κατοίκων που καταγγέλλουν μεταξύ άλλων ότι :
«Αρκετές φιάλες (με τα φυτοφάρμακα) έχουν διαρραγεί και τα υγρά έχουν διαρρεύσει στο έδαφος με αποτέλεσμα από τις πολύ έντονες αναθυμιάσεις να μη μπορεί να πλησιάσει κάποιος ούτε σε απόσταση 5 μέτρων από το σημείο. Πέραν αυτού υπάρχουν υπόνοιες ότι τα τοξικά και επικίνδυνα χημικά είναι δυνατόν να μολύνουν η να έχουν ήδη μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα κοντινών πυκνοκατοικημένων περιοχών με απροσδιόριστες συνέπειες για τους πολίτες».
Ραντίζοντας με θάνατο…
Η επί σειρά ετών ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων, εντομοκτόνων και λιπασμάτων στις απέραντες πεδινές περιοχές τριών νομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Ηλεία, Αχαία και Αιτωλοακαρνανία) προκαλούν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυξημένα κρούσματα καρκίνου κυρίως στους καλλιεργητές της περιοχής οι οποίοι αγνοώντας τον κίνδυνο, ραντίζουν η διαχειρίζονται τις επικίνδυνες χημικές ουσίες στα χωράφια τους χωρίς να λαμβάνουν τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας.
Η εικόνα που δίνουν στο HOT DOC γεωπόνοι, οργανωμένοι αγρότες και τοπικοί παράγοντες της Δυτικής Ελλάδας που θέλουν για ευνόητους λόγους να τηρήσουν την ανωνυμία τους είναι εφιαλτική.
Όπως λένε η πλειονότητα των αγροτών κυρίως οι ηλικιωμένοι αδιαφορούν για την λήψη μέτρων προφύλαξης τόσο για τους ιδίους όσο και για τους καταναλωτές ! Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η χρήση του Βρωμιούχου Μεθυλίου. Μιας ουσίας που χρησιμοποιείται κυρίως για την απολύμανση των θερμοκηπίων όπου καλλιεργούνται κηπευτικά όπως τομάτα, αγγούρι, φασόλι και κολοκύθι . Η πολύωρη παραμονή των αγροτών εντός των θερμοκηπίων που έχουν υποστεί την απολύμανση με την συγκεκριμένη χημική ουσία , αποτελεί ουσιαστικά τον προθάλαμο εμφάνισης καρκίνου τις περισσότερες φορές με μοιραία κατάληξη.
«Καρκίνος – φυτοφάρμακα»… ευθύς συσχετισμός
«Υπάρχει ευθύς συσχετισμός μεταξύ, αφ’ ενός, της εκτεταμένης χρήσης φυτοφαρμάκων και, αφ’ ετέρου, της εμφάνισης κρουσμάτων καρκίνου στη Δυτική Ελλάδα , αλλά και άλλων ασθενειών, όπως για παράδειγμα διαταραχών των ενδοκρινών αδένων (π.χ. υπέρ- και υποθυρεοδεισμού), τον οποίο πρέπει να λάβουμε άμεσα πολύ σοβαρά υπόψη και να αναπτύξουμε προληπτική δράση για να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών.
Ειδικά για τους αγρότες, τόσο στη Δυτική Ελλάδα, όσο και αλλού, που έρχονται σε άμεση επαφή με τα φυτοφάρμακα, ο κίνδυνος που ελοχεύει είναι πολύ μεγαλύτερος» - λέει στο HD η Διονυσία Αυγερινοπούλου βουλευτής της ΝΔ ,πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας.
Όπως επισημαίνει η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων εκτός των καρκίνων που προκαλεί στους πολίτες, πλήττει την χλωρίδα και την πανίδα του τόπου μας και αναφέρει ευθέως ότι στη Δυτική Ελλάδα εμφανίζεται σημαντικός αριθμός κρουσμάτων καρκίνου υψηλότερος ίσως από άλλες περιοχές της χώρας μας.
«Αυτό είναι ένα φαινόμενο που δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους. Για να εξάγουμε όμως ένα τεκμηριωμένο επιστημονικά συμπέρασμα, ειδικά για μια περιοχή, θα πρέπει να γίνουν επιδημιολογικές και άλλες μελέτες οι οποίες παίρνουν χρόνια. Δεν μπορούμε όμως να περιμένουμε, χωρίς να κάνουμε τίποτα. Πρέπει να αναλάβουμε προληπτική δράση. Θα ήταν πολύ χρήσιμο αν λειτουργούσε ένα ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρου για την περιβαλλοντική υγεία και την προληπτική ιατρική στην Δυτική Ελλάδα» - λέει στο HD η βουλευτής και αποκαλύπτει μια ακόμη εφιαλτική πτυχή της υπόθεσης «φυτοφάρμακα και καρκίνος» στη Δυτική Ελλάδα.
Όπως λέει «ένα ζήτημα το οποίο δεν έχουμε εξετάσει αρκετά στη Δυτική Ελλάδα και αλλού είναι το ζήτημα του υδροφόρου ορίζοντα. Υπάρχουν μελέτες ad hoc που δείχνουν ότι τα ποτάμια μας και ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας είναι μολυσμένα από φυτοφάρμακα και δεν έχει αναληφθεί σχετική δράση αποκατάστασης. Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα, στο οποίο δεν έχει γίνει ακόμα δυστυχώς κάποια ολοκληρωμένη μελέτη.»
Ο καρκίνος «θερίζει» τους αγρότες της Δυτικής Ελλάδας!
Οι έρευνες που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια ο Ογκολόγος Παθολόγος Παναγιώτης Γκινόπουλος, πρόεδρος της εταιρείας Προληπτικής Ογκολογίας και διευθυντής Ογκολογικού Τμήματος στο νοσοκομείο Αγιος Ανδρέας στην Πάτρα , τεκμηριώνουν και με επιστημονικό τρόπο την σχέση καρκίνου και φυτοφαρμάκων στην Δυτική Ελλάδα.
Τα όσα αναφέρει στο HD ο κ. Γκινόπουλος είναι αποκαλυπτικά και συνθέτουν μια εφιαλτική εικόνα με συνέχεια στο μέλλον:
«Από την ειδική έρευνα που έχουμε πραγματοποιήσει επί σειρά ετών έχουμε οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στους αγρότες της Δυτικής Ελλάδας είναι αυξημένες κατά 40% σε σχέση με τους κατοίκους των αστικών κέντρων της περιοχής. Είμαστε πια πεπεισμένοι απόλυτα ότι η εμφάνιση των αυξημένων κρουσμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία – Αχαΐα – Ηλεία ) σχετίζεται με την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, εντομοκτόνων και λιπασμάτων.
Δυστυχώς σε αυτή την κατ’ εξοχή γεωργική περιοχή της χώρα μας η χρήση των φυτοφαρμάκων από τους αγρότες είναι εξωφρενικά επιπόλαιη με μοιραία αποτελέσματα σε βάρος της υγείας τους. Οι περισσότεροι χειρίζονται αυτές τις επικίνδυνες χημικές ενώσεις χωρίς να λαμβάνουν ειδικά μέτρα προφύλαξης. Είναι παρατηρημένο ότι οι διάφορες μορφές καρκίνου κυρίως του πνεύμονα χτυπά αυτά τα άτομα με βάση πάντα συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία δεν είναι το αποτέλεσμα κάποιου αόριστου μαθηματικού μοντέλου αλλά βασίζονται σε πραγματικά περιστατικά και καταγραφές.
Αν μας ζητούσε κάποιος να βάλουμε ιεραρχικά ανά νομό τις εμφανίσεις κρουσμάτων καρκίνου στην Δυτική Ελλάδα από την μη σωστή χρήση των φυτοφαρμάκων, θα βάζαμε πρώτη την Αιτωλοακαρνανία μετά την Ηλείας και τρίτη την Αχαϊα. Θέλω να επισημάνω επίσης στο περιοδικό σας με έμφαση ένα ακόμα πολύ σοβαρό στοιχείο.
Εκτιμούμε ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων καρκίνου σε πολύ υψηλό ποσοστό όχι μόνο στους αγρότες της περιοχής αλλά και στον γενικότερο πληθυσμό καθώς τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν η χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες αλόγιστα, έχουν περάσει στην τροφική αλυσίδα και έχουν προκαλέσει σοβαρότατες βλάβες . »-
Φορτία με «καρκίνο» προς εξαγωγή Η τελευταία εκτίμηση του κ. Γκινόπουλου επιβεβαιώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την άποψη ότι εκτός των καλλιεργητών μπορεί να μολυνθούν από τα φυτοφάρμακα και οι ανυποψίαστοι καταναλωτές που έχουν την ατυχία να αγοράσουν και να καταναλώσουν γεωργικά προϊόντα επιβαρυμένα με χημικές ουσίες.
Σύμφωνα με τους γεωπόνους , η νομοθεσία επιβάλλει την κοπή και κατανάλωση του προϊόντος μετά από τρεις τουλάχιστον εβδομάδες από την ημέρα του ραντίσματος με φυτοφάρμακα των κηπευτικών η των άλλων γεωργικών προιόντων , αλλά για λόγους οικονομίας που σχετίζονται με την τιμή πώλησης του προϊόντος , αυτά μπορεί να κόβονται ακόμα και την επόμενη ημέρα και να προωθούνται στο εμπόριο.
Εγκυρες πηγές αποκαλύπτουν στο HOT DOC ότι κατά το παρελθόν, σημαντικές ποσότητες αγγουριών από την Τριφυλία και την Ολυμπία που προορίζονταν για εξαγωγή στη Γερμανία γύρισαν πίσω καθώς σε αυτά ανιχνεύτηκαν υπολείμματα αλάτων βρωμίου πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Επίσης , φορτία με λάδι , φράουλες , καρπούζια και σταφύλια προς εξαγωγή εντοπίστηκαν να περιέχουν σε υψηλές τιμές φυτοφάρμακα με αποτέλεσμα να γυρίσουν πίσω στη χώρα μας χωρίς φυσικά κανείς να γνωρίζει αν αυτά στην συνέχεια καταστράφηκαν όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία η προωθήθηκαν στην Ελληνική αγορά…
«Πράγματι κατά το παρελθόν έχουμε εντοπίσει φορτία κηπευτικών και άλλων γεωργικών προϊόντων προς εξαγωγή , επιβαρυμένα με αυτές τις ουσίες το όριο των οποίων ήταν πάνω από εκείνο που ορίζουν οι διεθνείς κανονισμοί. Αυτά τα φορτία επιστράφηκαν στην χώρα μας ενώ στους παραγωγούς επιβλήθηκαν σημαντικά χρηματικά πρόστιμα.» - λέει στο HD ο Γεώργιος Αγγελόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Δυτικής Ελλάδας και σημειώνει ότι :
«Στα χέρια μας δεν έχουμε επίσημα στατιστικά στοιχεία ότι υπάρχουν αυξημένα κρούσματα καρκίνου από τα φυτοφάρμακα στην Δυτική Ελλάδα . Ενδεχομένως να υπάρχει πρόβλημα . Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, γνωρίζοντας πολύ καλά την σχέση της δημόσιας υγείας με την αλόγιστη χρήση διαφόρων χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται στη γεωργία και στις καλλιέργειες , είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη και κινείται προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης των πολιτών και κυρίως των αγροτών.»
Αχαϊα : Αλόγιστη χρήση χημικών εισροών στα υπόγεια ύδατα
Τον Αύγουστο του 2011 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, ζητά με επιστολή του προς τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη την άμεση ένταξη των αγροτικών περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας στο πρόγραμμα απονιτροποίησης γαιών. Η εικόνα που περιγράφει ο κ. Κατσιφάρας μέσω της επιστολή του επιβεβαιώνει πλήρως τους κινδύνους που εγκυμονούν στην δημόσια υγεία οι αλόγιστες χρήσεις των διαφόρων χημικών ενώσεων από τους αγρότες.
Στην επιστολή επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι : «η αλόγιστη χρήση χημικών εισροών (λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων), σε συνδυασμό με την χρόνια υπεράντληση των υπόγειων υδάτων, έχει οδηγήσει σε ποιοτική υποβάθμιση των εδαφοϋδατικών πόρων της νοτιοδυτικής παράκτιας ζώνης της Αχαΐας».
«Σε μια επιβαρυμένη από την ανθρώπινη δραστηριότητα αγροτική περιοχή όπως είναι η συγκεκριμένη», συνεχίζει ο Περιφερειάρχης, «καλλιεργούνται εντατικά πατάτα, βιομηχανική τομάτα, καρπούζι, διάφορα κηπευτικά καθώς και φράουλα υπό κάλυψη».
«Η γεωλογική σύσταση των εδαφών της Δυτικής Αχαΐας και κυρίως το ασβεστολιθικής φύσεως υπέδαφος, ευνοεί την κατακόρυφη μετακίνηση ρύπων αγροτικής προέλευσης προς τον υδροφόρο ορίζοντα, καθιστώντας τα υπόγεια ύδατα ιδιαίτερα ευάλωτα στη χημική ρύπανση – ποιοτική υποβάθμιση».
«Στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας», επισημαίνει ο κ. Κατσιφάρας, «υπάρχουν τα φυσικά ιχθυοτροφεία Προκόπου και Πάππα και το περίφημο και μοναδικό δάσος της Στροφυλιάς που είναι ενταγμένα στη Συνθήκη Ramsar, στο δίκτυο Natura αλλά και στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου – Στροφυλιάς, τα οποία, όμως, έχουν υποστεί ευτροφισμό με αποτέλεσμα την αλλοίωση της χλωρίδας και της πανίδας».
Ενημέρωση και μέτρα προφύλαξης
Ο γεωπόνος Τάκης Λαϊνάς και μέλος της Ενωσης Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον επιχειρώντας να προσεγγίσει σφαιρικά το θέμα «φυτοφάρμακα και καρκίνος στην Δυτική Ελλάδα » λέει στο HD:
«Ότι χημικό προορίζεται για την καταπολέμηση των ζιζανίων και των ζωυφίων στον φυτικό κόσμο μοιραία επηρεάζει αρνητικά και τον άνθρωπο. Το θέμα είναι πώς μπορούν οι αγρότες σήμερα να ενημερωθούν και να ελέγξουν την κατάσταση με την σωστή χρήση λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων. Όλα αυτά είναι απαραίτητα σήμερα στις καλλιέργειες γιατί δυστυχώς τα εδάφη χρησιμοποιούνται επί σειρά ετών δίχως ξεκούραση.
Υπάρχει ένα ζήτημα με τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα δηλαδή τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται σε κάποιες καλλιέργειες. Η χρήση αυτών από μη ενημερωμένους αγρότες προκαλεί οικολογικά προβλήματα και δημιουργεί τις προυποθέσεις για εμφανίσεις κρουσμάτων καρκίνου» - αναφέρει ο κ. Λαϊνάς και επισημαίνει ότι «στην Δυτική Ελλάδα η σχέση των χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες με τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου είναι εμφανής καθώς η εν λόγω περιοχή είναι αγροτική.
Δεν έχω συγκεκριμένα στοιχεία αλλά όλοι ξέρουν ότι ένας αγρότης αν πάει να ραντίσει η να απολυμάνει το χωράφι του χωρίς να φορέσει την μάσκα του και χωρίς την ανάλογη προστατευτική ενδυμασία μοιραία έχει μεγάλες πιθανότητες να προσβληθεί από καρκίνο. Γνωρίζω κι εγώ ότι στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας κατά το παρελθόν είχαν εντοπιστεί φορτία με γεωργικά προϊόντα επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα η άλλες ουσίες τα οποία φυσικά και καταστράφηκαν.
Πάντως επίσημα και μετά από οδηγίες της ΕΕ δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο σήμερα τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα του παρελθόντος. Όμως υπάρχουν κυκλώματα κυρίως στην βόρεια Ελλάδα που εμπορεύονται τέτοιες ουσίες από την Τουρκία και τη Βουλγαρία με πολύ χαμηλό κόστος».
Πηγή: ilialive
xespao
Επιταλίου, ένα ακόμα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που βασίζεται σε αυτό το θέμα έρχεται από το περιοδικό Hot Doc. Το ρεπορτάζ του Μάκη Νοδάρου, επίσης φέρνει στην επιφάνεια δεδομένα που αφορούν τον καρκίνο που πλήττουν τους αγρότες.
Η τοξική βόμβα δεκάδων διαβρωμένων βαρελιών με υπολείμματα φυτοφαρμάκων που κρύβει στις εγκαταστάσεις του το μικρό αεροδρόμιο του Επιταλίου Ηλείας σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια του ομώνυμου χωριού, ανέδειξε για μια ακόμη φορά το πολυσυζητημένο θέμα «καρκίνος και φυτοφάρμακα» που απασχολεί τις τελευταίες δεκαετίες την τοπική κοινωνία και τους επιστήμονες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Όπως αποκαλύπτεται από την προκήρυξη του ανοιχτού διαγωνισμού που προκήρυξε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τις αρχές Δεκεμβρίου 2012 τα εγκαταλελειμμένα βαρέλια στο Επιτάλιο περιέχουν 23.300 λίτρα ληγμένα και ακατάλληλα προς χρήση φυτοφάρμακα
«Το εν λόγω αεροδρόμιο βρίσκεται στον νομό Ηλείας, 200 μέτρα από το ομώνυμο δημοτικό διαμέρισμα και λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού τον Πύργο» - επισημαίνει στην ερώτησή της η κ. Αυγερινοπούλου και επικαλείται τις αναφορές των τοπικών κατοίκων που καταγγέλλουν μεταξύ άλλων ότι :
«Αρκετές φιάλες (με τα φυτοφάρμακα) έχουν διαρραγεί και τα υγρά έχουν διαρρεύσει στο έδαφος με αποτέλεσμα από τις πολύ έντονες αναθυμιάσεις να μη μπορεί να πλησιάσει κάποιος ούτε σε απόσταση 5 μέτρων από το σημείο. Πέραν αυτού υπάρχουν υπόνοιες ότι τα τοξικά και επικίνδυνα χημικά είναι δυνατόν να μολύνουν η να έχουν ήδη μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα κοντινών πυκνοκατοικημένων περιοχών με απροσδιόριστες συνέπειες για τους πολίτες».
Ραντίζοντας με θάνατο…
Η επί σειρά ετών ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων, εντομοκτόνων και λιπασμάτων στις απέραντες πεδινές περιοχές τριών νομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Ηλεία, Αχαία και Αιτωλοακαρνανία) προκαλούν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυξημένα κρούσματα καρκίνου κυρίως στους καλλιεργητές της περιοχής οι οποίοι αγνοώντας τον κίνδυνο, ραντίζουν η διαχειρίζονται τις επικίνδυνες χημικές ουσίες στα χωράφια τους χωρίς να λαμβάνουν τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας.
Η εικόνα που δίνουν στο HOT DOC γεωπόνοι, οργανωμένοι αγρότες και τοπικοί παράγοντες της Δυτικής Ελλάδας που θέλουν για ευνόητους λόγους να τηρήσουν την ανωνυμία τους είναι εφιαλτική.
Όπως λένε η πλειονότητα των αγροτών κυρίως οι ηλικιωμένοι αδιαφορούν για την λήψη μέτρων προφύλαξης τόσο για τους ιδίους όσο και για τους καταναλωτές ! Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η χρήση του Βρωμιούχου Μεθυλίου. Μιας ουσίας που χρησιμοποιείται κυρίως για την απολύμανση των θερμοκηπίων όπου καλλιεργούνται κηπευτικά όπως τομάτα, αγγούρι, φασόλι και κολοκύθι . Η πολύωρη παραμονή των αγροτών εντός των θερμοκηπίων που έχουν υποστεί την απολύμανση με την συγκεκριμένη χημική ουσία , αποτελεί ουσιαστικά τον προθάλαμο εμφάνισης καρκίνου τις περισσότερες φορές με μοιραία κατάληξη.
«Καρκίνος – φυτοφάρμακα»… ευθύς συσχετισμός
«Υπάρχει ευθύς συσχετισμός μεταξύ, αφ’ ενός, της εκτεταμένης χρήσης φυτοφαρμάκων και, αφ’ ετέρου, της εμφάνισης κρουσμάτων καρκίνου στη Δυτική Ελλάδα , αλλά και άλλων ασθενειών, όπως για παράδειγμα διαταραχών των ενδοκρινών αδένων (π.χ. υπέρ- και υποθυρεοδεισμού), τον οποίο πρέπει να λάβουμε άμεσα πολύ σοβαρά υπόψη και να αναπτύξουμε προληπτική δράση για να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών.
Ειδικά για τους αγρότες, τόσο στη Δυτική Ελλάδα, όσο και αλλού, που έρχονται σε άμεση επαφή με τα φυτοφάρμακα, ο κίνδυνος που ελοχεύει είναι πολύ μεγαλύτερος» - λέει στο HD η Διονυσία Αυγερινοπούλου βουλευτής της ΝΔ ,πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας.
Όπως επισημαίνει η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων εκτός των καρκίνων που προκαλεί στους πολίτες, πλήττει την χλωρίδα και την πανίδα του τόπου μας και αναφέρει ευθέως ότι στη Δυτική Ελλάδα εμφανίζεται σημαντικός αριθμός κρουσμάτων καρκίνου υψηλότερος ίσως από άλλες περιοχές της χώρας μας.
«Αυτό είναι ένα φαινόμενο που δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους. Για να εξάγουμε όμως ένα τεκμηριωμένο επιστημονικά συμπέρασμα, ειδικά για μια περιοχή, θα πρέπει να γίνουν επιδημιολογικές και άλλες μελέτες οι οποίες παίρνουν χρόνια. Δεν μπορούμε όμως να περιμένουμε, χωρίς να κάνουμε τίποτα. Πρέπει να αναλάβουμε προληπτική δράση. Θα ήταν πολύ χρήσιμο αν λειτουργούσε ένα ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρου για την περιβαλλοντική υγεία και την προληπτική ιατρική στην Δυτική Ελλάδα» - λέει στο HD η βουλευτής και αποκαλύπτει μια ακόμη εφιαλτική πτυχή της υπόθεσης «φυτοφάρμακα και καρκίνος» στη Δυτική Ελλάδα.
Όπως λέει «ένα ζήτημα το οποίο δεν έχουμε εξετάσει αρκετά στη Δυτική Ελλάδα και αλλού είναι το ζήτημα του υδροφόρου ορίζοντα. Υπάρχουν μελέτες ad hoc που δείχνουν ότι τα ποτάμια μας και ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας είναι μολυσμένα από φυτοφάρμακα και δεν έχει αναληφθεί σχετική δράση αποκατάστασης. Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα, στο οποίο δεν έχει γίνει ακόμα δυστυχώς κάποια ολοκληρωμένη μελέτη.»
Ο καρκίνος «θερίζει» τους αγρότες της Δυτικής Ελλάδας!
Οι έρευνες που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια ο Ογκολόγος Παθολόγος Παναγιώτης Γκινόπουλος, πρόεδρος της εταιρείας Προληπτικής Ογκολογίας και διευθυντής Ογκολογικού Τμήματος στο νοσοκομείο Αγιος Ανδρέας στην Πάτρα , τεκμηριώνουν και με επιστημονικό τρόπο την σχέση καρκίνου και φυτοφαρμάκων στην Δυτική Ελλάδα.
Τα όσα αναφέρει στο HD ο κ. Γκινόπουλος είναι αποκαλυπτικά και συνθέτουν μια εφιαλτική εικόνα με συνέχεια στο μέλλον:
«Από την ειδική έρευνα που έχουμε πραγματοποιήσει επί σειρά ετών έχουμε οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στους αγρότες της Δυτικής Ελλάδας είναι αυξημένες κατά 40% σε σχέση με τους κατοίκους των αστικών κέντρων της περιοχής. Είμαστε πια πεπεισμένοι απόλυτα ότι η εμφάνιση των αυξημένων κρουσμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία – Αχαΐα – Ηλεία ) σχετίζεται με την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, εντομοκτόνων και λιπασμάτων.
Δυστυχώς σε αυτή την κατ’ εξοχή γεωργική περιοχή της χώρα μας η χρήση των φυτοφαρμάκων από τους αγρότες είναι εξωφρενικά επιπόλαιη με μοιραία αποτελέσματα σε βάρος της υγείας τους. Οι περισσότεροι χειρίζονται αυτές τις επικίνδυνες χημικές ενώσεις χωρίς να λαμβάνουν ειδικά μέτρα προφύλαξης. Είναι παρατηρημένο ότι οι διάφορες μορφές καρκίνου κυρίως του πνεύμονα χτυπά αυτά τα άτομα με βάση πάντα συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία δεν είναι το αποτέλεσμα κάποιου αόριστου μαθηματικού μοντέλου αλλά βασίζονται σε πραγματικά περιστατικά και καταγραφές.
Αν μας ζητούσε κάποιος να βάλουμε ιεραρχικά ανά νομό τις εμφανίσεις κρουσμάτων καρκίνου στην Δυτική Ελλάδα από την μη σωστή χρήση των φυτοφαρμάκων, θα βάζαμε πρώτη την Αιτωλοακαρνανία μετά την Ηλείας και τρίτη την Αχαϊα. Θέλω να επισημάνω επίσης στο περιοδικό σας με έμφαση ένα ακόμα πολύ σοβαρό στοιχείο.
Εκτιμούμε ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων καρκίνου σε πολύ υψηλό ποσοστό όχι μόνο στους αγρότες της περιοχής αλλά και στον γενικότερο πληθυσμό καθώς τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν η χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες αλόγιστα, έχουν περάσει στην τροφική αλυσίδα και έχουν προκαλέσει σοβαρότατες βλάβες . »-
Φορτία με «καρκίνο» προς εξαγωγή Η τελευταία εκτίμηση του κ. Γκινόπουλου επιβεβαιώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την άποψη ότι εκτός των καλλιεργητών μπορεί να μολυνθούν από τα φυτοφάρμακα και οι ανυποψίαστοι καταναλωτές που έχουν την ατυχία να αγοράσουν και να καταναλώσουν γεωργικά προϊόντα επιβαρυμένα με χημικές ουσίες.
Σύμφωνα με τους γεωπόνους , η νομοθεσία επιβάλλει την κοπή και κατανάλωση του προϊόντος μετά από τρεις τουλάχιστον εβδομάδες από την ημέρα του ραντίσματος με φυτοφάρμακα των κηπευτικών η των άλλων γεωργικών προιόντων , αλλά για λόγους οικονομίας που σχετίζονται με την τιμή πώλησης του προϊόντος , αυτά μπορεί να κόβονται ακόμα και την επόμενη ημέρα και να προωθούνται στο εμπόριο.
Εγκυρες πηγές αποκαλύπτουν στο HOT DOC ότι κατά το παρελθόν, σημαντικές ποσότητες αγγουριών από την Τριφυλία και την Ολυμπία που προορίζονταν για εξαγωγή στη Γερμανία γύρισαν πίσω καθώς σε αυτά ανιχνεύτηκαν υπολείμματα αλάτων βρωμίου πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Επίσης , φορτία με λάδι , φράουλες , καρπούζια και σταφύλια προς εξαγωγή εντοπίστηκαν να περιέχουν σε υψηλές τιμές φυτοφάρμακα με αποτέλεσμα να γυρίσουν πίσω στη χώρα μας χωρίς φυσικά κανείς να γνωρίζει αν αυτά στην συνέχεια καταστράφηκαν όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία η προωθήθηκαν στην Ελληνική αγορά…
«Πράγματι κατά το παρελθόν έχουμε εντοπίσει φορτία κηπευτικών και άλλων γεωργικών προϊόντων προς εξαγωγή , επιβαρυμένα με αυτές τις ουσίες το όριο των οποίων ήταν πάνω από εκείνο που ορίζουν οι διεθνείς κανονισμοί. Αυτά τα φορτία επιστράφηκαν στην χώρα μας ενώ στους παραγωγούς επιβλήθηκαν σημαντικά χρηματικά πρόστιμα.» - λέει στο HD ο Γεώργιος Αγγελόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Δυτικής Ελλάδας και σημειώνει ότι :
«Στα χέρια μας δεν έχουμε επίσημα στατιστικά στοιχεία ότι υπάρχουν αυξημένα κρούσματα καρκίνου από τα φυτοφάρμακα στην Δυτική Ελλάδα . Ενδεχομένως να υπάρχει πρόβλημα . Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, γνωρίζοντας πολύ καλά την σχέση της δημόσιας υγείας με την αλόγιστη χρήση διαφόρων χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται στη γεωργία και στις καλλιέργειες , είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη και κινείται προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης των πολιτών και κυρίως των αγροτών.»
Αχαϊα : Αλόγιστη χρήση χημικών εισροών στα υπόγεια ύδατα
Τον Αύγουστο του 2011 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, ζητά με επιστολή του προς τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη την άμεση ένταξη των αγροτικών περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας στο πρόγραμμα απονιτροποίησης γαιών. Η εικόνα που περιγράφει ο κ. Κατσιφάρας μέσω της επιστολή του επιβεβαιώνει πλήρως τους κινδύνους που εγκυμονούν στην δημόσια υγεία οι αλόγιστες χρήσεις των διαφόρων χημικών ενώσεων από τους αγρότες.
Στην επιστολή επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι : «η αλόγιστη χρήση χημικών εισροών (λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων), σε συνδυασμό με την χρόνια υπεράντληση των υπόγειων υδάτων, έχει οδηγήσει σε ποιοτική υποβάθμιση των εδαφοϋδατικών πόρων της νοτιοδυτικής παράκτιας ζώνης της Αχαΐας».
«Σε μια επιβαρυμένη από την ανθρώπινη δραστηριότητα αγροτική περιοχή όπως είναι η συγκεκριμένη», συνεχίζει ο Περιφερειάρχης, «καλλιεργούνται εντατικά πατάτα, βιομηχανική τομάτα, καρπούζι, διάφορα κηπευτικά καθώς και φράουλα υπό κάλυψη».
«Η γεωλογική σύσταση των εδαφών της Δυτικής Αχαΐας και κυρίως το ασβεστολιθικής φύσεως υπέδαφος, ευνοεί την κατακόρυφη μετακίνηση ρύπων αγροτικής προέλευσης προς τον υδροφόρο ορίζοντα, καθιστώντας τα υπόγεια ύδατα ιδιαίτερα ευάλωτα στη χημική ρύπανση – ποιοτική υποβάθμιση».
«Στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας», επισημαίνει ο κ. Κατσιφάρας, «υπάρχουν τα φυσικά ιχθυοτροφεία Προκόπου και Πάππα και το περίφημο και μοναδικό δάσος της Στροφυλιάς που είναι ενταγμένα στη Συνθήκη Ramsar, στο δίκτυο Natura αλλά και στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου – Στροφυλιάς, τα οποία, όμως, έχουν υποστεί ευτροφισμό με αποτέλεσμα την αλλοίωση της χλωρίδας και της πανίδας».
Ενημέρωση και μέτρα προφύλαξης
Ο γεωπόνος Τάκης Λαϊνάς και μέλος της Ενωσης Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον επιχειρώντας να προσεγγίσει σφαιρικά το θέμα «φυτοφάρμακα και καρκίνος στην Δυτική Ελλάδα » λέει στο HD:
«Ότι χημικό προορίζεται για την καταπολέμηση των ζιζανίων και των ζωυφίων στον φυτικό κόσμο μοιραία επηρεάζει αρνητικά και τον άνθρωπο. Το θέμα είναι πώς μπορούν οι αγρότες σήμερα να ενημερωθούν και να ελέγξουν την κατάσταση με την σωστή χρήση λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων. Όλα αυτά είναι απαραίτητα σήμερα στις καλλιέργειες γιατί δυστυχώς τα εδάφη χρησιμοποιούνται επί σειρά ετών δίχως ξεκούραση.
Υπάρχει ένα ζήτημα με τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα δηλαδή τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται σε κάποιες καλλιέργειες. Η χρήση αυτών από μη ενημερωμένους αγρότες προκαλεί οικολογικά προβλήματα και δημιουργεί τις προυποθέσεις για εμφανίσεις κρουσμάτων καρκίνου» - αναφέρει ο κ. Λαϊνάς και επισημαίνει ότι «στην Δυτική Ελλάδα η σχέση των χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες με τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου είναι εμφανής καθώς η εν λόγω περιοχή είναι αγροτική.
Δεν έχω συγκεκριμένα στοιχεία αλλά όλοι ξέρουν ότι ένας αγρότης αν πάει να ραντίσει η να απολυμάνει το χωράφι του χωρίς να φορέσει την μάσκα του και χωρίς την ανάλογη προστατευτική ενδυμασία μοιραία έχει μεγάλες πιθανότητες να προσβληθεί από καρκίνο. Γνωρίζω κι εγώ ότι στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας κατά το παρελθόν είχαν εντοπιστεί φορτία με γεωργικά προϊόντα επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα η άλλες ουσίες τα οποία φυσικά και καταστράφηκαν.
Πάντως επίσημα και μετά από οδηγίες της ΕΕ δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο σήμερα τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα του παρελθόντος. Όμως υπάρχουν κυκλώματα κυρίως στην βόρεια Ελλάδα που εμπορεύονται τέτοιες ουσίες από την Τουρκία και τη Βουλγαρία με πολύ χαμηλό κόστος».
Πηγή: ilialive
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
14 άτομα συνελήφθησαν στην Καλαμαριά επειδή έπαιζαν… Texas HoldEm Poker
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ιδανικά χτενίσματα για πρόσωπα με γωνίες
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ