2012-11-18 10:45:21
Φωτογραφία για Θέλουν να γονατίσουν το υπεράκτιο κέντρο μας
Της Χρύσως Αντωνιάδου

Ατεκμηρίωτες κατηγορίες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος από Ρώσους - Στην πρώτη γραμμή η Γερμανία, που και η ίδια χρησιμοποιείται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ίδιας της χώρας

ΜΑΣ ΣΤΡΙΜΩΧΝΟΥΝ και οι ΗΠΑ, που… αναλαμβάνουν καμπάνια για δήθεν ξήλωμα των παράνομων δραστηριοτήτων, ενώ και άλλες χώρες εποφθαλμιούν τα οφέλη από τη χαμηλή φορολογία μας

Σκληρό «χτύπημα» κατά της Κύπρου και των ρωσικών κεφαλαίων, που βρίσκονται κατατεθειμένα σε κυπριακές τράπεζες, επιχειρούν οι Γερμανοί. Όλες οι πληροφορίες και ενδείξεις συνηγορούν στην οριστική και τελεσίδικη απόφαση του Βερολίνου να επιβάλει στην Τρόικα την απόφασή του να αυξηθεί ο εταιρικός φόρος, που επιβάλλει η Κύπρος σε εταιρείες διεθνών δραστηριοτήτων. Mε αυτόν τον τρόπο, η Γερμανία όχι μόνο προσπαθεί να ελέγξει εμμέσως πλην σαφώς τα ρωσικά κεφάλαια και να τα υποχρεώσει να εγκαταλείψουν το νησί, επιλέγοντας άλλες χώρες όπως είναι η Λετονία, που μπορεί να έχει πιο εύκολα προσβάσεις στο νομοθετικό της σύστημα, αλλά ταυτόχρονα να εξαναγκάσει τη Μόσχα να πληρώσει και αυτή οικονομικά για τη διατήρηση της παρουσίας της στην Κύπρο.


Ανοίγουν υποθέσεις ξεπλύματος

Εκτός, όμως, από τη Γερμανία υπάρχουν και άλλες χώρες που εποφθαλμιούν τον λεγόμενο φορολογικό παράδεισο της Κύπρου και που με κάθε ευκαιρία ανοίγουν υποθέσεις για δήθεν ξέπλυμα παράνομου χρήματος. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ακόμη και πολύ πρόσφατα το θέμα εγείρουν σε αρκετές περιπτώσεις και οι ΗΠΑ, που συχνά-πυκνά επικαλούνται περιπτώσεις ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, θέση την οποία παρουσιάζει με ατεκμηρίωτα επιχειρήματα και η Γερμανία.

Η Γερμανία, η οποία περνά στην πρώτη γραμμή -με το επιχείρημα ότι θα καταβάλει δυο δις ευρώ για τη στήριξη της Κύπρου και εμμέσως των Ρώσων καταθετών- ανασύρει από τα συρτάρια παλιές και ξεχασμένες υποθέσεις για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος Ρώσων μεγιστάνων και κατηγορεί ευθέως την Κύπρο ότι παραμένει πλυντήριο ξεπλύματος παράνομου χρήματος που προέρχεται από μεγιστάνες από τη Ρωσία. Ήδη, έχει εκδηλώσει ανοικτά την πρόθεσή της να μη δώσει το «πράσινο φως» για τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου, εάν η κυπριακή πλευρά -που είναι σθεναρά σταθερή υπέρ της διατήρησης του εταιρικού φόρου στο 10%- δεν συγκατανεύσει στην αύξηση της εταιρικής φορολογίας.

Επιμονή μέχρι τέλους

Ήδη, είναι γνωστή η περιβόητη δήλωση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε, με την οποία ήγειρε αίτημα χωρών της Ευρωζώνης για αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος της Κύπρου. Επίσης, είναι γνωστά τα συμπεράσματα του Eurogroup και η απόφαση των Υπουργών Οικονομικών για την καταπολέμηση της διαφυγής φόρων και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, δακτυλοδεικτώντας την Κύπρο.

Όλες οι δηλώσεις και πληροφορίες συνηγορούν στο γεγονός ότι η Βουλή της Γερμανίας θα ζητήσει αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος στην Κύπρο για τις εταιρείες διεθνών δραστηριοτήτων, για να δώσει την τελική της συγκατάθεση για τη δανειακή σύμβαση.

Επίσης, σε δήλωση του επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Carsten Schneider αναφέρει:

«Για να στηρίξουμε μια οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο, πρέπει να καθορίσουμε το επιχειρησιακό μοντέλο της χώρας. Δεν είναι δυνατόν και δεν μπορούμε με τα λεφτά των Γερμανών φορολογουμένων να εγγυόμαστε και να διασφαλίζουμε τις καταθέσεις ρωσικών λογαριασμών μαύρου χρήματος στις κυπριακές τράπεζες».

Επίσης, επίσημα η Γερμανία, διά στόματος του Εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών Martin Kotthaus, υποστηρίζει ότι «ο εταιρικός φόρος θα αποτελέσει μέρος των διαβουλεύσεων μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της Τρόικας για τον καταρτισμό του μνημονίου».

Η παρανομία καλά κρατεί Ωστόσο, οι Γερμανοί που φαίνεται να… καίγονται για το δήθεν ξέπλυμα παράνομου χρήματος στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και την αύξηση του εταιρικού φόρου, έχουν και αυτοί βρεγμένη τη φωλιά τους. Μόλις πριν από λίγες μέρες η «Deutsche Welle» αποκάλυψε ότι, σύμφωνα με έκθεση της γερμανικής Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλήματος (ΒΚΑ), η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κυρίως από οργανωμένο έγκλημα, «ανθεί» και στη Γερμανία, Μάλιστα, παρουσιάζονται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία σε περίπου 13.000 ανήλθε ο αριθμός των περιπτώσεων που κρίθηκαν ύποπτες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατά το 2010.

Ύποπτες τραπεζικές καταθέσεις

ΣΕ σχεδόν από τις μισές από αυτές τις υποθέσεις, οι υπόνοιες για νομιμοποίηση εσόδων που είχαν αποκτηθεί παράνομα κρίθηκαν βάσιμες. H έκθεση της BKA αναφέρεται σε ύποπτες τραπεζικές καταθέσεις σε γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προερχόμενες ως επί το πλείστον από την Ιταλία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία.

Συνολικά, εκτιμάται ότι 50 με 60 δις ευρώ εντοπίζει κάθε χρόνο η γερμανική Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος από διεθνείς παράνομες οικονομικές δραστηριότητες, κυρίως από διακίνηση ναρκωτικών, εμπόριο όπλων και εκβιασμούς.

Επίσης, μια άλλη πρόσφατη έκθεση της Αμερικανικής Γερουσίας αποκαλύπτει ότι η μεγαλύτερη βρετανική και ευρωπαϊκή τράπεζα, η HSBC κατά την τελευταία δεκαετία έχει μετατραπεί στο μεγαλύτερο πλυντήριο βρόμικου χρήματος στον κόσμο. Σύμφωνα με την έκθεση, οι κατά τόπους θυγατρικές της παρέχουν σε τρομοκράτες, εμπόρους ναρκωτικών και όπλων και σε διάφορα άλλα εγκληματικά καρτέλ, πλήρη πρόσβαση στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα. Στην έκθεση γίνεται λόγος για «συνειδητή θέσπιση ελλιπών κανονισμών», με αποτέλεσμα η HSBC να μετατραπεί στο μεγαλύτερο «πλυντήριο» μαύρου χρήματος παγκόσμια.

Σύμφωνα με την έκθεση, την τελευταία δεκαετία τα συστήματα διαφάνειας και ελέγχου της τράπεζας δεν ήταν απλώς «χαλαρά», αλλά είχαν σχεδιαστεί ώστε να προσελκύουν τους βαρόνους των ναρκωτικών του Μεξικού, Σαουδάραβες υπόπτους για οικονομική υποστήριξη της Αλ Κάιντα και υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Συρίας και του Ιράν, χώρες οι οποίες εμπίπτουν στις κυρώσεις κατά των κυβερνήσεών τους.

Η ίδια η τράπεζα δηλώνει ότι αναγνωρίζει τα λάθη της και ότι είναι έτοιμη να τα διορθώσει, με την καταβολή προστίμων.

Φεύγουν Ρώσοι αλλά δεν ανησυχούν

ΩΣΤΟΣΟ, στο θέμα της Κύπρου παρεμβαίνει και η ρωσική εφημερίδα «Izvestia», που σε άρθρο της στις 2 Νοεμβρίου 2012 επικαλείται στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, σύμφωνα με τα οποία Ρώσοι επιχειρηματίες άφησαν τις κυπριακές offshore τους, και κατευθύνθηκαν προς βρετανικούς φορολογικούς παραδείσους. Παρά ταύτα, προστίθεται, οι ίδιοι οι αριθμοί δείχνουν ότι η Κύπρος εξακολουθεί να είναι ο βασικός προορισμός των Ρώσων «επενδυτών».

Τα πράγματα στην Κύπρο είναι καλύτερα τώρα, συνεχίζει το άρθρο, απ' ό,τι πριν από ένα χρόνο, επειδή οι μεγάλες τράπεζες έλυσαν τα προβλήματά τους, με το κράτος να συμμετέχει.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το ρωσικό κεφάλαιο προτιμά το αλπικό παγκόσμιο θησαυροφυλάκιο, με την αύξηση των ροών στην Ελβετία να ξεπερνά το 37% (συνολικά 12,7 δισεκατομμύρια δολάρια) και τις Παρθένους Νήσους (αύξηση κατά 19%, συνολικό κεφάλαιο ή 46,1 δισεκατομμύρια δολάρια). Ωστόσο, ο πρωταθλητής στην αύξηση των ρωσικών άμεσων επενδύσεων είναι το βρετανικό νησί και το λεγόμενο φορολογικά ουδέτερο έδαφος Τζέρσεϊ. Οι επενδύσεις στο νησί της Μάγχης αυξήθηκαν κατά 40 περίπου φορές, και από τα 173 εκατομμύρια δολάρια, αγγίζουν το ποσό των επτά δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Βρετανοί και Γερμανοί μάς πιέζουν

Οι Βρετανοί, που πάντοτε δεν βλέπουν με καλό μάτι τις σχέσεις της Κύπρου με τους Ρώσους επιχειρηματίες, διά της βρετανικής εφημερίδας «Daily Telegraph» αναφέρονται σε βάσιμες δήθεν υπόνοιες, ότι «το νησί έχει μετατραπεί σε μεγάλο πλυντήριο βρόμικου ρωσικού χρήματος, θέμα που έχει μπει για τα καλά στη συζήτηση σχετικά με το αν η Λευκωσία θα λάβει την πολυπόθητη οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ».

Τα δημοσιεύματα κατά της Κύπρου δίνουν και παίρνουν, με τελευταίο το δημοσίευμα του «Der Spiegel», το οποίο επικαλείται έρευνα της ομοσπονδιακής υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας (από την οποία και προέκυψε η πληροφορία για ρωσικές καταθέσεις 26 δισ. ευρώ στις τράπεζες της Κύπρου). «Εφόσον η Κύπρος λάβει οικονομική στήριξη για τις τράπεζές της από την ΕΕ, θα είναι σαν να εξασφαλίζουμε τους κατόχους ρωσικών λογαριασμών μαύρου χρήματος και σαν να δίνουμε τη δυνατότητα στη Λευκωσία να συνεχίσει το ξέπλυμα», αναφέρεται.

Όπως σημειώνει το «Spiegel», o λόγος δεν είναι άλλος από την ανεπίσημη έρευνα των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την οποία το ποσό των 10 δις ευρώ θα ωφελήσει στην ουσία στη θωράκιση παράνομων επενδύσεων που έχουν κάνει πλούσιοι Ρώσοι στη Μεγαλόνησο.

Γιατί επιλέγουν την Κύπρο

ΓΙΑΤΙ, όμως, μια εταιρεία διεθνών δραστηριοτήτων, πρώην υπεράκτια, να επιλέξει την Κύπρο για την ίδρυση κυπριακής εταιρείας; Η απάντηση βρίσκεται στους πιο κάτω λόγους:

· Ο χαμηλότερος σταθερός εταιρικός φορολογικός συντελεστής στην Ευρώπη (10%)

· Κατοχή μετοχών σε θυγατρικές, με κύριο σκοπό την κεφαλαιουχική υπεραξία κεφαλαίου που μπορεί να πωληθεί στο μέλλον. Τα κέρδη από τη διάθεση εξαιρούνται από φορολόγηση στην Κύπρο.

· Παροχή βοήθειας σε διεθνείς ομίλους εταιρειών, που αναζητούν δικαιοδοσίες που υπόκεινται σε χαμηλή φορολόγηση εσόδων από μερίσματα.

· Τα έσοδα από μερίσματα εξαιρούνται από τη φορολογία στις περισσότερες περιπτώσεις.

· Παροχή βοήθειας σε τοπικούς ομίλους εταιρειών που διανέμουν μερίσματα εκτός Κύπρου, για ελαχιστοποίηση της φορολογικής τους ευθύνης. Δεν υφίσταται ευθύνη για παρακράτηση φόρου.

· Αξιοποίηση του ευνοϊκού Δικτύου Διεθνών Συνθηκών Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Κύπρου και των ευρωπαϊκών οδηγιών.

· Αξιοποίηση ωφελημάτων από τις ευνοϊκές διατάξεις επανεγκατάστασης της φορολογικής νομοθεσίας που αφορούν την πληρωμή μερισμάτων, επιτοκίου και δικαιωμάτων συμμετοχής (royalties) χωρίς να είναι αναγκαία η πληρωμή οποιωνδήποτε φόρων παρακράτησης (withholding tax).

· Εξαίρεση από φόρο υπεραξίας κεφαλαίου (capital gains tax) επί οποιασδήποτε διάθεσης τίτλων θυγατρικής εταιρείας.

· Ευελιξία στους κανόνες αναδιοργάνωσης, που επιτρέπουν τη γρήγορη αναδιάρθρωση χωρίς να υπάρχουν ελάχιστες φορολογικές επιπτώσεις.

· Έκδοση διαφορετικών τάξεων μετοχών με διαφορετικά δικαιώματα, όπως δικαιώματα διανομής κέρδους, εξαγοράσιμες προνομιούχες μετοχές και δικαιώματα ψήφου.

Επίσης, οι εταιρείες διεθνών δραστηριοτήτων ελκύονται από την Κύπρο γιατί, παρόλο που οι πληροφορίες αναφορικά με τους μετόχους αποτελούν δημόσιο αρχείο, οι πληροφορίες αναφορικά με τον πραγματικό δικαιούχο δεν αποκαλύπτονται σε οποιαδήποτε ρυθμιστική Αρχή.

Τι γίνεται στις άλλες χώρες

ΣΥΜΦΩΝΑ με στοιχεία του Κέντρου Μελετών και Έρευνας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με τον Γιάννη Βαρουφάκη και τον Τάσο Πατώκο, του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Νομικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι γενικότεροι φορολογικοί συντελεστές στα νεότερα κράτη - μέλη της Ε.Ε. είναι οι εξής:

Βουλγαρία

Ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων στη χώρα είναι 10%. Είναι ένας από τους χαμηλότερους συντελεστές στην Ευρώπη και ένας από τους λόγους για τους οποίους τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε ο αριθμός των επιχειρήσεων, κυρίως των ελληνικών, που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Εκτός από τη χαμηλή φορολογία, οι επιχειρήσεις επωφελούνται από τις απλοποιημένες διαδικασίες σε ό,τι αφορά τη σύσταση, εγγραφή και λειτουργία των επιχειρήσεων, καθώς και η γραφειοκρατία δεν είναι μεγάλο πρόβλημα.

Κύπρος

Οι επιχειρήσεις στην Κύπρο υπόκεινται σε εταιρικό φόρο με ενιαίο συντελεστή 10%, με εξαίρεση τους ημικρατικούς οργανισμούς, για τους οποίους ο συντελεστής είναι 25%.

Ρουμανία

Ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων είναι 16% με εξαιρέσεις κάποιες ημικρατικές επιχειρήσεις που απαλλάσσονται από τη φορολογία, και πολύ μικρές επιχειρήσεις όπου ο συντελεστής είναι 2% - 3%.

Λετονία

Ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων στη Λετονία είναι 15%.

Λιθουανία

Ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεις στη χώρα είναι 20%, με ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων να υπόκεινται σε χαμηλότερο συντελεστή 10%.

Σλοβακία

Όλες οι επιχειρήσεις στη χώρα υπόκεινται σε εταιρικό φόρο με ενιαίο συντελεστή 19%.

Τσεχία

Ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων είναι 20%.

Σλοβενία

Ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων είναι 20%, με απαλλαγές σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και τεχνολογία, που απασχολούν άτομα περιορισμένων δεξιοτήτων, ή που απασχολούν νέους ασκούμενους - φοιτητές σε πρακτική εργασίας.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ