2012-11-18 14:58:12
Μέχρι το βράδυ αναμένεται να έχουν μπει οι υπογραφές των υπουργών στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με τις οποίες θα ρυθμιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν διευκρινίσεις στο πολυνομοσχέδιο.
Σε συνάντηση που έχει το μεσημέρι της Κυριακής, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο Μέγαρο Μαξίμου, θα κλείσουν άμεσα όλα τα εκκρεμή ζητήματα, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα την Τρίτη στο Eurogroup, όπου και αναμένονται ουσιαστικές αποφάσεις για την Ελλάδα.
Οι Πράξεις αφορούν, πρώτον, στη δημιουργία του Μηχανισμού Επίτευξης Στόχων και (β) στον κανονισμό λειτουργίας του λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα κατατεθούν τα χρήματα της βοήθειας και από τον οποίο θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.
Με τον «Μηχανισμό Επίτευξης Στόχων» θα ελέγχονταιι ανά πάσα στιγμή υπουργεία, φορείς του δημοσίου και ΟΤΑ έτσι ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις από τους προϋπολογισμούς τους.
Η πορεία των δημόσιων οικονομικών θα παρακολουθείται σε μηνιαία βάση, ενώ ειδικός έλεγχος θα διενεργείται στις ΔΕΚΟ και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Εφόσον υπάρξει απόκλιση μεγαλύτερη τoυ 10% από το στόχο του Mνημονίου, αυτή θα πρέπει να διορθωθεί μέσα στο τρίμηνο.
Αν υπάρχει απόκλιση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, τότε θα λειτουργεί ο «αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών», αρχής γενομένης από τις λειτουργικές δαπάνες, τις επιχορηγήσεις, έως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ
Στο πακέτο θετικών ρυθμίσεων το οποίο οφείλει να αναδείξει η κυβέρνηση τις κρίσιμες μέρες της διαπραγμάτευσης μέχρι το Eurogroup της Τρίτης αναφέρεται η ΔΗΜΑΡ, προκειμένου, όπως τονίζει, η ελληνική κοινωνία «να αποκτήσει μια πειστική χειροπιαστή προοπτική για το τέλος της λιτότητας, την έξοδο από την κρίση και τη στροφή στην ανάπτυξη».
Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί πως είναι αναγκαία «η δραστική μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια που έλαβε η χώρα από το 2010, η παράταση του χρόνου αποπληρωμής αυτών των δανείων, η άτοκη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων στη φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής, η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που αποκόμισαν οι δημόσιοι θεσμικοί δανειστές από τα ελληνικά ομόλογα και η ένταξη και των ελληνικών τραπεζών στις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.»
*με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
***
Εν μέσω σύγκρουσης του ΔΝΤ με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και κυρίως τη γερμανική, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη βοήθεια προς την Ελλάδα και την αναζήτηση λύσης για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Όπως όλα δείχνουν, την ερχόμενη Τρίτη, το Eurogroup θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα και ειδικότερα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από την επιμήκυνση και το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της δόσης
Στο επίκεντρο της λύσης-πακέτο που συζητείται για την Ελλάδα είναι η επιμήκυνση της περιόδου εφαρμογής του προγράμματος κατά δύο έτη, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού (ενδεχομένως και το μηδενισμό τους) και η επέκταση της περιόδου αποπληρωμής.
Επιπλέον, η ΕΚΤ μπορεί να μην παρακρατήσει τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει, αλλά, αντίθετα, να τα επιστρέψει στην Ελλάδα. Απ' αυτήν και μόνο την κίνηση, το κέρδος για τη χώρα μας υπολογίζεται στα 10-12 δισ. ευρώ.
Με αυτά τα εργαλεία, η Ευρωζώνη εκτιμά ότι μπορεί να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των περίπου 13,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, έως το 2014, χωρίς να απαιτηθεί νέος δανεισμός και χωρίς νέο «κούρεμα» του χρέους.
Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ καταγράφουν πρόοδο στις διαβουλεύσεις για γεφύρωμα των διαφωνιών τους επί του προβλήματος του ελληνικού χρέους, ανέφερε το Σάββατο ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Περιμένω να καλύψουμε την απόσταση που μας χωρίζει. Εργαζόμαστε εντατικά για να πετύχουμε συμβιβασμό με το ΔΝΤ για την Ελλάδα», είπε.
Μέχρι το βράδυ της Κυριακής εκτιμάται θα είναι έτοιμη η τελικής εκδοχή της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του χρέους από την τρόικα, η οποία και θα δοθεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Το Σάββατο, έγινε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, για την προετοιμασία εν όψει του Eurogroup. Στην ατζέντα ήταν όλες οι λεπτομέρειες που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί άμεσα, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και το μεσημέρι της Κυριακής. Μέχρι το βράδυ αναμένεται να έχουν μπει οι υπογραφές των υπουργών στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με τις οποίες θα ρυθμιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν διευκρινίσεις στο πολυνομοσχέδιο.
Ο κ. Σαμαράς θέλει να κλείσουν άμεσα όλα τα εκκρεμή ζητήματα έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα την Τρίτη στο Eurogroup.
Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου επίσης που προωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα υπάρξει μηχανισμός που θα ελέγχει ανά πάσα στιγμή υπουργεία, φορείς του δημοσίου και ΟΤΑ έτσι ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις από τους προϋπολογισμούς τους.
Κόντρα Βερολίνου - ΔΝΤ
Το ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένο να παίξει το παιγνίδι του Βερολίνου (να αγοράσει δηλαδή χρόνο μέχρι τουλάχιστον και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013) και επιμένει σε μόνιμη λύση, εξαρτώντας τα πάντα από τη βιωσιμότητα του χρέους.
Η στάση της γενικής διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, είναι κατανοητή, όπως επισημαίνει ο Ρολφ Λανγκχάμερ, πρώην αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας που εδρεύει στο Κίελο.
«Το ΔΝΤ δεν αποτελείται μόνο από ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και από πολλές αναδυόμενες οικονομίες, που δεν έχουν ξεχάσει πόσο σκληρά ήταν τα μέτρα που τους επέβαλε το ΔΝΤ όταν στο παρελθόν αντιμετώπισαν δυσκολίες. Και αυτό ισχύει κυρίως για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και την Τουρκία», σημειώνει ο Γερμανός οικονομολόγος, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Ακόμη και τα συνταγματικά κωλύματα που επικαλείται η γερμανική κυβέρνηση και άλλες χώρες της Ευρωζώνης δεν θεωρούνται ανυπέρβλητα, υποστηρίζει ο Ρολφ Λανγκχάμερ και εξηγεί:
«Πολλοί επικαλούνται το δημοσιονομικό δίκαιο κάποιων χωρών και της Γερμανίας απαγορεύει τη συνέχιση της οικονομικής στήριξη προς μια χώρα που είναι χρεοκοπημένη. Αλλά αυτό το επιχείρημα δεν είναι ισχυρό. Σε πολλές περιπτώσεις αναπτυσσομένων χωρών συνεχίστηκε η οικονομική ενίσχυση ή έγινε διαγραφή χρέους ή απομείωσή του».
Είναι ωστόσο έκδηλη η ανησυχία του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην προεκλογική περίοδο που διανύει η Γερμανία. Ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους προς τους επίσημους δανειστές της τάξεως του 50% θα σήμαινε απώλειες ύψους 17,5 δισ. ευρώ για τους Γερμανούς φορολογούμενους.
Πόσο θα κοστίσει η αποχώρηση του ΔΝΤ
Σύμφωνα με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής που εδρεύει στις Βρυξέλλες, ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα επιβάρυνε με δισεκατομμύρια τις χώρες της Ευρωζώνης και κυρίως τη Γερμανία.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του, το περιοδικό Focus, το μερίδιο που αναλογεί στο ΔΝΤ σε περίπτωση επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους υπολογίζεται στα 4,48 δισ. ευρώ.
Εάν, λοιπόν, αποχωρήσει το ΔΝΤ, την επιβάρυνση αυτή θα επωμισθεί η Ευρωζώνη και το ποσό που αναλογεί στη Γερμανία υπολογίζεται στα 1,22 δισ. ευρώ.
Εάν μάλιστα το ΔΝΤ εγκαταλείψει το τρέχον πρόγραμμα για την Ελλάδα, δημιουργείται ένα χρηματοδοτικό κενό της τάξεως των 18,2 δισ. ευρώ και το ποσό που αναλογεί στο Βερολίνο θα ανέλθει στα 4,94 δισεκατομμύρια ευρώ.
***
Μέχρι το βράδυ της Κυριακής αναμένεται να έχουν μπει οι υπογραφές των υπουργών στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, για τις τελευταίες εκκρεμότητες στη συμφωνία με την τρόικα, οι οποίες βρέθηκαν το Σάββατο στο επίκεντρο ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, εν όψει του Eurogroup της Τρίτης.
Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που ενδέχεται να καταθέσει η κυβέρνηση τη Δευτέρα (α) για τη δημιουργία του Μηχανισμού Επίτευξης Στόχων και (β) του κανονισμού λειτουργίας του λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα κατατεθούν τα χρήματα της βοήθειας και από τον οποίο θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.
Τα εκκρεμή ζητήματα, εν όψει του Eurogroup, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Γιάννη Στουρνάρα, την Κυριακή στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως περιγράφει Το Βήμα της Κυριακής, με τον Μηχανισμό Επίτευξης Στόχων, θεσμοθετούνται οι «αυτόματοι σταθεροποιητές», δηλαδή ο αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών που πρώτος έχει ζητήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα μείνει «εντός τροχιάς».
Όπως προβλέπει η τελική συμφωνία με την τρόικα, η πορεία των δημόσιων οικονομικών θα παρακολουθείται σε μηνιαία βάση, ενώ ειδικός έλεγχος θα διενεργείται στις ΔΕΚΟ και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Εφόσον υπάρξει απόκλιση μεγαλύτερη τoυ 10% από το στόχο του Mνημονίου, αυτή θα πρέπει να διορθωθεί μέσα στο τρίμηνο. Αν υπάρχει απόκλιση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, τότε θα λειτουργεί ο «αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών», αρχής γενομένης από τις λειτουργικές δαπάνες, τις επιχορηγήσεις, έως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας περιγράφει στον Τύπο της Κυριακής:
«Ενεργοποιείται μηχανισμός παρακολούθησης των ετήσιων προϋπολογισμών των ΔΕΚΟ, των ΝΠΙΔ και των ΟΤΑ, σε μηνιαία βάση, με τη θέσπιση τριμηνιαίων στόχων και ανώτατων όριων δαπανών, ώστε αυτοί να συνάδουν με τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου.
»Οι διοικήσεις θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρχουν αρνητικές αποκλίσεις από τους στόχους και θα προβαίνουν σε προκαθορισμένες διορθωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση εμφάνισής τους.
»Σε περιπτώσεις αρνητικής απόκλισης στα οικονομικά αποτελέσματα, θα προβλέπεται ανάλογος περιορισμός των πιστώσεων για λειτουργικές δαπάνες, ή της επιχορήγησης, ή της απόδοσης πόρων προς τους φορείς αυτούς.
»Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η λειτουργία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.»
I-Reporter
Σε συνάντηση που έχει το μεσημέρι της Κυριακής, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο Μέγαρο Μαξίμου, θα κλείσουν άμεσα όλα τα εκκρεμή ζητήματα, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα την Τρίτη στο Eurogroup, όπου και αναμένονται ουσιαστικές αποφάσεις για την Ελλάδα.
Οι Πράξεις αφορούν, πρώτον, στη δημιουργία του Μηχανισμού Επίτευξης Στόχων και (β) στον κανονισμό λειτουργίας του λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα κατατεθούν τα χρήματα της βοήθειας και από τον οποίο θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.
Με τον «Μηχανισμό Επίτευξης Στόχων» θα ελέγχονταιι ανά πάσα στιγμή υπουργεία, φορείς του δημοσίου και ΟΤΑ έτσι ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις από τους προϋπολογισμούς τους.
Η πορεία των δημόσιων οικονομικών θα παρακολουθείται σε μηνιαία βάση, ενώ ειδικός έλεγχος θα διενεργείται στις ΔΕΚΟ και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Εφόσον υπάρξει απόκλιση μεγαλύτερη τoυ 10% από το στόχο του Mνημονίου, αυτή θα πρέπει να διορθωθεί μέσα στο τρίμηνο.
Αν υπάρχει απόκλιση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, τότε θα λειτουργεί ο «αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών», αρχής γενομένης από τις λειτουργικές δαπάνες, τις επιχορηγήσεις, έως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ
Στο πακέτο θετικών ρυθμίσεων το οποίο οφείλει να αναδείξει η κυβέρνηση τις κρίσιμες μέρες της διαπραγμάτευσης μέχρι το Eurogroup της Τρίτης αναφέρεται η ΔΗΜΑΡ, προκειμένου, όπως τονίζει, η ελληνική κοινωνία «να αποκτήσει μια πειστική χειροπιαστή προοπτική για το τέλος της λιτότητας, την έξοδο από την κρίση και τη στροφή στην ανάπτυξη».
Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί πως είναι αναγκαία «η δραστική μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια που έλαβε η χώρα από το 2010, η παράταση του χρόνου αποπληρωμής αυτών των δανείων, η άτοκη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων στη φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής, η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που αποκόμισαν οι δημόσιοι θεσμικοί δανειστές από τα ελληνικά ομόλογα και η ένταξη και των ελληνικών τραπεζών στις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.»
*με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
***
Εν μέσω σύγκρουσης του ΔΝΤ με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και κυρίως τη γερμανική, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη βοήθεια προς την Ελλάδα και την αναζήτηση λύσης για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Όπως όλα δείχνουν, την ερχόμενη Τρίτη, το Eurogroup θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα και ειδικότερα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από την επιμήκυνση και το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της δόσης
Στο επίκεντρο της λύσης-πακέτο που συζητείται για την Ελλάδα είναι η επιμήκυνση της περιόδου εφαρμογής του προγράμματος κατά δύο έτη, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού (ενδεχομένως και το μηδενισμό τους) και η επέκταση της περιόδου αποπληρωμής.
Επιπλέον, η ΕΚΤ μπορεί να μην παρακρατήσει τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει, αλλά, αντίθετα, να τα επιστρέψει στην Ελλάδα. Απ' αυτήν και μόνο την κίνηση, το κέρδος για τη χώρα μας υπολογίζεται στα 10-12 δισ. ευρώ.
Με αυτά τα εργαλεία, η Ευρωζώνη εκτιμά ότι μπορεί να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των περίπου 13,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, έως το 2014, χωρίς να απαιτηθεί νέος δανεισμός και χωρίς νέο «κούρεμα» του χρέους.
Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ καταγράφουν πρόοδο στις διαβουλεύσεις για γεφύρωμα των διαφωνιών τους επί του προβλήματος του ελληνικού χρέους, ανέφερε το Σάββατο ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Περιμένω να καλύψουμε την απόσταση που μας χωρίζει. Εργαζόμαστε εντατικά για να πετύχουμε συμβιβασμό με το ΔΝΤ για την Ελλάδα», είπε.
Μέχρι το βράδυ της Κυριακής εκτιμάται θα είναι έτοιμη η τελικής εκδοχή της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του χρέους από την τρόικα, η οποία και θα δοθεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Το Σάββατο, έγινε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, για την προετοιμασία εν όψει του Eurogroup. Στην ατζέντα ήταν όλες οι λεπτομέρειες που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί άμεσα, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και το μεσημέρι της Κυριακής. Μέχρι το βράδυ αναμένεται να έχουν μπει οι υπογραφές των υπουργών στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με τις οποίες θα ρυθμιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν διευκρινίσεις στο πολυνομοσχέδιο.
Ο κ. Σαμαράς θέλει να κλείσουν άμεσα όλα τα εκκρεμή ζητήματα έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα την Τρίτη στο Eurogroup.
Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου επίσης που προωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα υπάρξει μηχανισμός που θα ελέγχει ανά πάσα στιγμή υπουργεία, φορείς του δημοσίου και ΟΤΑ έτσι ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις από τους προϋπολογισμούς τους.
Κόντρα Βερολίνου - ΔΝΤ
Το ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένο να παίξει το παιγνίδι του Βερολίνου (να αγοράσει δηλαδή χρόνο μέχρι τουλάχιστον και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013) και επιμένει σε μόνιμη λύση, εξαρτώντας τα πάντα από τη βιωσιμότητα του χρέους.
Η στάση της γενικής διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, είναι κατανοητή, όπως επισημαίνει ο Ρολφ Λανγκχάμερ, πρώην αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας που εδρεύει στο Κίελο.
«Το ΔΝΤ δεν αποτελείται μόνο από ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και από πολλές αναδυόμενες οικονομίες, που δεν έχουν ξεχάσει πόσο σκληρά ήταν τα μέτρα που τους επέβαλε το ΔΝΤ όταν στο παρελθόν αντιμετώπισαν δυσκολίες. Και αυτό ισχύει κυρίως για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και την Τουρκία», σημειώνει ο Γερμανός οικονομολόγος, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Ακόμη και τα συνταγματικά κωλύματα που επικαλείται η γερμανική κυβέρνηση και άλλες χώρες της Ευρωζώνης δεν θεωρούνται ανυπέρβλητα, υποστηρίζει ο Ρολφ Λανγκχάμερ και εξηγεί:
«Πολλοί επικαλούνται το δημοσιονομικό δίκαιο κάποιων χωρών και της Γερμανίας απαγορεύει τη συνέχιση της οικονομικής στήριξη προς μια χώρα που είναι χρεοκοπημένη. Αλλά αυτό το επιχείρημα δεν είναι ισχυρό. Σε πολλές περιπτώσεις αναπτυσσομένων χωρών συνεχίστηκε η οικονομική ενίσχυση ή έγινε διαγραφή χρέους ή απομείωσή του».
Είναι ωστόσο έκδηλη η ανησυχία του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην προεκλογική περίοδο που διανύει η Γερμανία. Ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους προς τους επίσημους δανειστές της τάξεως του 50% θα σήμαινε απώλειες ύψους 17,5 δισ. ευρώ για τους Γερμανούς φορολογούμενους.
Πόσο θα κοστίσει η αποχώρηση του ΔΝΤ
Σύμφωνα με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής που εδρεύει στις Βρυξέλλες, ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα επιβάρυνε με δισεκατομμύρια τις χώρες της Ευρωζώνης και κυρίως τη Γερμανία.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του, το περιοδικό Focus, το μερίδιο που αναλογεί στο ΔΝΤ σε περίπτωση επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους υπολογίζεται στα 4,48 δισ. ευρώ.
Εάν, λοιπόν, αποχωρήσει το ΔΝΤ, την επιβάρυνση αυτή θα επωμισθεί η Ευρωζώνη και το ποσό που αναλογεί στη Γερμανία υπολογίζεται στα 1,22 δισ. ευρώ.
Εάν μάλιστα το ΔΝΤ εγκαταλείψει το τρέχον πρόγραμμα για την Ελλάδα, δημιουργείται ένα χρηματοδοτικό κενό της τάξεως των 18,2 δισ. ευρώ και το ποσό που αναλογεί στο Βερολίνο θα ανέλθει στα 4,94 δισεκατομμύρια ευρώ.
***
Μέχρι το βράδυ της Κυριακής αναμένεται να έχουν μπει οι υπογραφές των υπουργών στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, για τις τελευταίες εκκρεμότητες στη συμφωνία με την τρόικα, οι οποίες βρέθηκαν το Σάββατο στο επίκεντρο ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, εν όψει του Eurogroup της Τρίτης.
Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που ενδέχεται να καταθέσει η κυβέρνηση τη Δευτέρα (α) για τη δημιουργία του Μηχανισμού Επίτευξης Στόχων και (β) του κανονισμού λειτουργίας του λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα κατατεθούν τα χρήματα της βοήθειας και από τον οποίο θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.
Τα εκκρεμή ζητήματα, εν όψει του Eurogroup, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Γιάννη Στουρνάρα, την Κυριακή στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως περιγράφει Το Βήμα της Κυριακής, με τον Μηχανισμό Επίτευξης Στόχων, θεσμοθετούνται οι «αυτόματοι σταθεροποιητές», δηλαδή ο αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών που πρώτος έχει ζητήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα μείνει «εντός τροχιάς».
Όπως προβλέπει η τελική συμφωνία με την τρόικα, η πορεία των δημόσιων οικονομικών θα παρακολουθείται σε μηνιαία βάση, ενώ ειδικός έλεγχος θα διενεργείται στις ΔΕΚΟ και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Εφόσον υπάρξει απόκλιση μεγαλύτερη τoυ 10% από το στόχο του Mνημονίου, αυτή θα πρέπει να διορθωθεί μέσα στο τρίμηνο. Αν υπάρχει απόκλιση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, τότε θα λειτουργεί ο «αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών», αρχής γενομένης από τις λειτουργικές δαπάνες, τις επιχορηγήσεις, έως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας περιγράφει στον Τύπο της Κυριακής:
«Ενεργοποιείται μηχανισμός παρακολούθησης των ετήσιων προϋπολογισμών των ΔΕΚΟ, των ΝΠΙΔ και των ΟΤΑ, σε μηνιαία βάση, με τη θέσπιση τριμηνιαίων στόχων και ανώτατων όριων δαπανών, ώστε αυτοί να συνάδουν με τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου.
»Οι διοικήσεις θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρχουν αρνητικές αποκλίσεις από τους στόχους και θα προβαίνουν σε προκαθορισμένες διορθωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση εμφάνισής τους.
»Σε περιπτώσεις αρνητικής απόκλισης στα οικονομικά αποτελέσματα, θα προβλέπεται ανάλογος περιορισμός των πιστώσεων για λειτουργικές δαπάνες, ή της επιχορήγησης, ή της απόδοσης πόρων προς τους φορείς αυτούς.
»Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η λειτουργία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.»
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
400.000 ευρώ εφάπαξ πήρε γενική διευθύντρια της Βουλής
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΠΟΕ-ΟΤΑ: 24ωρη απεργία αύριο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ