2012-11-19 17:08:42
Φωτογραφία για Σάλος από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου- Όλο το κείμενο
Πολλαπλές αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να κλείσουν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου οι εκκρεμότητες που υπήρχαν έναντι των πιστωτών της χώρας. Στην απόφαση αυτή αντιδρούν όχι μόνο στελέχη της αντιπολίτευσης, αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν είμαι καθόλου περήφανος που νομοθετούμε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου» δήλωσε τη Δευτέρα στο Mega ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ενώ για «πραξικόπημα» έκανε λόγο στον ίδιο σταθμό ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Σύμφωνα με το Βήμα, την Κυριακή -λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της Τρίτης- η κυβέρνηση ζήτησε να ανοίξει το Εθνικό Τυπογραφείο ώστε να ρυθμίσει το ανοικτό θέμα που υπήρχε με τις προαπαιτούμενες δράσεις που όφειλε έναντι της τρόικας.

Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου φέρνουν στην ατζέντα σκληρά μέτρα, που ουσιαστικά θέτουν όλο τον κρατικό μηχανισμό υπό καθεστώς αυστηρής και καθημερινής επιτήρησης και σε βάθος χρόνου, ενώ ανοίγουν το δρόμο για απολύσεις, επιπλέον φόρους και νέα μέτρα σε μισθούς και συντάξεις.


Διαβάστε όλη την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Το πλήρες κείμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μετά την υπογραφή της από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, η Πράξη με τίτλο «Δημοσιονομικοί Κανόνες και άλλες διατάξεις» τίθεται σε ισχύ από χθες και θα πρέπει απλώς να κυρωθεί στο προσεχές διάστημα από τη Βουλή.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι πράξεις αυτές πρέπει να υποβληθούν στη Βουλή για κύρωση μέσα σε σαράντα ημέρες από την έκδοσή τους.

Εάν οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου δεν υποβληθούν στην Βουλή για κύρωση, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ή αν δεν κυρωθούν από το Κοινοβούλιο εντός τριών μηνών, τότε παύουν να ισχύουν, όμως μόνο για το μέλλον.

Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου παρέχουν τη δυνατότητα στην εκτελεστική εξουσία να εκδίδει κανονιστικές πράξεις, χωρίς την προηγούμενη έκδοση τυπικού νόμου, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει με ταχύτητα και ευελιξία έκτακτες καταστάσεις.

Οι Πράξεις αυτές έχουν κανονιστικό χαρακτήρα και αν κυρωθούν εκ των υστέρων από την Βουλή αποκτούν μορφή τυπικού νόμου, ενώ η ισχύς τους επεκτείνεται χρονικά.

Αν ωστόσο δεν κυρωθούν ισχύουν ως ουσιαστικοί νόμοι, προσωρινής ισχύος (από σαράντα μέρες, αν δεν υποβληθούν στο Κοινοβούλιο, έως τρεις μήνες αν υποβληθούν χωρίς τελικά να κυρωθούν).

Η διάγνωση του κατά πόσον υφίσταται ή όχι έκτακτη και επείγουσα ανάγκη, η οποία να επιβάλει την έκδοσή τους, εναπόκειται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της εκτελεστικής λειτουργίας, δηλαδή του Υπουργικού Συμβουλίου και δεν μπορεί να ελεγχθεί ούτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε και από τα Δικαστήρια.
Πηγή
logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σύσκεψη με τους συνδέσμους
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σύσκεψη με τους συνδέσμους
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ