2012-11-20 16:44:07
Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, Δικηγόρος Αθηνών
Η απόλυση με προειδοποίηση για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει στον ίδιο εργοδότη από 12 μήνες έως 2 έτη ανέρχεται πλέον στον 1 μήνα πριν από την απόλυση, από 2 έως 5 έτη στους 2 μήνες, από 5 έως 10 έτη στους... 3 μήνες και από 10 έτη και άνω στους 4 μήνες, μειωμένη κατά το ήμισυ.Εώς τα 16 έτη προυπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη, οι αποζημιώσεις παραμένουν ως έχουν (12 μισθοί) και αυξάνονται κατά 2.000 ευρώ το ανώτερο (πλαφόν) ανά επιπλέον έτος.
Η αποζημίωση απόλυσης θα υπολογίζεται με χρόνο την 12η Νοεμβρίου του 2012, ήτοι η αποζημίωση που θα λάβει κάποιος στο μέλλον, θα καθοριστεί βάσει της προϋπηρεσίας στις 12-11-12(ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 4093/2012).
Στους εργαζόμενους που λάμβαναν εφάπαξ αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις για τον υπολογισμό της αποζημίωσης προσμετράται η συμπληρωθείσα προϋπηρεσία στον ίδιο εργοδότη έως τις 12-11-2012, οποτεδήποτε κι αν αποχωρήσει ή απομακρυνθεί από την εργασία του, λόγω συμπλήρωσης προυποθέσεων για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος.
Από την 1η Απριλίου που θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή του νέο καθεστώς του κατώτατου μισθού, κι εφόσον έχει υπογραφεί νέα εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας(ΕΓΣΣΕ), οι εργοδότες θα μπορούν να επιλέγουν εάν θα παραμείνουν ή όχι στις εργοδοτικές οργανώσεις που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ και να αμείβουν τους εργαζόμενους τους με τους μισθούς που θα προβλέπει η ΕΓΣΣΕ ή με αυτούς που θα προβλέπει το κράτος. Ωστόσο, για οποιαδήποτε τέτοιο είδους αλλαγή θα απαιτείται η υπογραφή νέας επιχειρησιακής ή ατομικής σύμβασης.
Οι εθνικές γενικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα καθορίζουν πλέον τους ελάχιστους μη μισθολογικούς όρους εργασίας, που ισχύουν για τους εργαζόμενους όλης της χώρας, εφόσον οι εργοδότες τους δεν ανήκουν στις εργοδοτικές οργανώσεις που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ.
Οι εργοδότες - επιχειρήσεις που δεσμεύονται από ισχύουσες κλαδικές, ομοιεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που προβλέπουν επίδομα γάμου, υποχρεούνται στην καταβολή του. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για εργοδότες που δεν είναι σε ισχύ κλαδικές ή ομοιεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Καθυστερήσεις θα υπάρξουν στην καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων λόγω του νέου συστήματος με αποτέλεσμα να εξετάζεται σοβαρά να μην καταβληθούν τα επιδόματα μέχρι το τέλος του χρόνου προκειμένου να γίνει η καταγραφή των δικαιούχων. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί από 1.1.2013 και θα χορηγηθεί με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.
Οι υπερωρίες αλλάζουν προς τα κάτω με τους εργαζόμενους να απολαμβάνουν στος εξής μικρότερες αποδοχές.
Με δεδομένο ότι ο εργοδότης θα μπορεί να αναγγείλει τις υπερωρίες στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) μία ημέρα πριν την πραγματοποίησή τους και ότι καταργείται η προέγκριση, στην πράξη θα εξαλείψουν οι υπερωρίες χωρίς προέγκριση που πληρώνονται με 80 τοις εκατό προσαύξηση. Μετατρέποντας τις κατ εξαίρεση (χωρίς προέγκριση) υπερωρίες σε νόμιμες (δηλαδή με προέγκριση), οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με προσαύξηση 40 και όχι 80 τοις εκατό.
Η νέα εγκύκλιος ορίζει ότι καταργείται η απαγόρευση απασχόλησης των εργαζομένων τις ώρες που δεν λειτουργούν τα καταστήματα.
Παράλληλα, προβλέπεται ότι η 40ώρη εργασία μπορεί να «σπάσει» σε 6ήμερο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας.
Για τους υπαλλήλους ηλικίας 25 ετών και άνω, ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες ηλικίας 25 ετών και άνω, το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα 26,18 ευρώ.
Ο κατά τα ως άνω κατώτατος μισθός των υπαλλήλων ηλικίας 25 ετών και άνω, προσαυξάνεται με ποσοστό 10 τοις εκατό για κάθε τριετία προυπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30 τοις εκατό για προυπηρεσία 9 ετών και άνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών ηλικίας 25 ετών και άνω, προσαυξάνεται με ποσοστό 5 τοις εκατό για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30 τοις εκατό για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.
Για τους υπαλλήλους ηλικίας κάτω των 25 ετών, ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 510,95 ευρώ, και για τους εργατοτεχνίτες ηλικίας κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 22,83 ευρώ.
Ο κατά τα ως άνω κατώτατος μισθός των υπαλλήλων ηλικίας κάτω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 10 τοις εκατό για μια τριετία προϋπηρεσίας και για προϋπηρεσία 3 ετών και άνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών ηλικίας κάτω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 5 τοις εκατό για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως δύο τριετίες συνολικά 10 τοις εκατό για προϋπηρεσία 6 ετών και άνω.
Οι ως άνω προσαυξήσεις προϋπηρεσίας καταβάλλονται σε εργαζόμενο με προϋπηρεσία σε οιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε ειδικότητα, για μεν τους εργατοτεχνίτες μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους, για δε τους υπαλλήλους μετά τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας τους και ισχύουν για τη συμπληρωθείσα προϋπηρεσία την 14.2 2012.
Πέραν της μηνιαίας τακτικής προσαύξησης λόγω προϋπηρεσίας καμία άλλη προσαύξηση δεν περιλαμβάνεται στο νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο.
Έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10 τοις εκατό, αναστέλλεται η προσαύξηση του νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία, που συμπληρώνεται μετά την 14.2.2012, ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 4046/2012, όπως ορίζει η παράγραφος 6 του άρθρου 1 του νόμου αυτού καθώς και το άρθρο 4 της ΠΥΣ 6/2012, με το οποίο αναστέλλεται η ισχύς διατάξεων νόμων, κανονιστικών πράξεων, Συλλογικών Συμβάσεων ή Διαιτητικών Αποφάσεων, οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, περιλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, όπως ενδεικτικά ορίζεται από την εν λόγω διάταξη το επίδομα τριετίας.
Αποζημίωση απόλυσης ιδιωτικών υπαλλήλων με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου σε περίπτωση καταγγελίας με προειδοποίηση:
Με τη νέα διάταξη καθορίζονται μικρότερα, σε σχέση με το προϊσχύον νομικό καθεστώς, χρονικά διαστήματα προειδοποίησης, σε περίπτωση καταγγελίας με προειδοποίηση, σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου ιδιωτικών υπαλλήλων που έχουν συμπληρώσει δέκα πέντε (15) έτη υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη και άνω.
Πιο συγκεκριμένα τα νέα χρονικά διαστήματα προειδοποίησης σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου ιδιωτικού υπαλλήλου με προειδοποίηση (τακτική καταγγελία) διαμορφώνονται ως εξής:
-Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει στον ίδιο εργοδότη από δώδεκα (12) μήνες συμπληρωμένους έως δύο (2) έτη, το χρονικό διάστημα προειδοποίησης ανέρχεται στον ένα (1) μήνα πριν την απόλυση.
- Για υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει δύο (2) έτη υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη μέχρι πέντε (5) έτη, το χρονικό διάστημα προειδοποίησης ανέρχεται στους δύο (2) μήνες πριν την απόλυση.
- Για υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει πέντε (5) έτη υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη μέχρι δέκα (10) έτη, το χρονικό διάστημα προειδοποίησης ανέρχεται στους τρεις (3) μήνες πριν την απόλυση.
- Για υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει δέκα (10) έτη υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη και άνω, το χρονικό διάστημα προειδοποίησης ανέρχεται στους τέσσερις (4) μήνες πριν την απόλυση.
Περαιτέρω, με τη διάταξη της ίδιας περίπτωσης 1 της υποπαραγράφου ΙΑ.12 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, προσδιορίζεται επακριβώς ο χρόνος έναρξης ισχύος της έγγραφης προειδοποίησης, που τοποθετείται από την επομένη της γνωστοποίησής της προς τον εργαζόμενο. Ως εκ τούτου: α. Η προσμέτρηση του χρόνου προειδοποίησης ξεκινά από την επομένη ημέρα της γνωστοποίησής της προς τον εργαζόμενο και λήγει με τη λήξη της προθεσμίας προειδοποίησης, οπότε και επέρχεται η λύση της σχέσης εργασίας, β. Η σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 9 του ν. 3198/55 (Α 98), όπως ισχύει, προθεσμία των οκτώ (8) ημερών σχετικά με την εκπλήρωση της υποχρέωσης του εργοδότη να αναγγείλει την ενεργηθείσα καταγγελία στον Ο.Α.Ε.Δ., άρχεται από την επομένη ημέρα της γνωστοποίησης της έγγραφης προειδοποίησης προς τον εργαζόμενο (άρθρο 241 ΑΚ).
Εργοδότης που καταγγέλλει με προειδοποίηση σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού υπαλλήλου, κατά τα ανωτέρω, καταβάλλει στον απολυόμενο, κατά τη λύση της σύμβασης εργασίας, που επέρχεται με τη συμπλήρωση του χρονικού διαστήματος προειδοποίησης που ορίζει η διάταξη, το ήμισυ της αποζημίωσης απόλυσης για καταγγελία χωρίς προειδοποίηση ιδιωτικού υπαλλήλου με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου και η οποία ορίζεται ρητώς στις περιπτώσεις 2 και 3 της Υποπαραγράφου ΙΑ.12 του άρθρου πρώτου του νόμου 4093/2012.
Επίδομα γάμου:
α) Οι εργοδότες - επιχειρήσεις που δεσμεύονται από ισχύουσες κλαδικές, ομοιεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας (σύμφωνα με την παρ. 2 και 3 του Ν. 1876/90, όπως ισχύει μετά τον ν. 4093/2012), που προβλέπουν επίδομα γάμου, υποχρεούνται στην καταβολή του.
β) Από την 12.11.2012 (ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 4093/2012) εργοδότες - επιχειρήσεις που δεν δεσμεύονται από ισχύουσες κλαδικές ή ομοιεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας (σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις των παρ. 2 και 3 αρ. 8 ν. 1876/1990, σε συνδυασμό με την παρ. 2 του άρ. 3 του ν. 1876/1990, όπως το τελευταίο τροποποιήθηκε με το ν. 4093/2012) ή δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που συμβάλλονται στο πλαίσιο της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ ήτοι των Σ.Ε.Β., Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., Ε.Σ.Ε.Ε (σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της υποπαραγράφου ΙΑ.11 του πρώτου άρθρου του Ν. 4093/12), δύνανται να συνεχίζουν κανονικά την καταβολή του επιδόματος γάμου.
Tromaktiko
Η απόλυση με προειδοποίηση για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει στον ίδιο εργοδότη από 12 μήνες έως 2 έτη ανέρχεται πλέον στον 1 μήνα πριν από την απόλυση, από 2 έως 5 έτη στους 2 μήνες, από 5 έως 10 έτη στους... 3 μήνες και από 10 έτη και άνω στους 4 μήνες, μειωμένη κατά το ήμισυ.Εώς τα 16 έτη προυπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη, οι αποζημιώσεις παραμένουν ως έχουν (12 μισθοί) και αυξάνονται κατά 2.000 ευρώ το ανώτερο (πλαφόν) ανά επιπλέον έτος.
Η αποζημίωση απόλυσης θα υπολογίζεται με χρόνο την 12η Νοεμβρίου του 2012, ήτοι η αποζημίωση που θα λάβει κάποιος στο μέλλον, θα καθοριστεί βάσει της προϋπηρεσίας στις 12-11-12(ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 4093/2012).
Στους εργαζόμενους που λάμβαναν εφάπαξ αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις για τον υπολογισμό της αποζημίωσης προσμετράται η συμπληρωθείσα προϋπηρεσία στον ίδιο εργοδότη έως τις 12-11-2012, οποτεδήποτε κι αν αποχωρήσει ή απομακρυνθεί από την εργασία του, λόγω συμπλήρωσης προυποθέσεων για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος.
Από την 1η Απριλίου που θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή του νέο καθεστώς του κατώτατου μισθού, κι εφόσον έχει υπογραφεί νέα εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας(ΕΓΣΣΕ), οι εργοδότες θα μπορούν να επιλέγουν εάν θα παραμείνουν ή όχι στις εργοδοτικές οργανώσεις που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ και να αμείβουν τους εργαζόμενους τους με τους μισθούς που θα προβλέπει η ΕΓΣΣΕ ή με αυτούς που θα προβλέπει το κράτος. Ωστόσο, για οποιαδήποτε τέτοιο είδους αλλαγή θα απαιτείται η υπογραφή νέας επιχειρησιακής ή ατομικής σύμβασης.
Οι εθνικές γενικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα καθορίζουν πλέον τους ελάχιστους μη μισθολογικούς όρους εργασίας, που ισχύουν για τους εργαζόμενους όλης της χώρας, εφόσον οι εργοδότες τους δεν ανήκουν στις εργοδοτικές οργανώσεις που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ.
Οι εργοδότες - επιχειρήσεις που δεσμεύονται από ισχύουσες κλαδικές, ομοιεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που προβλέπουν επίδομα γάμου, υποχρεούνται στην καταβολή του. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για εργοδότες που δεν είναι σε ισχύ κλαδικές ή ομοιεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Καθυστερήσεις θα υπάρξουν στην καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων λόγω του νέου συστήματος με αποτέλεσμα να εξετάζεται σοβαρά να μην καταβληθούν τα επιδόματα μέχρι το τέλος του χρόνου προκειμένου να γίνει η καταγραφή των δικαιούχων. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί από 1.1.2013 και θα χορηγηθεί με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.
Οι υπερωρίες αλλάζουν προς τα κάτω με τους εργαζόμενους να απολαμβάνουν στος εξής μικρότερες αποδοχές.
Με δεδομένο ότι ο εργοδότης θα μπορεί να αναγγείλει τις υπερωρίες στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) μία ημέρα πριν την πραγματοποίησή τους και ότι καταργείται η προέγκριση, στην πράξη θα εξαλείψουν οι υπερωρίες χωρίς προέγκριση που πληρώνονται με 80 τοις εκατό προσαύξηση. Μετατρέποντας τις κατ εξαίρεση (χωρίς προέγκριση) υπερωρίες σε νόμιμες (δηλαδή με προέγκριση), οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με προσαύξηση 40 και όχι 80 τοις εκατό.
Η νέα εγκύκλιος ορίζει ότι καταργείται η απαγόρευση απασχόλησης των εργαζομένων τις ώρες που δεν λειτουργούν τα καταστήματα.
Παράλληλα, προβλέπεται ότι η 40ώρη εργασία μπορεί να «σπάσει» σε 6ήμερο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας.
Για τους υπαλλήλους ηλικίας 25 ετών και άνω, ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες ηλικίας 25 ετών και άνω, το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα 26,18 ευρώ.
Ο κατά τα ως άνω κατώτατος μισθός των υπαλλήλων ηλικίας 25 ετών και άνω, προσαυξάνεται με ποσοστό 10 τοις εκατό για κάθε τριετία προυπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30 τοις εκατό για προυπηρεσία 9 ετών και άνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών ηλικίας 25 ετών και άνω, προσαυξάνεται με ποσοστό 5 τοις εκατό για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30 τοις εκατό για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.
Για τους υπαλλήλους ηλικίας κάτω των 25 ετών, ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 510,95 ευρώ, και για τους εργατοτεχνίτες ηλικίας κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 22,83 ευρώ.
Ο κατά τα ως άνω κατώτατος μισθός των υπαλλήλων ηλικίας κάτω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 10 τοις εκατό για μια τριετία προϋπηρεσίας και για προϋπηρεσία 3 ετών και άνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών ηλικίας κάτω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 5 τοις εκατό για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως δύο τριετίες συνολικά 10 τοις εκατό για προϋπηρεσία 6 ετών και άνω.
Οι ως άνω προσαυξήσεις προϋπηρεσίας καταβάλλονται σε εργαζόμενο με προϋπηρεσία σε οιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε ειδικότητα, για μεν τους εργατοτεχνίτες μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους, για δε τους υπαλλήλους μετά τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας τους και ισχύουν για τη συμπληρωθείσα προϋπηρεσία την 14.2 2012.
Πέραν της μηνιαίας τακτικής προσαύξησης λόγω προϋπηρεσίας καμία άλλη προσαύξηση δεν περιλαμβάνεται στο νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο.
Έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10 τοις εκατό, αναστέλλεται η προσαύξηση του νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία, που συμπληρώνεται μετά την 14.2.2012, ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 4046/2012, όπως ορίζει η παράγραφος 6 του άρθρου 1 του νόμου αυτού καθώς και το άρθρο 4 της ΠΥΣ 6/2012, με το οποίο αναστέλλεται η ισχύς διατάξεων νόμων, κανονιστικών πράξεων, Συλλογικών Συμβάσεων ή Διαιτητικών Αποφάσεων, οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, περιλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, όπως ενδεικτικά ορίζεται από την εν λόγω διάταξη το επίδομα τριετίας.
Αποζημίωση απόλυσης ιδιωτικών υπαλλήλων με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου σε περίπτωση καταγγελίας με προειδοποίηση:
Με τη νέα διάταξη καθορίζονται μικρότερα, σε σχέση με το προϊσχύον νομικό καθεστώς, χρονικά διαστήματα προειδοποίησης, σε περίπτωση καταγγελίας με προειδοποίηση, σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου ιδιωτικών υπαλλήλων που έχουν συμπληρώσει δέκα πέντε (15) έτη υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη και άνω.
Πιο συγκεκριμένα τα νέα χρονικά διαστήματα προειδοποίησης σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου ιδιωτικού υπαλλήλου με προειδοποίηση (τακτική καταγγελία) διαμορφώνονται ως εξής:
-Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει στον ίδιο εργοδότη από δώδεκα (12) μήνες συμπληρωμένους έως δύο (2) έτη, το χρονικό διάστημα προειδοποίησης ανέρχεται στον ένα (1) μήνα πριν την απόλυση.
- Για υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει δύο (2) έτη υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη μέχρι πέντε (5) έτη, το χρονικό διάστημα προειδοποίησης ανέρχεται στους δύο (2) μήνες πριν την απόλυση.
- Για υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει πέντε (5) έτη υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη μέχρι δέκα (10) έτη, το χρονικό διάστημα προειδοποίησης ανέρχεται στους τρεις (3) μήνες πριν την απόλυση.
- Για υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει δέκα (10) έτη υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη και άνω, το χρονικό διάστημα προειδοποίησης ανέρχεται στους τέσσερις (4) μήνες πριν την απόλυση.
Περαιτέρω, με τη διάταξη της ίδιας περίπτωσης 1 της υποπαραγράφου ΙΑ.12 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, προσδιορίζεται επακριβώς ο χρόνος έναρξης ισχύος της έγγραφης προειδοποίησης, που τοποθετείται από την επομένη της γνωστοποίησής της προς τον εργαζόμενο. Ως εκ τούτου: α. Η προσμέτρηση του χρόνου προειδοποίησης ξεκινά από την επομένη ημέρα της γνωστοποίησής της προς τον εργαζόμενο και λήγει με τη λήξη της προθεσμίας προειδοποίησης, οπότε και επέρχεται η λύση της σχέσης εργασίας, β. Η σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 9 του ν. 3198/55 (Α 98), όπως ισχύει, προθεσμία των οκτώ (8) ημερών σχετικά με την εκπλήρωση της υποχρέωσης του εργοδότη να αναγγείλει την ενεργηθείσα καταγγελία στον Ο.Α.Ε.Δ., άρχεται από την επομένη ημέρα της γνωστοποίησης της έγγραφης προειδοποίησης προς τον εργαζόμενο (άρθρο 241 ΑΚ).
Εργοδότης που καταγγέλλει με προειδοποίηση σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού υπαλλήλου, κατά τα ανωτέρω, καταβάλλει στον απολυόμενο, κατά τη λύση της σύμβασης εργασίας, που επέρχεται με τη συμπλήρωση του χρονικού διαστήματος προειδοποίησης που ορίζει η διάταξη, το ήμισυ της αποζημίωσης απόλυσης για καταγγελία χωρίς προειδοποίηση ιδιωτικού υπαλλήλου με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου και η οποία ορίζεται ρητώς στις περιπτώσεις 2 και 3 της Υποπαραγράφου ΙΑ.12 του άρθρου πρώτου του νόμου 4093/2012.
Επίδομα γάμου:
α) Οι εργοδότες - επιχειρήσεις που δεσμεύονται από ισχύουσες κλαδικές, ομοιεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας (σύμφωνα με την παρ. 2 και 3 του Ν. 1876/90, όπως ισχύει μετά τον ν. 4093/2012), που προβλέπουν επίδομα γάμου, υποχρεούνται στην καταβολή του.
β) Από την 12.11.2012 (ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 4093/2012) εργοδότες - επιχειρήσεις που δεν δεσμεύονται από ισχύουσες κλαδικές ή ομοιεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας (σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις των παρ. 2 και 3 αρ. 8 ν. 1876/1990, σε συνδυασμό με την παρ. 2 του άρ. 3 του ν. 1876/1990, όπως το τελευταίο τροποποιήθηκε με το ν. 4093/2012) ή δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που συμβάλλονται στο πλαίσιο της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ ήτοι των Σ.Ε.Β., Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., Ε.Σ.Ε.Ε (σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της υποπαραγράφου ΙΑ.11 του πρώτου άρθρου του Ν. 4093/12), δύνανται να συνεχίζουν κανονικά την καταβολή του επιδόματος γάμου.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μπερνάρ-Ανρί Λεβί: Η Ευρώπη θα πέθαινε χωρίς την Ελλάδα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ