2012-11-20 17:26:04
Φωτογραφία για Η Ηλεία θέμα στους New York Times! - Αντί για Ριβιέρα, γυφτομαχαλάς... - Ο Τόμσεν και οι 9.000 καταπατήσεις!
Διεθνείς διαστάσεις λαμβάνει η αποκάλυψη του Πρώτου Θέματος αναφορικά με την ύπαρξη μιας ολόκληρης αυθαίρετης πόλης στην περιοχή της παραλιακής Ηλείας στο Δήμο Βώλακα (Σπιάτζα). Μιας πόλης που γιγαντώθηκε χάρη στη συμμετοχή και ανοχή των τοπικών πολιτικών δυνάμεων όλων των κομμάτων καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης η οποία δια του Δημάρχου Πύργου κυνικά στηρίζει τους καταπατητές.

Πιο συγκεκριμένα, με δημοσίευμα τους οι New York Times αναφέρονται στο μπλοκάρισμα της αξιοποίησης της παραλίας που βρέχεται από το Ιόνιο λόγω των 9.000 καταπατήσεων εκ μέρους πολιτών. Η αμερικανική εφημερίδα μάλιστα πήγε το θέμα παραπέρα παίρνοντας και συνέντευξη από τον Δήμαρχο Πύργου κ. Μάκη Παρασκευόπουλο ο οποίος εντελώς κυνικά και παρέχοντας ασπίδα προστασίας στους παρανομούντες τόνισε πως «εάν η κυβέρνηση θέλει να ιδιωτικοποιήσει την περιοχή θα πρέπει να ρίξει με μπουλντόζες τα αυθαίρετα και πολύ απλά αυτό δεν θα συμβεί …ποτέ»! Σύμφωνα με την αμερικανίδα δημοσιογράφο Liz Alderman, η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ λόγω των ανυπέρβλητων εμποδίων αποφάσισαν να αποσύρουν την επίμαχη έκταση από τις ιδιωτικοποιήσεις αφήνοντας τους καταπατητές για μια ακόμη φορά στην…ησυχία τους.


Την ίδια ώρα στο ρεπορτάζ με τίτλο «ιδιωτικοποιώντας την Ελλάδα, αργά αλλά και όχι σταθερά», η εφημερίδα εκφράζει κριτική ως προς τις αργοπορίες στις ιδιωτικοποιήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης και αναφέρεται σε σειρά αρνητικών παραδειγμάτων. Παράλληλα αναφορά γίνεται σε «φθηνές πωλήσεις των ελληνικών assets, κριτική γίνεται για την στρατηγική επιλογή πώλησης του ΟΠΑΠ ενώ υπάρχει σοδρή επίθεση κατά της «πελατειακής κουλτούρας» που διαποτίζει τις επιχειρηματικές συμφωνίες στην Ελλάδα και η οποία οδηγεί σε ανησυχία ότι οι κρατικές εκτάσεις θα πάνε στα χέρια δυνατών οικονομικά Ελλήνων …ολιγαρχών και μάλιστα με χαμηλωμένες τιμές.

Από κάτω ακολουθεί το δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα:

«Θέλετε να μάθετε για ποιο λόγο ο Τόμσεν είναι τόσο επιθετικός κι ανυποχώρητος με την Ελλάδα; Πηγαίνετε στον Βώλακα της Ηλείας». Με αυτή τη φράση υψηλόβαθμό στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ που διαπραγματεύεται με την Τρόικα εξήγησε την τόσο σκληρή και αδιαπραγμάτευτη στάση του Δανού εκπροσώπου του ΔΝΤ. Πρόκειται για την άγνωστη ιστορία μιας ολόκληρης πόλης αυθαιρέτων, σε μια περιοχή την οποία οικειοποιήθηκαν καταπατητές και που σήμερα φθάνει να αριθμεί 9.000 καταπατήσεις, σε μια συνολική έκταση 20.000 στρεμμάτων στον παραλιακό δρόμο Ζαχάρως – Κατάκολου. Στο φιλέτο δηλαδή του νομού Ηλείας το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ θέλει να αξιοποιήσει μέσω ιδιωτικοποίησης και ουσιαστικά δεν μπορεί. Πώς όμως εμπλέκεται ο Πολ Τόμσεν με μια περιοχή της Πελοποννήσου και γιατί έφθασε να ψέγει ο βορειοευρωπαίος γραφειοκράτης όχι πλέον την πολιτική ηγεσία της πατρίδος μας αλλά τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες τους οποίους χαρακτηρίζει συλλήβδην ως διεφθαρμένους;

Η εμπλοκή του Πολ Τόμσεν με την περιοχή ξεκίνησε πριν από περίπου εννιά μήνες. Όχι φυσικά πως τότε ο Δανός οικονομολόγος ήταν πιο ελαστικός, όμως όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις αναφέρονται σε κάποια παράθυρα διαλλακτικότητας που άφηνε ανοικτά. Με τη δημιουργία του ΤΑΙΠΕΔ ο τεχνοκράτης ζήτησε πληροφορίες για τους τρόπους τουριστικής αξιοποίησης φιλέτων της χώρας μας. Μετά το «αυτονόητο» Ελληνικό, ενημερώθηκε και για τις περιπτώσεις της Αφάντου στη Ρόδο, της Κασσιώπης στην Κέρκυρα, για περιοχές της Χαλκιδικής και τέλος για την παραλιακή περιοχή στην Ηλεία. Ώσπου έμεινε κυριολεκτικά «άγαλμα» όταν πληροφορήθηκε τους λόγους εμπλοκής της αξιοποίησης μιας περιοχής 18 χλμ. στον Βώλακα Ηλείας. Για να ακριβολογούμε, έμαθε την ιστορία για την παράνομη πόλη των 9.000 αυθαιρέτων που οι κάτοικοι της περιοχής έστησαν σε ένα διάστημα 25 και πλέον χρόνων συστηματικά και κάτω από καθεστώς ανοχής των τοπικών πολιτικών, αστυνομικών και πολεοδομικών αρχών. Ψάχνοντας ακόμα περισσότερο την υπόθεση, ο κ. Τόμσεν κατανόησε πως σε αυτήν την υπόθεση δεν εμπλέκεται μόνο ένα πολιτικό κόμμα ή κάποιοι συγκεκριμένοι βουλευτές ή υπουργοί από όσες κυβερνήσεις είχαν την εξουσία τα τελευταία χρόνια, αλλά το σύνολο των κομμάτων που δεν θέλησαν να τα βάλουν με τους καταπατητές – πελάτες – ψηφοφόρους της περιοχής. Κι αυτό διότι οι 9.000 καταπατητές κυριολεκτικά βγάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα στο νομό Ηλείας.

Αντί Ριβιέρα – γυφτομαχαλάς

Μια επίσκεψη στην περιοχή πείθει και τον πιο δύσπιστο. Λυόμενα και παράγκες, όμως και κατασκευές πολυτελείας, πλινθόκτιστα σπίτια αλλά και απλά τροχόσπιτα συνθέτουν ένα σκηνικό μεταμοντέρνας φαβέλας αλά Ελληνικά. Χαρακτηριστική είναι η ιστορία που μας μεταφέρουν στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ που βρέθηκαν για αυτοψία. Πιο συγκεκριμένα, ένας καταπατητής ξέμεινε από λεφτά με αποτέλεσμα να αφήσει την οικοδομή του στα μπετά. Επιστρέφοντας μετά από τον χειμώνα στην περιοχή για να συνεχίσει τις εργασίες βρέθηκε στο εξής παράδοξο αλλά και αστείο ταυτόχρονα γεγονός: το ακίνητο του είχε έναν επιπλέον όροφο και εντός αυτού ζούσε οικογένεια αθίγγανων που οικειοποιήθηκε τα μπετά και έκτισε την δικιά του οικοδομή στη λογική «ο κλέψας του κλέψαντος» ή για την ακρίβεια «ο αυθαιρετήσας του αυθαιρετήσαντος».

Η οργή του Πολ Τόμσεν ήταν μάλιστα τόσο μεγάλη μόλις πληροφορήθηκε το τί συμβαίνει ώστε ζήτησε να διερευνηθεί η δυνατότητα παρέμβασης του Κράτους. Κάπως έτσι, κλιμάκιο του ΤΑΙΠΕΔ επισκέφθηκε το καλοκαίρι την περιοχή για να πραγματοποιήσει αυτοψία και να δει πώς θα υπάρξει εκκαθάριση της περιοχής ώστε αυτή να περιέλθει επί της ουσίας στο Δημόσιο και τελικά να καταστεί αξιοποιήσιμη. Τελικά οι άνθρωποι του Ταμείου βρέθηκαν μπροστά σε μια πλήρως δομημένη περιοχή που θυμίζει πόλη και κυριολεκτικά σήκωσαν τα χέρια ψηλά. Για την ακρίβεια, ο αιγιαλός της περιοχής αυτή την στιγμή θεωρείται ο πιο πυκνά δομημένος σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να βρίσκεται μπροστά σε δύο ενδεχόμενα: είτε να επιβάλλει δια της βίας την έξωση των παρανομούντων καταπατητών με ανυπολόγιστες συνέπειες, είτε να ανεχθεί την παρανομία και απλά να παρατήσει αυτό το φιλέτο στην τύχη του δίχως να περιέλθουν έσοδα στα δημόσια ταμεία. Μια τρίτη λύση που συζητιέται και την οποία έχουν ρίξει στο τραπέζι κυρίως οι τοπικοί παράγοντες της περιοχής είναι η αγορά των καταπατημένων οικοπέδων από τους καταπατητές και η μετέπειτα αξιοποίηση! Δηλαδή το Δημόσιο θα πληρώσει αυτούς που με το έτσι θέλω αυθαιρέτησαν για να πάρει πίσω αυτό που δικαιωματικά του ανήκει. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως ελεύθερα χαρακτηρίστηκαν από τους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ μόλις 300 στρέμματα επί συνόλου 1.850 στρεμμάτων αιγιαλού. Όμως κι αυτές οι περιοχές δεν είναι οι πλέον αξιοποιήσιμες στην περιοχή καθώς δεν έχουν την πλέον ευνοϊκή πρόσβαση στη θάλασσα.

Την ίδια ώρα σε έλεγχο επί των δημοσίων ακινήτων που υπάρχουν στην περιοχή, η κατάσταση που βρήκαν οι άνθρωποι του ΤΑΙΠΕΔ ήταν εξόχως χιουμοριστική. Κι αυτό διότι για ακίνητα που φέρονταν να ανήκουν στον Δήμο Πύργου, δεν βρέθηκαν τα ακριβή του όρια και δεν είχε καθοριστεί καν η ακριβής θέση του ακινήτου! Μάλιστα Δήμος δεν ήταν καν σε θέση βάση τίτλων που δόθηκαν να δικαιολογήσουν εάν αυτό το ακίνητο ανήκει τελικά στο Δημόσιο ή όχι. Τέτοιο είναι το μπάχαλο ώστε στους ελέγχους του το ΤΑΙΠΕΔ έφθασε στο συμπέρασμα πως από τα συνολικά 20.000 στρέμματα της μεγάλης αυτής περιοχής, ζήτημα είναι εάν θα μπορέσει το ΤΑΙΠΕΔ να αξιοποιήσει τα 2.000 στρέμματα καθώς όλα τα υπόλοιπα είναι καταπατημένα. «Πρόκειται για μια περιοχή που ενώ κανονικά θα μπορούσε να είναι η ελληνική Ριβιέρα της Δυτικής Ελλάδας και να βοηθήσει στην οικονομική και τουριστική ανάκαμψη μιας περιοχής ρημαγμένης από τις πυρκαγιές, έχει καταντήσει να είναι ένας τσαντιρομαχαλάς» μας είπε εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ.

Η επίσκεψη των βουλευτών

Το τραγικότερο όμως όλων είναι η κατάληξη αυτής της απίθανης κι απολύτου ελληνικής εμπνεύσεως ιστορίας αυθαιρεσίας Πριν από περίπου ενάμιση μήνα, το ΤΑΙΠΕΔ κάλεσε στα κεντρικά του γραφεία όλους τους βουλευτές του νομού Ηλείας για να τους εκθέσει την κατάσταση και να ζητήσει τη βοήθεια τους. Το αποτέλεσμα ήταν σύσσωμη η αντιπροσωπεία να απαιτήσει από το ΤΑΙΠΕΔ να μην προχωρήσει στην αξιοποίηση της περιοχής και να μην βάλει «χέρι» στα αυθαίρετα. Όπως μάλιστα τόνισε βουλευτής της συμπολίτευσης «εάν κάνετε κάτι τέτοιο θα μας βρείτε απέναντι σας». Όταν ερωτήθηκε ο βουλευτής πώς είναι δυνατό να στηρίζει με την στάση του την παρανομία, η απάντηση ήταν αποστομωτική: «εκτός του ότι εκεί μένουν ψηφοφόροι όλων μας, τη ζωή μου εγώ τη θέλω…». Έρευνα που πραγματοποιήσαμε στην περιοχή μάλιστα μιλάει για βίλες αλλά και μικρότερα οικήματα τα οποία έχουν οικειοποιηθεί όχι μόνο μικροκαταπατητές ή αθίγγανοι αλλά και πολιτικοί, επιχειρηματίες κι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης της Ηλείας αλλά και γύρω νομών. Μάλιστα χαρακτηριστική είναι η αξιοποίηση με τη δημιουργία beach bar από συγγενείς υπουργού της παραλίας αλλά και οι πλειστηριασμοί για περιοχές φιλέτα που βγαίνουν από κυκλώματα μέσα στο Δήμο Πύργου.

Πηγή: protothema
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ