2012-11-20 23:11:04
Φωτογραφία για Νomophobia: Νέα φοβία πλήττει τους χρήστες κινητών
Μήπως, στην ιδέα να μείνετε χωρίς κινητό, σάς λούζει κρύος ιδρώτας; Βλέπετε την μπαταρία να εξαντλείτε, είστε μακριά από πηγή φόρτισης και σας πιάνει άγχος;

Εν τέλει, η προοπτική μερικών ημερών χωρίς τη μικρή συσκευή στην τσέπη του παντελονιού ή στην τσάντα, σας τρομοκρατεί;

Αν η απάντηση στα παραπάνω είναι καταφατική, τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πάσχετε από «nomophobia». Έτσι ονομάζεται στα αγγλικά μια νέου τύπου τεχνολογική φοβία που αφορά στο να μένει κανείς χωρίς τηλέφωνο.

Στη συμπτωματολογία της φοβίας περιλαμβάνεται ο φόβος για την απώλεια σήματος και την αποφόρτιση και φυσικά ο τρόμος στην προοπτική της μετακίνησης δίχως τη συσκευή.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της SecurEnvoy, βρετανικής εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας, το 66% των ερωτώμενων, δήλωσαν ότι φοβούνται πως θα χάσουν το κινητό τους ή θα το αποχωριστούν για κάποιο λόγο. Μάλιστα, το 41% παραδέχτηκε πως έχει περισσότερες από μια συσκευή λόγω αυτού του φόβου.


Αναφορικά με το φύλο, περισσότερες είναι οι γυναίκες που έχουν αυτήν τη φοβία συγκριτικά με τους άντρες, με ποσοστό 70% έναντι 61%, ενώ οι άντρες είναι πιο πιθανό να έχουν μέχρι και δύο κινητά, με ποσοστό 47% έναντι 36%.

Oσον αφορά πάλι στις ηλικιακές κατηγορίες, στο δείγμα των 1.000 ανθρώπων που ρωτήθηκαν, περισσότερο εθισμένοι στη χρήση του κινητού τηλεφώνου φαίνεται να είναι οι νέοι 18- 24 ετών με ποσοστό 77%, ενώ ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 25- 34 ετών με ποσοστό 68%.

Η έρευνα κατατάσσει στα «ανησυχητικά σημάδια» τα εξής:

– Αδυναμία να κλείσουμε το κινητό μας

– Τάση να ελέγχουμε μανιωδώς τις ειδοποιήσεις μηνυμάτων, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αναπάντητων κλήσεων.

– Επιθυμία να έχουμε συνέχεια το κινητό συνδεδεμένο με το φορτιστή για να μην αδειάσει η μπαταρία.

– Να μην πηγαίνουμε ούτε μέχρι το μπάνιο χωρίς το κινητό μας.

Η μελέτη έδειξε πως οι χρήστες ελέγχουν το κινητό τους κατά μέσο όρο 34 φορές την ημέρα. Ωστόσο, παρόλο που το 49% των ερωτηθέντων, όπως είπαν, ενοχλούνται εάν κάποιος ελέγξει τα μηνύματά τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους, οι περισσότεροι δεν βάζουν καμία ρύθμιση ασφαλείας, ενώ μόνο το 46% χρησιμοποιεί κάποιον κωδικό για να διασφαλίσει την ιδιωτικότητα του τηλεφώνου του.

medicalnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ