2012-11-21 00:01:15
Φωτογραφία για Η Ελλάδα θέλει λύση στο θέμα της ονομασίας της Fyrom
Σειρά προτάσεων και σκέψεων για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της Δημοκρατίας των Σκοπίων κατέθεσε ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς.

Μετά τη συνάντησή του με τους αντιπροσώπους των δύο χωρών, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού, ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι συζήτησαν παλιές και νέες ιδέες των δυο πλευρών, ενώ ο ίδιος παρουσίασε κάποιες προτάσεις που θα εξεταστούν στις δυο πρωτεύουσες.

Επίσης, επισήμανε ότι τόσο κατά τη διάρκεια των χωριστών συναντήσεων της Δευτέρας, όσο και στη κοινή συνάντηση «έγινε μια ανασκόπηση σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συνομιλίες».

Ο κ. Νίμιτς υποστήριξε ότι υπάρχει «καλή διάθεση» και από τις δυο πλευρές για εξεύρεση λύσης και πως αναμένεται σε κατοπινό στάδιο –χωρίς να διευκρινίσει πότε– να γίνει νέα συνάντηση στη Νέα Υόρκη ή να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην περιοχή.


Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το «Μνημόνιο Κατανόησης» που είχε αποστείλει ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στον ομόλογό του της Fyrom.

Ο πρέσβης Αδ.Βασιλάκης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «η Ελλάδα συμμετέχει εποικοδομητικά και στηρίζει με συνέπεια τις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ και την εντολή του κ.Νίμιτς προσωπικά», προσθέτοντας ότι «στο πλαίσιο αυτό καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση για την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών, που σκοπό έχει να δώσει ώθηση στη διαδικασία καθορίζοντας τις παραμέτρους λύσης».

Καταλήγοντας, ο κ. Βασιλάκης ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει απάντηση από την άλλη πλευρά ως προς τις ουσιαστικές παραμέτρους της πρότασής μας. Θεωρώ ότι η ελληνική πρόταση αποτελεί την ιδανική βάση για την επίτευξη προόδου, εφόσον φυσικά υπάρχει επιθυμία και πολιτική βούληση και από την πλευρά των Σκοπίων.

» Θα ενημερώσω την ελληνική κυβέρνηση για τις επαφές που είχα εδώ, προκειμένου να καθορισθούν τα επόμενα βήματα, στο πλαίσιο της πρότασής μας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά για την επίτευξη οριστικής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, διότι πιστεύουμε ότι αυτό είναι προς όφελος των δύο λαών, της εμπέδωσης σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής σταθερότητας».

**με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ