2012-11-21 09:31:41
Φωτογραφία για Α.Σαμαράς: Δεν συγχωρείται καμμία ολιγωρία ή καθυστέρηση
Μήνυμα προς τους ευρωπαίους εταίρους μας και το ΔΝΤ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν στην υλοποίηση των δεσμεύσεών τους, έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς, υπενθυμίζοντας ότι η Αθήνα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της και επισημαίνοντας ότι από τις δικές τους πλέον αποφάσεις εξαρτάται το μέλλον της Ελλάδας αλλά και η σταθερότητα στην ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα έκανε εκείνο που έπρεπε και στο οποίο είχε δεσμευτεί. Οι εταίροι μας, μαζί με το ΔΝΤ, επίσης οφείλουν να κάνουν εκείνο που έχουν αναλάβει», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup.

«Από την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας τις επόμενες μέρες, δεν εξαρτάται μόνο το μέλλον της δικής μας χώρας, αλλά και η σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης. Οι όποιες τεχνικές δυσκολίες στην εξεύρεση της τεχνικής λύσης, δε συγχωρούν καμία ολιγωρία ή καθυστέρηση» πρόσθεσε.

Την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με αντικείμενο τον κοινοτικό προϋπολογισμό για τα έτη 2014-2020.


Αν και το θέμα της Ελλάδας όπως και η κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν βρίσκεται στην ατζέντα, δεν αποκλείεται να συζητηθεί, ενώ ο κ.Σαμαράς θα προωθήσει την ελληνκή θέση για λήψη απόφασης.

Την Πέμπτη ο κ. Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

***

Αντίθετος με ένα μη εθελοντικό πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικού χρέους εμφανίσθηκε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Χούνγκ Τραν, τονίζοντας πως θα εγκυμονούσε κινδύνους υπονόμευσης της αξιοπιστίας της Ευρωζώνης.

Το στέλεχος του IIF αναφερόμενο στα σχέδια της Ευρωζώνης για επαναγορά χρέους στο 30% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων τόνισε πως κάθε τέτοια προσπάθεια πρέπει να ληφθεί σοβαρά καθώς θα μπορούσε να καταστρέψει τις πιθανότητές της Αθήνας για επιστροφή στις αγορές στο μέλλον.

«Η αναδιάρθρωση του χρέους (PSI) είχε εξηγηθεί στους επενδυτές ως μια παρέμβαση μοναδική, που δεν θα επαναληφθεί. Αν γίνει νέα αναδιάρθρωση, η αξιοπιστία της Ελλάδας βρίσκεται σε κίνδυνο» δήλωσε ο Τραν.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως ο επίσημος τομέας αντιμετωπίζει τον ιδιωτικό τομέα ως πηγή χρηματοδότησης και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για εξαναγκασμό των επενδυτών στο πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικού χρέους με discount χρησιμοποιώντας ρήτρες συλλογικής δράσης θα επιδείνωνε το πρόβλημα.

Σημειώνεται πως οι ρήτρες συλλογικής δράσης προβλέπουν ότι από τη στιγμή που ένα ποσοστό ομολογιούχων συμφωνήσει σε μία αναδιάρθρωση κρατικού χρέους, τότε ακολουθούν και οι υπόλοιποι κάτοχοι των ομολόγων.

«Αυτό θα ήταν μια καταχρηστική χρήση των ρητρών συλλογικής δράσης. Θα ήταν ένδειξη κακής πίστης από την πλευρά των αρχών», δήλωσε, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα ωθούσε τους επενδυτές να ανησυχούν για παρόμοιες κινήσεις από άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.

***

Περίπου 100.000 καταθέτες καλούνται τις επόμενες ημέρες να δώσουν παρών στις τράπεζες και εξηγήσεις για τις συναλλαγές τους.

Στις 23 Νοεμβρίου οι τράπεζες θα αποστείλουν «προσκλητήρια» σε όσους πελάτες τους έχουν συναλλαγές -κάθε χρόνο- συνολικού ύψους άνω των 100.000 ευρώ και αυτό το ποσό δεν αντιστοιχεί στα ποσά που δηλώνουν στην Εφορία.

Οι καταθέτες θα κληθούν να παρουσιασθούν μέχρι το τέλος του χρόνου στα πιστωτικά ιδρύματα και να εξηγήσουν τις κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Αλλιώς κινδυνεύουν να υπάρξει, στην Επιτροπή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, έγγραφη δυσμενής αναφορά σε βάρος τους.

Ο συγκεκριμένος έλεγχος βασίστηκε στην 2652 πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που συντάχθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2012, για τον νέο τρόπο ελέγχου των μη συνηθισμένων ή υπόπτων συναλλαγών που σχετίζονται με φοροδιαφυγή ή ξέπλυμα χρήματος.

Ετσι λοιπόν, τις τελευταίες εβδομάδες οι τράπεζες αρχίζουν να αντιπαραβάλουν τα δεδομένα των συναλλαγών, όλων των καταθετών, με την φορολογική δήλωσή τους. Ηδη όλες, σχεδόν, οι τράπεζες έχουν καταρτίσει σχετικές λίστες πελατών με αναντιστοιχία σε δηλούμενα εισοδήματα και συναλλαγές. Υπολογίζεται ότι σε κάθε ένα από τα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα ο αριθμός των ελεγχομένων πολιτών θα κυμαίνεται από 8.000 έως 20.000. Στα ειδοποιητήρια που θα λάβουν οι ελεγχόμενοι πολίτες θα αναγράφεται σε ποιο υποκατάστημα θα παρουσιασθούν προκειμένου να παρέχουν τις εξηγήσεις τους.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ένα ποσοστό τουλάχιστον 10% των πελατών των τραπεζών δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση, ενώ υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό άνω του 20% δεν θα μπορέσει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις γι' αυτή την διαφοροποίηση συναλλαγών-δηλώσεων στην Εφορία. Στην περίπτωση αυτή θα κληθούν τα πιστωτικά ιδρύματα να αποστείλουν άνω των 30.000 έγγραφες αναφορές για ύποπτες συναλλαγές στην Επιτροπή για το Ξέπλυμα Χρήματος και να κινηθούν ποινικές διαδικασίες σε βάρος των καταθετών.

Πάντως στελέχη τραπεζών μιλούν για έναν «τεράστιο όγκο δεδομένων που πιθανόν θα «πνίξουν» την Επιτροπή για το Ξέπλυμα Χρήματος ενώ για πρώτη φορά τα πιστωτικά ιδρύματα θα κληθούν να καταγγείλουν στις δημόσιες αρχές έναν μεγάλο αριθμό πελατών τους. Θα βρεθούν σε εξαιρετικά ευαίσθητη θέση», λένε.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ