2012-11-21 17:28:10
Φωτογραφία για 15.000 παιδιά εγκαταλείπονται κάθε χρόνο στις πρώην κομμουνιστικές χώρες
Η πρακτική που ίσχυε επί κομμουνισμού να εγκαταλείπονται δηλαδή μικρά παιδιά στη φροντίδα του κράτους παραμένει, και κάθε χρόνο 15.000 παιδιά εγκαταλείπονται σε 21 χώρες του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ στην Ευρώπη και την Ασία, ανακοίνωσε σήμερα από την Σόφια η Μαρι-Πιέρ Πουαριέ, περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF. "Πολλές χώρες συνεχίζουν σε μεγάλο βαθμό να αφήνουν τα παιδιά σε ιδρύματα, αδιαφορώντας για τα στοιχεία που δείχνουν ότι αυτό είναι απολύτως αντίθετο με τα συμφέροντα των παιδιών και τους δημιουργεί σωματικές και γνωστικές αναπηρίες για όλη τους τη ζωή", τόνισε η ίδια σε διάσκεψη στην οποία συμμετείχαν υπουργοί και ειδικοί από τις 21 χώρες.

Σήμερα, 1,3 εκατομμύρια νέοι, μικρότεροι των 18 χρόνων στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία ζουν μακριά από τις οικογένειές τους. "Ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος σε όλον τον κόσμο", σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης που παρουσιάστηκε στη διάσκεψη.


"Πρόκειται για μια κληρονομιά της σοβιετικής εποχής που έβαζε το δημόσιο συμφέρον πάνω από το προσωπικό και παραχωρούσε στο κράτος τη βασική ευθύνη της ανατροφής των παιδιών", επισημαίνεται στην έκθεση.

Η έκθεση αυτή συντάχθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας για τον τερματισμό της εγκατάλειψης βρεφών, μικρότερων των τριών ετών, που ξεκίνησε η UNICEF και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τον Ιούνιο 2011.

"Τρεις μήνες σε ένα ίδρυμα καθυστερούν κατά ένα μήνα την σωματική ανάπτυξη" ενός παιδιού, τόνισε ο Ζαν-Κλοντ Λεγκράν, σύμβουλος της οργάνωσης για τις πρώην σοβιετικές χώρες.

Τα μισά από τα 31.000 παιδιά μικρότερα των τριών χρόνων που έχουν εγκαταλειφθεί σε ιδρύματα στις περιοχή αυτή βρίσκονται στη Ρωσία. Στις υπόλοιπες πρώην κομμουνιστικές χώρες, η Βουλγαρία βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Εδώ και μια δεκαετία παρατηρήθηκε μια τάση για μείωση του αριθμού των εγκαταλειμμένων παιδιών στην περιοχή, με εξαίρεση μια "ανησυχητική αύξηση" στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Τατζικιστάν και την ΠΓΔΜ.

Μόνο τρεις χώρες--Κροατία, Ρουμανία, Σερβία--έχουν απαγορεύσει να εγκαταλείπονται σε ιδρύματα παιδιά κάτω των τριών χρόνων.

Ποσοστό 2% ως 5% των εγκαταλειμμένων παιδιών δεν έχουν κανένα γονιό. Η φτώχεια που πλήττει τις οικογένειες και η έλλειψη φροντίδας από τις κοινωνικές υπηρεσίες, ειδικά για τα ανάπηρα παιδιά, εξηγεί τα υψηλά ποσοστά εγκατάλειψης παιδιών.

Η UNICEF προτείνει μέτρα πρόληψης κατά της εγκατάλειψης βρεφών, προσφέροντας στήριξη στις ανύπαντρες μητέρες και στις πολύτεκνες οικογένειες, αλλά και αυξάνοντας τον αριθμό των κέντρων απασχόλησης αναπήρων.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ