2012-11-22 22:30:08
Κάποτε για να μάθουμε τα νέα (του κόσμου, της χώρας ή της γειτονιάς μας) πηγαίναμε στο καφενείο ή περιμέναμε μέχρι το επόμενο πρωί που θα βρισκόμασταν στο γραφείο και θα τα κουβεντιάζαμε με τους συναδέλφους μας. Υστερα ήρθε η τηλεόραση και το κέντρο του κόσμου μεταφέρθηκε στον καναπέ του σπιτιού μας: εμείς καθόμασταν αναπαυτικά και το κουτί απέναντι «μιλούσε». Σήμερα υπάρχει το twitter.
Οι χρήστες του έχουν και πάλι απέναντι μια οθόνη, αλλά δεν περιορίζονται στο σαλόνι: την κουβαλούν μαζί τους (αν έχουν λάπτοπ), την κρατούν στα χέρια τους (αν είναι κάτοχοι ταμπλέτας) ή την ακουμπούν στην παλάμη τους (αν χρησιμοποιούν smartphone).
Με το twitter ο καθένας από εμάς γίνεται παραγωγός περιεχομένου. Η νέα πραγματικότητα δεν άφησε ασυγκίνητους τους χρήστες του Ιντερνετ. Το twitter αριθμεί σήμερα περισσότερους από 500 εκατ. λογαριασμούς (που αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 140 εκατ. ενεργούς χρήστες), οι οποίοι παράγουν 500 εκατ. tweets κάθε ημέρα.
Ως κατεξοχήν εργαλείο της δημόσιας σφαίρας, το twitter προσείλκυσε από την αρχή το ενδιαφέρον των πρωταγωνιστών της: των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των πολιτικών και των κάθε λογής «επωνύμων» (καλλιτεχνών, διασκεδαστών κ.ά.), οι οποίοι αντιλήφθηκαν την ύπαρξη ενός κοινού που δεν παρακολουθεί κατ’ ανάγκην τις δραστηριότητές τους στους παραδοσιακούς διαύλους.
Ορισμένοι, μάλιστα, δεν άργησαν να φέρουν τις... παλιές τους συνήθειες στο νέο μέσο: από τη φράση-φετίχ της δεκαετίας του 1990 «τσακωμός στα τηλεπαράθυρα», περάσαμε σήμερα στους τσακωμούς στο twitter – ακόμη και μεταξύ πολιτικών.
Στην Ελλάδα, οι περισσότεροι πολιτικοί αρχίζουν μόλις τώρα να ανακαλύπτουν τον κόσμο των κοινωνικών δικτύων. Πολλοί δεν έχουν λογαριασμό, άλλοι έχουν ξεχάσει ότι έχουν και ορισμένοι τον ανανεώνουν κάθε φορά που πλησιάζουν οι εκλογές.
Υπάρχουν, βέβαια, και οι εξαιρέσεις: πολιτικοί που ξυπνούν και κοιμούνται με το iPad αγκαλιά μόνο και μόνο για να μη χάσουν κανένα tweet που τους αφορά.
Οι περισσότεροι αρχηγοί πολιτικών κομμάτων διαθέτουν λογαριασμό στο twitter. Ωστόσο, τον χρησιμοποιούν μόνο για να προβάλλουν τις δραστηριότητές τους και όχι για να αλληλεπιδρούν με τους υπόλοιπους χρήστες.
Ο προσωπικός λογαριασμός του Αντώνη Σαμαρά (@samaras_antonis) έχει να ανανεωθεί από τον περασμένο Ιούνιο. Το τελευταίο tweet εστάλη την ημέρα των εθνικών εκλογών, οι οποίες έπειτα από διαβουλεύσεις που ακολούθησαν τον έφεραν στο τιμόνι της χώρας: «Η Εθνική μας έδωσε χαρά, όμως σήμερα είναι μια δύσκολη νύχτα και η σκέψη μας είναι με τους πολίτες και τους πυροσβέστες που είναι στη μάχη» έγραψε συνδυάζοντας τη νίκη της Εθνικής επί της Ρωσίας για το Euro και την πυρκαγιά στη Μεσσηνία. Από αυτόν τον λογαριασμό έχουν σταλεί μόλις 62 tweets.
Αντιθέτως, μεγαλύτερη κίνηση έχει ο επίσημος λογαριασμός του Πρωθυπουργού (@PrimeministerGR): οι συνεργάτες του τουιτάρουν σχεδόν καθημερινά, έχοντας μέχρι τώρα στείλει περίπου 1.500 tweets. Ο Πρωθυπουργός έχει 49.856 followers. Ωστόσο, ακολουθεί μόνο 22 χρήστες, μεταξύ αυτών και τον ΣΥΡΙΖΑ - προφανώς για να ξέρει από πρώτο χέρι τι του καταλογίζει ο «εχθρός». Ο κ. Σαμαράς ακολουθεί, επίσης, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, δεν έχει κάνει follow στον έτερο εταίρο της κυβέρνησής του, τη ΔΗΜΑΡ. Στον λογαριασμό του Πρωθυπουργού ανεβαίνουν συνήθως οι ομιλίες και οι δηλώσεις του.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (@atsipras) έχει στείλει περίπου 800 tweets και ακολουθείται από 13.182 χρήστες. Ο ίδιος όμως έχει κάνει follow μόνο σε 10 λογαριασμούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων σχετίζονται με στελέχη ή όργανα του κόμματός του. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολουθεί στο twitter κανένα άλλο πολιτικό κόμμα. Τουιτάρει καθημερινά, κυρίως αποσπάσματα από ομιλίες και δηλώσεις του ή συνδέσμους που παραπέμπουν σε αυτές.
Ο λογαριασμός του Βαγγέλη Βενιζέλου (@EVenizelos) έχει περισσότερα tweets, αλλά λιγότερους followers από τον Πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει τουιτάρει περίπου 3.000 φορές και τον ακολουθούν 21.178 χρήστες. Σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Βενιζέλος είναι πιο γενναιόδωρος στο twitter: έχει κάνει follow σε 85 χρήστες, μεταξύ αυτών δημοσιογράφοι και βουλευτές. Μέχρι πρόσφατα ακολουθούσε και την Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία συνεργάστηκε πολύ στενά ως υπουργός Οικονομικών. Προφανώς με τη νέα του ιδιότητα δεν χρειαζόταν αυτό το follow… Από τον χώρο της πολιτικής ο κ. Βενιζέλος ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Οικολόγους Πράσινους, τον Αντώνη Σαμαρά (όχι όμως τη ΝΔ) και τον Φώτη Κουβέλη (όχι όμως τη ΔΗΜΑΡ).
Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δεν έχει λογαριασμό στο twitter - το ίδιο και το κόμμα της. Κατά καιρούς, όμως, άγνωστοι δημιουργούν πλαστούς λογαριασμούς, πρακτική που έχει καταγγελθεί επανειλημμένως από το ΚΚΕ. Ψεύτικα προφίλ του κόμματος λειτουργούν μέχρι σήμερα: με μια απλή αναζήτηση βρήκαμε λογαριασμό του… ΚΚΕ Κολωνακίου (@KKE_Kolonakiou) και του… ΚΚΕ Πανοράματος Βούλας (@KKE_Panor_Voula).
Μετρά περισσότερο από έναν χρόνο στο twitter, ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα ενεργός χρήστης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης (@fotiskouvelis) έχει στείλει μόλις 140 tweets. Συγκεντρώνει όμως 7.709 followers, τη στιγμή που ακολουθεί μόλις 20 χρήστες. Σε αυτούς συγκαταλέγονται ο Αντώνης Σαμαράς, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο Στέφανος Μάνος και από κόμματα μόνο το δικό του.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος (@PanosKammenos) είναι χωρίς αμφιβολία ο πιο ενεργός πολιτικός αρχηγός στο twitter: έχει στείλει περισσότερα από 4.800 tweets και συγκεντρώνει 27.118 followers, ενώ ο ίδιος ακολουθεί 317 χρήστες. Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε απευθυνθεί μέσω twitter στον… Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, γράφοντάς του (στα ελληνικά): «Τον ΓΑΠ πού τον βρήκες και τον μάζεψες;», αναφερόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου.
Οι καβγάδες. Ορισμένοι πολιτικοί - δεινοί χρήστες του κοινωνικού δικτύου - εμπλέκονται συχνά πυκνά σε αντιπαραθέσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του «ζεύγους» Γιάννη Μανώλη (@giannismanolis) και Αδωνη Γεωργιάδη (@AdonisGeorgiadi) οι οποίοι έχουν ουκ ολίγες φορές διαξιφιστεί στο twitter.
Ενας από τους πιο πρόσφατους καβγάδες τους εκτυλίχθηκε στις αρχές Νοεμβρίου: «Η δημόσια τηλεόραση στην υπηρεσία του Αδωνη! Βρίζει χυδαία! Κάποιος πρέπει να του βάλει, καπίστρι η φίμωτρο! Εβαλε πλώρη για αρχηγός της Νδ?» (sic) έγραψε ο κ. Μανώλης. «Στον αρχηγό σας αναφέρεστε προφανώς που μιλάει για "προδότες", "πηλιογούσηδες", κ.λπ. συμφωνώ» (sic) απάντησε ο κ. Γεωργιάδης.
@ΣΟΟΥΜΠΙΖ
Ο «υπερήφανος» Ελληνας Σάκης και ο πρωταθλητής Αλιάγας
Στο twitter ξημεροβραδιάζεται και ένα - μικρό, αλλά σεβαστό - ποσοστό της εγχώριας σόουμπιζνες.
Ο τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς (@sakisrouvas) είναι ο δημοφιλέστερος καλλιτέχνης - και ένας από τους πιο δημοφιλείς Ελληνες - στο twitter: διαθέτει περισσότερους από 189.000 followers, ενώ ακολουθεί μόλις 388 χρήστες. Υπογράφει ως ARTIST and PROUDTOBEGREEK και τουιτάρει συνήθως για να προβάλει τις δραστηριότητές του, ενώ συχνά απευθύνεται στα μέλη τού φαν κλαμπ του: «Σας ευχαριστώ, με κάνετε και νιώθω μοναδικά! Είστε καταπληκτικοί!» (sic), έγραψε πρόσφατα. Παρ' όλ' αυτά, δεν είναι πολύ ενεργός: έχει τουιτάρει 734 φορές.
Η τηλεπαρουσιάστρια, ραδιοφωνική παραγωγός και στιχουργός Ναταλία Γερμανού (@nataliagermanou) είναι, επίσης, μία από τις πιο διάσημες Ελληνίδες στο twitter, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 189.000 followers. Η ίδια ακολουθεί 440 χρήστες και έχει στείλει 14.900 tweets.
Η δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιάστρια Ελεονώρα Μελέτη (@NonoraM) έχει 154.868 followers, ακολουθεί 122 χρήστες και έχει τουιτάρει περισσότερες από 10.000 φορές.
Η τραγουδίστρια Ελενα Παπαρίζου (@paparizouhelena) έχει 153.790 followers, έχει κάνει follow σε 127 χρήστες και έχει στείλει 407 tweets.
Ο πιο δημοφιλής Ελληνας στο twitter είναι ο Νίκος Αλιάγας (@nikosofficiel), με 375.933 followers. Το κοινό του, όμως, είναι κυρίως Γάλλοι, καθώς ο ίδιος ζει και εργάζεται (ως ραδιοφωνικός παραγωγός και τηλεοπτικός παρουσιαστής) στο Παρίσι.
Τα tweets των ηγετών
Οποιος επιθυμεί να είναι ενήμερος για όσα διαδραματίζονται στο μεγάλο παγκόσμιο χωριό δεν μπορεί να μην (παρ)ακολουθεί το twitter. Ιδιαίτερα αν τον απασχολούν τα νέα και οι απόψεις των πάσης φύσεως επωνύμων. Ενας από τους πιο διάσημους χρήστες του twitter είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Τον ακολουθούν περισσότεροι από 23 εκατ. άνθρωποι μεταξύ των οποίων και ηγέτες άλλων χωρών, οι οποίοι έσπευσαν να τον συγχαρούν για την επανεκλογή του: όχι τηλεφωνικώς, ούτε γραπτώς, αλλά μέσω του twitter.
Μεταξύ αυτών ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος μέσω του λογαριασμού του - τον οποίον ακολουθούν 163.669 άνθρωποι -, πέρα από το να συγχαρεί τον Ομπάμα, έστειλε πρόσφατα ευχές στους μουσουλμάνους όλου του κόσμου για τη γιορτή του Εΐντ αλ-Αντχά. Από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει ο Φρανσουά Ολάντ (494.000 followers), ο οποίος όμως μετά την εκλογή του τον περασμένο Μάιο έχει εξαφανιστεί (για την ακρίβεια έχει μετακομίσει στον επίσημο λογαριασμό της Προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας). Ομοίως, από τον περασμένο Μάιο στο twitter αγνοείται και ο τέως πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
Στρατιωτική άσκηση σε ζωντανή μετάδοση
Στο twitter δεν είναι μόνον οι πολίτες και οι πολιτικοί. Είναι και ο Στρατός. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος (@Kostarakos) είναι ο πρώτος έλληνας στρατηγός που διατηρεί λογαριασμό στο κοινωνικό δίκτυο. Την περασμένη Τετάρτη έστειλε πέντε tweets ενημερώνοντας τους 4.283 followers του για διάφορες στρατιωτικές ασκήσεις που διεξήχθησαν εκείνη τη ημέρα. Πρόσφατα είχε επιχειρήσει να παρέμβει πυροσβεστικά στο θέμα που είχε ανακύψει με τα μισθολογικά των στρατιωτικών: «Ολη η προσπάθεια συνίσταται στο να μειωθεί με καθε τρόπο η όποια επίδραση σε μισθούς και συντάξεις», είχε γράψει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ / NEA
I-Reporter
Οι χρήστες του έχουν και πάλι απέναντι μια οθόνη, αλλά δεν περιορίζονται στο σαλόνι: την κουβαλούν μαζί τους (αν έχουν λάπτοπ), την κρατούν στα χέρια τους (αν είναι κάτοχοι ταμπλέτας) ή την ακουμπούν στην παλάμη τους (αν χρησιμοποιούν smartphone).
Με το twitter ο καθένας από εμάς γίνεται παραγωγός περιεχομένου. Η νέα πραγματικότητα δεν άφησε ασυγκίνητους τους χρήστες του Ιντερνετ. Το twitter αριθμεί σήμερα περισσότερους από 500 εκατ. λογαριασμούς (που αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 140 εκατ. ενεργούς χρήστες), οι οποίοι παράγουν 500 εκατ. tweets κάθε ημέρα.
Ως κατεξοχήν εργαλείο της δημόσιας σφαίρας, το twitter προσείλκυσε από την αρχή το ενδιαφέρον των πρωταγωνιστών της: των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των πολιτικών και των κάθε λογής «επωνύμων» (καλλιτεχνών, διασκεδαστών κ.ά.), οι οποίοι αντιλήφθηκαν την ύπαρξη ενός κοινού που δεν παρακολουθεί κατ’ ανάγκην τις δραστηριότητές τους στους παραδοσιακούς διαύλους.
Ορισμένοι, μάλιστα, δεν άργησαν να φέρουν τις... παλιές τους συνήθειες στο νέο μέσο: από τη φράση-φετίχ της δεκαετίας του 1990 «τσακωμός στα τηλεπαράθυρα», περάσαμε σήμερα στους τσακωμούς στο twitter – ακόμη και μεταξύ πολιτικών.
Στην Ελλάδα, οι περισσότεροι πολιτικοί αρχίζουν μόλις τώρα να ανακαλύπτουν τον κόσμο των κοινωνικών δικτύων. Πολλοί δεν έχουν λογαριασμό, άλλοι έχουν ξεχάσει ότι έχουν και ορισμένοι τον ανανεώνουν κάθε φορά που πλησιάζουν οι εκλογές.
Υπάρχουν, βέβαια, και οι εξαιρέσεις: πολιτικοί που ξυπνούν και κοιμούνται με το iPad αγκαλιά μόνο και μόνο για να μη χάσουν κανένα tweet που τους αφορά.
Οι περισσότεροι αρχηγοί πολιτικών κομμάτων διαθέτουν λογαριασμό στο twitter. Ωστόσο, τον χρησιμοποιούν μόνο για να προβάλλουν τις δραστηριότητές τους και όχι για να αλληλεπιδρούν με τους υπόλοιπους χρήστες.
Ο προσωπικός λογαριασμός του Αντώνη Σαμαρά (@samaras_antonis) έχει να ανανεωθεί από τον περασμένο Ιούνιο. Το τελευταίο tweet εστάλη την ημέρα των εθνικών εκλογών, οι οποίες έπειτα από διαβουλεύσεις που ακολούθησαν τον έφεραν στο τιμόνι της χώρας: «Η Εθνική μας έδωσε χαρά, όμως σήμερα είναι μια δύσκολη νύχτα και η σκέψη μας είναι με τους πολίτες και τους πυροσβέστες που είναι στη μάχη» έγραψε συνδυάζοντας τη νίκη της Εθνικής επί της Ρωσίας για το Euro και την πυρκαγιά στη Μεσσηνία. Από αυτόν τον λογαριασμό έχουν σταλεί μόλις 62 tweets.
Αντιθέτως, μεγαλύτερη κίνηση έχει ο επίσημος λογαριασμός του Πρωθυπουργού (@PrimeministerGR): οι συνεργάτες του τουιτάρουν σχεδόν καθημερινά, έχοντας μέχρι τώρα στείλει περίπου 1.500 tweets. Ο Πρωθυπουργός έχει 49.856 followers. Ωστόσο, ακολουθεί μόνο 22 χρήστες, μεταξύ αυτών και τον ΣΥΡΙΖΑ - προφανώς για να ξέρει από πρώτο χέρι τι του καταλογίζει ο «εχθρός». Ο κ. Σαμαράς ακολουθεί, επίσης, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, δεν έχει κάνει follow στον έτερο εταίρο της κυβέρνησής του, τη ΔΗΜΑΡ. Στον λογαριασμό του Πρωθυπουργού ανεβαίνουν συνήθως οι ομιλίες και οι δηλώσεις του.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (@atsipras) έχει στείλει περίπου 800 tweets και ακολουθείται από 13.182 χρήστες. Ο ίδιος όμως έχει κάνει follow μόνο σε 10 λογαριασμούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων σχετίζονται με στελέχη ή όργανα του κόμματός του. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολουθεί στο twitter κανένα άλλο πολιτικό κόμμα. Τουιτάρει καθημερινά, κυρίως αποσπάσματα από ομιλίες και δηλώσεις του ή συνδέσμους που παραπέμπουν σε αυτές.
Ο λογαριασμός του Βαγγέλη Βενιζέλου (@EVenizelos) έχει περισσότερα tweets, αλλά λιγότερους followers από τον Πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει τουιτάρει περίπου 3.000 φορές και τον ακολουθούν 21.178 χρήστες. Σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Βενιζέλος είναι πιο γενναιόδωρος στο twitter: έχει κάνει follow σε 85 χρήστες, μεταξύ αυτών δημοσιογράφοι και βουλευτές. Μέχρι πρόσφατα ακολουθούσε και την Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία συνεργάστηκε πολύ στενά ως υπουργός Οικονομικών. Προφανώς με τη νέα του ιδιότητα δεν χρειαζόταν αυτό το follow… Από τον χώρο της πολιτικής ο κ. Βενιζέλος ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Οικολόγους Πράσινους, τον Αντώνη Σαμαρά (όχι όμως τη ΝΔ) και τον Φώτη Κουβέλη (όχι όμως τη ΔΗΜΑΡ).
Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δεν έχει λογαριασμό στο twitter - το ίδιο και το κόμμα της. Κατά καιρούς, όμως, άγνωστοι δημιουργούν πλαστούς λογαριασμούς, πρακτική που έχει καταγγελθεί επανειλημμένως από το ΚΚΕ. Ψεύτικα προφίλ του κόμματος λειτουργούν μέχρι σήμερα: με μια απλή αναζήτηση βρήκαμε λογαριασμό του… ΚΚΕ Κολωνακίου (@KKE_Kolonakiou) και του… ΚΚΕ Πανοράματος Βούλας (@KKE_Panor_Voula).
Μετρά περισσότερο από έναν χρόνο στο twitter, ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα ενεργός χρήστης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης (@fotiskouvelis) έχει στείλει μόλις 140 tweets. Συγκεντρώνει όμως 7.709 followers, τη στιγμή που ακολουθεί μόλις 20 χρήστες. Σε αυτούς συγκαταλέγονται ο Αντώνης Σαμαράς, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο Στέφανος Μάνος και από κόμματα μόνο το δικό του.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος (@PanosKammenos) είναι χωρίς αμφιβολία ο πιο ενεργός πολιτικός αρχηγός στο twitter: έχει στείλει περισσότερα από 4.800 tweets και συγκεντρώνει 27.118 followers, ενώ ο ίδιος ακολουθεί 317 χρήστες. Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε απευθυνθεί μέσω twitter στον… Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, γράφοντάς του (στα ελληνικά): «Τον ΓΑΠ πού τον βρήκες και τον μάζεψες;», αναφερόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου.
Οι καβγάδες. Ορισμένοι πολιτικοί - δεινοί χρήστες του κοινωνικού δικτύου - εμπλέκονται συχνά πυκνά σε αντιπαραθέσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του «ζεύγους» Γιάννη Μανώλη (@giannismanolis) και Αδωνη Γεωργιάδη (@AdonisGeorgiadi) οι οποίοι έχουν ουκ ολίγες φορές διαξιφιστεί στο twitter.
Ενας από τους πιο πρόσφατους καβγάδες τους εκτυλίχθηκε στις αρχές Νοεμβρίου: «Η δημόσια τηλεόραση στην υπηρεσία του Αδωνη! Βρίζει χυδαία! Κάποιος πρέπει να του βάλει, καπίστρι η φίμωτρο! Εβαλε πλώρη για αρχηγός της Νδ?» (sic) έγραψε ο κ. Μανώλης. «Στον αρχηγό σας αναφέρεστε προφανώς που μιλάει για "προδότες", "πηλιογούσηδες", κ.λπ. συμφωνώ» (sic) απάντησε ο κ. Γεωργιάδης.
@ΣΟΟΥΜΠΙΖ
Ο «υπερήφανος» Ελληνας Σάκης και ο πρωταθλητής Αλιάγας
Στο twitter ξημεροβραδιάζεται και ένα - μικρό, αλλά σεβαστό - ποσοστό της εγχώριας σόουμπιζνες.
Ο τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς (@sakisrouvas) είναι ο δημοφιλέστερος καλλιτέχνης - και ένας από τους πιο δημοφιλείς Ελληνες - στο twitter: διαθέτει περισσότερους από 189.000 followers, ενώ ακολουθεί μόλις 388 χρήστες. Υπογράφει ως ARTIST and PROUDTOBEGREEK και τουιτάρει συνήθως για να προβάλει τις δραστηριότητές του, ενώ συχνά απευθύνεται στα μέλη τού φαν κλαμπ του: «Σας ευχαριστώ, με κάνετε και νιώθω μοναδικά! Είστε καταπληκτικοί!» (sic), έγραψε πρόσφατα. Παρ' όλ' αυτά, δεν είναι πολύ ενεργός: έχει τουιτάρει 734 φορές.
Η τηλεπαρουσιάστρια, ραδιοφωνική παραγωγός και στιχουργός Ναταλία Γερμανού (@nataliagermanou) είναι, επίσης, μία από τις πιο διάσημες Ελληνίδες στο twitter, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 189.000 followers. Η ίδια ακολουθεί 440 χρήστες και έχει στείλει 14.900 tweets.
Η δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιάστρια Ελεονώρα Μελέτη (@NonoraM) έχει 154.868 followers, ακολουθεί 122 χρήστες και έχει τουιτάρει περισσότερες από 10.000 φορές.
Η τραγουδίστρια Ελενα Παπαρίζου (@paparizouhelena) έχει 153.790 followers, έχει κάνει follow σε 127 χρήστες και έχει στείλει 407 tweets.
Ο πιο δημοφιλής Ελληνας στο twitter είναι ο Νίκος Αλιάγας (@nikosofficiel), με 375.933 followers. Το κοινό του, όμως, είναι κυρίως Γάλλοι, καθώς ο ίδιος ζει και εργάζεται (ως ραδιοφωνικός παραγωγός και τηλεοπτικός παρουσιαστής) στο Παρίσι.
Τα tweets των ηγετών
Οποιος επιθυμεί να είναι ενήμερος για όσα διαδραματίζονται στο μεγάλο παγκόσμιο χωριό δεν μπορεί να μην (παρ)ακολουθεί το twitter. Ιδιαίτερα αν τον απασχολούν τα νέα και οι απόψεις των πάσης φύσεως επωνύμων. Ενας από τους πιο διάσημους χρήστες του twitter είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Τον ακολουθούν περισσότεροι από 23 εκατ. άνθρωποι μεταξύ των οποίων και ηγέτες άλλων χωρών, οι οποίοι έσπευσαν να τον συγχαρούν για την επανεκλογή του: όχι τηλεφωνικώς, ούτε γραπτώς, αλλά μέσω του twitter.
Μεταξύ αυτών ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος μέσω του λογαριασμού του - τον οποίον ακολουθούν 163.669 άνθρωποι -, πέρα από το να συγχαρεί τον Ομπάμα, έστειλε πρόσφατα ευχές στους μουσουλμάνους όλου του κόσμου για τη γιορτή του Εΐντ αλ-Αντχά. Από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει ο Φρανσουά Ολάντ (494.000 followers), ο οποίος όμως μετά την εκλογή του τον περασμένο Μάιο έχει εξαφανιστεί (για την ακρίβεια έχει μετακομίσει στον επίσημο λογαριασμό της Προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας). Ομοίως, από τον περασμένο Μάιο στο twitter αγνοείται και ο τέως πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
Στρατιωτική άσκηση σε ζωντανή μετάδοση
Στο twitter δεν είναι μόνον οι πολίτες και οι πολιτικοί. Είναι και ο Στρατός. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος (@Kostarakos) είναι ο πρώτος έλληνας στρατηγός που διατηρεί λογαριασμό στο κοινωνικό δίκτυο. Την περασμένη Τετάρτη έστειλε πέντε tweets ενημερώνοντας τους 4.283 followers του για διάφορες στρατιωτικές ασκήσεις που διεξήχθησαν εκείνη τη ημέρα. Πρόσφατα είχε επιχειρήσει να παρέμβει πυροσβεστικά στο θέμα που είχε ανακύψει με τα μισθολογικά των στρατιωτικών: «Ολη η προσπάθεια συνίσταται στο να μειωθεί με καθε τρόπο η όποια επίδραση σε μισθούς και συντάξεις», είχε γράψει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ / NEA
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Δεν υπάρχει ούτε σύριγγα για αίμα στο Νοσοκομείο Λαμίας
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ