2012-11-23 15:19:06
Φωτογραφία για Εφτά χρόνια ... για μια άδεια! - Γολγοθάς για μια επένδυση
Μετά από σχεδόν 7 χρόνια ένας κρητικός επιχειρηματίας κατάφερε να εξασφαλίσει την πολυπόθητη άδεια για τη δημιουργία μονάδας αποθήκευσης υγραερίου!

Δεν είναι μόνο η πολύχρονη ταλαιπωρία για τον επιχειρηματία κ.Ζαχαρία Πετούση αφού είδε και αποείδε με τη δημόσια διοίκηση και τη γραφειοκρατία αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομα, την εταιρεία και κυρίως να...μετακομίσει για να μπορέσει να φτιάξει τη μονάδα! Ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης διοίκησης κ.Δεικτάκης υπέγραψε την απόφαση που αφορά στην ‘Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο της εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδας αποθήκευσης, εμφιάλωσης και εμπορίας υγραερίου, ιδιοκτησίας «ΜΙΝΟΑΝ GAS Α.Ε.», στη Βιομηχανική-Βιοτεχνική Περιοχή Τυλίσου, Δ.Ε. Τυλίσου, Δήμου Μαλεβιζίου, Π.Ε. Ηρακλείου” . Ο κ.Πετούσης από την περιοχή των Δαφνών που είχε αγοράσει το οικόπεδο αναζήτησε άλλη λύση και βρήκε οικόπεδο στο δήμο Τυλίσου ώστε να μην έχει τα προβλήματα που είχε τα προηγούμενα χρόνια!


Ο επιχειρηματίας είχε καταγγείλει και συμφέροντα που ‘θέλουν το μονοπώλιο στο υγραέριο’ πίσω από την απόφαση που αρχικά του απαγόρευε να προχωρήσει και τους τελευταίους μήνες κινήθηκε να βρει άλλη λύση, στην Τύλισο.

“Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε την έγκριση περιβαλλοντικών όρων αφού όλα τα δικαιολογητικά του επιχειρηματία είναι πλήρη” τόνισαν πηγες της αποκεντρωμένης Διοίκησης επισημαίνοντας ότι ‘ο ίδιος υπέστη μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία από τις υπηρεσίες όλα αυτά τα χρόνια’!

Το βασικό πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει ο κ.Πετούσης δεν ήταν οι αντιδράσεις Κάποιων κατοίκων της περιοχής των Δαφνών (που οι άνθρωποι έχουν τα δικά τους δίκια) όταν επέλεξε την πρώτη λύση , αλλά το γεγονός ότι ο επιχειρηματίας πριν καν προβεί στην κίνηση αυτή ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να τον βεβαιώσουν ότι ΄το συγκεκριμένο οικόπεδο πληροί τις προϋποθέσεις για να κατασκευάσει εκεί τη μονάδα. Πρώτα δηλαδή ζήτησε τις ‘αδειες’ και μετά πήρε το οικόπεδο! Αλλά όταν έφτασε η στιγμή της τυπικής διαδικασίας τότε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ηρακλείου είπε…ένα μεγαλοπρεπες όχι στην επένδυση –το 2010. Στη συνέχεια ο τότε περιφερειάρχης κ.Καρούντζος ανέτρεψε την απόφαση του ΝΣ δίδοντας την άδεια και στη συνέχεια η αιρετή Περιφέρεια του την πήρε πίσω! Με την ανάκληση της άδειας ο επιχειρηματίας κ.Πετούσης (είχε δημιουργηθεί και επεισόδιο στο γραφείο της υπηρεσίας) είχε πει στην Π ότι θα τους ΄στείλει όλους στα δικαστήρια όπου θα πάει για να βρει το δίκιο του! Αλλά πως να τα βάλεις με το..θηρίο της ελληνικής δήμοσιας διοίκησης; Αναγκάστηκε να αναζητήσει άλλη λύση για να Κάνει τη δουλειά του αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι ‘δεν θα αφήσει να περάσει έτσι και η πρώτη υπόθεση της επένδυσης στις Δαφνές’.

Το σκεπτικό της απόφασης

Ο κ.Δεικτάκης που κατόπιν εισήγησης των αρμοδίων υπηρεσιών υπέγραψε την έγκριση περιβαλλοντικών όρων στηρίχθηκε και σε ΔΥο αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών:

-Σην υπ’αριθμ. 17/2011 Απόφαση Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας Τυλίσου Δήμου Μαλεβιζίου (Πρακτικό με αρ. 13/2011) ημερομηνίας 7-8-2011, σύμφωνα με την οποία το Συμβούλιο δεν έχει αντίρρηση για το έργο του θέματος εφόσον υπάρχουν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις και ικανοποιούνται οι παρακάτω όροι:

Να τηρούνται απαρέγκλιτα οι όροι ασφαλείας

Να εξεταστεί το επιτρεπτό χρήσης γης από την Πολεοδομία και να ακολουθηθεί η διαδικασία έκδοσης περιβαλλοντικών αδειών.

Το προσωπικό της μονάδας να είναι κατά προτίμηση από την Τύλισσο

Να διανοιχτούν από το Δήμο Μαλεβιζίου δρόμοι για καλύτερη πρόσβαση στην ΒΙ.ΠΕ. Τυλίσου, να κατασκευαστεί σύστημα πυρασφάλειας, να γίνει ο χωροταξικός σχεδιασμός και η οριοθέτησης της βιομηχανικής περιοχής.

-ΣΤην υπ’αριθμ. 326/2011 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μαλεβιζίου (Απόσπασμα Πρακτικού με αρ. 17/2011) ημερομηνίας 9-8-2011, σύμφωνα με την οποία το Συμβούλιο γνωμοδοτεί θετικά για το έργο του θέματος με την προϋπόθεση να εκδοθούν όλες οι σχετικές άδειες και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Η μονάδα με βάση την απόφαση θα εγκατασταθεί σε θέση εκτός σχεδίου πόλης, εκτός Γ.Π.Σ. και εκτός ορίων οικισμού, σε γήπεδο εντός της Βιομηχανικής-Βιοτεχνικής Περιοχής Τυλίσου, περιοχή με αριθμό 8 όπως αυτή ορίζεται στην (12) σχετική ΚΥΑ (Παραγρ. 1Α). Το ανωτέρω βεβαιώνεται και στην (23) σχετική Βεβαίωση της Δ/νσης Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου, όπου επίσης βεβαιώνεται ότι το γήπεδο της μονάδας είναι άρτιο και οικοδομήσιμο.

“Σύμφωνα με την (24) σχετική Πράξη Χαρακτηρισμού από την Δ/νση Δασών Ηρακλείου, η οποία έγινε τελεσίδικη με το (32) σχετικό, η έκταση που καταλαμβάνει το γήπεδο της μονάδας του θέματος είναι Μη Δασική. Επίσης σύμφωνα με την (25) σχετική βεβαίωση της ΚΓ’ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων δεν υπάρχει αντίρρηση από την Υπηρεσία για την ανέγερση της μονάδας του θέματος, αρκεί οι εκσκαφές και διαμορφώσεις να γίνουν με μικρό μηχανικό μέσο και παρουσία αρχαιοφύλακα.

Σύμφωνα με την (22) σχετική Βεβαίωση για το επιτρεπτό της χρήσης γης από την Δ/νση Πολεοδομικών Λειτουργιών του Δήμου Ηρακλείου, στην συγκεκριμένη θέση του γηπέδου της μονάδας επιτρέπεται η εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης, εμφιάλωσης και εμπορία υγραερίου με χωρητικότητα 570,00 m3 και εγκατεστημένη κινητήρια ισχύ 33,00 kW.

Έμπροσθεν του γηπέδου της μονάδας διέρχεται δρόμος πλάτους 6 μέτρων, ο οποίος, σύμφωνα με την (43) σχετική Βεβαίωση του Δήμου Μαλεβιζίου, είναι «κοινόχρηστος Αγροτικός και συντηρείται από το Δήμο», και από τον οποίο θα εξυπηρετείται οδικά η μονάδα”

Δυναμικότητα μονάδας:

Αποθήκευση 500 m3 υγραερίου (αντιστοιχία σε 290 τόνους υγραερίου) Κα εμφιάλωση 2.100 τόνων/έτος

Επιφάνεια οικοπέδου: 5.954,35 m2

Συνολική επιφάνεια κτηριακών ενκατ/σεων: κάλυψη 369,00 m2 και δόμηση 449,00 m2

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗ ΙΣΧΥΣ: κινητήρια 33,00 kW

Απασχολούμενο προσωπικό: 5 άτομα

Πηγή: cretalive
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ