2012-11-23 22:20:11
Φωτογραφία για Ναυάγιο στη Σύνοδο Κορυφής – Επιστρέφουν στις χώρες τους οι 27 ηγέτες .
Η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής για τον προϋπολογισμό 2014-2020 της ΕΕ ολοκληρώθηκε «χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία» σήμερα στις Βρυξέλλες, όπως έγινε γνωστό από πολλές αντιπροσωπείες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Σύνοδος Κορυφής δεν ήταν καταστροφική. Θα ήταν λάθος να δραματοποιήσουμε την κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, επιχειρώντας να αποδραματοποιήσει την ατμόσφαιρα. Ο κ. Βαν Ρομπάι εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για συμφωνία μέσα στο 2013.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι θα ήταν δυνατόν να βρεθεί μια συμφωνία στις αρχές του 2013 για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία στις αρχές του επόμενου έτους» είπε ο Ρομπάι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κάνοντας λόγο για «επαρκή βαθμό πιθανής σύγκλισης» απόψεων.

«Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις τις επόμενες εβδομάδες ώστε να βρεθεί μια συμφωνία», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν είχαν χρειαστεί πολλές συναντήσεις για να συμφωνηθούν οι προϋπολογισμοί της ΕΕ, όπως για παράδειγμα το 2005, όταν οι συνομιλίες ξεκίνησαν επί προεδρίας του Λουξεμβούργου και ολοκληρώθηκαν επί προεδρίας της Βρετανίας.


Όπως είπε, ο ίδιος παρουσίασε ένα σχέδιο προϋπολογισμού που περιλάμβανε περικοπές, όπως ζητούσαν πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Βρετανία.

«Η Σύνοδος Κορυφής δεν ήταν χάσιμο χρόνου» δήλωσε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του εκτίμησε ότι παρά την αποτυχία της, η έκτακτη σύνοδος για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-20 ήταν «χρήσιμη» και αποτέλεσε ένα «επιθυμητό βήμα για την επίτευξη συμφωνίας».

Όπως και ο Βαν Ρομπάι, έτσι και ο Ολάντ υποβάθμισε το γεγονός της αποτυχίας εξεύρεσης συμφωνίας λέγοντας ότι και στο παρελθόν χρειάζονταν «δύο σύνοδοι, μία διερευνητική για να γίνουν κατανοητές οι θέσεις των χωρών και να δούμε πώς θα γινόταν η προσέγγιση και άλλη μία για τη λήψη αποφάσεων».

Αιτία του ναυαγίου ήταν η εμμονή της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας στην άρνηση τους να συμφωνήσουν στο αναθεωρημένο σχέδιο του Χέρμαν βαν Ρομπάι. Το σχέδιο προέβλεπε σημαντικές περικοπές από τις κατηγορίες περί ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και των διευρωπαϊκών δικτύων και τη μεταφορά των κονδυλίων αυτών πίσω στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και στην Πολιτική Συνοχής. Κάτι που αν συνέβαινε θα ήταν μια θετική εξέλιξη για την Γαλλία, την Ισπανία και άλλες χώρες που έχουν μεγάλο αγροτικό τομέα

Αξιοσημείωτο είναι ότι η συγκεκριμένη πρόταση, η οποία θα τεθεί προς διαπραγμάτευση σε νέα Σύνοδο τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο υπήρχε ένα επιπλέον όφελος και για την Ελλάδα. Ηταν μια αναφορά για τη χορήγηση επιπλέον ποσού -ύψους 20% από τα αναμενώμενα- στις πιο ανεπτυγμένες περιφέρειες της χώρας μας από τα Διαρθρωτικά Ταμεία. Αν αυτό συμβεί, τότε το ποσό που θα πάρει η Ελλάδα θα ανέβει από τα 11,2 στα 13 δισεκατομμύρια, σε καμία περίπτωση όμως δεν θα φτάσει τα 20,4 που αποτελούσαν τον ελληνικό στόχο.

Κάμερον: Δεν απομονώθηκε η Βρετανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απέρριψε την άποψη ότι η χώρα του απομονώθηκε επειδή ζήτησε περικοπές στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014-2020 κατά τη Σύνοδο Κορυφής.

«Η Βρετανία δεν στάθηκε μόνη απέναντι σε όλους», είπε ο Κάμερον μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της Συνόδου και πρόσθεσε: «Η συμφωνία που τέθηκε στο τραπέζι απλώς δεν ήταν αρκετά καλή. Δεν ήταν αρκετά καλή για τη Βρετανία αλλά ούτε και για τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και τη Δανία».

Φωτογραφία: Eurokinissi

iefimerida.gr                                                                                                                     
Eglimatikotita
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ