2012-11-24 04:00:11
Φωτογραφία για Ιστορία – παθήματα και μαθήματα…
Η Ιστορία λένε πως διδάσκει.

Με μια προϋπόθεση λέω εγώ. Πως διδάσκεται όποιος θέλει να διδαχθεί.

Οι Ρώσοι που ζούνε σε μια αχανή χώρα, είχαν κάθε τρία με τέσσερα χρόνια πολέμους με τους Σουηδούς και πάντα βγαίνανε χαμένοι.

Ο Τσάρος Αλέξιος είχε ένα γιο τον Πέτρο που σαν διάδοχος ζούσε ζωή χαρισάμενη, γλέντια με γυναίκες μέχρι πρωίας και ήταν γνωστός για τα περιβόητα μεθύσια του. Όταν όμως έγινε Αυτοκράτορας (1696) άλλαξε ριζικά και σαν άνθρωπος που αγαπάει και ενδιαφέρεται για την πατρίδα του, κάθισε και προβληματίστηκε γιατί δεν έχουν κερδίσει ούτε ένα πόλεμο με τους Σουηδούς και βγαίνουν πάντα χαμένοι.

Έβαλε όλα τα δεδομένα κάτω και διαπίστωσε πως δεν μπορούσαν να νικήσουν, γιατί η χώρα του ήταν πολύ πίσω σε εξέλιξη από τους αντιπάλους τους.

Έτσι αποφασίζει να πάει στις πιο εξελιγμένες χώρες της αποχής εκείνης, να τις σπουδάσει από κοντά και να μάθει τα μυστικά των επιτυχιών τους.


Μεταμφιεσμένος πάει στην Ολλανδία και πιάνει δουλειά σε ναυπηγείο, ενώ στην Αυστρία έστειλε ένα κολλητό του να καταταγεί στο στρατό, ενώ ένα άλλο στη Μάλτα για να μάθει την οργάνωση των εκεί Ιπποτών.

Μετά από ενάμισι χρόνο γυρίζει στη Ρωσία και αρχίζει να εφαρμόζει όσα είχε μάθει στις προοδευμένες χώρες με τη βοήθεια πολλών συμβούλων που κουβάλησε μαζί του από την Ευρώπη. Έτσι αρχίζει ένα εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα που θα οδηγήσει τη Ρωσία να γίνει μια μεγάλη και σεβαστή χώρα.

Πίστευε πως χωρίς εκσυγχρονισμό και παραγωγή, η Ρωσία δεν μπορεί να πάει μπροστά και να ανταγωνιστεί τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Το πρώτο πράγμα που έκανε λοιπόν ήταν να περιορίσει τους βογιάρους,(Ρώσοι ευγενείς) είτε δια της πειθούς είτε δια της βίας και έφτιαξε ένα στρατό σύμφωνα με τα Αυστριακά πρότυπα. Έφτιαξε Στρατιωτική και Ναυτική Ακαδημία με Άγγλους και Ολλανδούς εκπαιδευτικούς και γενίκευσε την εκπαίδευση. Έφτιαξε σχολή μηχανικών, Οικονομικό και Βιομηχανικό κολλέγιο και σχολή Φυσικών επιστημών.

Παρότρυνε και χρηματοδοτούσε νέους να πάνε να σπουδάσουν στην Ευρώπη και να γυρίσουν να προσφέρουν τις γνώσεις τους για την ανόρθωση της πατρίδας τους.

Ναυπήγησε στόλο, έφτιαξε χυτήρια για την κατασκευή σύγχρονων όπλων με τα οποία εξόπλισε το στρατό και τα καράβια του στόλου του.

Περιόρισε την επιρροή του Πατριαρχείου Μόσχας, άλλαξε το καταστατικό της Ρωσικής Ορθόδοξης εκκλησίας και έθεσε υπό τον έλεγχό του τη μεγάλη μοναστηριακή περιουσία. Άλλαξε το Ρωσικό ημερολόγιο που άρχιζε από το μήνα Σεπτέμβριο και εξέδωσε την πρώτη Ρωσική εφημερίδα(“Βεντομόστι”-1703)

Καλλιέργησε τις εμπορικές σχέσεις με τις Ευρωπαϊκές χώρες και επειδή δεν είχε πρόσβαση σε λιμάνι της Μεσογείου, προκάλεσε σε πόλεμο τη Σουηδία την οποία για πρώτη φορά νίκησαν οι Ρώσοι και έτσι έφτιαξε το πρώτο λιμάνι στη Βαλτική που έδωσε το όνομά του στην πόλη που δημιουργήθηκε. Είναι η Αγία Πετρούπολη.

Για να πετύχει στους στόχους του ήρθε σε σύγκρουση με τα όποια συμφέροντα και επέβαλε ένα σωρό φόρους, αλλά πέτυχε να κάνει την πατρίδα του μεγάλη. Γι’ αυτό ο Πέτρος ονομάστηκε από την ιστορία Μέγας.

Εσύ όμως Αντώνη μου αν θέλεις να γίνεις Μέγας, διάβασε Ιστορία και μάθε απ’ αυτήν αλλιώς θα μείνεις Αντωνάκης.

Το Γιωργάκη άστον. Το παιδί δεν έκανε για παραπάνω. Αυτός παρέμεινε μικρός σχεδόν νάνος.
 Πηγή
logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ