2012-11-25 01:47:57
Φωτογραφία για Από τις νυχτερίδες ο νέος ιός του αναπνευστικού
Οι νυχτερίδες μπορεί να είναι η πηγή του νέου ιού του αναπνευστικού συστήματος που κόστισε πριν από λίγους μήνες τη ζωή ενός άνδρα στη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσαν Oλλανδοί επιστήμονες. Ένας ακόμα άνδρας, ο οποίος μεταφέρθηκε στη Βρετανία για θεραπεία τον Σεπτέμβριο, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην εντατική.

Οι ειδικοί που ανέλυσαν το γονιδίωμα του νέου ιού, γράφουν στην επιθεώρηση «mBio» ότι έχει στενή συγγένεια με άλλους ιούς των νυχτερίδων.

Πιστεύεται ότι ο νέος ιός δεν μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Όπως είχε ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο, ο νέος ιός είναι ένας κοροναϊός και ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών η οποία το 2003 προκάλεσε επιδημία σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS), μολύνοντας σχεδόν 8.000 ανθρώπους σε αρκετές χώρες και κοστίζοντας τελικά τη ζωή στο περίπου 10% εξ αυτών.

Η παρουσία του νέου ιού παραμένει επιβεβαιωμένη σε δύο ασθενείς: σε έναν 49χρονο από το Κατάρ που είχε ταξιδεύσει στη Σαουδική Αραβία και είναι αυτός που ακόμα νοσηλεύεται στην εντατική διότι χρειάζεται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, και σε έναν 60χρονο από τη Σαουδική Αραβία, ο οποίος κατέληξε τον Ιούνιο από πνευμονία και νεφρική ανεπάρκεια.


Η βρετανική Υπηρεσία Προστασίας της Υγείας (ΗΡΑ) είχε δημοσιεύσει πριν από λίγες μέρες την πλήρη γενετική αλληλουχία του νέου ιού που απομονώθηκε από τον 49χρονο, ενώ τώρα επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Erasmusστο Ρότερνταμ ανακοίνωσαν πως ανέλυσαν και το γονιδίωμα του ιού που απομονώθηκε στον 60χρονο ο οποίος κατέληξε.

«Οι ιοί από τους δύο άντρες έχουν πολλές ομοιότητες, αλλά μοιάζει σαν να μολύνθηκαν από διαφορετική πηγή και από ζώα και όχι σαν να μεταδόθηκε ο ιός από τον έναν στον άλλο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρον Φουσιέ, ιολόγος στο Erasmus.

Και συνέχισε: «Ο ιός σχετίζεται στενά με ιούς νυχτερίδων της Ασίας. Δεν υπάρχουν ανθρώπινοι ιοί με τους οποίους να έχει συγγένεια, γι’ αυτό εικάζουμε ότι οι δύο άνδρες μολύνθηκαν από ζώα».

Όπως εξήγησε η δρ Μαρία Ζάμπον, καθηγήτρια Ιολογίας στη Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και διευθύντρια του Κέντρου Λοιμώξεων της ΗΡΑ, οι νυχτερίδες αποτελούν φυσική δεξαμενή των κοροναϊών.

«Υπάρχουν μερικοί στις γάτες και στους ανθρώπους, αλλά ο μεγάλος όγκος βρίσκεται στις νυχτερίδες», πρόσθεσε. Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν είναι απολύτως επιβεβαιωμένο ότι οι δύο άντρες μολύνθηκαν απ’ ευθείας από νυχτερίδες. «Υπάρχει ενδεχόμενο ο ιός να πέρασε σε άλλο ζώο πρώτα και μετά στους δύο άντρες», είπε.

Οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμα να εξακριβώσουν εάν ο νέος ιός μπορεί να μεταδοθεί μόνο από ζώα σε ανθρώπους (όπως η λύσσα) ή αν μπορεί να μεταδίδεται και μεταξύ ανθρώπων. Τα έως τώρα στοιχεία, πάντως, συγκλίνουν προς το πρώτο ενδεχόμενο, κατά την δρα Ζάμπον.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ