2012-11-25 21:56:05
Φωτογραφία για Ο κούκος αηδόνι κοστίζει η Βουλή TV
Ορισμένοι κάνουν λόγο για σκάνδαλα διπλοθεσιτών -και μάλιστα σε δύο υπηρεσίες του Δημοσίου-, αργομισθιών, αποσπάσεων, υπέρογκους μισθούς τουλάχιστον την προηγούμενη δεκαετία και πάει λέγοντας. Αλλοι για πανάκριβο κανάλι μικρού σχετικά βεληνεκούς αλλά υψηλού κόστους. Κάποιοι το χαρακτηρίζουν ακόμα και αχρείαστο. Η πραγματικότητα είναι ότι ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής θα μπορούσε να θεωρηθεί απαραίτητος, ξοδεύει όμως σημαντικά ποσά και δυστυχώς φαίνεται να απευθύνεται σε ελάχιστους πολίτες.

Υπολογίζεται ότι η τηλεθέασή του δεν ξεπερνά το 0,3-0,4%, κατά μέσον όρο, δηλαδή προσελκύει το ενδιαφέρον 30 με 40 χιλιάδων τηλεθεατών.

Υπάρχουν επίσης και διάφορα… περίεργα, αν μη τι άλλο, με τους πολλούς κωδικούς για να βρεις τελικά ποιο είναι το πραγματικό του κόστος, ποιοι εργάζονται, με τι συμβάσεις, σε ποιες θέσεις, αν υπάρχουν αποσπασμένοι κ.λπ.

Τα προηγούμενα χρόνια μάλιστα κάποιοι ανέβαζαν το πραγματικό κόστος σε επτά έως και εννιά εκατομμύρια ευρώ! Ομως, έστω από τα στοιχεία που δίνονται, φαίνεται να ξοδεύει υπέρογκα ποσά σε σύγκριση με το μέγεθός του και το πρόγραμμα του.


Από το 2007 έως και σήμερα συνολικά το κόστος του καναλιού της Βουλής φαίνεται να κυμαίνεται από τρία έως και τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή στην τελευταία εξαετία το μέσο του κόστος ξεπερνά τα 3.500.000 ευρώ, όταν τηλεοπτικοί σταθμοί τέτοιου προφίλ δεν θα έπρεπε να ξεπερνούν τα 700 έως και 800 χιλιάδες ευρώ.

Το κανάλι βέβαια επιβαρύνεται με το κόστος ολόκληρου του κτιρίου της λ. Αμαλίας (περίπου 298.000 ευρώ ετησίως!), όπου καταλαμβάνει μόνο τον έναν όροφο.

Το προσωπικό του την τελευταία εξαετία κυμαίνεται από 77 έως και 86 υπαλλήλους. Το 2011 είχε 82, ενώ φέτος 79 καθώς αποχώρησαν τρεις υπάλληλοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται από τη Βουλή.

Από αυτούς οι 45 είναι τεχνικοί, οι 12 δημοσιογράφοι, ισάριθμοι παραγωγοί και 13 διοικητικοί. Το συνολικό του κόστος πέρσι άγγιξε τα 4.000.000 ευρώ, ενώ φέτος και του χρόνου υπολογίζεται να φτάσει τα περίπου 3,6 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο όμως μέρος πάει σε μισθούς φτάνοντας σχεδόν τα 2.780.000 ευρώ (για το 2011). Δηλαδή, το μισθολογικό κόστος ξεπερνά το 70% του συνολικού προϋπολογισμού! Και όλα αυτά, χωρίς να ισχύουν (από το 2010) τα προνόμια προηγούμενων ετών όσων εργάζονται στη Βουλή με 15ο και 16ο μισθό καθώς όλοι πλέον έχουν υπαχθεί στο γνωστό ενιαίο μισθολόγιο.

Το κανάλι της Βουλής ξοδεύει και 600 χιλιάδες ευρώ για την εξαγορά δικαιωμάτων προγράμματος, ενώ διαθέτει 25 ρομποτικές κάμερες, τέσσερα μοντάζ, τρία στούντιο και πέντε κοντρόλ ρουμ.

Παρότι ορισμένοι βουλευτές έχουν κατά καιρούς εκφράσει αντιρρήσεις για τη λειτουργία της τηλεόρασης του Κοινοβουλίου και ειδικά για το κόστος του, μέχρι σήμερα κανένας από τους προέδρους της Βουλής δεν έχει προχωρήσει σε κάποια κίνηση, σε αναζήτηση λύσης που να οδηγεί σε σημαντική μείωση των χρημάτων που ξοδεύονται και μάλιστα σε καιρούς εξαιρετικά χαλεπούς.

Το κανάλι της Βουλής είναι χρήσιμο ώστε να έχει εύκολη και άμεση πρόσβαση κάθε πολίτης σε όσα συμβαίνουν στο Κοινοβούλιο. Θα μπορούσε όμως κατ” αρχάς να περιοριστεί στις μεταδόσεις Ολομέλειας, επιτροπών κ.ά., καθώς και σε ορισμένες εκπομπές με περιλήψεις όσων συμβαίνουν στο Κοινοβούλιο.

Υπό ειδική συμφωνία με την ΕΡΤ, για παράδειγμα, θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική μείωση του κόστους, το οποίο μάλιστα θα μπορούσε να αναληφθεί από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και να είναι μία ακόμη ανταπόδοση στους πολίτες.

Βαδίζοντας στην ψηφιακή εποχή θα ήταν δυνατόν να συμπεριληφθεί σε ψηφιακό μπουκέτο της ΕΡΤ και να συμπληρώνει ουσιαστικά το συνολικό πρόγραμμα.

Η ΕΡΤ επίσης με μια ειδική συμφωνία θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω οικονομίες κλίμακος, με κοινή χρήση χώρων και εξοπλισμού, απελευθέρωση άλλων χώρων με εμπορική αξία προς εκμετάλλευση και σε κάθε περίπτωση περίπου 3.500.000 έως 4.000.000 ευρώ θα αφαιρούνταν αυτόματα από τις προβλεπόμενες δαπάνες του προϋπολογισμού.

Μήπως θα έπρεπε επιτέλους να ενδιαφερθεί κάποιος από τη Βουλή γι” αυτό το θέμα;
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ