2012-11-26 10:16:27
Φωτογραφία για Μείωση του χρέους για να υπάρξει η...δόση!
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα με ορίζοντα το 2020 το χρέος να ανέρχεται στο 125% του ΑΕΠ με «αγκάθι» τη διαγραφή μέρους του χρέους που κατέχει ο επίσημος φορέας, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Χωρίς συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους το Eurogroup δεν πρόκειται να προχωρήσει σήμερα στην διαδικασία έγκρισης της επόμενης δόσης προς την Αθήνα για αυτό και εξετάζονται διάφοροι τρόποι επίτευξης της μείωσης.

Ακόμα και αν η Ελλάδα έχει προχωρήσει στις προαπαιτούμενες ενέργειες η δόση δεν πρόκειται να εγκριθεί σήμερα από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ αν δεν συμφωνήσουν στον τρόπο μείωσης του ελληνικού χρέους που αναμένεται να φθάσει στο 190% του ΑΕΠ το 2013 και πρέπει να γίνει βιώσιμο μέχρι το 2020 με το ποσοστό του να μην υπερβαίνει το 125% του ΑΕΠ.

Το βασικό ερώτημα είναι: Μπορεί το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο χωρίς να διαγραφεί μέρος του δανείου από τον επίσημο φορέα της ευρωζώνης;


Μέχρι τώρα οι επιλογές για μείωση του χρέους περιλαμβάνουν μείωση των επιτοκίων δανεισμού από τις 150 μονάδες βάσης στις 30 όπως προτείνουν η Ιταλία και η Γαλλία ενώ η Γερμανία επιμένει στις 90.

Μία άλλη επιλογή που θα μπορούσε να μειώσει το ελληνικό χρέος κατά 17% του ΑΕΠ είναι το «πάγωμα» της καταβολής των τόκων για 10 χρόνια και μία τρίτη η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιλογή που θα μπορούσε να μειώσει κατά 4,6% του ΑΕΠ το χρέος.

Αισιόδοξος ο Μοσκοβισί

«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί.

«Θα πάω αποφασισμένος και με την εντολή του Πρωθυπουργού να καταλήξουμε σε συμφωνία» πρόσθεσε ο ίδιος.

Στη διαμάχη Ε.Ε. και ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση επισήμως εμφανίζεται αμέτοχη, αλλά είναι βέβαιο πως θεωρεί αποτελεσματικότερη την πρόταση του ΔΝΤ για νέα αναδιάρθρωση του χρέους «κούρεμα», που επιλύει άμεσα το πρόβλημα του χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συνοδευτεί με νέους όρους.

Όμως τα δάνεια του ΔΝΤ, βάσει του καταστατικού του δεν μπορούν κουρευτούν, ενώ για τους ίδιους λόγους οι δυνατότητες μείωσης των επιτοκίων είναι περιορισμένες.

Τα δάνεια που έχει χορηγήσει μέχρι τώρα στην Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέρχονται σε 21,7 δισ. ευρώ.

Τα διάφορα «στυλ» κουρέματος

Στο πλαίσιο αυτό στο στόχαστρο του νέου κουρέματος απομένουν:

- Τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα οι χώρες της ευρωζώνης. Μέχρι και τον Ιούνιο, που σταμάτησαν οι εκταμιεύσεις, ανέρχονται συνολικά σε 126,9 δισ. ευρώ.

- Τα ομόλογα που κατέχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι Ευρωπαϊκές Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ευρωπαίκή Τράπεζα Επενδύσεων, η ονομαστική αξία των οποίων είναι 56,68 δισ. ευρώ και εξαιρέθηκαν από το PSI.

- Οι τόκοι των δανείων των χωρών της ευρωζώνης. Εφόσον μειωθούν οι πληρωμές τόκων, τότε θα διευκολυνθεί ο προϋπολογισμός να επιτύχει υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και άρα να σταματήσει να «παράγει» νέο χρέος. Ομως το ποσό είναι σχετικά χαμηλό (1,8% του ΑΕΠ) που δεν επαρκεί από μόνο του.

- Τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων.

Τα υπόλοιπα μέτρα, όπως η μείωση των προμηθειών του EFSF και η κατάργηση των προμηθειών από τις εκδόσεις των νέων δανείων, το ΔΝΤ τα θεωρεί ήσσονος σημασίας και μόνο συμπληρωματικά μπορούν να επιδράσουν.

Ανησυχία και από την Μόσχα

Η κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται από τη Μόσχα «ως μια πολύ σοβαρή απειλή» δήλωσε ο ρώσος Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο και την εφημερίδα Le Figaro.

«Η κατάσταση στη χώρα μας σε ένα μεγάλο μέρος εξαρτάται από το τι συμβαίνει στις οικονομίες της ΕΕ» τόνισε ο Μεντβέντεφ και πρόσθεσε πως οι μισές εμπορικές συναλλαγές της Ρωσίας γίνονται με την ΕΕ.

Ο Μεντβέντεφ που αναμένεται σήμερα στη Γαλλία φάνηκε να μην είναι απόλυτα πεπεισμένος για τις προσπάθειες της ΕΕ να αντιμετωπιστεί η κρίση.

«Καμιά φορά μας φαίνεται ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας δεν διαθέτουν ενέργεια και βούληση για να πάρουν αποφάσεις...Οι εταίροι μας στην Ευρώπη μοιάζουν να βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συμφωνία. Το σημαντικό είναι να μην αργήσουν πάρα πολύ», πρόσθεσε.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή το τι συμβαίνει στην ΕΕ και την ευρωζώνη», είπε ο ρώσος Πρωθυπουργός, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στο ευρώ.

****

Η Κριστίν Λαγκάρντ προσφωνούσε τον Σόιμπλε στα εβδομηκοστά του γενέθλια ως «Βόλφγκανγκ, ο φίλος μου». Μερικές εβδομάδες αργότερα οι σχέσεις μεταξύ της προέδρου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας έχουν ψυχρανθεί εξαιτίας μιας... παραδοξότητας, την οποία επισημαίνει σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ».

Ενώ λοιπόν επένδυσαν αρχικά κυρίως οι Γερμανοί στην εμπειρία του ΔΝΤ για τη διάσωση της ευρωζώνης, τώρα οι ίδιοι αντιτίθενται στην πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης σύμφωνα με τη γραμμή Λαγκάρντ επειδή δεν τολμούν να ομολογήσουν ότι αυτό θα κοστίσει πολλά χρήματα στους πολίτες της χώρας. Η πρόεδρος του ΔΝΤ θεωρεί ότι ο Σόιμπλε την κρέμασε καθώς μία ημέρα πριν από την τελευταία σύσκεψη του Eurogroup είχε συναντηθεί μαζί του στο Παρίσι, όπου επέστρεψε εμπύρετη και αποδυναμωμένη λόγω ίωσης από την Ασία. Στη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του γάλλου υπουργού Οικονομικών παραβρέθηκαν επίσης οι ομόλογοί του της Ιταλίας και της Ισπανίας. Εκείνη τη Δευτέρα η γαλλίδα προϊσταμένη του ΔΝΤ συμφώνησε σε επιμήκυνση του ελληνικού χρέους με αντάλλαγμα τη δραστική μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια μεταξύ της χώρας μας και των κρατών της ευρωζώνης. Την άλλη ημέρα, προς γενική έκπληξη ο Σόιμπλε ακύρωσε τα συμφωνηθέντα και πρότεινε μια μικρή μείωση των επιτοκίων, εξαιτίας των αντιρρήσεων που προέβαλλε η Μέρκελ, φοβούμενη για τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

ΤΟ ΠΑΖΑΡΕΜΑ. Από εκεί και μετά άρχισε, σύμφωνα με το «Σπίγκελ», ένα παζάρεμα που σπάνια είχαν βιώσει ακόμη και οι πιο έμπειροι αξιωματούχοι των Βρυξελλών. Για κάθε ιδέα που έπεφτε στο τραπέζι, έφερνε αντιρρήσεις και κάποιος εκπρόσωπος μίας χώρας. Ο ολλανδός υπουργός απέρριψε την πρόταση για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων, ενώ οι Σλοβένοι αντέδρασαν ενάντια στην ιδέα της επιμήκυνσης του χρέους μας και της μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης EFSF. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αρνήθηκε να συνεχίσει να αγοράζει η ΕΚΤ περισσότερα ομόλογα βραχυπρόθεσμης διάρκειας (T-Bills) από τις ελληνικές τράπεζες. Επειτα από ώρες διαπραγματεύσεων πήρε τον λόγο η Λαγκάρντ για να δηλώσει πως «έχω κανόνες, τους οποίους οφείλω να τηρώ», απείλησε μάλιστα με αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. «Αν θέλετε να παραμείνει το ΔΝΤ θα πρέπει να κινηθείτε», γράφει το δημοσίευμα, ενώ η συνεδρίαση διεκόπη προκειμένου ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος Ολι Ρεν να πείσουν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δείξει την απαιτούμενη ευελιξία. Ο Γερμανός δεν υποχώρησε και η συνεδρίαση έληξε άδοξα.

Πέτρος Πιτσίνης/ΝΕΑ
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ξυπνήστε, κύριοι,
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ξυπνήστε, κύριοι,
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ