2012-11-26 11:49:03
Φωτογραφία για Η Γάζα πρόβα για τη σύγκρουση με το Ιράν, γράφουν οι New York Times
Η αμερικανικη εφημεριδα Νιου Γιορκ Τάιμς αναρωτιεται εαν η προσφατη συγκρουση στην Γάζα, ειχε ως στοχο την Γάζα ή εαν ...το Ισραήλ κανει “προπόνηση” για το μέλλον. Και μάλιστα το άμεσο.

"Σύμφωνα με Αμερικανους και Ισραηλινους αξιωματουχους η σύγκρουση που κατέληξε προς το παρόν σε μια κατάπαυση του πυρός αναμεσα στην Χαμάς και το Ισραήλ ηταν μάλλον κατι σαν " προπόνηση" για το μέλλον. Δηλαδη για μια μελλοντική ένοπλη αντιπαράθεση με το Ιράν.

Το Ιραν φυσικά απασχολεί τον Προεδρο Ομπαμα όπως και τον Νετανιάχου όλο και περισσότερο καθώς ενω διαφώνουν στις μεθόδους στρατηγικής, και οι δυο το εχουν καταστήσει σαφές οτι ο χρόνος που εχει παραμείνει για την επίλυση του αδιεξόδου, του Ιρανικου πυρηνικού προγράμματος, ειναι λίγος.

Το κλειδί στο παιχνίδι τους ειναι να μπορέσουν να σταματήσουν το Ιράν απ΄ το να προμηθεύσει επόμενης γενιάς πυράυλους στην Λωρίδα της Γάζας ή τον Λίβανο, όπου θα μπορούσαν κατα την διάρκεια κρίσεων ή μιας Ισραηλινής επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν να χρησιμοποιηθούν απο την Χαμάς, την Χεζμπολάχ ή την Ισλαμική Τζιχάντ.


Ο Michael B. Oren, ο πρέσβης του Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες και στρατιωτικός ιστορικός, παρομοίασε την εισαγωγή των ιρανικών πυραύλων στη Γάζα με την πυραυλική κρίση της Κούβας.

Καθώς η κατάπαυση του πυρός ανακοινώθηκε ο κ. Όρεν δήλωσε την Τετάρτη οτι “στην πυραυλική κρίση της Κούβας, οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζαν την Κούβα, αλλά την Σοβιετική Ένωση". "Στην Επιχειρηση Pillar of Defence", το όνομα που έδωσαν οι Ισραηλινές Δυνάμεις στην επιχείρηση στη Γάζα " το Ισραήλ δεν αντιμετώπιζε την Γάζα αλλα το Ιράν."

Βέβαια μάλλον, γραφει η εφημερίδα, πρόκειται για μια αόριστη σύγκριση.

Η Σοβιετική Ενωση πριν απο 50 χρόνια ειχε στειλει ενα ολόκληρο πυρηνικό οπλοστάσιο στην Κουβα. Στη Γάζα, οι πύραυλοι που ήταν από το Ιράν ήταν συμβατοι, και, όπως έμαθαν μετα οι Ισραηλινοί, εξακολουθούν να έχουν σημαντικά προβλήματα ακρίβειας. Αλλά από μία αλλη οπτική γωνία,όντως, το Ισραήλ χρησιμοποιούσε τη μάχη της Γάζας για να μάθει τις δυνατότητες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ - της οργανωσης που έχει τους στενότερους δεσμούς με το Ιράν - καθώς και να διακόψει τις διασυνδέσεις.

Φυσικά, μια σύγκρουση με το Ιράν, αν μια έσχατη προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αποτυχει, θα είναι καπως αλλιως απ οτι εχει γινει μεχρι στιγμης!

Συμφωνα με τα Αμερικανικα και Ισραηλινα σχέδια εκτακτης ανάγκης το Ισραήλ θα βρισκόταν αντιμέτωπο με τρεις βαθμίδες απείλης σε μια συγκρουση με το Ιράν: τους μικρής εμβέλειας πυραύλους που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε αυτήν την εκστρατεία, μεσαίου βεληνεκούς πυραύλους που τοποθετούνται από τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από το Ιράν.

Το τελευταίο από αυτά τα τρία θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον τύπο Shahab-3, τον πύραυλο που οι Ισραηλινές και οι Αμερικανικες μυστικές Υπηρεσίες πιστεύουν ότι θα μπορούσε κάποια μέρα το Ιράν να καταφέρει να τον εφοδιασει με ένα πυρηνικό όπλο.

Ο στόχος και η πρόκληση, είναι η δημιουργία ενός φάσματος ραντάρ αντιπυραυλικής άμυνας - αναχαίτισης κατα των διαφορων απειλών που μπορεί να προκύψουν με την επόμενη σύγκρουση.

Ακόμα κι έτσι, μια ιστορική μάχη αντιπυραυλικής άμυνας έναντι πυραύλων έχει ήδη γίνει στον ουρανό του Ισραήλ, με τους Ισραηλινούς αξιωματούχους να λένε οτι το σύστημα Iron Dome κατέρριψε 350 εισερχόμενους πυραύλους - 88% όλων των στόχων που είχαν ανατεθεί στην πυραυλική άμυνα αναχαίτισης. 

Πριν από την έναρξη των συγκρούσεων, η Χαμάς εκτιμάται ότι ειχε συγκεντρώσει ένα οπλοστάσιο από 10.000 έως 12.000 ρουκέτες. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν οτι προληπτικές επιθέσεις τους στις αποθήκες πυραύλων της Χαμάς μείωσαν σημαντικά το οπλοστάσιο των πυραύλων, τόσο εκείνων που παρέχονται από το Ιράν όσο και κάποιων που κατασκευάστηκαν στην Γάζα.

Αλλά Ισραηλινοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι περισσότερες από τις περίπου 1.500 ρουκέτες της Χαμάς σε αυτη την σύγκρουση ήταν σε πορεία προς ακατοίκητες περιοχές. Το ραντάρ παρακολούθησης των συστημάτων Iron Dome κανει μια γρήγορη διάκριση μεταξύ εκείνων που κατευθύνονται προς μια πυκνοκατοικημένη περιοχή και των ρουκετων που δεν αξίζει να χτυπήσου αποφευγοντας ετσι μια υψηλου κόστους αναχαιτιση.

Μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, ο στρατηγός Martin Ε. Dempsey, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, επισκέφθηκε περιοχή που ήταν αναπτυγμένο το Iron Dome ως προσκεκλημένος του Ισραηλινού ομολόγου του κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης αμερικανο-ισραηλινής κοινής στρατιωτικής άσκησης που εχει γίνει. Για την ασκηση που φέρει το ονομα , Austere Challenge, το αμερικανικο

Στρατιωτικο προσωπικο, χρησιμοποιησε πυραυλους αντιπυραυλικής άμυνας Patriot προσωρινα εγκατεστημενους στο Ισραηλ, καθώς και πλοία με σύστημα αντιπυραυλικης αμυνας Aegis.

Ωστόσο παρά τις επιδόσεις του κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης,το συστημα Iron Dome έχει τα όριά του.

Είναι ειδικά σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση μόνο μικρής εμβέλειας πυραύλων. Κι ετσι το Ισραήλ αναπτύσσει ένα μεσαίου βεληνεκούς σύστημα πυραυλικής άμυνας, το οποιο εχουν ονόμασει η “Σφεντονα του Δαβιδ”, που στη πρόσφατη ασκηση δοκιμάστηκε μόνο σε ηλεκρτονικές προσομειώσεις σε υπολογιστη.
onalert.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ