2012-11-26 20:22:29
Φωτογραφία για Ο νόμος του ισχυρού
Του Ι. Κ. Πρετεντέρη

Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Ντέιβιντ Κάμερον ήλθε σε απευθείας αντιπαράθεση με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο βρετανός Πρωθυπουργός θύμισε ότι η κυβέρνησή του είχε παγώσει τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και έχει περικόψει συντάξεις. Και ζήτησε να ληφθούν αντίστοιχα μέτρα και για τους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πρότεινε λοιπόν τρία πράγματα:

Πρώτον, μείωση των αποδοχών τους κατά 10%.

Δεύτερον, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για τους κάτω των 58 ετών από τα 63 στα 68 έτη - εξήγησε συγκεκριμένα ότι «δεν μπορείτε να ζητάτε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης σε ολόκληρη την Ευρώπη και τα δικά σας να παραμένουν ίδια!».

Τρίτον, μείωση των συντάξεων από το 70% στο 60% του τελευταίου μισθού.

Ο Μπαρόζο έγινε έξαλλος και υπό το κατευναστικό βλέμμα του Βαν Ρόμπαϊ αντέτεινε στον Κάμερον ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται διότι «οι μονομερείς αλλαγές στις συνθήκες εργασίας και συνταξιοδότησης των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι παράνομες»!


Δεν θα πω αν ο Κάμερον έχει δίκιο και ούτε με ενδιαφέρει.

Αλλά να με συγχωρεί η χάρη του Μπαρόζο: τρία χρόνια τώρα αυτά ακριβώς δεν κάνουν οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ελλάδα; Δεν κόβουν μισθούς; Δεν αυξάνουν όρια συνταξιοδότησης; Δεν περικόπτουν συντάξεις;

Αλλά αν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι παράνομο να συμβεί στους ίδιους γιατί είναι νόμιμο να το επιβάλλουν στους άλλους;

Με άλλα λόγια, ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχεται επισήμως ότι η Ελλάδα έχει τεθεί εκτός ευρωπαϊκής νομιμότητας και ότι στην Ελλάδα οι απεσταλμένοι του κάνουν ανεμπόδιστα ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι!..

Δεν ξέρω τι αντέτεινε ο Σαμαράς στον Μπαρόζο. Δεν ξέρω αν πήρε καν τον λόγο. Αλλωστε, αν καταλαβαίνω σωστά, η νέα ευρωπαϊκή πολιτική της Ελλάδας είναι «τοίχο, τοίχο, μη μας πετύχει καμιά αδέσποτη».

Αλλά θα ήθελα πολύ να τον έχει ρωτήσει πώς θεωρεί νόμιμο να επιβάλλουν σε μια χώρα κάτι που θεωρούν παράνομο για έναν οργανισμό.

Αν και φοβούμαι ότι απάντηση δεν θα έπαιρνε.

Προ ημερών, σε μια συνεδρίαση των επιτρόπων, η Δαμανάκη ρώτησε τον Ολι Ρεν με ποια νομιμοποίηση ένας τμηματάρχης της Κομισιόν διαπραγματεύεται στην Ελλάδα το ωράριο ή τις εργασιακές σχέσεις της χώρας.

Απάντηση επί της ουσίας δεν πήρε. Ούτε από τον Ρεν ούτε από τον Μπαρόζο.

Ο λόγος είναι απλός. Η επιβολή τους είναι μια απόλυτη αυθαιρεσία που στηρίζεται απλώς στον νόμο του ισχυρού.

Και (προς το παρόν τουλάχιστον...) ντρέπονται ακόμη και οι ίδιοι να το ομολογήσουν!..

πηγη: tanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Δεν αγοράζουν πια οι Ιταλοί
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Δεν αγοράζουν πια οι Ιταλοί
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ