2012-11-26 23:22:40
Φωτογραφία για Αποψίλωση στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις
• 9.000 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΛΟΓΩ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

• Μέχρι και το 2014 αναμένεται να συνεχιστεί η φυγή των στρατιωτικών προκειμένου να προλάβουν τα 40 χρόνια υπηρεσίας για τη συνταξιοδότηση

Αποψίλωση στελεχών έχει προκαλέσει στις Ένοπλες Δυνάμεις η μνημονιακή πολιτική , όπως καταδεικνύουν τα αριθμητικά στοιχεία της δύναμης. Περισσότεροι από 9.000 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί έχουν αιτηθεί αποστρατεία ή αποστρατευθεί την τριετία της βαθιάς κρίσης στη χώρα, ενώ μέχρι και το 2014 αναμένεται να συνεχιστεί η φυγή των στρατιωτικών προκειμένου να προλάβουν τα 40 χρόνια υπηρεσίας για τη συνταξιοδότηση. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την κατά 55% μείωση των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές συνιστά μία άκρως ανησυχητική κατάσταση για την επιχειρησιακή λειτουργία του Στρατεύματος που έχει ιδιαιτέρως πληγεί από τα μέτρα και επιβάλλει η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να αναλάβουν σε άμεσο χρόνο πρωτοβουλίες για την ανάσχεση αυτής της δυσχερούς και επικίνδυνης πορείας σε βάρος της άμυνας και της ασφάλειας της χώρας.


Οι 9.000 στρατιωτικοί (αξιωματικοί, ανθυπασπιστές και υπαξιωματικοί) που «κρέμασαν» το πηλήκιο από τις αρχές του 2009, οπότε και ξεκίνησε η μεγάλη κρίση στην Ελλάδα έως και το 2012, δεν συμπεριλαμβάνονται στους χιλιάδες που συνταξιοδοτήθηκαν είτε οικειοθελώς (αιτήσεις αποστρατείας) είτε αναγκάστηκαν (αποστρατείες) την προηγούμενη από το 2009 διετία ή τριετία με σκοπό να προλάβουν τις επώδυνες διατάξεις του νέου ασφαλιστικού συστήματος. Τα αποτελέσματα των αρνητικών αυτών διατάξεων θα έχουν επιπτώσεις έως και το 2014, οπότε με κάποια αύξηση των χρόνων υπηρεσίας (1,5 χρόνος επιπλέον υπηρεσίας ανά έτος μετά το 2010) μπορούν να συνταξιοδοτηθούν οι στρατιωτικοί που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα. Από το 2015 τίθεται σε εφαρμογή το νέο σύστημα που θέτει ως όριο συνταξιοδότησης τα 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας συν 5 χρόνια εξαγοράσιμα (πλασματικά).

Εκτιμάται λοιπόν ότι τα επόμενα δύο χρόνια το κύμα φυγής θα συνεχιστεί, ίσως πιο ήπια λόγω του ότι και οι συντάξεις έχουν πληγεί σε σημαντικό βαθμό από τις αλλεπάλληλες μειώσεις. Αρκετά είναι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν πάρει μολύβι και χαρτί, υπολογίζοντας τι τους συμφέρει. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι σε μία σε βάρος τους υπηρεσιακή μεταβολή, όπως μετάθεση, που η οικογένεια δεν μπορεί να ακολουθήσει το στέλεχος, η συνταξιοδότηση είναι μάλλον προτιμότερη. Ορισμένοι άλλοι στρατιωτικοί σκέφτονται να εγκαταλείψουν τα αστικά κέντρα και να... αποσυρθούν στα χωριά τους, όπου το κόστος διαβίωσης είναι μικρότερο. Η αφαίμαξη των μισθών και τα επώδυνα μέτρα, όπως η απίστευτη φορολόγηση του εφάπαξ, σίγουρα δεν αποτελούν κίνητρο παραμονής στο Στράτευμα όσων εκ των στελεχών έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Η μείωση του στελεχιακού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων θα συνεχιστεί σε ανησυχητικό επίπεδο λόγω δύο ακόμη παραγόντων. Ο ένας είναι οι εισακτέοι στις σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και ο δεύτερος οι επαγγελματίες οπλίτες. Το 2010 ο αριθμός εισακτέων στις παραγωγικές σχολές μειώθηκε κατά 10% σε σχέση με το 2009 (από 1.436 σε 1.290), πέρυσι περιορίστηκε ακόμη 15%, ενώ από το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 περικόπτεται βάσει του Μνημονίου 3 κατά επιπλέον 30%. Μέσα σε μία τριετία υπάρχει «ψαλίδισμα» της τάξεως του 55% με δραματική υποχώρηση των εισακτέων στους 750-800. Όσον αφορά στους επαγγελματίες οπλίτες, είναι αυτοί που έως τώρα ισορροπούν κατά κάποιο τρόπο τις οροφές προσωπικού των τριών κλάδων. Η αδυναμία προσλήψεων νέων επαγγελματιών οπλιτών θα αναδείξουν ωστόσο τα επόμενα χρόνια το μεγάλο κενό στη στελέχωση των μονάδων.

Λιγότεροι εισακτέοι

Η ανατροπή στο στελεχιακό δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων τόσο στον αριθμό όσο και στην ηλικία των υπηρετούντων, αποτελεί έναν ακόμη πονοκέφαλο για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Πέραν της νέας δομής που σχεδιάζεται με σκοπό το κλείσιμο στρατοπέδων και μονάδων για την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού, πληροφορίες αναφέρουν ότι προωθείται νομοθετική ρύθμιση για να περιοριστούν τουλάχιστον οι απώλειες από τους εισακτέους στις στρατιωτικές σχολές. Αρκούν όμως αυτές οι ενέργειες; Η απάντηση, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές του Πενταγώνου είναι πως όχι. Θα πρέπει να αναληφθούν βασικές και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της διατήρησης του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων και μάλιστα άμεσα.

(Ε.Τ. 26/11/2012 – ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ - [email protected])

http://staratalogia.blogspot.gr/2012/11/blog-post_6180.html 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ