2012-11-27 00:05:02
Φωτογραφία για Με... εντομοκτόνα σκότωσαν τον Οζάλ
Θανατηφόρο κοκτέιλ ραδιενεργών στοιχείων και εντομοκτόνου DDT εντοπίστηκαν στα λείψανα του Τουργκούτ Οζάλ.

Η έκθεση για τα αίτια θανάτου του, που αναμένεται σύντομα, όλα δείχνουν πως απλώς θα επιβεβαιώνει τις υποψίες ότι ο όγδοος πρόεδρος της Τουρκίας έπεσε θύμα δολοφονίας την οποία απεργάστηκαν κάποιοι - άγνωστο ποιοι. Ο γιος του «δείχνει» προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των εργαστηριακών εξετάσεων που διεξήχθησαν από ομάδα ειδικών, ύστερα από την εκταφή της σορού, ο Οζάλ είχε αρχικά εκτεθεί στα ραδιενεργά στοιχεία αμερίκιο, πολώνιο και κάδμιο, προκειμένου ο οργανισμός του να εξασθενήσει. Στη συνέχεια εκείνοι που ήθελαν να τον βγάλουν από τη μέση επιστράτευσαν το απαγορευμένο από το 1980 στην Τουρκία ισχυρό εντομοκτόνο DDT, ίχνη του οποίου εντοπίστηκαν στα λείψανα του Οζάλ. Πηγές της τουρκικής ιατροδικαστικής υπηρεσίας επιβεβαίωσαν στην εφημερίδα «Today's Zaman» ότι ο Οζάλ, που άφησε την τελευταία του πνοή πριν από δεκαεννέα χρόνια, εκτέθηκε σε τέσσερις ουσίες
. Εκθεση την οποία συνέταξε η υπηρεσία κάνει επίσης λόγο για εντοπισμό κι άλλων στοιχείων, όπως συνδυασμό κρεατίνης και στρυχνίνης. Αυτές οι δύο ουσίες δημιουργούν ένα ισχυρό δηλητήριο που οδηγεί σε αναπνευστική ανακοπή μέσα σε δεκαπέντε με είκοσι λεπτά από τη στιγμή της λήψης και μπορεί, ακόμη, να προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Αυτή, αξίζει να σημειωθεί, είναι η επίσημη αιτία θανάτου του Τουργκούτ Οζάλ.

Το DDT, που εντοπίστηκε σε συγκέντρωση δεκαπλάσια της θεωρούμενης ως ασφαλούς, τότε που επιτρεπόταν η χρήση του, ενδεχομένως να διοχετεύτηκε στον οργανισμό του Οζάλ μέσω ποτών ή τροφών, επισήμαναν ειδικοί. Οι τελευταίοι θα επιχειρήσουν να μάθουν τι είχε καταναλώσει ο εκλιπών τις τελευταίες ημέρες της ζωής του.

Η οικογένεια του εκλιπόντος εδώ και χρόνια υποψιαζόταν πως ο θάνατος του Οζάλ δεν ήταν φυσιολογικός, ωστόσο μόνο τώρα υπάρχουν πια αποδείξεις πως κάποιοι επέλεξαν να τον σκοτώσουν. Ο γιος του Οζάλ, Αχμέτ, φέρεται να υποστήριξε -μιλώντας σε τουρκική εφημερίδα- πως πίσω από τη δολοφονία του πατέρα του κρύβεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, και πιο συγκεκριμένα η Γερμανία, επειδή δεν επιθυμούσε την επίλυση του κουρδικού ζητήματος την οποία προωθούσε ο Οζάλ.
imerisia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ