2012-11-27 01:28:03
Φωτογραφία για Το οφείλουμε στην Κρήτη, όχι στη Σητεία
Του Κώστα Α.Μπογδανίδη

Η λογική ‘ο πελάτης έχει πάντα δίκιο’ για το πολιτικό σύστημα, ήταν κι εδώ ο κανόνας. Αλλά η πραγματική εξαίρεση στην Κρήτη, εάν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί , είναι η Σητεία.

Η Κρήτη όντως παράγει περισσότερη ιστορία από αυτή που μπορεί να καταναλώσει. Στα ιστορικά της χαρακτηριστικά και οι πολλές φυλές της. Που μαζί με τις (αρχαίες) 100 πόλεις της, έχουν συνδράμει, ως την σύγχρονη περίοδο στην όξυνση των τοπικισμών, στις ανούσιες διαμάχες και τους μικροεγωισμούς που δεν άφησαν το νησί να αναπτυχθεί συγκροτημένα, ισόρροπα και δίχως τις μίζερες λογικές της κολυβοποίησης.

Στα χρόνια μας –κι αφού υπήρξαν διαθέσιμα κεφάλαια από την εποχή των θρυλικών ΜΟΠ- για να καλυφθεί το κενό της ανισόρροπης και χωρίς σχεδιασμό ανάπτυξης ανακαλύφθηκε το τρικ της άμεσης ικανοποίησης του πελάτη : Κάθε νομός και αεροδρόμιο, κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο, Κάθε επαρχία και νοσοκομείο, Κάθε χωριό και Κέντρο Υγείας! Για να είμαστε δίκαιοι αυτή ήταν η κρατούσα λογική σε όλη την ελληνική επικράτεια...Όλες αυτές τις ρουσφετολογικές παραγγελίες τις βρήκαμε μπροστά μας με τραγικό τρόπο και τώρα στις μέρες της τρόικας και των μνημονίων μετετράπησαν σε εφιάλτη!


Η λογική ‘ο πελάτης έχει πάντα δίκιο’ για το πολιτικό σύστημα, ήταν κι εδώ ο κανόνας. Αλλά η πραγματική εξαίρεση στην Κρήτη, εάν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί , είναι η Σητεία. Η ανατολικότερη πόλη της μεγαλονήσου, που πάντα ξεχώριζε για το ήθος, την εργατικότητα και τους ήπιους τόνους των κατοίκων της- βλέπετε ο βήχας και ο πραγματικός πολιτισμός δεν κρύβονται!- έχει σήμερα δικιο να φωνάζει.

Η περιοχή της Σητείας ήταν πάντα...μακριά. Πάντα απομονωμένη. Πολύ περισσότερο τώρα που όλη η πρώην επαρχία είναι ένας δήμος! Κρατάει μέχρι τη Ζήρο και τη Ζάκρο από όπου για να φτάσεις στο Ηρακλειο χρειάζεσαι 3 γεμάτες ώρες! Και είναι 2012 για να μην ξεχνιόμαστε Η Σητεία λοιπόν ακόμη και εάν θεωρητικά έκλειναν τα νοσοκομεία της Κρήτης κι έμεναν...πχ δύο πρέπει να έχει δικό της νοσοκομείο. Η Σητεία, αφού δεν έχει δρόμο, πρέπει να έχει αεροδρόμιο. Η Σητεία πρέπει να διατηρήσει την πανεπιστημιακή σχολή. Να αναπτύξει υποδομές. Στο καλύτερο κομμάτι του νησιού πρέπει να δώσουμε οξυγόνο. Να κρατήσουμε τους ανθρώπους της εκεί για να δίνουν φως και πολιτισμό. Να παραμείνουν ξεχωριστοί. Υπό αυτή την έννοια το οφείλουμε στην Κρήτη όχι στη Σητεία.
cretalive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ