2012-11-27 08:35:01
Φωτογραφία για Συμφωνία για το χρέος στο 124% το 2020 - Σε 1+3 δόσεις τα 43,7 δισ.
Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και μια πολιτική απόφαση για τη χορήγηση της δόσης προς την Ελλάδα.

Υστερα από συνεδρίαση διάρκειας άνω των 12 ωρών ΔΝΤ και ΕΕ συμφώνησαν πως το δημόσιο ελληνικό χρέος θα πρέπει να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, μέσω ενός συγκεκριμένου πακέτου μέτρων, το οποίο αναμένεται να φτάνει στο 20% του ελληνικού ΑΕΠ, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ελάφρυνση του ελληνικού Xρέους κατά 40 δισ. ευρώ Ο επικεφαλής του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απαρίθμησε τις παρεμβάσεις που συμφωνήθηκαν και θα βοηθήσουν στην επίτευξη του παραπάνω στόχου:

Αναστολή της καταβολής τόκων,

15ετής παράταση της ωρίμανσης των δανείων και

ενα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους.

Μόνο από την 10ετή αναστολή της καταβολής τόκων από τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα αναμένεται να εξοικονομηθούν 44 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ από την ακύρωση των προμηθειών δέσμευσης (των επιβαρύνσεων που αναλαμβάνει η πλευρά στη διάθεση της οποίας τίθεται ένα ορισμένο ποσό) η εξοικονόμηση φτάνει τα 600 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ.


«Ολες οι πρωτοβουλίες θα φέρουν το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα την επόμενη δεκαετία ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές» είπε ο κ.Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι επιπλέον παρεμβάσεις θα εξεταστούν όταν η Ελλάδα καταφέρει να φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα.

Επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν  τη χορήγηση του ποσού των 43,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οπως είπε ο κ.Γιούνκερ, η συμφωνία αυτή θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών της ευρωζώνης ώστε να μπορέσει να αποφασίσει το Eurogroup την εκταμίευση της δόσης, μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου.  Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι ελπίζει το γερμανικό κοινοβούλιο να προχωρήσει στην έγκρισή τους εντός της εβδομάδας.

Γιούνκερ: Δεν πρόκειται απλώς για χρήματα. Πρόκειται για την υπόσχεση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον ελληνικό λαό

Ο κ. Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τόνισε πως δεν ήταν μια εύκολη συνεδρίαση. Επισήμανε, ωστόσο, ότι κατέληξαν στο τέλος σε μια πολιτική απόφαση για την Ελλάδα, η οποία συνιστά την υπόσχεση για ένα καλύτερο μέλλον, τόσο για τη χώρα όσο και για την Ευρωζώνη.

Στη συνέχεια και αφού εξήρε τη λήψη του πακέτου μέτρων από την κυβέρνηση εξήγησε πως από εδώ και πέρα θα υπάρχει ασφυκτικός έλεγχος υλοποίησης των μέτρων και εφαρμογής τους προϋπολογισμού.

«Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει ομάδα που θα παρακολουθεί», εξήγησε. Παράλληλα, τόνισε πως θα δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα να έχει πρόσβαση στα κονδύλια της ΕΤΕπ.

«Η βοήθεια στην Ελλάδα από την ΕΕ θα δοθεί κάτω από προϋποθέσεις», συνέχισε ενώ καταλήγοντας αναφέρθηκε και στο ΔΝΤ λέγοντας πως το Ταμείο είναι «μαζί μας». Τα κράτη μέλη και το Ταμείο θέλουμε να είμαστε μαζί.

Ρεν: Η συμφωνία συνιστά μια πραγματική δοκιμασία για την αξιοπιστία της Ευρωζώνης

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος επί των Οικονομικών Ολι Ρεν, τόνισε πως «οι πολιτικές αποφάσεις που πήραμε σημαίνει ότι αφαιρούν την ανασφάλεια που είχε η Ελλάδα αυτά τα χρόνια. Για την Ευρωζώνη ήταν ένα τεστ, για να δούμε αν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις σε κρίσιμες στιγμές». «Ηταν μια δοκιμασία στην οποία απλώς δεν μπορούσαμε να αποτύχουμε», συμπλήρωσε.

Λαγκάρντ: Οι εταίροι στην Ευρωζώνη δεσμεύτηκαν για μειώση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020

Τέλος η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ξεκίνησε την τοποθέτησή της λέγοντας πως ήταν μια δύσκολη δουλειά για όλους μας και συνέχισε εξηγώντας πως το Ταμείο ήθελε να είναι αφενός σίγουρο ότι η Ελλάδα θα μπει στο σωστό δρόμο και αφετέρου η Ευρωζώνη να πάρει όλα τα μέτρα εκείνα που θα καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

«Οι εταίροι στην Ευρωζώνη δεσμεύτηκαν για μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ, πράγμα που σημαίνει θα βρίσκεται σε επίπεδο μικρότερο του 110% το 2022».

Σαμαράς: Όλα πήγαν καλά

Ευχαριστημένος από την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου όπου βρισκόταν καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup δήλωσε: «Όλα πήγαν καλά. Το παλέψαμε οι Έλληνες όλοι μαζί και αύριο ξεκινά μια καινούρια μέρα».

Στουρνάρας: Σημαντική η απόφαση του Eurogroup γιατί κρατά την Ελλάδα στο ευρώ

«Η σημερινή απόφαση του Eurogroup και του ΔΝΤ είναι σημαντική διότι κρατά την Ελλάδα στο ευρώ, της δίνει σημαντική ευκαιρία να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης και συμβάλει στη μείωση του χρέους της», δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο κ.Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η σημερινή απόφαση απελευθερώνει πόρους μέσω της μείωσης των επιτοκίων των δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. «H Ελλάδα είναι πλέον χώρα που δανείζεται με πολύ χάμηλά επιτόκια σε σχέση με άλλες χώρες στην ευρωζώνη», ανέφερε.

Συνεχίζοντας ο υπουργός είπε ότι είναι ώρα η Ελλάδα να σκεφτεί πώς θα αξιοποιήσει αυτή τη μεγάλη ευκαιρία δημιουργικά, ώστε να προχωρήσει μπροστά, προσθέτοντας ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές που ψήφισε η ελληνική Βουλή , οι οποίες βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και προωθούν τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και παράλληλα να χτιστεί ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος , με έμφαση τις ίσες ευκαιρίες για όλους.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων με δάνεια από τον ΕΤΧΣ, η οποία θα δρομολογηθεί ως τις 12 Δεκεμβρίου, o υπουργός οικονομικών υπήρξε ιδιαίτερα φειδωλός σε ό,τι αφορά το ύψος του δανείου και το επιτόκιο που θα ισχύσει.

Καταλήγοντας, ο κ. Στουρνάρας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τη βοήθειά του στην προσπάθεια, λέγοντας ότι χωρίς την αποφασιστική συμβολή του δεν θα είχαν προωθηθεί οι 72 προαπαιτούμενες, για την εκταμίευση της δόσης, ενέργειες.

Βενιζέλος: Το πλαίσιο που διαμορφώθηκε στο Eurogroup η αφετηρία που χρειάζεται η χώρα μετά από εννιά μήνες αναμονής

«Το πλαίσιο που διαμορφώθηκε στο Eurogroup είναι η νέα αφετηρία που χρειάζεται η χώρα μετά απο εννέα μήνες αναμονής. Οι λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους, το κρίσιμο όμως είναι η μεγάλη εικόνα. Και αυτή είναι αναμφίβολα θετική χάρις στις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού» ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Σε εμάς, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, εναπόκειται τώρα να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο αυτό και να οργανώσουμε τις εσωτερικές προϋποθέσεις της εθνικής ανάκαμψης» συμπλήρωσε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Ντράγκι: Η συμφωνία θα μειώσει την αβεβαιότητα της Ελλάδας

Η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση της θετικής είδησης, ότι δηλαδή το Εurogroup ολοκληρώθηκε καταλήγοντας σε συμφωνία για την Ελλάδα, ήρθε δια στόματος τους επικεφαλής τηυς ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Ο κ. Ντράγκι, αποχωρώντας από τη συνεδρίαση του Εurogroup και πριν αρχίσει η συνέντευξη Τύπου, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Χαιρετίζω την επίτευξη συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Είμαι βέβαιος ότι θα μειώσει την αβεβαιότητα και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα».

Αναλυτικά η σημερινή απόφαση του Eurogroup αναφέρει τα εξής:

Το Eurogroup χαιρετίζει την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τρόικα για το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και τονίζει ότι σύμφωνα με την Τρόικα η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις συμφωνημένες προαπαιτούμενες δράσεις.

Ειδικότερα, το Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική αξιολόγηση της Τρόικα σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έχει υιοθετήσει με ικανοποιητικό τρόπο μια ευρεία δέσμη μεταρρυθμίσεων, καθώς επίσης και για τον προϋπολογισμό που προβλέπεται για το 2013 και για μια φιλόδοξη δημοσιονομική στρατηγική για την περίοδο 2013-2016.

Στο ανακοινωθέν επισημαίνεται επίσης ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει αισθητά τις ρυθμίσεις που αφορούν τον δεσμευμένο λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους της σε τριμηνιαία βάση. Όπως τονίζεται, η Ελλάδα θα μεταφέρει όλα τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και «το 30% πάνω από το στόχο που έχει τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα» σε αυτό το δεσμευμένο λογαριασμό.

Το Eurogroup συμφώνησε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,5% του ΑΕΠ μετατίθεται από το 2014 στο 2016 , λόγω της διετούς επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος .

Στη συνέχεια το Eurogroup αναφέρει ότι η Ελλάδα εξετάζει βέβαια μέτρα μείωσης του χρέους στο προσεχές μέλλον, «τα οποία ενδεχομένως αφορούν δημόσια προσφορά αγοράς διαφόρων κατηγοριών εθνικών υποχρεώσεων. Αν επιλεγεί αυτή η οδός οποιαδήποτε προσφορά ή τιμή ανταλλαγής δεν αναμένεται να υπερβαίνει αυτές τις τιμές κλεισίματος, με ημερομηνία 23 Νοεμβρίου 2012».

Το Eurogroup υπογραμμίζει ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι έτοιμα να εξετάσουν τις ακόλουθες πρωτοβουλίες:

Μία μείωση κατά 100 μονάδες βάσης των επιτοκίων που προβλέπονται στο πρώτο πρόγραμμα . Δεν απαιτείται η συμμετοχή στη μείωση των επιτοκίων από τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής.

Μείωση κατά 10 μονάδες βάσης του κόστους των εγγυήσεων που έχει λάβει η Ελλάδα στα δάνεια από το ΕΤΧΣ (EFSF).

Επιμήκυνση της ωρίμανσης των διμερών δανείων και των δανείων από το ΕΤΧΣ κατά 15 χρόνια και μετακύληση κατά 10 χρόνια στα τοκοχρεολύσια που καταβάλει η Ελλάδα για τα δάνεια του ΕΤΧΣ. Όπως επισημαίνεται τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη δανειοληπτική ικανότητα του ΕΤΧΣ το οποίο υποστηρίζεται πλήρως από τις εγγυήσεις των κρατών μελών.

Τη δέσμευση από τα κράτη μέλη να μεταφέρουν στο δεσμευμένο λογαριασμό της Ελλάδας ένα ποσό που ισοδυναμεί με τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από το 2013 και μετά. Τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε πρόγραμμα δε θα συμμετάσχουν σε αυτή τη ρύθμιση για όσο λαμβάνουν διεθνή στήριξη.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της εθνικής συνεισφοράς της Ελλάδας στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από τα διαρθρωτικά ταμεία και/ή την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων , προκειμένου να διασφαλιστεί μεγαλύτερη και αξιόπιστη μείωση του ελληνικού χρέους.

Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση του ελληνικού χρέους στο 175% το 2016, στο 124% το 2020 και αισθητά κάτω από το 110% το 2022.

Όπως έχει ήδη συμφωνηθεί από το Εurogroup της 21ης Φεβρουαρίου 2012, η ευρωζώνη δεσμεύεται να παράσχει την κατάλληλη στήριξη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος και μετά και από αυτό μέχρις ότου επανέλθει στις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής.

Το Eurogroup κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες για την έγκριση της καταβολής της επόμενης δόσης στο πλαίσιο του ΕΤΧΣ, η οποία ανέρχεται σε 43,7 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό 10,6 δισ. ευρώ προβλέπονται για τις δημοσιονομικές ανάγκες και 23,8 δισ. ευρώ, υπό τη μορφή ομολόγων του ΕΤΧΣ προβλέπονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα καταβληθούν το Δεκέμβριο.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού ύψους 9,3 δις. ευρώ θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013, υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής του Μνημονίου συνεννόησης που συμφωνήθηκε με την Τρόικα (συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της φορολογικής μεταρρύθμισης τον Ιανουάριο).

Το Eurogroup τονίζει ότι θα είναι σε θέση να αποφασίσει και τυπικά την εκταμίευση, ως τις 13 Δεκεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εθνικές διαδικασίες και ανάλογα με το αποτέλεσμα της ενδεχόμενης επαναγοράς από την Ελλάδα ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ