2012-11-27 10:40:06
Πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι η συμφωνία που επετεύχθη κατά την μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος.
«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφωνούν για τη διάσωση της Ελλάδας» είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου στο BBC. Το άρθρο αναφέρει ότι στο Eurogroup της Δευτέρας αποφασίστηκε το ξεμπλοκάρισμα των 44 δισ. ευρώ, ελάφρυνση του χρέους κατά 40 δισ., ενώ μεταφέρονται και οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά.
Για την άμεση αντίδραση των ασιατικών αγορών στη συμφωνία κάνει λόγο το δημοσίευμα. «Η δόση ανοίγει το δρόμο για την στήριξη των ευάλωτων τραπεζών και θα επιτρέψει στο κράτος να πληρώσει μισθούς και συντάξεις το Δεκέμβριο» αναφέρει.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το CNN, με τίτλο «ΔΝΤ, Ευρωζώνη πετυχαίνουν συμφωνία για το ελληνικό χρέος». Σχετικά με την περίπτωση διαγραφής του ελληνικού χρέους, τονίζεται πως η πρόταση «μπήκε στο αρχείο». Στο άρθρο γίνεται, επίσης, αναφορά, στις διαδηλώσεις των πολιτών, απόρροια του νέου πακέτου μέτρων λιτότητας, ενώ τονίζει ότι η ανεργία έχει αγγίξει το 25% και το βιοτικό επίπεδο πολλών έχει πληγεί.
«Η Ελλάδα κέρδισε ευκολότερους όρους στο χρέος μετά την ευρωπαϊκή φόρμουλα διάσωσης», αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. «Οι Eυρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ελάφρυναν τους όρους της επείγουσας βοήθειας προς την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι έπειτα από τρία χρόνια λανθασμένων εκκινήσεων ότι η Ευρώπη βρήκε την φόρμουλα για να "γιατρέψουν" την πληγείσα από την κρίση χώρα» σημειώνει το πρακτορείο.
«Το Βερολίνο αρνείται να διαγραφεί μέρος του ελληνικού χρέους» είναι ο τίτλος της ηλεκτρονικής έκδοσης της γαλλικής Le Monde.
Άλλο άρθρο της εφημερίδας φέρει τον τίτλο «Συμφωνία για την συρρίκνωση του ελληνικού χρέους». To άρθρο κάνει λόγο για «οικονομική βοήθεια ζωτικής σημασίας για μια χώρα στα όρια της ασφυξίας». Η μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ θα σημάνει την συρρίκνωσή του κατά 40 δισ. μέχρι το 2020, κομβικό έτος για την Ελλάδα. Για σωτηρία από τη χρεοκοπία κάνει λόγο το άρθρο, τονίζοντας πως η συμφωνία «άνοιξε το δρόμο για τη δόση που θα σώσει τη χώρα».
Οι Financial Times γράφουν ότι μετά από δύο άκυρες εκκινήσεις, οι διεθνείς δανειστές κατόρθωσαν να συμφωνήσουν τα ξημερώματα της Τρίτης για την επανεξέταση του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα και την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι όροι που συμφωνήθηκαν ίσως σημαίνουν απώλειες για κάποιες χώρες. Παρά τη συμφωνία, σημειώνουν οι FT, υπάρχουν ακόμη ζητήματα που δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί.
«Άνοιξε ο δρόμος για το ξεμπλοκάρισμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα» γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Liberation. «Αυτό σημαίνει ότι επιτυγχάνεται μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το 2020».
«Περισσότερα δισεκατομμύρια για την Ελλάδα» αναφέρει στον τίτλο της η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. «Η Ελλάδα παίρνει περισσότερα χρήματα. Σχεδόν 44 δισ. ευρώ θα φτάσουν στην Αθήνα. Μ' αυτά η χώρα θα γλιτώσει την οικονομική κατάρρευση. Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει περαιτέρω το χρέος της. Οι διεθνείς δανειστές συμφώνησαν στην νέα βοήθεια ύψους 44 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ενώ όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές η συμφωνία περιλαμβάνει μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020» επισημαίνει η εφημερίδα.
«Το Eurogroup κλείδωσε ένα νέο πακέτο για την Ελλάδα» αναφέρει στον τίτλο του το γερμανικό περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση. «Στην τρίτη συνεδρίαση επιτέλους συμφώνησαν. Οι 17 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξασφάλισαν τα ξημερώματα την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δευτέρου δανειακού προγράμματος της Ελλάδας», σημειώνει το περιοδικό.
«Ελλάδα, νυχτερινή συμφωνία που δίνει ανάσα στην Αθήνα» είναι ο τίτλος της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, τονίζοντας ότι η επίσημη απόφαση θα έρθει στις 13 Δεκεμβρίου. Αναφέρει ότι η απόφαση του Eurogroup θα βοηθήσει την Ελλάδα να φέρει το χρέος σε επίπεδα πιο βιώσιμα.
Η ισπανική El Pais γράφει: «Η Ευρώπη και το ΔΝΤ ξεμπλοκάρουν την τελευταία στιγμή τη βοήθεια στην Ελλάδα». «Οι οικονομικοί υπεύθυνοι της ευρωζώνης χαλάρωσαν το ρυθμό προσαρμογής του ελληνικού χρέους, καθορίζοντας νέο χρονοδιάγραμμα για να ισορροπήσει το ελληνικό χρέος ως το 2020 στο 124% του ΑΕΠ, αντί του προηγούμενου στόχου του 120%».
***
«Αποφασιστικό βήμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.
«Οι αποφάσεις του Eurogroup, με τη συνέχιση της χρηματοδότησης και τη μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους, συνιστούν αποφασιστικό βήμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Πολλά έχουν να γίνουν ακόμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης και η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει ουσιαστικά σε αυτή τη διαδικασία» αναφέρει στη δήλωσή του, σημειώνοντας:
«Η χώρα μας πρέπει να συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθεια για τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη, με ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα, προώθηση αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ύφεσης και δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής υποστήριξης».
***
Την εκτίμηση ότι η απόφαση του Eurogroup και του ΔΝΤ δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης και συμβάλει στη μείωση του χρέους της εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας μετά την απόφαση της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι απελευθερώνονται πόροι μέσω της μείωσης των επιτοκίων, που θα πρέπει να αξιοποιηθούν δημιουργικά, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει τώρα να προωθηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, να προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και να να χτιστεί ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος.
Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Η σημερινή απόφαση του Eurogroup και του ΔΝΤ είναι σημαντική διότι κρατά την Ελλάδα στο ευρώ, της δίνει σημαντική ευκαιρία να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης και συμβάλει στη μείωση του χρέους της».
Ο Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η σημερινή απόφαση απελευθερώνει πόρους μέσω της μείωσης των επιτοκίων των δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. «Η Ελλάδα είναι πλέον χώρα που δανείζεται με πολύ χάμηλά επιτόκια σε σχέση με άλλες χώρες στην ευρωζώνη», δήλωσε.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι είναι ώρα η Ελλάδα να σκεφτεί πώς θα αξιοποιήσει αυτή τη μεγάλη ευκαιρία δημιουργικά, ώστε να προχωρήσει μπροστά, προσθέτοντας ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές που ψήφισε η Ελληνική Βουλή, οι οποίες βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και προωθούν τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και παράλληλα να χτιστεί ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, με έμφαση τις ίσες ευκαιρίες για όλους.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων με δάνεια από τον EFSF, η οποία θα δρομολογηθεί ως τις 12 Δεκεμβρίου, o υπουργός οικονομικών υπήρξε ιδιαίτερα φειδωλός σε ό,τι αφορά το ύψος του δανείου και το επιτόκιο που θα ισχύσει.
Καταλήγοντας, ο Γ. Στουρνάρας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τη βοήθειά του στην προσπάθεια, λέγοντας ότι χωρίς την αποφασιστική συμβολή του δεν θα είχαν προωθηθεί οι 72 προαπαιτούμενες, για την εκταμίευση της δόσης, ενέργειες.
***
Θετικό κλίμα επικρατεί την Τρίτη στις διεθνείς αγορές, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα, καθώς τα χρηματιστήρια σημειώνουν κέρδη, το ευρώ ενισχύεται στο υψηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων εβδομάδων, το πετρέλαιο κινείται ανοδικά, ενώ οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων ανεβαίνουν υψηλότερα.
Σε θετικό έδαφος κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE σημείωσε άνοδο κατά 32,28 μονάδες (0,6%) και διαμορφώθηκε στις 5.819 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,74% στις 3.526,79 μονάδες και στη Φραγκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο κατά 0,7% και διαμορφώθηκε με τις πρώτες συναλλαγές στις 7.343,01 μονάδες.
Νωρίτερα, στις ασιατικές αγορές τα περισσότερα χρηματιστήρια έκλεισαν σε θετικό έδαφος, με τον δείκτη Nikkei-225 στο Χρηματιστήριο του Τόκιο να ενισχύεται κατά 0,37% στις 9,423,30 μονάδες.
Το ευρώ σκαρφάλωσε μέχρι τα 1,3009 δολάρια, υψηλότερο επίπεδο από τις 31 Οκτωβρίου, για να διολισθήσει αργότερα στα 1,2990. Από τις αρχές του έτους, το ευρώ υποχωρεί κατά 2,2%, το δολάριο κατά 2,4% και το ιαπωνικό γεν κατά 9,5%.
Η τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε από το χαμηλό εβδομάδας, με το αργό να ενισχύεται κατά 51 σενρτς στα 88,25 δολάρια το βαρέλι (-11% από τις αρχές του έτους) και το Μπρεντ να σημειώνει άνοδο 41 σεντς στα 111,33 δολάρια.
Ανοδικά κινείται και η (τρέχουσα - spot) τιμή του χρυσού, σημειώνοντας άνοδο 0,2% στα 1.751,80 δολάρια η ουγγιά, ενώ υψηλότερα κέρδη καταγράφει το ασήμι, που ενισχύεται σε υψηλό επτά εβδομάδων περίπου (34,20 δολ./ουγγιά).
Τέλος, οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων ανεβαίνοντας, καταδεικνύοντας ότι οι επενδυτές στρέφονται σε «λιγότερο ασφαλή» ομόλογα, αναζητώντας μεγαλύτερα κέρδη.
***
Η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και συγκεκριμένα η υλοποίηση των 180 έργων προτεραιότητας που χρηματοδοτούνται σε μεγάλο ποσοστό από το ΕΣΠΑ θα εξετασθούν σήμερα, Τρίτη, σε σύσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων που σχετίζονται με τομεακά προγράμματα και τους αντίστοιχους επί κεφαλής των διαχειριστικών αρχών.
Σημειώνεται πως η Ελλάδα έχει απορροφήσει μέχρι σήμερα περίπου 900 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους, όταν ο ετήσιος στόχος του Μνημονίου ανέρχεται στα 3,7 δισ. ευρώ.
Από τα 180 δε μεγάλα έργα που προωθούνται κατά προτεραιότητα, 40 καταγράφουν καθυστερήσεις.
Στα έργα προτεραιότητας περιλαμβάνονται:
- Έργα παραγωγής ηλεκτρισμού, αγωγών φυσικού αερίου και εγκαταστάσεις συμπιέσεως και αποθηκεύσεως αερίου.
- Έργα καινοτομίας και δράσεις για την έρευνα και την ανάπτυξη.
- Δράσεις στηρίξεως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
- Η βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και της παραγωγικότητας του Δημοσίου.
- Έργα μεταφορών και συγκοινωνιών όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης, κ.ά..
- Η διαχείριση απορριμμάτων και εγγειοβελτιωτικά έργα.
- Δράσεις τουρισμού και πολιτισμού και παρεμβάσεις σχετικές με την υγεία και την παιδεία.
- Δράσεις για ανέργους ή για την υποστήριξη των εργαζομένων.
- Δράσεις σχετικές με πέντε υπό κατασκευή οδικούς άξονες.
I-Reporter
«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφωνούν για τη διάσωση της Ελλάδας» είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου στο BBC. Το άρθρο αναφέρει ότι στο Eurogroup της Δευτέρας αποφασίστηκε το ξεμπλοκάρισμα των 44 δισ. ευρώ, ελάφρυνση του χρέους κατά 40 δισ., ενώ μεταφέρονται και οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά.
Για την άμεση αντίδραση των ασιατικών αγορών στη συμφωνία κάνει λόγο το δημοσίευμα. «Η δόση ανοίγει το δρόμο για την στήριξη των ευάλωτων τραπεζών και θα επιτρέψει στο κράτος να πληρώσει μισθούς και συντάξεις το Δεκέμβριο» αναφέρει.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το CNN, με τίτλο «ΔΝΤ, Ευρωζώνη πετυχαίνουν συμφωνία για το ελληνικό χρέος». Σχετικά με την περίπτωση διαγραφής του ελληνικού χρέους, τονίζεται πως η πρόταση «μπήκε στο αρχείο». Στο άρθρο γίνεται, επίσης, αναφορά, στις διαδηλώσεις των πολιτών, απόρροια του νέου πακέτου μέτρων λιτότητας, ενώ τονίζει ότι η ανεργία έχει αγγίξει το 25% και το βιοτικό επίπεδο πολλών έχει πληγεί.
«Η Ελλάδα κέρδισε ευκολότερους όρους στο χρέος μετά την ευρωπαϊκή φόρμουλα διάσωσης», αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. «Οι Eυρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ελάφρυναν τους όρους της επείγουσας βοήθειας προς την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι έπειτα από τρία χρόνια λανθασμένων εκκινήσεων ότι η Ευρώπη βρήκε την φόρμουλα για να "γιατρέψουν" την πληγείσα από την κρίση χώρα» σημειώνει το πρακτορείο.
«Το Βερολίνο αρνείται να διαγραφεί μέρος του ελληνικού χρέους» είναι ο τίτλος της ηλεκτρονικής έκδοσης της γαλλικής Le Monde.
Άλλο άρθρο της εφημερίδας φέρει τον τίτλο «Συμφωνία για την συρρίκνωση του ελληνικού χρέους». To άρθρο κάνει λόγο για «οικονομική βοήθεια ζωτικής σημασίας για μια χώρα στα όρια της ασφυξίας». Η μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ θα σημάνει την συρρίκνωσή του κατά 40 δισ. μέχρι το 2020, κομβικό έτος για την Ελλάδα. Για σωτηρία από τη χρεοκοπία κάνει λόγο το άρθρο, τονίζοντας πως η συμφωνία «άνοιξε το δρόμο για τη δόση που θα σώσει τη χώρα».
Οι Financial Times γράφουν ότι μετά από δύο άκυρες εκκινήσεις, οι διεθνείς δανειστές κατόρθωσαν να συμφωνήσουν τα ξημερώματα της Τρίτης για την επανεξέταση του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα και την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι όροι που συμφωνήθηκαν ίσως σημαίνουν απώλειες για κάποιες χώρες. Παρά τη συμφωνία, σημειώνουν οι FT, υπάρχουν ακόμη ζητήματα που δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί.
«Άνοιξε ο δρόμος για το ξεμπλοκάρισμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα» γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Liberation. «Αυτό σημαίνει ότι επιτυγχάνεται μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το 2020».
«Περισσότερα δισεκατομμύρια για την Ελλάδα» αναφέρει στον τίτλο της η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. «Η Ελλάδα παίρνει περισσότερα χρήματα. Σχεδόν 44 δισ. ευρώ θα φτάσουν στην Αθήνα. Μ' αυτά η χώρα θα γλιτώσει την οικονομική κατάρρευση. Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει περαιτέρω το χρέος της. Οι διεθνείς δανειστές συμφώνησαν στην νέα βοήθεια ύψους 44 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ενώ όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές η συμφωνία περιλαμβάνει μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020» επισημαίνει η εφημερίδα.
«Το Eurogroup κλείδωσε ένα νέο πακέτο για την Ελλάδα» αναφέρει στον τίτλο του το γερμανικό περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση. «Στην τρίτη συνεδρίαση επιτέλους συμφώνησαν. Οι 17 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξασφάλισαν τα ξημερώματα την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δευτέρου δανειακού προγράμματος της Ελλάδας», σημειώνει το περιοδικό.
«Ελλάδα, νυχτερινή συμφωνία που δίνει ανάσα στην Αθήνα» είναι ο τίτλος της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, τονίζοντας ότι η επίσημη απόφαση θα έρθει στις 13 Δεκεμβρίου. Αναφέρει ότι η απόφαση του Eurogroup θα βοηθήσει την Ελλάδα να φέρει το χρέος σε επίπεδα πιο βιώσιμα.
Η ισπανική El Pais γράφει: «Η Ευρώπη και το ΔΝΤ ξεμπλοκάρουν την τελευταία στιγμή τη βοήθεια στην Ελλάδα». «Οι οικονομικοί υπεύθυνοι της ευρωζώνης χαλάρωσαν το ρυθμό προσαρμογής του ελληνικού χρέους, καθορίζοντας νέο χρονοδιάγραμμα για να ισορροπήσει το ελληνικό χρέος ως το 2020 στο 124% του ΑΕΠ, αντί του προηγούμενου στόχου του 120%».
***
«Αποφασιστικό βήμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.
«Οι αποφάσεις του Eurogroup, με τη συνέχιση της χρηματοδότησης και τη μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους, συνιστούν αποφασιστικό βήμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Πολλά έχουν να γίνουν ακόμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης και η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει ουσιαστικά σε αυτή τη διαδικασία» αναφέρει στη δήλωσή του, σημειώνοντας:
«Η χώρα μας πρέπει να συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθεια για τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη, με ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα, προώθηση αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ύφεσης και δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής υποστήριξης».
***
Την εκτίμηση ότι η απόφαση του Eurogroup και του ΔΝΤ δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης και συμβάλει στη μείωση του χρέους της εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας μετά την απόφαση της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι απελευθερώνονται πόροι μέσω της μείωσης των επιτοκίων, που θα πρέπει να αξιοποιηθούν δημιουργικά, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει τώρα να προωθηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, να προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και να να χτιστεί ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος.
Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Η σημερινή απόφαση του Eurogroup και του ΔΝΤ είναι σημαντική διότι κρατά την Ελλάδα στο ευρώ, της δίνει σημαντική ευκαιρία να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης και συμβάλει στη μείωση του χρέους της».
Ο Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η σημερινή απόφαση απελευθερώνει πόρους μέσω της μείωσης των επιτοκίων των δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. «Η Ελλάδα είναι πλέον χώρα που δανείζεται με πολύ χάμηλά επιτόκια σε σχέση με άλλες χώρες στην ευρωζώνη», δήλωσε.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι είναι ώρα η Ελλάδα να σκεφτεί πώς θα αξιοποιήσει αυτή τη μεγάλη ευκαιρία δημιουργικά, ώστε να προχωρήσει μπροστά, προσθέτοντας ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές που ψήφισε η Ελληνική Βουλή, οι οποίες βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και προωθούν τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και παράλληλα να χτιστεί ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, με έμφαση τις ίσες ευκαιρίες για όλους.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων με δάνεια από τον EFSF, η οποία θα δρομολογηθεί ως τις 12 Δεκεμβρίου, o υπουργός οικονομικών υπήρξε ιδιαίτερα φειδωλός σε ό,τι αφορά το ύψος του δανείου και το επιτόκιο που θα ισχύσει.
Καταλήγοντας, ο Γ. Στουρνάρας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τη βοήθειά του στην προσπάθεια, λέγοντας ότι χωρίς την αποφασιστική συμβολή του δεν θα είχαν προωθηθεί οι 72 προαπαιτούμενες, για την εκταμίευση της δόσης, ενέργειες.
***
Θετικό κλίμα επικρατεί την Τρίτη στις διεθνείς αγορές, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα, καθώς τα χρηματιστήρια σημειώνουν κέρδη, το ευρώ ενισχύεται στο υψηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων εβδομάδων, το πετρέλαιο κινείται ανοδικά, ενώ οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων ανεβαίνουν υψηλότερα.
Σε θετικό έδαφος κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE σημείωσε άνοδο κατά 32,28 μονάδες (0,6%) και διαμορφώθηκε στις 5.819 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,74% στις 3.526,79 μονάδες και στη Φραγκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο κατά 0,7% και διαμορφώθηκε με τις πρώτες συναλλαγές στις 7.343,01 μονάδες.
Νωρίτερα, στις ασιατικές αγορές τα περισσότερα χρηματιστήρια έκλεισαν σε θετικό έδαφος, με τον δείκτη Nikkei-225 στο Χρηματιστήριο του Τόκιο να ενισχύεται κατά 0,37% στις 9,423,30 μονάδες.
Το ευρώ σκαρφάλωσε μέχρι τα 1,3009 δολάρια, υψηλότερο επίπεδο από τις 31 Οκτωβρίου, για να διολισθήσει αργότερα στα 1,2990. Από τις αρχές του έτους, το ευρώ υποχωρεί κατά 2,2%, το δολάριο κατά 2,4% και το ιαπωνικό γεν κατά 9,5%.
Η τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε από το χαμηλό εβδομάδας, με το αργό να ενισχύεται κατά 51 σενρτς στα 88,25 δολάρια το βαρέλι (-11% από τις αρχές του έτους) και το Μπρεντ να σημειώνει άνοδο 41 σεντς στα 111,33 δολάρια.
Ανοδικά κινείται και η (τρέχουσα - spot) τιμή του χρυσού, σημειώνοντας άνοδο 0,2% στα 1.751,80 δολάρια η ουγγιά, ενώ υψηλότερα κέρδη καταγράφει το ασήμι, που ενισχύεται σε υψηλό επτά εβδομάδων περίπου (34,20 δολ./ουγγιά).
Τέλος, οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων ανεβαίνοντας, καταδεικνύοντας ότι οι επενδυτές στρέφονται σε «λιγότερο ασφαλή» ομόλογα, αναζητώντας μεγαλύτερα κέρδη.
***
Η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και συγκεκριμένα η υλοποίηση των 180 έργων προτεραιότητας που χρηματοδοτούνται σε μεγάλο ποσοστό από το ΕΣΠΑ θα εξετασθούν σήμερα, Τρίτη, σε σύσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων που σχετίζονται με τομεακά προγράμματα και τους αντίστοιχους επί κεφαλής των διαχειριστικών αρχών.
Σημειώνεται πως η Ελλάδα έχει απορροφήσει μέχρι σήμερα περίπου 900 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους, όταν ο ετήσιος στόχος του Μνημονίου ανέρχεται στα 3,7 δισ. ευρώ.
Από τα 180 δε μεγάλα έργα που προωθούνται κατά προτεραιότητα, 40 καταγράφουν καθυστερήσεις.
Στα έργα προτεραιότητας περιλαμβάνονται:
- Έργα παραγωγής ηλεκτρισμού, αγωγών φυσικού αερίου και εγκαταστάσεις συμπιέσεως και αποθηκεύσεως αερίου.
- Έργα καινοτομίας και δράσεις για την έρευνα και την ανάπτυξη.
- Δράσεις στηρίξεως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
- Η βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και της παραγωγικότητας του Δημοσίου.
- Έργα μεταφορών και συγκοινωνιών όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης, κ.ά..
- Η διαχείριση απορριμμάτων και εγγειοβελτιωτικά έργα.
- Δράσεις τουρισμού και πολιτισμού και παρεμβάσεις σχετικές με την υγεία και την παιδεία.
- Δράσεις για ανέργους ή για την υποστήριξη των εργαζομένων.
- Δράσεις σχετικές με πέντε υπό κατασκευή οδικούς άξονες.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο Σόιμπλε άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο “κουρέματος”
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ