2012-11-28 06:59:21
Φωτογραφία για 12,000 επιχειρήσεις στην Κύπρο έβαλαν λουκέτο μέσα σε 4 χρόνια
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια 12,000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε κλείσιμο ενώ καθημερινά ο αριθμός των... επιχειρήσεων αυτών που βάζουν λουκέτο ανέρχεται στις πέντε.

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου συζητήθηκε σήμερα για άλλη μια φορά η ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τους Βουλευτές να προειδοποιούν ότι μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή ο εγγυοδοτικός οργανισμός οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα υπάρχουν πλέον.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις αυτές που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και ανέρχονται στις 67,000, βρίσκονται σε δύσκολη καμπή και αδυνατούν να ανταποκριθούν εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας αλλά και των υψηλών επιτοκίων καθώς και των προβλημάτων που δημιούργησε η οικονομική κρίση.

Ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να παραμείνουν εν ζωή «ώστε να επανεκκινήσουν την κυπριακή οικονομία, γιατί με το ‘θάνατο του εμποράκου’ θα επέλθει και ο θάνατος της κυπριακής οικονομίας».


Χαρακτήρισε απογοητευτικό το γεγονός ότι το πολυδιαφημιζόμενο, όπως είπε, ταμείο εγγυοδοσίας, για να μπει σε λειτουργία και να αρχίσει να αποδίδει, θα παρέλθει τουλάχιστον ένας τουλάχιστον χρόνος, διάστημα κατά το οποίο, συμπλήρωσε, πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ έκανε λόγο για γραφειοκρατικές διαδικασίες, ατολμία πολιτικών αποφάσεων, μη λήψη μέτρων και απάθεια, που οδήγησαν τις επιχειρήσεις σε κλείσιμο και πτώχευση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι υπάρχει και μια μερίδα οικογενειακών επιχειρήσεων που διατυπώνουν παράπονα για την επιβίωσή τους, προσθέτοντας ότι ως πολιτεία έχουμε υποχρέωση να δούμε και το δικό τους πρόβλημα. Είπε ότι οι επιχειρήσεις αυτές είναι παραμελημένες και υπάρχει υποχρέωση για στήριξή τους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι το θέμα της αναγκαιότητας στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα καταντήσει «μνημόσυνο» κατά την έκφρασή του, αφού ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις κλείνουν κάθε φορά που γίνεται αυτή η συζήτηση με όλες τις συνέπειες.

Για τον εγγυοδοτικό οργανισμό, ο κ. Βότσης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η όλη διαδικασία προχωρεί με ρυθμούς χελώνας, όπως είπε, λέγοντας ότι το χρονοδιάγραμμα για λειτουργία του σε ένα χρόνο, δεν αφήνει ικανοποιημένο το κόμμα του και πρέπει να λειτουργήσει τάχιστα για να λειτουργήσει ως ένεση για τις επιχειρήσεις αυτές.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβας ανέφερε ότι το κόμμα του προειδοποιούσε ότι η μη λήψη μέτρων θα επέφερε μεγαλύτερα προβλήματα στον κλάδο, λέγοντας ότι κάθε μέρα κλείνουν 4-5 μικρές επιχειρήσεις και επιπλέον με το μνημόνιο ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί.

Διερωτήθηκε πώς θα μιλάμε στο τέλος για ανάπτυξη της οικονομίας όταν αυτές οι επιχειρήσεις θα οδηγηθούν στην απραξία και κάλεσε την Κυβέρνηση να δώσει κίνητρα για στήριξη των μικρομεσαίων.

Για τον εγγυοδοτικό οργανισμό, ο κ. Βαρνάβα διερωτήθηκε ποιος θα χρησιμοποιήσει αυτό τον οργανισμό όταν σε ένα χρόνο αυτές οι επιχειρήσεις θα έχουν πλέον πεθάνει.

Ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης ανέφερε ότι στον εγγυοδοτικό οργανισμό πρέπει να εμπλακούν και οι εργοδοτικές οργανώσεις, έτσι ώστε να υπάρχει έλεγχος στη διοχέτευση των χρημάτων.

Ο κ. Κουρσάρης κάλεσε τη Βουλή να ρυθμίσει νομοθετικά το θέμα της μείωσης των ενοικίων για τις επιχειρήσεις, καθώς, όπως ανέφερε, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η ρευστότητα και η χρηματοδότηση.

Ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Μικροεπιχειρήσεων Μιχάλης Χριστοφή ανέφερε ότι το πρώτο εννιάμηνο του 2012, τέσσερις χιλιάδες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο και στο σύνολο τους το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κινδυνεύουν άμεσα. Είπε ότι εάν δεν υπάρξει αντιμετώπιση του ζητήματος και εξεύρεση λύσεων, οι μικροεπιχειρηματίες θα λάβουν δυναμικά μέτρα.

filoksenos.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Έχασε έδαφος η Ντόρτμουντ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Έχασε έδαφος η Ντόρτμουντ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ