2012-11-28 08:19:10
Φωτογραφία για Πάτρα: Βραβείο στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου και τη Δρ. Μαριάνθη Γεωργίτση
Περνούν ατελείωτες ώρες πάνω από τον εργαστηριακό πάγκο, κοιτούν επίμονα μέσα από το μικροσκόπιο προσπαθώντας να κατανοήσουν και να ερμηνεύσουν τα ευρήματα.

Υπάρχουν στιγμές απογοήτευσης, αλλά και στιγμές μεγάλης ικανοποίησης όταν μπορούν με το έργο τους να συνεισφέρουν στην επιστήμη. Μπορεί στην Ελλάδα οι ερευνήτριες να είναι μειονότητα, ωστόσο το έργο τους είναι εδώ για να αποδείξει ότι τελικά η επιστήμη χρειάζεται τις γυναίκες.

Με σύνθημα «Στηρίζουμε τις γυναίκες που προάγουν την επιστήμη» δόθηκαν χθες για έβδομη συνεχή χρονιά τα Ελληνικά Βραβεία L'Oreal - UNESCO σε τρεις ερευνήτριες, ηλικίας έως 38 ετών, στους κλάδους των βιοεπιστημών και των φυσικών επιστημών. Μία από αυτές ήταν και η δρ Γεωργίτση. Από το 2006 μέχρι σήμερα, είκοσι νέες ελληνίδες ερευνήτριες έχουν τιμηθεί με το συγκεκριμένο βραβείο, λαμβάνοντας 10.000 ευρώ εκάστη. Φέτος, οι αιτήσεις που έλαβαν τα μέλη της Επιτροπής Κρίσης των Βραβείων έφτασαν τις 41.


«Το δυνατό βιογραφικό, ο αριθμός και η ποιότητα των δημοσιεύσεων καθώς και το πόσο μεγάλη απήχηση είχαν αυτές ήταν από τα βασικά κριτήρια επιλογής», τονίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κρίσης, ομότιμος καθηγητής, Νίκος Χατζηχρηστίδης. Το «παρών» στη χθεσινή εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, και η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Ζέττα Μακρή.

δρ Ελένη Κατράγκου

«Διαβάζει» την κλιματική αλλαγή

Παρακολουθούσε ανελλιπώς τα δελτία καιρού από το δημοτικό και τότε είδε με άλλο μάτι το επάγγελμα του μετεωρολόγου. Μετά τις σπουδές της στη Φυσική, η δρ Ελένη Κατράγκου διάλεξε την κατεύθυνση της Φυσικής της Ατμόσφαιρας. Από το 2010 είναι λέκτορας στον τομέα της Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ. Το πεδίο της έρευνάς της είναι η φυσική κλιματολογία, «εστιάζουμε δηλαδή στη μελέτη του κλίματος με την εφαρμογή αριθμητικών κλιματικών μοντέλων. Στόχος είναι η μελέτη της κλιματικής αλλαγής με έμφαση στην περιοχή της Ευρώπης και κυρίως της Μεσογείου, όπου ζούμε, η εκτίμηση του μεγέθους της και οι επιπτώσεις της σε τομείς όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η ποιότητα του αέρα. Κάνουμε ακόμη και προβολές στο μέλλον, προσπαθώντας να δούμε πώς θα είναι το κλίμα και ποιες οι επιπτώσεις του έως το 2100», λέει. Εχει το επάγγελμα του ερευνητή ιδιαιτερότητες; «Μοιάζει με οποιοδήποτε άλλο απαιτητικό επάγγελμα. Δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δεν έχουμε ζωή. Επιστήμονας στην Ελλάδα σημαίνει ότι είσαι ένας μικρός Οδυσσέας και κάθε σου ημέρα είναι μια μικρή οδύσσεια. Ο,τι είναι δεδομένο για έναν ερευνητή του εξωτερικού δεν είναι απαραίτητα για έναν Ελληνα», προσθέτει.

δρ Μαριάνθη Γεωργίτση

Αναζητεί απαντήσεις στο DNA

Αγάπησε τη βιολογία από την παιδική της κιόλας ηλικία, όταν διάβαζε τα άρθρα που περιλαμβάνονταν στην εφημερίδα που έφερνε στο σπίτι ο παππούς της και αφορούσαν τη βιολογία και την ιατρική. Στα 32 της χρόνια και ύστερα από σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό, η δρ Μαριάνθη Γεωργίτση από το 2010 πραγματοποιεί την έρευνά της στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η έρευνά της αφορά μια σχετικά νέα βιοεπιστήμη, τη φαρμακογονιδιωματική, που προκύπτει από το πάντρεμα των κλάδων της γενετικής και της φαρμακευτικής. «Ουσιαστικά μελετάμε γιατί ασθενείς με την ίδια νόσο, για την οποία λαμβάνουν την ίδια φαρμακευτική αγωγή, παρουσιάζουν διαφορετική ανταπόκριση. Αναζητούμε, έτσι, τις απαντήσεις στο DNA μας, προσπαθώντας να εντοπίσουμε τις διαφορές στο γενετικό υλικό μεταξύ των διαφορετικά ανταποκρινόμενων ασθενών, αλλά και υγιών ατόμων, οι οποίες επηρεάζουν, για παράδειγμα, την απορρόφηση, τον μεταβολισμό και τη δραστικότητα των φαρμακευτικών ουσιών», λέει στα «ΝΕΑ». Οι ασθένειες οι οποίες μπαίνουν κάτω από το... μικροσκόπιο της δρος Γεωργίτση είναι κυρίως αυτές του αιμοποιητικού συστήματος, με ιδιαίτερη έμφαση στη β - μεσογειακή και τη δρεπανοκυτταρική αναιμία.

δρ Γεωργία Σφυρόερα

Ψάχνει για το εμβόλιο

Οταν ήταν στην Αμερική, δούλευε στο εργαστήριο έως και 100 ώρες την εβδομάδα. Υστερα από δεκαετή ερευνητική πορεία στις ΗΠΑ, επέστρεψε πριν από δύο χρόνια στην Ελλάδα και δουλεύει στο ευρύτερο ερευνητικό πεδίο των λοιμωδών νοσημάτων. Για τη δόκτορα Γεωργία Σφυρόερα, όμως, αυτό που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι το πώς ενώ η ιατρική έχει προοδεύσει τόσο πολύ, υπάρχουν ακόμα μικροί και πολύ «απλοί» παθογόνοι οργανισμοί που προκαλούν πολύ σοβαρές ασθένειες. Ο σταφυλόκοκκος είναι ένα τέτοιο μικρόβιο. Και γι' αυτό η ερευνήτρια προσπαθεί να βρει το εμβόλιο κατά του χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου. «Είναι η πιο συχνή ενδονοσοκομειακή λοίμωξη και κάθε χρόνο 100.000 άνθρωποι πεθαίνουν από το βακτήριο αυτό. Με όπλο κάποιες έξυπνες πρωτεΐνες που το βακτήριο χύνει στο αίμα, μπλοκάρει ουσιαστικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Εμείς, λοιπόν, προσπαθούμε να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο που θα προστατεύει τους ανθρώπους, αφού έχουν νοσήσει, εξουδετερώνοντας αυτές τις πρωτεΐνες. Το επόμενο βήμα είναι τα πειράματα στα ποντίκια», λέει η ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

πηγή: Tanea
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το πλάνο για το ρόστερ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το πλάνο για το ρόστερ
Η συγγνώμη του «Κάνιο»
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η συγγνώμη του «Κάνιο»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ