2012-11-28 13:48:17
ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα. Πώς είστε;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Προχωράμε. Κλείσαμε ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο, δύσκολο, με επώδυνες ορισμένες αποφάσεις. Αλλά καταφέραμε, όχι μόνο να διασφαλίσουμε τη θέση της Ελλάδας στον πυρήνα της Ευρώπης, αλλά να εξασφαλίσουμε και εκείνες τις προϋποθέσεις που μας επιτρέπουν να δρομολογήσουμε πολιτικές για να φέρουμε γρήγορα μια καλύτερη μέρα στον τόπο μας.
ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η αλήθεια είναι ότι ήταν μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση και ότι τα 44 δισεκατομμύρια, συν όσα γλιτώσουμε από το χρέος, είναι αρκετά λεφτά. Δεν νομίζω ότι το αμφισβητεί κανείς αυτό. Όμως, πάρα πολλοί θέτουν και κατά την άποψή μου εύλογα, το θέμα του τιμήματος. Δηλαδή, με τι τίμημα συμβαίνουν όλα αυτά, ιδιαίτερα με αυτή την περίφημη ρήτρα η οποία προβλέπει περικοπές και μέτρα σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού και βέβαια, τι θα συμβεί, γιατί αυτό συζητάμε από το πρωί με τον Σωτήρη, με αυτό το περίφημο ζήτημα της επαναγοράς των ομολόγων, το οποίο είναι κλειδί.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Για την επαναγορά των ομολόγων, θα μου επιτρέψετε να μην μιλήσω. Ακούσατε και τι είπε ο υπουργός Οικονομικών στις Βρυξέλλες, στη συνέντευξη Τύπου. Είναι ένα ζήτημα το οποίο χειριζόμαστε και για το οποίο καλό θα είναι μέχρι να γίνει, να μην έχουν διαρρεύσει πληροφορίες. Είναι ένα λεπτό ζήτημα, αλλά πιστέψτε με, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα εξελιχθεί ομαλότατα. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τις ρήτρες που λέτε, υπάρχει επίσης ρήτρα, ότι εάν έχουμε ύφεση, να επιτραπεί μια παρέκκλιση από τους στόχους, όπως επίσης ότι ακόμη και στη χειρότερη των καταστάσεων δεν πρόκειται να γίνει άλλη περικοπή σε μισθούς και συντάξεις. Αλλά, εμείς θα τα δώσουμε όλα για να πετύχει το πρόγραμμα, γιατί θέλουμε να πετύχει. Δεν θέλουμε να παρεκκλίνει, δεν θέλουμε να παρεκκλίνουν οι δαπάνες μας. Δεν θα ξαναφήσουμε την Ελλάδα, να μπει σε αυτό τον φαύλο κύκλο δανεισμού- ελλειμμάτων. Δεν θέλουμε τη χώρα μας να δημιουργεί κάθε ημέρα νέο χρέος.
ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Από τα χρήματα αυτά, τα οποία εξασφαλίσαμε ότι θα έρθουν μέχρι τον Δεκέμβριο, τουλάχιστον σε πρώτη φάση στη χώρα, πραγματικά χρήματα τα οποία θα φτάσουν στην αγορά, εκτός από αυτά που θα πάρουν οι τράπεζες, πόσα είναι; Έχουμε μια εικόνα; Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, λέει ότι από αυτά τα χρήματα, ο απλός κόσμος δεν θα καταλάβει τίποτα απολύτως.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εγώ ακόμη δεν έχω καταλάβει τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει ευρώ, θέλει δραχμή; Πανηγύριζαν την προηγούμενη εβδομάδα για το αδιέξοδο στο Eurogroup και αυτή την εβδομάδα λένε, εντάξει δεν έγινε και τίποτα. Μας κατηγορούσαν γιατί δεν καταφέραμε να πάρουμε τη δόση και τώρα μας λένε ότι δεν καταφέραμε και τίποτα.
ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα σας λένε ότι έχετε προσκολληθεί στο γερμανικό άρμα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Απλώς, ο καθένας έχει δικαίωμα να ασκεί κριτική, αλλά να ξέρουμε και τι έχει πει προηγουμένως ο καθένας. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι από την πρώτη δόση –ας το πούμε έτσι- θα πέσει ένα ποσό της τάξης των 3-4 δισεκατομμυρίων και μετά έχουμε και τα επόμενα 10 στους πρώτους τρεις μήνες του 2013. Πάνω από όλα όμως θα έχουμε ένα ζωντανό τραπεζικό σύστημα που θα εξασφαλίζει τις καταθέσεις των Ελλήνων. Το είχαμε ξεχάσει αυτό όλο αυτό το διάστημα, γιατί χωρίς τραπεζικό σύστημα, για ποιες καταθέσεις μιλάμε, με ένα νεκρό τραπεζικό σύστημα; Επιπλέον θα μπορούν να δανειοδοτηθούν επιχειρήσεις. Πόσες υγιείς επιχειρήσεις είναι που κινδυνεύουν να κλείσουν, γιατί δεν μπορούν να βρουν ρευστότητα.
ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και υπό ποιους όρους; Γιατί είναι και ένα ζήτημα, στα χέρια ποίων θα βρίσκονται οι τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση; Δεν είναι και αυτό ένα θέμα;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ότι θα υπάρχει ένας έλεγχος στο τραπεζικό μας σύστημα, δεν είναι κακό. Για θυμηθείτε διάφορα φαινόμενα που παρουσιάστηκαν στο τραπεζικό μας σύστημα τα τελευταία χρόνια. Για θυμηθείτε δικαστικά πορίσματα για τράπεζες. Από εκεί και πέρα, θα γίνει η χρηστότερη δυνατή διαχείριση αυτών των χρημάτων. Γιατί έχουμε εξαγωγικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν –και οι εξαγωγές πρέπει να είναι το ευαγγέλιό μας, πρέπει να κάνουμε εξωστρεφή την οικονομία μας- να δουλέψουν, κινδυνεύουν να κλείσουν, ακριβώς γιατί δεν μπορούν να βρουν ρευστότητα.
ΞΕΝΑΚΗΣ: 1,5 δισεκατομμύριο ΦΠΑ πρέπει να πάρει.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ό,τι είναι το κυκλοφορικό σύστημα για ένα ζωντανό οργανισμό, είναι το τραπεζικό σύστημα για μια οικονομία.
ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πολλοί λένε, ότι με την ανακεφαλαιοποίηση και μόνο, δεν θα πέσει χρήμα από τις τράπεζες στην αγορά, αν δεν γυρίσουν και καταθέσεις στην Ελλάδα. Και το λένε άνθρωποι που ξέρουν, που έχουν εικόνα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Για την επιστροφή των καταθέσεων στην Ελλάδα, που επίσης είναι ένα ιλιγγιώδες ποσό, είναι της τάξης των 80 δισεκατομμυρίων, αν δεν κάνω λάθος ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πάρα πολλά λεφτά.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: …Το ποσό που έφυγε από ελληνικές τράπεζες στο εξωτερικό. Η επιστροφή τους, όμως, πιστεύω ότι είναι αναμενόμενη, γιατί εξασφαλίστηκε το άλλο μεγάλο κέρδος από την απόφαση του Eurogroup, που είναι ότι και με τη βούλα, με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο, η Ελλάδα παραμένει στον πυρήνα της Ευρώπης. Τέρμα οι ιστορίες για Grexit. Έχουμε αυτή την εγγύηση. Είναι σημαντικό για την επιστροφή των καταθέσεων, είναι σημαντικό, επίσης, για την προσέλκυση επενδύσεων.
ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τις προθέσεις της κυβέρνησης, γιατί τις δικές σας κανείς δεν θέλει να τις αμφισβητήσει, όμως λένε και το ξέρετε πολύ καλά ότι ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις. Είπατε, λοιπόν, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει με ακρίβεια τον προϋπολογισμό και ότι εν πάση περιπτώσει δεν θα μας ενοχλούσε και μια επιτήρηση, απ` ό,τι κατάλαβα…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, σας λέω ότι εμείς οι ίδιοι πρέπει να το πάρουμε πάνω μας, να είμαστε άτεγκτοι στον έλεγχο των οικονομικών μας.
ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Να το δεχτώ ότι έτσι είναι. Όμως, υπάρχουν μερικά στοιχεία, τα οποία δεν οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα. Να σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο συζητάμε πολύ εδώ, από χθες. Η περίπτωση της υστέρησης των φορολογικών εσόδων. Χαρακτηριστικότατη περίπτωση, αυτό που συμβαίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης. Δηλαδή, έχετε προϋπολογίσει να πάρετε κάποια χρήματα από το πετρέλαιο θέρμανσης. Καμία πολυκατοικία ή εν πάση περιπτώσει, το 80% των πολυκατοικιών δεν θα πάρει φέτος πετρέλαιο θέρμανσης. Άρα, θα υπάρξει μια απόκλιση από τους στόχους του προϋπολογισμού. Θα χρειαστούν μέτρα, γιατί πολλοί συζητάνε…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σας είπα από την αρχή ότι υπάρχει ρήτρα. Εάν η παρατεταμένη ύφεση δεν επιτρέψει την επίτευξη κάποιων στόχων, θα μας επιτραπεί η παρέκκλιση, όπως μας επιτράπηκε και φέτος η παρέκκλιση κατά 0,5% στο έλλειμμα που δεν μπορέσαμε να πετύχουμε τους στόχους. Δεν υπήρξε καμία συνέπεια, ακριβώς γιατί αναγνωρίστηκε πως οφειλόταν στην παρατεταμένη ύφεση. Επιπλέον, γνωρίζετε πολύ καλά, ήδη έχει υπάρξει συζήτηση για επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα και σε ό,τι αφορά την επιπλέον μείωση του χρέους, αλλά και σε ό,τι αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, μέσω κοινοτικών προγραμμάτων. Δηλαδή, όχι μόνο μείναμε ζωντανοί, αλλά δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να μπορέσουμε επιτέλους να αναπτυχθούμε, να μπορέσουμε επιτέλους να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, γιατί, το μεγάλο τέρας, ο μεγάλος εχθρός είναι η ανεργία. Όλη η κοινωνία μας δοκιμάζεται, αλλά χειρότερα απ` όλους δοκιμάζονται οι άνεργοι, ιδιαίτερα οι νέοι άνεργοι. Όταν αντιμετωπίζεις την ανεργία στα νεανικά σου χρόνια, είναι σαν να σου κόβουν τα πόδια, εκεί που ξεκινάς τη ζωή σου.
ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι μόνο τα νεανικά χρόνια, και στις μέσες ηλικίες. Εκεί και αν…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Απλώς, επειδή στους νέους είναι ένα ποσοστό…
ΞΕΝΑΚΗΣ: 50%. Και με αφορμή αυτό, θα ήθελα να κάνω εγώ την τελευταία ερώτηση: Λέει η κυβέρνηση ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να μπει τώρα στον δρόμο της ανάπτυξης. Φαντάζομαι, όμως, επειδή αναφερθήκατε και στην ανεργία, ότι είδατε τη χθεσινή έκθεση του ΟΟΣΑ. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ύφεση και μάλιστα μεγάλη ύφεση, και μέχρι το τέλος του 2013, με ανεργία που θα εκτιναχθεί στο 27,6%. Πώς θα το σχολιάζατε;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Με βάση τα στοιχεία τα οποία έχουν και με τον τρόπο που τα εξετάζουν. Κανένας, όμως, δεν μπορεί να υπολογίσει τις ευεργετικές συνέπειες αυτής της ισχυρότατης ένεσης ρευστότητας που θα δεχθεί η ελληνική οικονομία, μέσα στους επόμενους δύο-τρεις μήνες. Αν αξιοποιηθεί σωστά, αν την κατευθύνουμε στους τομείς που έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα, αν επιτέλους αντιμετωπίσουμε τα διαρθρωτικά μας προβλήματα, όπως αντιμετώπισε ο Μέγας Αλέξανδρος το γόρδιο δεσμό, και σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να λειτουργήσουμε έτσι, τότε θα μπορέσουμε να φέρουμε γρηγορότερα αποτελέσματα.
ΞΕΝΑΚΗΣ: Κύριε Κεδίκογλου, πάντως, ο κόσμος είναι δύσπιστος, γιατί και άλλες δυο φορές τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είχαν πει κυβερνήσεις ότι το πρόβλημα τελείωσε και λύθηκε και ο πάτος δεν είχε μπει. Και γι` αυτό ο κόσμος δεν πιστεύει. Και εσείς, επειδή είστε και βουλευτής, εκτός από κυβερνητικός εκπρόσωπος και πηγαίνετε και στην περιφέρειά σας, φαντάζομαι, θα βλέπετε ότι ο κόσμος δεν πιστεύει. Έτσι;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Γνωρίζω πολύ καλά και επειδή η κοινωνία μας έχει περάσει πολλές δυσκολίες, υπάρχουν πάρα πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τα όρια…
ΞΕΝΑΚΗΣ: Και γι` αυτό δεν πιστεύουν πια.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Γι` αυτό, θα πρέπει να τους πείσουμε.
ΞΕΝΑΚΗΣ: Πώς θα το κάνετε αυτό; Πώς θα τους πείσετε;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Φέρνοντας αποτελέσματα. Τα λόγια δεν αρκούν. Όπως πετύχαμε και στην Ευρώπη, στη διαπραγμάτευση, χωρίς να πούμε πολλά, αλλά πράττοντας, έτσι θα καταφέρουμε να πείσουμε και τους συμπατριώτες μας, που ευλόγως είναι δύσπιστοι, φέρνοντας αποτελέσματα.
* ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΙΜΟΥ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΠΡΩΪΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» ΣΤΟ ΒΗΜΑ FM, ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ Σ. ΞΕΝΑΚΗ
I-Reporter
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Προχωράμε. Κλείσαμε ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο, δύσκολο, με επώδυνες ορισμένες αποφάσεις. Αλλά καταφέραμε, όχι μόνο να διασφαλίσουμε τη θέση της Ελλάδας στον πυρήνα της Ευρώπης, αλλά να εξασφαλίσουμε και εκείνες τις προϋποθέσεις που μας επιτρέπουν να δρομολογήσουμε πολιτικές για να φέρουμε γρήγορα μια καλύτερη μέρα στον τόπο μας.
ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η αλήθεια είναι ότι ήταν μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση και ότι τα 44 δισεκατομμύρια, συν όσα γλιτώσουμε από το χρέος, είναι αρκετά λεφτά. Δεν νομίζω ότι το αμφισβητεί κανείς αυτό. Όμως, πάρα πολλοί θέτουν και κατά την άποψή μου εύλογα, το θέμα του τιμήματος. Δηλαδή, με τι τίμημα συμβαίνουν όλα αυτά, ιδιαίτερα με αυτή την περίφημη ρήτρα η οποία προβλέπει περικοπές και μέτρα σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού και βέβαια, τι θα συμβεί, γιατί αυτό συζητάμε από το πρωί με τον Σωτήρη, με αυτό το περίφημο ζήτημα της επαναγοράς των ομολόγων, το οποίο είναι κλειδί.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Για την επαναγορά των ομολόγων, θα μου επιτρέψετε να μην μιλήσω. Ακούσατε και τι είπε ο υπουργός Οικονομικών στις Βρυξέλλες, στη συνέντευξη Τύπου. Είναι ένα ζήτημα το οποίο χειριζόμαστε και για το οποίο καλό θα είναι μέχρι να γίνει, να μην έχουν διαρρεύσει πληροφορίες. Είναι ένα λεπτό ζήτημα, αλλά πιστέψτε με, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα εξελιχθεί ομαλότατα. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τις ρήτρες που λέτε, υπάρχει επίσης ρήτρα, ότι εάν έχουμε ύφεση, να επιτραπεί μια παρέκκλιση από τους στόχους, όπως επίσης ότι ακόμη και στη χειρότερη των καταστάσεων δεν πρόκειται να γίνει άλλη περικοπή σε μισθούς και συντάξεις. Αλλά, εμείς θα τα δώσουμε όλα για να πετύχει το πρόγραμμα, γιατί θέλουμε να πετύχει. Δεν θέλουμε να παρεκκλίνει, δεν θέλουμε να παρεκκλίνουν οι δαπάνες μας. Δεν θα ξαναφήσουμε την Ελλάδα, να μπει σε αυτό τον φαύλο κύκλο δανεισμού- ελλειμμάτων. Δεν θέλουμε τη χώρα μας να δημιουργεί κάθε ημέρα νέο χρέος.
ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Από τα χρήματα αυτά, τα οποία εξασφαλίσαμε ότι θα έρθουν μέχρι τον Δεκέμβριο, τουλάχιστον σε πρώτη φάση στη χώρα, πραγματικά χρήματα τα οποία θα φτάσουν στην αγορά, εκτός από αυτά που θα πάρουν οι τράπεζες, πόσα είναι; Έχουμε μια εικόνα; Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, λέει ότι από αυτά τα χρήματα, ο απλός κόσμος δεν θα καταλάβει τίποτα απολύτως.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εγώ ακόμη δεν έχω καταλάβει τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει ευρώ, θέλει δραχμή; Πανηγύριζαν την προηγούμενη εβδομάδα για το αδιέξοδο στο Eurogroup και αυτή την εβδομάδα λένε, εντάξει δεν έγινε και τίποτα. Μας κατηγορούσαν γιατί δεν καταφέραμε να πάρουμε τη δόση και τώρα μας λένε ότι δεν καταφέραμε και τίποτα.
ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα σας λένε ότι έχετε προσκολληθεί στο γερμανικό άρμα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Απλώς, ο καθένας έχει δικαίωμα να ασκεί κριτική, αλλά να ξέρουμε και τι έχει πει προηγουμένως ο καθένας. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι από την πρώτη δόση –ας το πούμε έτσι- θα πέσει ένα ποσό της τάξης των 3-4 δισεκατομμυρίων και μετά έχουμε και τα επόμενα 10 στους πρώτους τρεις μήνες του 2013. Πάνω από όλα όμως θα έχουμε ένα ζωντανό τραπεζικό σύστημα που θα εξασφαλίζει τις καταθέσεις των Ελλήνων. Το είχαμε ξεχάσει αυτό όλο αυτό το διάστημα, γιατί χωρίς τραπεζικό σύστημα, για ποιες καταθέσεις μιλάμε, με ένα νεκρό τραπεζικό σύστημα; Επιπλέον θα μπορούν να δανειοδοτηθούν επιχειρήσεις. Πόσες υγιείς επιχειρήσεις είναι που κινδυνεύουν να κλείσουν, γιατί δεν μπορούν να βρουν ρευστότητα.
ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και υπό ποιους όρους; Γιατί είναι και ένα ζήτημα, στα χέρια ποίων θα βρίσκονται οι τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση; Δεν είναι και αυτό ένα θέμα;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ότι θα υπάρχει ένας έλεγχος στο τραπεζικό μας σύστημα, δεν είναι κακό. Για θυμηθείτε διάφορα φαινόμενα που παρουσιάστηκαν στο τραπεζικό μας σύστημα τα τελευταία χρόνια. Για θυμηθείτε δικαστικά πορίσματα για τράπεζες. Από εκεί και πέρα, θα γίνει η χρηστότερη δυνατή διαχείριση αυτών των χρημάτων. Γιατί έχουμε εξαγωγικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν –και οι εξαγωγές πρέπει να είναι το ευαγγέλιό μας, πρέπει να κάνουμε εξωστρεφή την οικονομία μας- να δουλέψουν, κινδυνεύουν να κλείσουν, ακριβώς γιατί δεν μπορούν να βρουν ρευστότητα.
ΞΕΝΑΚΗΣ: 1,5 δισεκατομμύριο ΦΠΑ πρέπει να πάρει.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ό,τι είναι το κυκλοφορικό σύστημα για ένα ζωντανό οργανισμό, είναι το τραπεζικό σύστημα για μια οικονομία.
ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πολλοί λένε, ότι με την ανακεφαλαιοποίηση και μόνο, δεν θα πέσει χρήμα από τις τράπεζες στην αγορά, αν δεν γυρίσουν και καταθέσεις στην Ελλάδα. Και το λένε άνθρωποι που ξέρουν, που έχουν εικόνα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Για την επιστροφή των καταθέσεων στην Ελλάδα, που επίσης είναι ένα ιλιγγιώδες ποσό, είναι της τάξης των 80 δισεκατομμυρίων, αν δεν κάνω λάθος ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πάρα πολλά λεφτά.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: …Το ποσό που έφυγε από ελληνικές τράπεζες στο εξωτερικό. Η επιστροφή τους, όμως, πιστεύω ότι είναι αναμενόμενη, γιατί εξασφαλίστηκε το άλλο μεγάλο κέρδος από την απόφαση του Eurogroup, που είναι ότι και με τη βούλα, με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο, η Ελλάδα παραμένει στον πυρήνα της Ευρώπης. Τέρμα οι ιστορίες για Grexit. Έχουμε αυτή την εγγύηση. Είναι σημαντικό για την επιστροφή των καταθέσεων, είναι σημαντικό, επίσης, για την προσέλκυση επενδύσεων.
ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τις προθέσεις της κυβέρνησης, γιατί τις δικές σας κανείς δεν θέλει να τις αμφισβητήσει, όμως λένε και το ξέρετε πολύ καλά ότι ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις. Είπατε, λοιπόν, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει με ακρίβεια τον προϋπολογισμό και ότι εν πάση περιπτώσει δεν θα μας ενοχλούσε και μια επιτήρηση, απ` ό,τι κατάλαβα…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, σας λέω ότι εμείς οι ίδιοι πρέπει να το πάρουμε πάνω μας, να είμαστε άτεγκτοι στον έλεγχο των οικονομικών μας.
ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Να το δεχτώ ότι έτσι είναι. Όμως, υπάρχουν μερικά στοιχεία, τα οποία δεν οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα. Να σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο συζητάμε πολύ εδώ, από χθες. Η περίπτωση της υστέρησης των φορολογικών εσόδων. Χαρακτηριστικότατη περίπτωση, αυτό που συμβαίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης. Δηλαδή, έχετε προϋπολογίσει να πάρετε κάποια χρήματα από το πετρέλαιο θέρμανσης. Καμία πολυκατοικία ή εν πάση περιπτώσει, το 80% των πολυκατοικιών δεν θα πάρει φέτος πετρέλαιο θέρμανσης. Άρα, θα υπάρξει μια απόκλιση από τους στόχους του προϋπολογισμού. Θα χρειαστούν μέτρα, γιατί πολλοί συζητάνε…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σας είπα από την αρχή ότι υπάρχει ρήτρα. Εάν η παρατεταμένη ύφεση δεν επιτρέψει την επίτευξη κάποιων στόχων, θα μας επιτραπεί η παρέκκλιση, όπως μας επιτράπηκε και φέτος η παρέκκλιση κατά 0,5% στο έλλειμμα που δεν μπορέσαμε να πετύχουμε τους στόχους. Δεν υπήρξε καμία συνέπεια, ακριβώς γιατί αναγνωρίστηκε πως οφειλόταν στην παρατεταμένη ύφεση. Επιπλέον, γνωρίζετε πολύ καλά, ήδη έχει υπάρξει συζήτηση για επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα και σε ό,τι αφορά την επιπλέον μείωση του χρέους, αλλά και σε ό,τι αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, μέσω κοινοτικών προγραμμάτων. Δηλαδή, όχι μόνο μείναμε ζωντανοί, αλλά δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να μπορέσουμε επιτέλους να αναπτυχθούμε, να μπορέσουμε επιτέλους να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, γιατί, το μεγάλο τέρας, ο μεγάλος εχθρός είναι η ανεργία. Όλη η κοινωνία μας δοκιμάζεται, αλλά χειρότερα απ` όλους δοκιμάζονται οι άνεργοι, ιδιαίτερα οι νέοι άνεργοι. Όταν αντιμετωπίζεις την ανεργία στα νεανικά σου χρόνια, είναι σαν να σου κόβουν τα πόδια, εκεί που ξεκινάς τη ζωή σου.
ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι μόνο τα νεανικά χρόνια, και στις μέσες ηλικίες. Εκεί και αν…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Απλώς, επειδή στους νέους είναι ένα ποσοστό…
ΞΕΝΑΚΗΣ: 50%. Και με αφορμή αυτό, θα ήθελα να κάνω εγώ την τελευταία ερώτηση: Λέει η κυβέρνηση ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να μπει τώρα στον δρόμο της ανάπτυξης. Φαντάζομαι, όμως, επειδή αναφερθήκατε και στην ανεργία, ότι είδατε τη χθεσινή έκθεση του ΟΟΣΑ. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ύφεση και μάλιστα μεγάλη ύφεση, και μέχρι το τέλος του 2013, με ανεργία που θα εκτιναχθεί στο 27,6%. Πώς θα το σχολιάζατε;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Με βάση τα στοιχεία τα οποία έχουν και με τον τρόπο που τα εξετάζουν. Κανένας, όμως, δεν μπορεί να υπολογίσει τις ευεργετικές συνέπειες αυτής της ισχυρότατης ένεσης ρευστότητας που θα δεχθεί η ελληνική οικονομία, μέσα στους επόμενους δύο-τρεις μήνες. Αν αξιοποιηθεί σωστά, αν την κατευθύνουμε στους τομείς που έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα, αν επιτέλους αντιμετωπίσουμε τα διαρθρωτικά μας προβλήματα, όπως αντιμετώπισε ο Μέγας Αλέξανδρος το γόρδιο δεσμό, και σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να λειτουργήσουμε έτσι, τότε θα μπορέσουμε να φέρουμε γρηγορότερα αποτελέσματα.
ΞΕΝΑΚΗΣ: Κύριε Κεδίκογλου, πάντως, ο κόσμος είναι δύσπιστος, γιατί και άλλες δυο φορές τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είχαν πει κυβερνήσεις ότι το πρόβλημα τελείωσε και λύθηκε και ο πάτος δεν είχε μπει. Και γι` αυτό ο κόσμος δεν πιστεύει. Και εσείς, επειδή είστε και βουλευτής, εκτός από κυβερνητικός εκπρόσωπος και πηγαίνετε και στην περιφέρειά σας, φαντάζομαι, θα βλέπετε ότι ο κόσμος δεν πιστεύει. Έτσι;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Γνωρίζω πολύ καλά και επειδή η κοινωνία μας έχει περάσει πολλές δυσκολίες, υπάρχουν πάρα πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τα όρια…
ΞΕΝΑΚΗΣ: Και γι` αυτό δεν πιστεύουν πια.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Γι` αυτό, θα πρέπει να τους πείσουμε.
ΞΕΝΑΚΗΣ: Πώς θα το κάνετε αυτό; Πώς θα τους πείσετε;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Φέρνοντας αποτελέσματα. Τα λόγια δεν αρκούν. Όπως πετύχαμε και στην Ευρώπη, στη διαπραγμάτευση, χωρίς να πούμε πολλά, αλλά πράττοντας, έτσι θα καταφέρουμε να πείσουμε και τους συμπατριώτες μας, που ευλόγως είναι δύσπιστοι, φέρνοντας αποτελέσματα.
* ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΙΜΟΥ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΠΡΩΪΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» ΣΤΟ ΒΗΜΑ FM, ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ Σ. ΞΕΝΑΚΗ
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σπαγγέτι με σάλτσα μπολονέζ και ζυμήθρα Ήπειρος
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ