2012-11-28 14:12:07
Φωτογραφία για ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Διάρκεια περίπου 40 λεπτών είχε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβούλιο, το μεσημέρι της Τετάρτης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με αντικείμενο να αποτιμήσει το αποτέλεσμα του Eurogroup και να θέσει τους στόχους της επόμενης περιόδου.

Ηρεμία στην Ευρώπη μετά τη συμφωνία   

 Ένας βαθύς αναστεναγμός ανακούφισης βγήκε από όλη την Ευρώπη με τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος που επετεύχθη στο τελευταίο Eurogroup.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους και αυτό επειδή πλέον η μπάλα έχει επιστρέψει στο ελληνικό γήπεδο καθώς τώρα η Αθήνα πρέπει να τρέξει για να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Μάλιστα ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να εξετάσουν μέτρα περαιτέρω μείωσης του ελληνικού χρέους, κάτω από το 110% του ΑΕΠ.


Ο ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε τη συμφωνία στο Eurogroup ορόσημο που θα δώσει την ευκαιρία στην Ελλάδα να γυρίσει σελίδα και να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της. Μάλιστα, ο κ. Ρεν έκλεισε τη συνέντευξή του με τις λέξεις "Μαζί θα τα Καταφέρουμε" στα ελληνικά.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, δηλώνει ικανοποιημένος με την συμφωνία: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τη χθεσινή συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία τελικά δίνει τη δυνατότητα να μπει σε μία σειρά ένα από τα θέματα που αναστάτωσαν την ευρωζώνη για σχεδόν τρία χρόνια».

«Δεν μπορούμε να επωφελούμεθα από τη δυστυχία ενός λαού», δήλωσε στον γαλλικό σταθμό "Ράδιο Κλασίκ", ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί, ενώ χαρακτήρισε τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα ως «μια καλή συμφωνία». Ερωτηθείς για τις λεπτομέρειες που αφορούν στη συμφωνία, ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε ότι «οι προσπάθειες των Ελλήνων είναι τεράστιες, κάνουν μεταρρυθμίσεις πάρα πολύ δύσκολες» και προσέθεσε: «Φθάσαμε σε μια συμφωνία για την Ελλάδα, που επιτρέπει να αποδοθούν σε μερικές εβδομάδες 43,7 δισ., απαραίτητα για την επιβίωση της χώρας. Μειώνουμε τα επιτόκια των πιστώσεων στην Ελλάδα. Μεριμνούμε ώστε οι κεντρικές τράπεζες να μην αγγίξουν το όφελος από τα ομόλογα που κατέχουν. Δεν μπορούμε να επωφελούμαστε από τη δυστυχία ενός λαού, γιατί περί αυτού ακριβώς πρόκειται. Κατά τα άλλα δεν υπάρχει μηχανισμός διαγραφής χρέους». «Κάναμε πάρα πολλά πράγματα. Εγώ πέρασα τρεις μέρες, δύο νύχτες για μια συμφωνία, που είναι μια καλή συμφωνία». κατέληξε ο Γάλλος υπουργός.

Ο Μαριάνο Ραχόι επαναλαμβάνει ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο: «Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο και αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα παίρνει μακροπρόθεσμη βοήθεια. Λοιπόν, αυτό είναι πολύ θετικό. Αν συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, αν έχουμε μια συμφωνία για μια καλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση κατά τη διάρκεια του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Δεκέμβριο, πιστεύω ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο πρόεδρος του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία εμφανίζεται απαισιόδοξος με την πορεία της ευρωζώνης: «Βραδεία και ανομοιογενής ανάκαμψη προβλέπεται για την περιοχή του ΟΟΣΑ κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών, για άλλη μια φορά. Η ζώνη του ευρώ θα παραμείνει σε ύφεση ή κοντά σε ύφεση και το 2013».

Ο συμβιβασμός των πιστωτών της Ελλάδας για τη μείωση του χρέους της ήταν θετικός, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Έβαλντ Νοβότνι.  «Πιστεύω ότι σε μία τόσο δύσκολη κατάσταση, όπως αυτή της Ελλάδας, δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις, αλλά είναι πιθανόν καλύτερη λύση από άλλες εναλλακτικές», δήλωσε ο κ. Νοβότνι σε αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό.

Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι Ευρώπη έκανε το καθήκον της και ότι ήρθε η ώρα η Ελλάδα να πράξει το δικό της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ