2012-11-29 00:32:03
Φωτογραφία για Αν για την ένταξη στην ΕΕ ο όρος είναι η αναγνώριση του Κοσόβου, πρέπει να εξετάσετε τον όρο αυτό
Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκοζίν τόνισε στους Σέρβους αξιωματούχους με τους οποίους... συναντήθηκε σήμερα στο Βελιγράδι ότι θα είναι «αναιδής όρος» να ζητηθεί η αναγνώριση του Κοσόβου από τη Σερβία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αν για την ένταξη στην ΕΕ ο όρος είναι η αναγνώριση του Κοσόβου, πρέπει να εξετάσετε τον όρο αυτό. Είναι αναιδής όρος, αλλά είναι δική σας κυρίαρχη απόφαση και η Ρωσία θα στηρίξει την απόφασή σας» υπογράμμισε ο κ. Ρογκοζίν προσθέτοντας ότι δεν βλέπει ως σύγκρουση συμφερόντων την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ και τη στρατηγική συνεργασία της με τη Ρωσία.

«Εμείς στηρίζουμε τη Σερβία στο ζήτημα του Κοσόβου, όχι επειδή είμαστε φίλες χώρες, αλλά επειδή επιμένουμε στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας» ανέφερε.

Η Ρωσία και ο πρόεδρός της, Βλαντίμιρ Πούτιν είναι στο πλευρό της Σερβίας και έχουν και επιθυμία και χρήματα να επενδύσουν στη χώρα, δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης στη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά από συνάντηση με τον πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.


Ο κ. Ρογκοζίν τόνισε ότι η Μόσχα στις νέες σερβικές αρχές βρήκε έναν «έμπιστο και σοβαρό εταίρο» και ότι η Ρωσία έχει ανάγκη από μία ισχυρή Σερβία που θα εκπροσωπεί τις θέσεις της.

«Η Ρωσία είναι μαζί σας, ο Πούτιν είναι μαζί σας, έχουμε ανάγκη από μία ισχυρή Σερβία που θα εκπροσωπεί τις θέσεις μας» υπογράμμισε ο κ. Ρογκόζιν.

«Η Ρωσία από την πλευρά της έχει την επιθυμία και τα χρήματα να επενδύσει στη Σερβία και πιστεύω ότι ο «γάμος» μας δεν θα είναι μόνον από συμφέρον, αλλά και από έρωτα», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης.

Ο Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι η Μόσχα εξακολουθεί να στηρίζει τη Σερβία όσον αφορά την προστασία της εδαφικής της ακεραιότητας.

Αναφέροντας ότι δεν μπορεί να μην παρατηρήσει τις φριχτές συνέπειες των βομβαρδισμών στη Σερβία, τόνισε ότι το διεθνές δίκαιο βασίζεται σε δύο αρχές, την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και ότι η πρώτη αρχή είναι σημαντικότερη.

«Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση γίνεται αποδεκτό μόνον σε μία περίπτωση, όταν υπάρχει η απειλή της γενοκτονίας ή της καταστροφής ενός συγκεκριμένου έθνους, τότε μόνο μπορεί να επικρατήσει έναντι της πρώτης αρχής. Γι αυτό ρωτώ, ποιός απείλησε τους Αλβανούς, ποιος συγκεκριμένα; Στο Βελιγράδι αρχικά ήταν στην εξουσία κυβέρνηση που πέτυχε συμβιβασμό στο θέμα του Κοσόβου, ο Μιλόσεβιτς είχε ήδη απομακρυνθεί. Γιατί τότε ελήφθη απόφαση για αναγνώριση του Κοσόβου;», διερωτήθηκε ο κ. Ρογκοζίν.

Ο κ. Βούτσιτς δήλωσε μετά τις συνομιλίες ότι η συνεργασία δεν αποτελεί εμπόδιο της Σερβίας στην πορεία προς την ΕΕ και ότι δεν ζήτησε κανένας από τη Σερβία να παραιτηθεί από την εμπορική συμφωνία με τη Ρωσία.

«Η Σερβία έχει τα συμφέροντά της, υπάρχει για τους πολίτες της και έργο μας είναι να φροντίζουμε γι αυτούς. Η επιθυμία μας για ένταξη στην ΕΕ δεν αμφισβητείται, η φιλία μας με τη Ρωσία είναι αδιαμφισβήτητη και κανένας δεν μπορεί ούτε να τη διαταράξει, ούτε να τη χαλάσει» υπογράμμισε ο κ. Βούτσιτς.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μπακαλιάρος σκορδαλιά
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μπακαλιάρος σκορδαλιά
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ