2012-11-29 11:09:03
Φωτογραφία για «Όλη η ομορφιά της Κρήτης οφείλεται στους σεισμούς της»!
Ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας μιλά στο MadeinCreta για τη γεωλογική μοναδικότητα του νησιού, τονίζοντας ότι είναι ένα παγκόσμιο πρότυπο για πληθώρα επιστημών Ο σεισμός έχει συνδυαστεί με καταστροφές, τρόμο, θύματα και άλλα δεινά. Λίγοι, όμως, είναι αυτοί που συνδυάζουν τους σεισμούς με την ομορφιά των τοπίων. Κι όμως η ομορφιά της φύσης, το ανάγλυφο της, τα βουνά, οι ακρογιαλιές ... όλα οφείλονται στις σεισμικές διεργασίες!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η νήσος Κρήτη που αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο για πληθώρα επιστημών!

Ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο MadeinCreta χαρακτήρισε το νησί ως «κορυφαίο γεωγραφικό χώρο» που συνδυάζει πληθώρα πλεονεκτημάτων που είναι εμφανή σε όλον τον κόσμο. Σε αυτό το περιβάλλον οφείλεται και ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε.


«Η γεωλογία της Κρήτης είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Όλη η ομορφιά της στηρίχθηκε στους σεισμούς. Θα μπορούσα να πω ότι ο σεισμός ευνόησε το νησί. Τις ομορφιές του, την ιδιαιτερότητά του όσο και αν αυτό φαίνεται περίεργο!

Αλλιώς η Κρήτη θα ήταν Σιβηρία ή Σαχάρα, όπου δεν έχουμε σεισμούς. Είναι περιοχές επίπεδες χωρίς καμία ιδιομορφία χωρίς κανένα ενδιαφέρον».

Η Κρήτη όμως, επιπλέον, αποτελεί και για τους επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων μια μοναδική βάση δεδομένων. Δεν είναι τυχαίο ότι η θεωρία των λιθοσφαιρικών πλακών ξεκίνησε από την Κρήτη. Είναι μια παγκόσμια θεωρία που μετεξελίχτηκε σε μια παγκόσμια πραγματικότητα.

Η Κρήτη είναι ένα «σχολείο», ένα παγκόσμιο πρότυπο για τις επιστήμες της γεωλογίας και του περιβάλλοντος. Από εδώ έχει ξεκινήσει η θεωρία - και η πραγματικότητα πλέον - των τεκτονικών πλακών. Για αυτό και θεωρείται περιοχή με συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία είναι μοναδικά στον κόσμο.

Όπως όλοι οι επιστήμονες που ασχολούνται με τη σεισμική δραστηριότητα έτσι και ο κ. Λέκκας δεν ανησυχεί για τους σεισμούς. Δεν τον τρομάζουν τα φυσικά φαινόμενα αλλά τα έργα των ανθρώπων, εξαιτίας των οικοδομημάτων που κατασκευάζουν.

«Τα έργα των ανθρώπων κάνουν καταστροφικό το φαινόμενο αρκετές φορές. Ο σεισμός είναι όπως η βροχή. Χωρίς νερό δε θα υπήρχε ζωή. Όμως, όπως πάμε και χτίζουμε μέσα σε χείμαρρους, είναι επόμενο ότι σε πλημμύρα θα υπάρξουν καταστροφές».

Σε αυτό το σημείο ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών τόνισε ότι η φύση πρέπει να λειτουργεί όπως λειτουργούσε στο παρελθόν, σημειώνοντας: «εμείς πρέπει να προσαρμοστούμε στο περιβάλλον και να συνυπάρχουμε με όλα αυτά τα φαινόμενα και με τους σεισμούς».

Ο ίδιος για άλλη μια φορά τόνισε πόσο σημαντική είναι η τήρηση των αντισεισμικών κανονισμών που χαρακτηρίζονται πρωτοποριακοί σε όλον τον κόσμο, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις κατασκευές που γίνονται στις παραλιακές περιοχές, όπου η γη είναι πιο ακριβή.

«Εκεί το πρόβλημα είναι το ότι δεν οικοδομούνται βάση των κανονισμών, οι άλλες κατασκευές καλύπτονται κατά 99 % από τις κανονιστικές διατάξεις». Τέλος, όσον αφορά στο ποιο είναι το γεωλογικό μέλλον του νησιού μάλλον το περιμένουν πολλές σμιλεύσεις ακόμα.

«Αυτό είναι ένα πολυσύνθετο ερώτημα. Η Κρήτη είχε θετική ιστορία γεωλογική, και στο παρελθόν και τώρα,και θα έχει και στο μέλλον. Υπάρχουν διεργασίες που μεταβάλλουν το νησί όπως η διάβρωση. Ο άνθρωπος με τις παρεμβάσεις που κάνει έχει αλλοιώσει αυτή τη φυσιογνωμία και θα αλλοιώσει και τις διεργασίες που γίνονται».

*Ο κ. Λέκκας βρέθηκε στο Ηράκλειο με αφορμή την ομιλία που πραγματοποίησε στην ημέριδα με θέμα: «Σεισμικός Κίνδυνος στην Κρήτη - Σχεδιασμός και Μέτρα Προστασίας», η οποία διοργανώθηκε από τον Ο.Α.Σ.Π. σε συνεργασία με την Αυτοτελή Δ/νση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης και την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

madeincreta.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ