2012-11-29 13:06:03
Φωτογραφία για BRICS: Η αναδυόμενη υπερδύναμη
Το δικό τους «Νομισματικό Ταμείο» θα δημιουργήσουν οι ηγέτιδες χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, η ομάδα BRICS... (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα Νότιος Αφρική). Την προοπτική αυτή ενισχύει η κρίση, καθώς και η απαράδεκτη στάση ΗΠΑ και Ευρώπης.

Οι ηγέτιδες δυνάμεις του αναπτυσσόμενουκόσμου, οι χώρες της ομάδας BRICS, συνεχίζουν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους.Ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ, δήλωσε ότι επεξεργάζονται την προοπτική δημιουργίας του δικού τους Ταμείου διάσωσης σε περίπτωση κρίσης. Το συνολικό ποσό του Ταμείου, θα φθάσει ακόμα και τα 240δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι πρόσφατες εκλογές των επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ) έδειξαν ότι, παρά το αυξανόμενο ειδικό βάροςτων αναπτυσσόμενων χωρών στην παγκόσμια οικονομία, οι «παλιοί» ηγέτες, δηλαδή οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, δεν βιάζονται να αφήσουν την πρωτοκαθεδρία και να αλλάξουν την κατανομή των ψήφων στους διεθνείς οικονομικούς Οργανισμούς υπέρ των «νέων»παικτών
. Η απάντηση των ανερχόμενων οικονομικών δυνάμεων σε αυτή τη στάση των«παλιών», ήταν άμεση και δυναμική. Αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους «Νομισματικό Ταμείο» . Η συζήτηση σχετικά με το μέγεθος του, δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά διέρρευσε η πληροφορία ότι η οικονομική «δεξαμενή» μπορεί να αρκετά εύρωστη.

Θέλουν να αποφύγουν το ΔΝΤ

Το Ταμείο, θα επιτρέψει στις χώρες τηςBRICS να δημιουργήσουν το δικό τους σύστημα παροχής αμοιβαίων πιστώσεων, ένα«παράλληλο» μηχανισμό του ΔΝΤ. Επιπλέον, σε περίπτωση έλλειψης ρευστότητας,κάθε μέλος της ομάδας BRICS θα χρησιμοποιεί κεφάλαια από το Ταμείο σε αξία ίση με τη δική του συνεισφορά, πολλαπλασιαζόμενα με ένα συγκεκριμένο πολλαπλασιαστή. Η πρόσβαση στο Ταμείο, επιτρέπει στα μέλη της ομάδας να έχουν μια οικονομική ρεζέρβα και να «αποφεύγουν» το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.Οργανισμοί που στην περίπτωση της παροχής κεφαλαίων επιβάλλουν αυστηρούς όρους στη χώρα που δανείζουν, λέει ο επικεφαλής του τμήματος επενδυτικών πράξεων της«Lanta-Bank», Ολέγκ Ποντίμνικοφ.

Το Ταμείο θα χρησιμοποιηθεί επίσης, για την επίλυση προβλημάτων μεγάλης κλίμακας και τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης στις χώρες BRICS, καθώς και για την αντιμετώπιση ορισμένων λειτουργικών θεμάτων (π.χ. νομισματικές παρεμβάσεις, δάνεια σε επιχειρήσεις, κ.ά.). Τέλος, πόροι του θα διατεθούν για να βοηθήσουν άλλα κράτη, στο πλαίσιο της ανάπτυξης σχέσεων με χώρες για τις οποίες η ομάδα BRICS ενδιαφέρεται, σημείωσε ο αναλυτής της «Investkafe», Ιλιά Ράτσενκοφ. Ας μην ξεχνάμε, ότι στον πλανήτη μας υπάρχουν περίπου 150 χώρες των οποίων το ΑΕΠ, υπολογιζόμενο σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP), είναι μικρότερο από τον προτεινόμενο προϋπολογισμό του Ταμείου «αντι-κρίσης».

Ταμείο “αντι-κρίσης”

Η ιδέα της δημιουργίας του Ταμείου«αντι-κρίσης» αναπτύχθηκε από μια ειδική ομάδα εργασίας που συστάθηκε από τα κράτη-μέλη της BRICS την 10η Ιουνίου 2012. Η ίδια ομάδα, παρεμπιπτόντως,σχεδιάζει τις παραμέτρους λειτουργίας ενός άλλου κοινού θεσμού, της Τράπεζας Ανάπτυξης, οι πόροι της οποίας θα διατεθούν για έργα υποδομής. Οι συγκεκριμένες παράμετροι της Τράπεζας και του Ταμείου είναι πιθανό να συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής της BRICS, τον Μάρτιο του 2013, σύμφωνα με τη ρώσικη δικτυακή έκδοσηGazeta.ru.

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ήταν στη μόδα η εκτίμηση ότι η BRICS είναι ένα εγχείρημα χωρίς μέλλον. Όμως, τα ίδια τα μέλη της ομάδας επέδειξαν ενδιαφέρον για τη διατήρηση της δομής, αναζητώντας τρόπους προσέγγισης και συνεργασίας στον οικονομικό τομέα. Παρά το γεγονός ότι τα μέλη της είναι οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες στον κόσμο, η αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξή τους. Πόσο μάλλον, αφού η πλειοψηφία των κρατών εξαρτάται από τις πρώτες ύλες, σύμφωνα με τον Ποντίμνικοφ. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει μόνο για η Ρωσία, ο ρυθμός ανάπτυξης της οποίας λόγω των προβλημάτων στην Ευρώπη, μειώθηκε από 7,5% σε 4,5%. Η Κίνα και η Ινδία είναι οι παγκόσμιες ηγέτιδες δυνάμεις όσον αφορά στη γεωργική παραγωγή, η Βραζιλία, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης και καφέ, η Ρωσία είναι ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και η Κίνα, στην εξόρυξη άνθρακα.Σύμφωνα με τους ειδικούς, εφόσον ενισχυθεί η BRICS, τότε θα πρέπει να περιμένουμε την ενίσχυση του εξουσιαστικού ρόλου του «αναδυόμενου» μπλοκ στην παγκόσμια οικονομία.

Δεν είναι γνωστό σε τι νόμισμα και ποιά θα είναι τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου. Σήμερα σκέφτονται τη χρήση του δολαρίου, ή τα ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα (SDR). Η χρήση του γουάν θα βάλει την Κίνα σε μια πιο προνομιακή θέση και είναι μάλλον απίθανο να συμφωνήσουν σε αυτό τα άλλα μέλη της BRICS.Επιπλέον το ρενμίνμπι, δεν είναι ένα πλήρως μετατρέψιμο νόμισμα.

Το επόμενο βήμα στην ενίσχυση της συνεργασίας εντός BRICS πιστεύει ο Ράτσενκο, θα μπορούσε να είναι μια επέκταση του ρόλου των εθνικών νομισμάτων σε συναλλαγές εντός της ομάδας BRICS. «Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει πολύ. Η ανάπτυξη των σχέσεων μπορεί επίσης να περάσει μέσα από τη γραμμή της συνεργασίας στο εξωτερικό εμπόριο, αν και εδώ μπορεί να διασταυρωθεί με τον ΠΟΕ», σημείωσε ο εμπειρογνώμονας.

Russia Today

greekfinanceforum.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ