2012-11-29 14:48:30
Στη σημασία των ιδιωτικοποιήσεων για την ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας, στο ενδιαφέρον της Ελλάδας να προσελκύσει κινεζικές επενδύσεις, και στις προοπτικές της ελληνικής και της ευρωπαϊκής Οικονομίας αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Κούρκουλας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Ενημέρωσης της κινεζικής Κυβέρνησης (www.china.org.cn).
Ο κ. Κούρκουλας χαρακτήρισε «πολύ θετική εξέλιξη» την απόφαση του Eurogroup και του Δ.Ν.Τ., διότι επαναφέρει σε ορθή πορεία τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το πρόγραμμα βιωσιμότητας της ελληνικής Οικονομίας, εξέφρασε την άποψη ότι, με αυτήν την απόφαση, οποιαδήποτε συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχισθεί, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «τώρα, η Ελλάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να περάσει στην επόμενη φάση, κατά την οποία, μετά από πολλά χρόνια ύφεσης, ελπίζουμε ότι θα έχουμε ανάπτυξη, πιθανόν όχι αμέσως τον επόμενο χρόνο, αλλά το 2014», και σημείωσε ότι η απόφαση είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης και της διεθνούς Οικονομίας.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η χώρα μπορεί πλέον να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στις μεταρρυθμίσεις και στην προσέλκυση επενδύσεων, τις οποίες χαρακτήρισε «μοναδικό τρόπο για την καταπολέμηση της υψηλής ανεργίας», σημείωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα και θα ληφθούν και άλλα για τη δημιουργία ελκυστικού περιβάλλοντος για επενδύσεις, καθώς και ότι οι εξαγωγές της Ελλάδας αυξάνονται, και τόνισε ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να ξεπεράσει την κρίση η ελληνική Οικονομία.
Σε ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο οι ιδιωτικοποιήσεις θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ο Υφυπουργός Εξωτερικών απέδωσε τη σημασία των ιδιωτικοποιήσεων σε δύο λόγους: πρώτον, στην εισροή εσόδων στον προϋπολογισμό μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα χρόνια, και δεύτερον, στο ότι οι ιδιωτικοποιήσεις συνιστούν «κίνητρο ανάπτυξης», καθώς «η ιδιωτικοποίηση μίας επιχείρησης συνήθως δημιουργεί νέες επενδύσεις, για να γίνει η επιχείρηση πιο ανταγωνιστική, και μεσοπρόθεσμα δημιουργούνται συνήθως νέες θέσεις εργασίας και νέα οικονομική δραστηριότητα», και υπογράμμισε «θεωρούμε τις ιδιωτικοποιήσεις όχι μόνο δημοσιονομικό μέτρο αλλά και μέτρο για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής Οικονομίας».
Ο κ. Κούρκουλας δήλωσε ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει υποδομές, ακίνητα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τουριστική ανάπτυξη, επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας, πρόσθεσε ότι κινεζικές επιχειρήσεις έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, και ανέφερε ότι κινεζική επιχείρηση έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον ΟΠΑΠ.
Σε ερώτηση για την προετοιμασία της Ελλάδας για τις ιδιωτικοποιήσεις, και για τη δυνατότητα διασφάλισης της διαφάνειας στις διαδικασίες, ο κ. Κούρκουλας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης να είναι διαφανείς, αναφέρθηκε στη σύσταση του ΤΑΙΠΕΔ, και σημείωσε ότι το νομοθετικό πλαίσιο του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο στηρίζεται σε διεθνείς και ευρωπαϊκές προδιαγραφές, διασφαλίζει τη διαφάνεια των διαδικασιών για τους επενδυτές, και ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζονται με τους ίδιους όρους. Επιπλέον, δήλωσε ότι πολλές χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Αναφερόμενος στο έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδας να προσελκύσει κινεζικές επενδύσεις, ο κ. Κούρκουλας τόνισε ότι «η Ελλάδα, η οποία είναι μέλος της Ε.Ε., διαθέτει ένα προφανές πλεονέκτημα για τις κινεζικές επιχειρήσεις, αλλά, συγχρόνως, χάρις στη γεωγραφική θέση της, έχει πολύ εύκολη πρόσβαση στις αγορές της Μαύρης Θάλασσας, της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, και επομένως, για μία δυναμική Οικονομία, όπως η κινεζική, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη σε πολλές αγορές», και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει θετική εμπειρία από τη συνεργασία της με την COSCO, την επένδυση της οποίας «στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου» χαρακτήρισε «εξαιρετικά επιτυχημένη και επικερδή επένδυση», που είναι θετική και για την Ελλάδα μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Κούρκουλας αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της COSCO, Captain Wei Jiafu, και με υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης, στο Πεκίνο (27.11.2012), και δήλωσε ότι η ηγεσία της COSCO ανέπτυξε τα «πολύ φιλόδοξα σχέδιά της» για επέκταση των δραστηριοτήτων της. Αναφορά έγινε και στη συμφωνία COSCO – HP.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πολύ καλή εμπειρία από τη συνεργασία της με κινεζικές επιχειρήσεις, και ότι η χώρα επιθυμεί την εντατικοποίηση της συνεργασίας με την Κίνα στο εμπόριο και τις επενδύσεις.
Σε ερώτηση για το πώς μπορεί η Ελλάδα να εγγυηθεί σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον για τους επενδυτές, ο κ. Κούρκουλας σημείωσε ότι κατά τα δύο τελευταία χρόνια η Ελλάδα έλαβε ριζικά μέτρα για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, και πρόσθεσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα, στην ετήσια έκθεσή της “Doing Business Report”, κατέταξε φέτος την Ελλάδα 22 θέσεις ψηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη για το φιλικό στην επιχειρηματικότητα περιβάλλον.
Ο κ. Κούρκουλας αναφέρθηκε στη νέα νομοθεσία, με την οποία η αγορά εργασίας έχει γίνει πιο ευέλικτη και το κόστος εργασίας έχει μειωθεί, επεσήμανε ότι η Ελλάδα διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό με υψηλή κατάρτιση, και πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ίδρυση επιχείρησης.
Επιπλέον, σημείωσε ότι ο οργανισμός “Invest in Greece” έχει ως στόχο τη στήριξη επενδυτών, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν περισσότερα από δύο εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, με την παροχή υπηρεσιών και διευκολύνσεων για τα επενδυτικά σχέδιά τους.
Ο κ. Κούρκουλας αναφέρθηκε στην πρόθεση της ελληνικής Κυβέρνησης να προχωρήσει στη θέσπιση νόμου, που θα διευκολύνει την έκδοση άδειας παραμονής για επενδυτές, και εξήγησε ότι, αν πρόκειται για επένδυση άνω των 300.000 ευρώ για την αγορά ακινήτου, θα χορηγείται άδεια παραμονής για 5 χρόνια, ενώ, αν πρόκειται για στρατηγικό επενδυτή, θα χορηγείται άδεια παραμονής στον επενδυτή, στα μέλη της οικογένειάς του και σε 10 συνεργάτες του για 10 χρόνια.
Σε ερώτηση σχετικά με τις εκτιμήσεις για το ύψος των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών απάντησε χαρακτηριστικά: «Είμαστε πολύ φιλόδοξοι. Πιστεύουμε ότι τώρα που εξέλιπε ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι πολύ σταθερό. Η Ελλάδα είναι ακόμη σε ύφεση, αλλά οι προοπτικές της είναι πολύ καλές, διότι η ελληνική Οικονομία έχει ανακτήσει σημαντικό τμήμα της ανταγωνιστικότητάς της χάρις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και αυτό είναι ήδη εμφανές και στην αύξηση των εξαγωγών. Η Ελλάδα γίνεται και πάλι ανταγωνιστική, και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους επενδυτές. Επίσης, είναι σημαντική και η πολιτική σταθερότητα της χώρας στο μέσο μίας όχι και τόσο σταθερής περιοχής. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος ή βάση για οικονομική συνεργασία σε ολόκληρη την περιοχή λόγω της πολιτικής σταθερότητάς της».
Παράλληλα, σημείωσε ότι κατά τη συνάντησή του με την ηγεσία της COSCO συζητήθηκε η περίπτωση επένδυσης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στη γεωγραφική θέση του λιμανιού, η οποία εξασφαλίζει καλή πρόσβαση στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τόνισε ότι πρόκειται για μία «ενδιαφέρουσα επένδυση για μία ξένη επιχείρηση».
Ο κ. Κούρκουλας υπογράμμισε ότι προσφέρονται ευκαιρίες για κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και εκτός του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ανέφερε ότι έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κινεζικές επιχειρήσεις στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, και πρόσθεσε ότι υπάρχουν δυνατότητες και στον τομέα του τουρισμού, τον οποίο χαρακτήρισε «πολύ ανταγωνιστικό και πολλά υποσχόμενο».
Επιπλέον, επεσήμανε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για επενδύσεις από τη δυναμική Οικονομία της Κίνας, αναφέρθηκε στη δυναμική, που δημιουργεί μία επένδυση για την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων, τόνισε ότι η επιτυχία της επένδυσής της στην Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για άλλες επιχειρήσεις, καθώς και ότι, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, η επένδυση έχει συμβάλει στην αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή του Πειραιά και στη σημαντική μείωση του ποσοστού ανεργίας.
Εξάλλου, ο κ. Υφυπουργός υπογράμμισε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τον τομέα της ναυτιλίας, τόνισε ότι οι Έλληνες εφοπλιστές είναι οι καλύτεροι πελάτες των κινεζικών ναυπηγείων, και ότι κατά την περίοδο 2000 – 2012, περισσότερα από 800 πλοία Ελλήνων εφοπλιστών, συνολικής αξίας 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, ναυπηγήθηκαν στην Κίνα, και πρόσθεσε ότι τα ελληνικά πλοία μεταφέρουν μεγάλο τμήμα των κινεζικών εισαγωγών και εξαγωγών.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δυνατότητες, που παρέχουν τομείς, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια και η βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας (φαρμακευτικά προϊόντα, πληροφορική).
Σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, ο κ. Κούρκουλας δήλωσε ότι πρόκειται για αυστηρά μέτρα, διατύπωσε την άποψη ότι «τώρα, με τις πρόσφατες αποφάσεις, οι Έλληνες βλέπουν ότι υπάρχει διέξοδος, ίσως όχι αμέσως, αλλά αντιμετωπίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, και αυτό θα συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός πιο σταθερού κοινωνικού περιβάλλοντος», και συμπλήρωσε ότι αναμένεται ότι θα υπάρξει ανάπτυξη από το 2014 – το αργότερο από το 2015, και ότι από τα τέλη του 2013 ή τις αρχές του 2014, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ο προϋπολογισμός θα έχει πλεόνασμα, και αυτό «θα δημιουργήσει περισσότερο θετική στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην Ελλάδα».
Σε ό,τι αφορά τα αίτια της κρίσης, ο κ. Κούρκουλας τόνισε ότι η Ελλάδα ήταν η χώρα, που επλήγη περισσότερο από την κρίση, αλλά προβλήματα υπήρξαν και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και στη συνολική αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, και επεσήμανε ότι τώρα το ενδιαφέρον έχει στραφεί στην αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της Ευρωζώνης, και ότι θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για να γίνει το ευρώ πιο σταθερό και να αποκτήσει τη δυνατότητα να ανθίσταται σε τέτοιου είδους κρίσης.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επικείμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ίδρυση εποπτικής Αρχής των ευρωπαϊκών τραπεζών και χαρακτήρισε την προοπτική τραπεζικής ένωσης της Ε.Ε. «τεράστιο βήμα» και «απαραίτητο συμπλήρωμα, που θα συμβάλλει στη σταθερότητα της Ευρωζώνης».
I-Reporter
Ο κ. Κούρκουλας χαρακτήρισε «πολύ θετική εξέλιξη» την απόφαση του Eurogroup και του Δ.Ν.Τ., διότι επαναφέρει σε ορθή πορεία τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το πρόγραμμα βιωσιμότητας της ελληνικής Οικονομίας, εξέφρασε την άποψη ότι, με αυτήν την απόφαση, οποιαδήποτε συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχισθεί, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «τώρα, η Ελλάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να περάσει στην επόμενη φάση, κατά την οποία, μετά από πολλά χρόνια ύφεσης, ελπίζουμε ότι θα έχουμε ανάπτυξη, πιθανόν όχι αμέσως τον επόμενο χρόνο, αλλά το 2014», και σημείωσε ότι η απόφαση είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης και της διεθνούς Οικονομίας.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η χώρα μπορεί πλέον να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στις μεταρρυθμίσεις και στην προσέλκυση επενδύσεων, τις οποίες χαρακτήρισε «μοναδικό τρόπο για την καταπολέμηση της υψηλής ανεργίας», σημείωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα και θα ληφθούν και άλλα για τη δημιουργία ελκυστικού περιβάλλοντος για επενδύσεις, καθώς και ότι οι εξαγωγές της Ελλάδας αυξάνονται, και τόνισε ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να ξεπεράσει την κρίση η ελληνική Οικονομία.
Σε ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο οι ιδιωτικοποιήσεις θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ο Υφυπουργός Εξωτερικών απέδωσε τη σημασία των ιδιωτικοποιήσεων σε δύο λόγους: πρώτον, στην εισροή εσόδων στον προϋπολογισμό μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα χρόνια, και δεύτερον, στο ότι οι ιδιωτικοποιήσεις συνιστούν «κίνητρο ανάπτυξης», καθώς «η ιδιωτικοποίηση μίας επιχείρησης συνήθως δημιουργεί νέες επενδύσεις, για να γίνει η επιχείρηση πιο ανταγωνιστική, και μεσοπρόθεσμα δημιουργούνται συνήθως νέες θέσεις εργασίας και νέα οικονομική δραστηριότητα», και υπογράμμισε «θεωρούμε τις ιδιωτικοποιήσεις όχι μόνο δημοσιονομικό μέτρο αλλά και μέτρο για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής Οικονομίας».
Ο κ. Κούρκουλας δήλωσε ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει υποδομές, ακίνητα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τουριστική ανάπτυξη, επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας, πρόσθεσε ότι κινεζικές επιχειρήσεις έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, και ανέφερε ότι κινεζική επιχείρηση έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον ΟΠΑΠ.
Σε ερώτηση για την προετοιμασία της Ελλάδας για τις ιδιωτικοποιήσεις, και για τη δυνατότητα διασφάλισης της διαφάνειας στις διαδικασίες, ο κ. Κούρκουλας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης να είναι διαφανείς, αναφέρθηκε στη σύσταση του ΤΑΙΠΕΔ, και σημείωσε ότι το νομοθετικό πλαίσιο του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο στηρίζεται σε διεθνείς και ευρωπαϊκές προδιαγραφές, διασφαλίζει τη διαφάνεια των διαδικασιών για τους επενδυτές, και ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζονται με τους ίδιους όρους. Επιπλέον, δήλωσε ότι πολλές χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Αναφερόμενος στο έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδας να προσελκύσει κινεζικές επενδύσεις, ο κ. Κούρκουλας τόνισε ότι «η Ελλάδα, η οποία είναι μέλος της Ε.Ε., διαθέτει ένα προφανές πλεονέκτημα για τις κινεζικές επιχειρήσεις, αλλά, συγχρόνως, χάρις στη γεωγραφική θέση της, έχει πολύ εύκολη πρόσβαση στις αγορές της Μαύρης Θάλασσας, της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, και επομένως, για μία δυναμική Οικονομία, όπως η κινεζική, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη σε πολλές αγορές», και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει θετική εμπειρία από τη συνεργασία της με την COSCO, την επένδυση της οποίας «στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου» χαρακτήρισε «εξαιρετικά επιτυχημένη και επικερδή επένδυση», που είναι θετική και για την Ελλάδα μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Κούρκουλας αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της COSCO, Captain Wei Jiafu, και με υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης, στο Πεκίνο (27.11.2012), και δήλωσε ότι η ηγεσία της COSCO ανέπτυξε τα «πολύ φιλόδοξα σχέδιά της» για επέκταση των δραστηριοτήτων της. Αναφορά έγινε και στη συμφωνία COSCO – HP.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πολύ καλή εμπειρία από τη συνεργασία της με κινεζικές επιχειρήσεις, και ότι η χώρα επιθυμεί την εντατικοποίηση της συνεργασίας με την Κίνα στο εμπόριο και τις επενδύσεις.
Σε ερώτηση για το πώς μπορεί η Ελλάδα να εγγυηθεί σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον για τους επενδυτές, ο κ. Κούρκουλας σημείωσε ότι κατά τα δύο τελευταία χρόνια η Ελλάδα έλαβε ριζικά μέτρα για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, και πρόσθεσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα, στην ετήσια έκθεσή της “Doing Business Report”, κατέταξε φέτος την Ελλάδα 22 θέσεις ψηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη για το φιλικό στην επιχειρηματικότητα περιβάλλον.
Ο κ. Κούρκουλας αναφέρθηκε στη νέα νομοθεσία, με την οποία η αγορά εργασίας έχει γίνει πιο ευέλικτη και το κόστος εργασίας έχει μειωθεί, επεσήμανε ότι η Ελλάδα διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό με υψηλή κατάρτιση, και πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ίδρυση επιχείρησης.
Επιπλέον, σημείωσε ότι ο οργανισμός “Invest in Greece” έχει ως στόχο τη στήριξη επενδυτών, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν περισσότερα από δύο εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, με την παροχή υπηρεσιών και διευκολύνσεων για τα επενδυτικά σχέδιά τους.
Ο κ. Κούρκουλας αναφέρθηκε στην πρόθεση της ελληνικής Κυβέρνησης να προχωρήσει στη θέσπιση νόμου, που θα διευκολύνει την έκδοση άδειας παραμονής για επενδυτές, και εξήγησε ότι, αν πρόκειται για επένδυση άνω των 300.000 ευρώ για την αγορά ακινήτου, θα χορηγείται άδεια παραμονής για 5 χρόνια, ενώ, αν πρόκειται για στρατηγικό επενδυτή, θα χορηγείται άδεια παραμονής στον επενδυτή, στα μέλη της οικογένειάς του και σε 10 συνεργάτες του για 10 χρόνια.
Σε ερώτηση σχετικά με τις εκτιμήσεις για το ύψος των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών απάντησε χαρακτηριστικά: «Είμαστε πολύ φιλόδοξοι. Πιστεύουμε ότι τώρα που εξέλιπε ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι πολύ σταθερό. Η Ελλάδα είναι ακόμη σε ύφεση, αλλά οι προοπτικές της είναι πολύ καλές, διότι η ελληνική Οικονομία έχει ανακτήσει σημαντικό τμήμα της ανταγωνιστικότητάς της χάρις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και αυτό είναι ήδη εμφανές και στην αύξηση των εξαγωγών. Η Ελλάδα γίνεται και πάλι ανταγωνιστική, και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους επενδυτές. Επίσης, είναι σημαντική και η πολιτική σταθερότητα της χώρας στο μέσο μίας όχι και τόσο σταθερής περιοχής. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος ή βάση για οικονομική συνεργασία σε ολόκληρη την περιοχή λόγω της πολιτικής σταθερότητάς της».
Παράλληλα, σημείωσε ότι κατά τη συνάντησή του με την ηγεσία της COSCO συζητήθηκε η περίπτωση επένδυσης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στη γεωγραφική θέση του λιμανιού, η οποία εξασφαλίζει καλή πρόσβαση στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τόνισε ότι πρόκειται για μία «ενδιαφέρουσα επένδυση για μία ξένη επιχείρηση».
Ο κ. Κούρκουλας υπογράμμισε ότι προσφέρονται ευκαιρίες για κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και εκτός του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ανέφερε ότι έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κινεζικές επιχειρήσεις στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, και πρόσθεσε ότι υπάρχουν δυνατότητες και στον τομέα του τουρισμού, τον οποίο χαρακτήρισε «πολύ ανταγωνιστικό και πολλά υποσχόμενο».
Επιπλέον, επεσήμανε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για επενδύσεις από τη δυναμική Οικονομία της Κίνας, αναφέρθηκε στη δυναμική, που δημιουργεί μία επένδυση για την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων, τόνισε ότι η επιτυχία της επένδυσής της στην Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για άλλες επιχειρήσεις, καθώς και ότι, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, η επένδυση έχει συμβάλει στην αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή του Πειραιά και στη σημαντική μείωση του ποσοστού ανεργίας.
Εξάλλου, ο κ. Υφυπουργός υπογράμμισε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τον τομέα της ναυτιλίας, τόνισε ότι οι Έλληνες εφοπλιστές είναι οι καλύτεροι πελάτες των κινεζικών ναυπηγείων, και ότι κατά την περίοδο 2000 – 2012, περισσότερα από 800 πλοία Ελλήνων εφοπλιστών, συνολικής αξίας 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, ναυπηγήθηκαν στην Κίνα, και πρόσθεσε ότι τα ελληνικά πλοία μεταφέρουν μεγάλο τμήμα των κινεζικών εισαγωγών και εξαγωγών.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δυνατότητες, που παρέχουν τομείς, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια και η βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας (φαρμακευτικά προϊόντα, πληροφορική).
Σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, ο κ. Κούρκουλας δήλωσε ότι πρόκειται για αυστηρά μέτρα, διατύπωσε την άποψη ότι «τώρα, με τις πρόσφατες αποφάσεις, οι Έλληνες βλέπουν ότι υπάρχει διέξοδος, ίσως όχι αμέσως, αλλά αντιμετωπίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, και αυτό θα συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός πιο σταθερού κοινωνικού περιβάλλοντος», και συμπλήρωσε ότι αναμένεται ότι θα υπάρξει ανάπτυξη από το 2014 – το αργότερο από το 2015, και ότι από τα τέλη του 2013 ή τις αρχές του 2014, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ο προϋπολογισμός θα έχει πλεόνασμα, και αυτό «θα δημιουργήσει περισσότερο θετική στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην Ελλάδα».
Σε ό,τι αφορά τα αίτια της κρίσης, ο κ. Κούρκουλας τόνισε ότι η Ελλάδα ήταν η χώρα, που επλήγη περισσότερο από την κρίση, αλλά προβλήματα υπήρξαν και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και στη συνολική αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, και επεσήμανε ότι τώρα το ενδιαφέρον έχει στραφεί στην αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της Ευρωζώνης, και ότι θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για να γίνει το ευρώ πιο σταθερό και να αποκτήσει τη δυνατότητα να ανθίσταται σε τέτοιου είδους κρίσης.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επικείμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ίδρυση εποπτικής Αρχής των ευρωπαϊκών τραπεζών και χαρακτήρισε την προοπτική τραπεζικής ένωσης της Ε.Ε. «τεράστιο βήμα» και «απαραίτητο συμπλήρωμα, που θα συμβάλλει στη σταθερότητα της Ευρωζώνης».
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Χριστουγεννιάτικη Αλλυλεγγύη από τον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στην Ελβετία οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι του κόσμου
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ