2012-11-29 22:13:08
Φωτογραφία για Πάτρα: When John Lennon died + Bird on a wire στο Λιθογραφείον - Τιμή εισιτηρίου
Την Τετάρτη 05 Δεκεμβρίου στο θέατρο Λιθογραφείον, η σειρά προβολών ντοκιμαντέρ I WANNA BE YOUR DOC ακούει εξαίσιες μουσικές και με την προβολή των εξαιρετικών "BIRD ON A WIRE" και "ΤΗΕ DAY JOHN LENNON DIED", φωτίζει τις ζωές δύο μοναδικών προσωπικοτήτων, όπως οι Leonard Cohen και John Lennon.

Στις 21:00 θα προβληθεί το "BIRD ON A WIRE" και στις 23:00 θα ακολουθήσει το "THE DAY JOHN LENNON DIED".

Το κοινό εισιτήριο και για τις δύο προβολές θα είναι 5 ευρώ.

Οι προβολές γίνονται σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο (http://www.britishcouncil.org/gr/greece.htm) και τα Grierson Awards (www.griersontrust.org), τα Βρετανικά βραβεία για το ντοκιμαντέρ.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μετά το τέλος και του δεύτερου ντοκιμαντέρ, με το ρολόι να σημαδεύει τα μεσάνυχτα της 6ης Δεκεμβρίου, ημέρας και της ονομαστικής εορτής του Νίκου Καββαδία, φίλοι του Γιάννη Αδαλόπουλου θα παίξουν τις αγαπημένες του μουσικές για χάρη μου. Αφού ο Γιάννης μας τη κοπάνησε έτσι αθόρυβα, όπως έζησε και δεν μπορεί να διαλέξει τις μουσικές θα το κάνουν οι φίλοι του.


Η γιορτή θα κρατήσει όσο θα υπάρχουν αυτιά να ακούν τις εξαίσιες μουσικές.

BIRD ON A WIRE του Tony Pamer (106'/2011/ Ηνωμένο Βασίλειο)

To 1972, ο Marty Machat, μάνατζερ του Καναδού τραγουδοποιού και ποιητή Leonard Cohen, αποφάσισε πώς ήταν η απολύτως κατάλληλη στιγμή να γυρίσει μια ταινία για τον μεγάλο καλλιτέχνη εν ώρα δημιουργίας.

Μια ταινία που θα ακολουθούσε τον Leonard Cohen στη μεγάλη του περιοδεία το Μάρτιο και τον Απρίλιο του 1972 σε είκοσι πόλεις (ανάμεσά τους το Βερολίνο, η Βιέννη, η Κοπεγχάγη), αλλά θα κατέγραφε κι αντιδράσεις από τα παρασκήνια. Το ντοκιμαντέρ πήρε τον τίτλο "Bird on a Wire", από τον τίτλο του τραγουδιού του Cohen, και περιλαμβάνει εξαιρετικό αρχειακό υλικό με τον καλλιτέχνη την ώρα της δημιουργίας, αλλά και σε περιοδείες και συναυλίες.

Την σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ υπέγραφε ο βραβευμένος Βρετανός σκηνοθέτης Tony Palmer και ήταν προγραμματισμένη να βγει στις αίθουσες το 1972. Το BBC αγόρασε τα δικαιώματα της ταινίας για τη Βρετανία αλλά μετά από έξι μήνες νέου μοντάζ, το οποίο ζήτησε ο ίδιος ο καλλιτέχνης, μια νέα εκδοχή του ντοκιμαντέρ κυκλοφόρησε το 1974. H παγκόσμια πρεμιέρα έγινε στις 5 Ιουλίου 1974 στο Λονδρέζικο Rainbow Theater.

Στη συνέχεια, η αρχική κόπια χάθηκε, και μόλις στο τέλος του 2009 ανακαλύφθηκαν 290 μπομπίνες με το αρχικό υλικό, καθώς και αυθεντικές μπομπίνες ήχου.

Έτσι, το 2010 ο Tony Palmer σε συνεργασία με τον Leonard Cohen απεκατέστησε τη χαμένη ταινία του 1972, και το 2010 κυκλοφόρησε στις αίθουσες. Το ντοκιμαντέρ λατρεύτηκε δίκαια από τους οπαδούς του Cohen και σάρωσε τα βραβεία, μεταξύ των οποίων και το σπουδαίο βρετανικό Grierson Award.

Στο ντοκιμαντέρ, ανάμεσα στ' άλλα, ακούγονται κι αριστουργήματα, όπως: "Avalanche", "Who By Fire?", "Sisters of Mercy", "Chelsea Hotel", "Famous Blue Raincoat" και το "Bird On A Wire".

ΤHE DAY JOHN LENNON DIED του Michael Waldman (60'/2011/Hνωμένο Βασίλειο)

Στις 11 το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου 1980, η είδηση ότι ο John Lennon είχε πέσει νεκρός συντάραξε τον κόσμο.

Η ταινία επιστρέφει σε εκείνο την μοιραία μέρα, ακολουθώντας τα βήματά του Lennon λεπτό προς λεπτό ως τη στιγμή της δολοφονίας του αργά το βράδυ καθώς επέστρεφε στο σπίτι του, μέσα από τις εντυπωσιακά ζωντανές αφηγήσεις όλων όσων ήρθαν σε επαφή μαζί του αλλά και όσων εργάζονταν μαζί του, καθώς και σπάνιο αρχειακό υλικό.

Ο μεγάλος ονειροπόλος John Lennon εκδήλωνε σε κάθε ευκαιρία την ευτυχία του, ότι στη Νέα Υόρκη είχε βρει τον παράδεισό του, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στην Αγγλία, όπου εξ αιτίας της λατρείας των θαυμαστών δεν μπορούσε να έχει προσωπική ζωή. «Εδώ μπορώ να βγω στο δρόμο κι ο κόσμος απλά να με χαιρετήσει λέγοντάς μου απλά: «γεια σου Τζων, πώς πάει;», χαρακτηριστικά σημείωνε.

Αυτό είπε και λίγα εικοσιτετράωρα πριν το μοιραίο γεγονός σε συνέντευξή του σε δημοσιογράφο του BBC, χωρίς ποτέ του να μπορεί να φαντασθεί, ότι ένας θαυμαστής του, που τον περίμενε για ώρες έξω από το σπίτι του, θα τον πυροβολήσει αφού ο Lennon του υπέγραψε το "Double Fantasy".

Aνάμεσα στις πολλές κι ενδιαφέρουσες μαρτυρίες χαρακτηριστική είναι αυτή του Liam Gallagher (Oasis), o οποίος σαν ελάχιστο δείγμα θαυμασμού στον μοναδικό ονειροπόλο έδωσε τ' όνομα Lennon στον γιό του.

Θέατρο Λιθογραφείον

Μαιζώνος 172β, 26222 Πάτρα

τηλ. 2610 328 394

lithografion.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ