2012-11-30 00:01:00
Φωτογραφία για Όταν ταπείνωσε την Τότεναμ!
30 Νοέμβρη 2011. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, στην ίδια πόλη, ο ΠΑΟΚ έμελλε να γράψει μια εξίσου και ίσως σπουδαιότερη σελίδα στην ιστορία του. Τότε με γκολ του Ζήση Βρύζα είχε φέρει 1-1 με την Άρσεναλν πετώντας την έξω από τη διοργάνωση .Kόντρα σε όλους και όλα, κέρδισε με 2-1 την Τότεναμ και εξασφάλισε μια αγωνιστική πριν την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων και μαθηματικά την πρόκριση του στους «32». Μια νίκη που ήρθε πανάξια αλλά και πιο δύσκολα από ότι έδειχναν τα πράγματα μέχρι το 38’ του αγώνα ελέω του απίθανου Ολλανδού διαιτητή που με χέρι-φάντασμα απέβαλλε τον Σταφυλίδη και έβαλε ξανά τους Λονδρέζους στο παιχνίδι. Η ουσία είναι πως ο ΠΑΟΚ παίζοντας με δέκα απέναντι στα… πρώτα και όχι στα δεύτερα της Τότεναμ, πήρε μια πανάξια αλλά και συγκλονιστική νίκη, από τις σπουδαιότερες που έχουν κάνει ελληνικές ομάδες στα κύπελλα Ευρώπης. Όχι μόνο επειδή κέρδισε μια αγγλική ομάδα αλλά γιατί κατάφερε να αντέξει μέχρι το τέλος.


 

Ο Μπόλονι παρά τα όσα είχε πει στην συνέντευξη Τύπου δεν προχώρησε σε δοκιμές. Έτσι κατέβασε την ενδεκάδα που όλοι περίμεναν. Ο Χαλκιάς κάτω από τα δοκάρια, ο Ετό με τον Σταφυλίδη στα δεκαεπτά του χρόνια απέναντι στον Λένον παρακαλώ!, ενώ Μαλεζάς και Κοντρέρας έπαιξαν στο κέντρο της άμυνας. Γκαρσία και Λάζαρ ήταν στα χαφ, ο Γεωργιάδης στα αριστερά στο ρόλο του αντι-Βιερίνια ενώ στην κορυφή ήταν ο Αθανασιάδης και στο άλλο άκρο ο Σαλπιγγίδης.

Όσοι περίμεναν πίεση της Τότεναμ με το καλημέρα διαψεύστηκαν αλλά και αιφνιδιάστηκαν από το μεστό παιχνίδι του ΠΑΟΚ που κατάφερε στο 13΄ να πετύχει δυο γκολ! Την αρχή έκανε πριν συμπληρωθεί το έκτο λεπτό ο Σαλπιγγίδης όταν ο Φωτάκης έκλεψε την μπάλα, την έσπασε στον Γεωργιάδη που με ωραία σέντρα από τα αριστερά βρήκε το κεφάλι του Σαλπιγγίδη που έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα κάνοντας το 0-1! Ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ πανηγύρισε έξαλλα το γκολ αλλά μακριά από την κερκίδα των οπαδών του ΠΑΟΚ ότι δηλαδή είχε κάνει και στο Δουβλίνο. Στο 13΄ οι οπαδοί του ΠΑΟΚ βρέθηκαν για δεύτερη φορά στα ουράνια. Ο Γκαρσία βρήκε με μαγική μπαλιά τον Γεωργιάδη, αυτός έκανε και πάλι ωραία σέντρα και με σουτ ο Αθανασιάδης τέλειωσε τη φάση κάνοντας το 0-2! Στη συνέχεια του αγώνα η εικόνα δεν άλλαξε. Η Τότεναμ ελάχιστες φορές πάτησε περιοχή ενώ ο ΠΑΟΚ είχε μια μεγάλη ευκαιρία με τον Φωτάκη να τελειώσει το ματς αλλά η μπάλα κόντραρε και πέρασε άουτ. Τα πάνω κάτω πήγαν να έρθουν στο 38’. Δευτερόλεπτα νωρίτερα ο Χαλκιάς έκανε πολύ καλή απόκρουση βγάζοντας σε κόρνερ τη μπάλα μετά από δυνατό σουτ του . Στην εκτέλεση του κόρνερ, ο Χαλκιάς δεν έκανε καλή έξοδο, και ο  σούταρε με τον Σταφυλίδη να διώχνει για πρώτη φορά τη μπάλα πάνω στη γραμμή, να πηγαίνει στον και ο Σταφυλίδης να την ξαναδιώχνει. Δευτερόλεπτα μετά και με υπόδειξη του βοηθού που ήταν δίπλα από τη εστία ο Ολλανδός διαιτητής Μπας Νοϊχάους. καταλογίζει πέναλτυ και αποβάλλει τον Σταφυλίδη αν και το ριπλέι δεν τον δικαίωσε για την απόφαση του αυτή. Ο Μόντριτς ευστόχησε στο πέναλτυ και μείωσε σε 2-1. Ο ΠΑΟΚ είχε μπροστά του περίπου 50 εφιαλτικά λεπτά για να κρατήσει τη νίκη παίζοντας με παίκτη λιγότερο απέναντι σε μια πλήρη Τότεναμ. Το ευχάριστο είναι πως ο Δικέφαλος κατάφερε να αντέξει στα τελευταία λεπτά του πρώτου μέρους παίζοντας με τον Φωτάκη πλέον στο αριστερό άκρο της άμυνας.

Άντεξε με κατάθεση ψυχής

Παίζοντας με παίκτη παραπάνω ήταν σίγουρο ότι η Τότεναμ θα έκλεινε τον ΠΑΟΚ στην περιοχή του και το ζητούμενο ήταν τα παιδιά του Μπόλονι να αντέξουν. Ο Ρουμάνος τεχνικός κράτησε στην έναρξη της επανάληψης και τους δέκα παίκτες στον αγωνιστικό χώρο ενώ αλλαγή δεν έκανε και ο Ρέντναπ. Ο ΠΑΟΚ γύρισε σε 4-4-1 με τον Αθανασιάδη απλά στην κορυφή της επίθεσης αλλά και αυτός κάτω από το κέντρο. Μετά το 60΄ έγινε η πρώτη αλλαγή και αφού ο ΠΑΟΚ άντεχε στην πίεση των Άγγλων. Ο Γεωργιάδης έδωσε τη θέση του στον Σνάουτσερ που πήρε την αριστερή πλευρά δίνοντας την ευκαιρία στον Φωτάκη να βοηθήσει στον άξονα τους Γκαρσία και Λάζαρ. Ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να μην είχε απειληθεί σε μερικές περιπτώσεις αν ο Χαλκιάς έβρισκε πιο συχνά τη μπάλα στις εξόδους. Ο Ρέντναπ έριξε στο ματς και τον Μπέιλ και τον Γουόκερ αλλά ο ΠΑΟΚ συνέχισε να αντέχει. Στο 78’ είχαμε μια φάση όπου σωστά ο διαιτητής έστω και καθυστερημένα ακύρωσε το γκολ του Ντεφόε για φάουλ πάνω στον Κοντρέρας που νωρίτερα είχε διώξει τη μπάλα πάνω στη γραμμή και τραυματίστηκε δίνοντας τη θέση του στον Τσιρίλο. Η 3η και τελευταία αλλαγή του Μπόλονι ήταν ο Αρίας στη θέση του Λάζαρ που έμεινε από δυνάμεις. Ο ΠΑΟΚ συνέχισε να αμύνεται και στα πέντε λεπτά των  καθυστερήσεων, όμως άντεξε και το τελευταίο σφύριγμα του Ολλανδού βρήκε τον ΠΑΟΚ να παίρνει μια ιστορική νίκη και την πρόκριση στους «32» της διοργάνωσης, δεκατέσσερα χρόνια μετά από εκείνη την ιστορική πρόκριση επί της Άρσεναλ στην ίδια πόλη!

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

Τότεναμ: Γκόμεζ, Μπασόγκ, Γκαλάς, Μόντριτς, Ρόουζ(63’Μπέιλ), Λίβερμορ, Τσόρλουκα, Λένον, Ντεφόε, Πίεναρ (68’Γουόλκερ) Κέιν( 73’ Φάλκε),

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Ετό, Σταφυλίδης, Μαλεζάς, Κοντρέρας (78’ Τσιρίλο), Σαλπιγγίδης, Γεωργιάδης (62’ Σνάουτσερ), Αθανασιάδης, Λάζαρ (84’ Αρίας), Φωτάκης

Χάζεψαν οι Άγγλοι

Οι παίκτες της Τότεναμ «προσκύνησαν» τους παίκτες του ΠΑΟΚ εντός αγωνιστικού χώρου ενώ οι Άγγλοι οπαδοί στην κερκίδα τους εκπληκτικούς και ανεπανάληπτους οπαδούς του Δικεφάλου. Τους τυχερούς δηλαδή γιατί υπήρχαν χίλια περίπου αλάνια που βρέθηκαν μέχρι το γήπεδο αλλά δεν κατάφεραν να μπουν αφού δεν είχαν εισιτήριο με την έφιππη αστυνομία να έχει φροντίσει να αποκλείσει την πρόσβαση προς τις θύρες κι έτσι δεν ήταν δυνατό να πλησιάσουν. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ μέσα στο γήπεδο ήταν συγκλονιστικοί και ανάγκασαν τον Άγγλο σκηνοθέτη πολλές φορές να δείξει πλάνα από την κερκίδα. Αλλά είναι εκπληκτικό και το ότι όταν ακουμπούσε παίκτης της Τότεναμ την μπάλα, ακούγονταν μια γιούχα λες και έπαιζαν στην Τούμπα! Η συμπεριφορά τους ήταν υποδειγματική με εξαίρεση τη διάρκεια του ενός λεπτού που κρατήθηκε στη μνήμη του αδικοχαμένου προπονητή της Ουαλίας. Δεν το σεβάστηκαν κάποιοι φίλοι του ΠΑΟΚ φωνάζοντας το «Να καεί η πουτάνα η Βουλή» αλλά καλύφθηκε η φωνή τους από το παρατεταμένο χειροκρότημα στη μνήμη του 42χρονου τεχνικού.
paokrevolution
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ