2012-11-30 08:02:26
Φωτογραφία για Το όραμα της «Μεγάλης Αλβανίας»
Οι Αλβανοί εορτάζουν την εκατοστή επέτειο από την υπογραφή της διακήρυξης της ανεξαρτησίας τους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τα «εκατό έτη ανεξαρτησίας» ωστόσο, δεν ανταποκρίνονται στην ακριβή ιστορική αλήθεια: η Αλβανία βρισκόταν υπό κατοχή πολλές φορές κατά την διάρκεια της περιόδου αυτής. Κι όμως, οι εορτασμοί ανανεώνουν την προσοχή στο θέμα των μακροχρόνιων φιλοδοξιών κάποιων Αλβανών εθνικιστών για την επονομαζόμενη «Μεγάλη Αλβανία».

Οι εθνικιστές θεωρούν ότι όλο το αλβανικό έθνος πρέπει να κυβερνάται από την Αλβανική κυβέρνηση. Όμως, αυτή η φιλοδοξία τερματίστηκε απότομα λόγω περιφερειακών πολέμων συχνά στο παρελθόν, αν και πλέον «επιστρέφει» ως η κύρια «αφορμή πολέμου» για πολλούς Κοσοβάρους Αλβανούς που επιδιώκουν την σύσταση ανεξάρτητου κράτους.

Για τους εθνικιστές βέβαια, αυτό δεν είναι το τέλος των βλέψεών τους, καθώς αντιλαμβάνονται την απόσχιση του Κοσόβου από την Σερβία ως το πρώτο βήμα για την προσάρτησή του στην Αλβανία. Σε κάποιες περιοχές σε γειτονικά κράτη, συμπεριλαμβανομένου του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας ζουν Αλβανοί για τους οποίους οι εθνικιστές ήδη έχουν κάνει σχέδια.


Η επιθυμία απέχει από την πραγματοποίησή της, ωστόσο, καθώς οι Αλβανοί γιορτάζουν, ο πρωθυπουργός προέβη σε ανακοίνωση ότι μια κωμόπολη στην ελληνική πλευρά των συνόρων είναι «Αλβανικό έδαφος». Ο Berisha συνέχισε, εγείροντας αξιώσεις για τις πρωτεύουσες του Μαυροβουνίου και της ΠΓΔΜ, όπως επίσης και μια περιοχή της Σερβίας στην αντίπερα πλευρά των συνόρων του Κοσόβου.

Σε πολλά από τα «διεκδικούμενα» εδάφη δεν κατοικούν πολλοί Αλβανοί πλέον και οι αξιώσεις βασίζονται κυρίως στην ύπαρξη μεγαλύτερου αριθμού σε κάποια περίοδο του παρελθόντος.

Ήδη, οι σχέσεις με την Ελλάδα – έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των Τιράνων – αρχίζουν να παρουσιάζουν τριγμούς. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ακύρωσε την επίσκεψή του εκεί και, ως απάντηση, ο Αλβανός πρωθυπουργός προέβη σε προκλητικές ανακοινώσεις. Η περιοχή των Βαλκανίων αποτελεί μία ιδιαίτερα μεγάλη «πυριτιδαποθήκη» και είναι σίγουρο πως πολλοί είναι αυτοί που θα κερδίσουν από μία νέα κρίση στην περιφέρεια. Ωστόσο, μία Αλβανία που ήδη μετέχει στις δυνάμεις της EUFOR και εμφανίζεται με προοπτικές για μία ευρωπαϊκή πορεία, δεν θα πρέπει να παρουσιάζει τέτοια συμπεριφορά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει θέση επί του θέματος και να θέσει όρια σε οποιεσδήποτε επεκτατικές βλέψεις που μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την ήδη ευαίσθητη περιοχή.

Ομάδα Ειδήσεων e-afipnisi
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ