2012-11-30 08:32:34
Φωτογραφία για Με μεγάλη πλειοψηφία η ΓΣ του ΟΗΕ αναβάθμισε σε κράτος – παρατηρητή την Παλαιστίνη
Η Κύπρος και η Ελλάδα ήταν μεταξύ των 138 κρατών που υπερψήφισαν χθες το βράδυ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να δοθεί στην Παλαιστίνη το καθεστώς του «κράτους παρατηρητή» στα Ηνωμένα Έθνη. Εννέα χώρες συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ, καταψήφισαν την πρόταση, οι περισσότερες υποκύπτοντας σε πιέσεις των ΗΠΑ και 41 απείχαν. Στις αρνητικές ψήφους συμπεριλαμβάνονται ο Καναδάς, η Τσεχία, ο Παναμάς και τα μικρά νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού Παλάου, Μικρονησία, Νήσοι Μάρσαλ και Ναουρού.

Από την Ε.Ε. 13 κράτη υπερψήφισαν την πρόταση, 13 απείχαν και η Τσεχία καταψήφισε.

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς, είπε πως η διεθνής κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με την τελευταία ευκαιρία να διασώσει τη λύση δύο κρατών.«Η πρόσφατη Ισραηλινή επιθετικότητα, είπε, επιβεβαίωσε για μια ακόμηυ φορά την επείγουσα και πιεστική ανάγκη να τερματιστεί η Ισραηλινή κατοχή και για τον Παλαιστινιακό λαό να κερδίσει την ελευθερία και ανεξαρτησία του».


Πρόσθεσε ότι η Παλαιστίνη δεν επιδιώκει να αφαιρέσει την νομιμότητα του κράτους που δημιουργήθηκε πριν χρόνια (Ισραήλ) αλλά να επιβεβαιώσει τη νομιμότητα του κράτους του οποίου πρέπει τώρα να επιβεβαιωθεί η ανεξαρτησία. Ούτε, συνέχισε, η επιδίωξη της Παλαιστίνης στόχευε στον τερματισμό αυτού που απομένει από την ειρηνευτική διαδικασία, «η οποία απώλεσε την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστία της».

Αντίθετα, συμπλήρωσε, στόχευε στο να επιχειρηθεί η αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ, πρέσβης Ρον Πρόσορ, είπε στην ομιλία του ότι καμία απόφαση των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορεί να σπάσει τον δεσμών 4.000 ετών μεταξύ του λαού και της γης του Ισραήλ. Ανέφερε ότι ο Ισραηλινός λαός περίμενε έναν Παλαιστίνιο ηγέτη πρόθυμο να ακολουθήσει το δρόμο του προέδρου Σαντάμ. Όμως για όσο ο πρόεδρος Αμπας προτιμά τους συμβολισμούς από την πραγματικότητα, όσο προτιμά να ταξιδεύει στη Νέα Υόρκης για ψηφίσματα του ΟΗΕ, αντί στην Ιερουσαλήμ για γνήσιο διάλογο, η οποιαδήποτε ελπίδα για ειρήνη είναι ανέφικτη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν, σε δήλωσή του μετά την ψηφοφορία της γενικής συνέλευσης κάλεσε Ισραήλ και Παλαιστίνη σε άμεση έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

«Ο κ. Μπαν ανέφερε ότι η θέση του είναι από την αρχή σταθερή.

«Πιστεύω ότι οι Παλαιστίνοι έχουν νόμιμο δικαίωμα να έχουν το δικό τους ανεξάρτητο κράτος. Πιστεύω ότι το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να ζει ειρηνικά και με ασφάλεια με τους γείτονές του. Για την επίτευξη αυτού δεν υπάρχει υποκατάστατο στις διαπραγματεύσεις».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επισήμανε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «υπογραμμίζει το επείγον της έναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Πρέπει να δώσουμε νέα ώθηση στις συλλογικές μας προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο, δημοκρατικό και βιώσιμο Παλαιστινιακό Κράτος θα ζει πλάι-πλάι με ένα ασφαλές κράτος του Ισραήλ. Προτρέπω τα μέρη να ανανεώσουν τη δέσμευσή του σε μία ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων», κατέληξε.

Σε δηλώσεις της η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σούζαν Ράις, κάλεσε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς, να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις, για όλα τα θέματα που τις χωρίζουν.

«Δεσμευόμαστε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι εκεί για να υποστηρίξουν σθεναρά αυτές τις προσπάθειες», κατέληξε, προτρέποντας τις δύο πλευρές να αποφύγουν προκλητικές ενέργειες.

http://www.onlycy.com/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ